Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotowoltaika - w innym miejscu produkcja w innym odbiór (i dodatkowo 2 różnych operatorów)

Featured Replies

Napisano

Na działce na wsi mam jedną połać dachu skierowaną idealnie na południe.

10 metrów szerokości i ok. 5 metrów długości od dołu do góry po kątem ok. 20 stopni.

Z tego co doczytałem to można tam ułożyć ok. 10 kWp paneli, które wyprodukują ok. 8000-10000 kWh energii.

No i teraz do sedna - na działce absolutnie nie potrzebuję tego prądu, bo zużywam tam w sezonie jakieś groszowe ilości (ok. 100 kWh) 

Operatorem energetycznym jest Energa.

Natomiast chętnie zużyłbym ten wyprodukowany prąd w domu - tutaj operatorem jest PGE.

Czy możliwe jest rozliczanie się wyprodukowaną energią z dwoma operatorami ? :hmm:

Napisano
2 minuty temu, Tomo napisał(a):

10 metrów szerokości i ok. 5 metrów długości od dołu do góry po kątem ok. 20 stopni.

Z tego co doczytałem to można tam ułożyć ok. 10 kWp paneli, które wyprodukują ok. 8000-10000 kWh energii.

No i teraz do sedna - na działce absolutnie nie potrzebuję tego prądu, bo zużywam tam w sezonie jakieś groszowe ilości (ok. 100 kWh) 

Natomiast chętnie zużyłbym ten wyprodukowany prąd w domu - tutaj operatorem jest PGE.

Czy możliwe jest rozliczanie się wyprodukowaną energią z dwoma operatorami ? :hmm:

jedyne chyba auto elektryczne, ladujesz na dzialce i podlaczasz w domku :)

Napisano
25 minut temu, Tomo napisał(a):

niestety nie. PGE mówi że obie instalacje muszą być na ich terenie. 

Ważne!
Miejsce przyłączenia instalacji odnawialnego źródła energii oraz miejsce dostarczania energii elektrycznej prosumenta wirtualnego muszą znajdować się na obszarze działania tego samego operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego.

W obecnym modelu rozliczeń to tylko zmiana na taryfę dynamiczną i aktywne zarządzanie zużyciem energii Ci pomoże. 

Napisano
13 minut temu, lucash napisał(a):

niestety nie. PGE mówi że obie instalacje muszą być na ich terenie. 

Mam instalację w domu i nie chcieli podpiąć pod to działki, co prawda inny region ( W-wa vs. Łódź ) ale wciąż PGE. Chyba że coś się zmieniło, dawno pytałem.

Napisano

A jakby tak zmienić dostawcę?🙄

Napisano
1 godzinę temu, Tomo napisał(a):

Czy możliwe jest rozliczanie się wyprodukowaną energią z dwoma operatorami ?

Praktycznie nie jest to możliwe nawet z jednym.

Napisano
  • Autor

Szkoda - na wsi mam świetne ułożenie dachu i tam nie to nie szpeci budynku.

Napisano
8 minut temu, Tomo napisał(a):

Szkoda - na wsi mam świetne ułożenie dachu i tam nie to nie szpeci budynku.

Myślę że te 15 kPLN wydasz na podróże i to będzie lepsze ;) 

Napisano
1 godzinę temu, DarekB napisał(a):

Mam instalację w domu i nie chcieli podpiąć pod to działki, co prawda inny region ( W-wa vs. Łódź ) ale wciąż PGE. Chyba że coś się zmieniło, dawno pytałem.

Wawa to EON dawniej RWE. A wirtualny prosument dopiero co wszedł - lipiec 2025. 

Napisano
  • Autor
20 minut temu, lucash napisał(a):

Myślę że te 15 kPLN wydasz na podróże i to będzie lepsze ;) 

W domu na wsi 5 rachunków za prąd za okres luty-październik to 131,51 PLN (opłaty stałe).

Nie podawałem zużycia, ale wyszło niecałe 100 kWh za sezon czyli jeszcze jakieś 62 PLN (na fakturze mam 0,505 PLN netto za kWh).

Czyli po dodaniu i rozszerzeniu tego na cały rok wyszłoby jakieś 250 PLN

Ten rok był remontowo-sprzątający, więc zużycie nie było za wielkie - w przyszłości jak się będzie tam więcej przebywać to pewnie będzie nawet 2 razy więcej.

Ale nadal będzie to ok. 500 PLN - więc absolutnie nie ma sensu fotowoltaiki. 

Natomiast wrzuciłem rachunki w excela za dom i za 2024 wyszło mi tyle (2025 jeszcze niecały)

obraz.png.88a2d644ec57549e4de615e92827185e.png

Roczne zużycie to niecałe 2000 kWh energii.

Napisano
6 godzin temu, zzzz napisał(a):

A jakby tak zmienić dostawcę?🙄

W sensie się przeprowadzić lub kupić działkę w innej lokalizacji?

Dostawcy/dystrybutorzy mają ustalone swoje stałe obszary, to nie sprzedawcy, że se wybierzesz kogo chcesz.

Edytowane przez ZUBERTO