Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, dirkdiggler napisał(a):

Czyli działa w starych autach na F

Czyli we francuskich też zadziała? :cfaniak:

Napisano
15 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Czyli we francuskich też zadziała? :cfaniak:

I w Ferrari. i w "amerykańskich"

Edytowane przez WaWeR

• 3 miesiące później...
Napisano
W dniu 21.11.2025 o 18:36, futrzak napisał:

Ja Ceratec też zalewałem, troche pomogło, ale jednak dla mnie niezadowalająco - na ori. Jak zadziała 8345 na tych zamiennikach to zaoszczędzi mi roboty i będę mógł napisać, że działa. 

PS - ja też zasadniczo osobiście nikomu nie polecam żadnych środków, każdy robi to na własne życzenie i własne ryzyko. Z Liqui Moly mogę tylko napisać po raz kolejny, że nigdy nie zaszkodziło, a mogło pomóc. Zresztą oni tez cudów nie obiecują, w przeciwnieństwie do różnych cudownych wynalazków na rynku. 

Wracam do tematu - zalałem ten Liqui Moly 8345. Z opisu dodatku jednak nie wynika, że to "viscosity booster", a do tego nie stwierdziłem tego w praktyce. Ten wadliwy popychacz (nie wiem czy tylko jeden) zaczął napierniaczać jeszczcze bardziej po tej operacji. Zrzucilem Mobil Super 3000 X1 Formula FE 5W-30 z tym dodatkiem i wlałem Valvoline Maxlife 5W-40. Silnik ma generalnie wskazania na 5W-30, ale 15W40, 10W40 czy 5W40 jest ok (SG, stara konstrukcja). No i powiem Wam, że w tym roku chyba nie będę zaglądał do klawiatury i walczył z tymi popychaczami. Po zastosowaniu tego Valvoline ogólnie pojawiła się cisza z klawiatury (wcześniej hałasowała kilka sekund po starcie, póki się ciśnienie nie ustabilizowało), a nawet po ostrzejszej trasie ten klepiący popuchacz objawia rzadko i dość cicho. Nie spodziewałem się efektu, olej musiałem zmienić, więc kupiłem na próbę ten Valvoline. Ciekawa sprawa.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, futrzak napisał:

Wracam do tematu - zalałem ten Liqui Moly 8345. Z opisu dodatku jednak nie wynika, że to "viscosity booster", a do tego nie stwierdziłem tego w praktyce. Ten wadliwy popychacz (nie wiem czy tylko jeden) zaczął napierniaczać jeszczcze bardziej po tej operacji. Zrzucilem Mobil Super 3000 X1 Formula FE 5W-30 z tym dodatkiem i wlałem Valvoline Maxlife 5W-40. Silnik ma generalnie wskazania na 5W-30, ale 15W40, 10W40 czy 5W40 jest ok (SG, stara konstrukcja). No i powiem Wam, że w tym roku chyba nie będę zaglądał do klawiatury i walczył z tymi popychaczami. Po zastosowaniu tego Valvoline ogólnie pojawiła się cisza z klawiatury (wcześniej hałasowała kilka sekund po starcie, póki się ciśnienie nie ustabilizowało), a nawet po ostrzejszej trasie ten klepiący popuchacz objawia rzadko i dość cicho. Nie spodziewałem się efektu, olej musiałem zmienić, więc kupiłem na próbę ten Valvoline. Ciekawa sprawa.

My zalaliśmy do kolejnego (Cerateca a nie do wyciszenia "hydro") i powiem Wam, że znów działa. Silnik ma 400 kkm nalotu oryginału w naszych rękach od nowości i po kilku tysiącach z tym szuwaksem nic nie gra z rana przy odpalaniu na zimnym a stukał jak snopowiązałka )

Cena tylko skoczyła do ponad 70PLN.

Napisano
W dniu 20.11.2025 o 23:40, futrzak napisał:

Dokładnie, ci co twierdzą, że to to bez sensu, są równie wiarygodni jak ci, co twierdzą, że to super efekty przyniosło. Po większych przebiegach nie mam specjalnych obiekcji, by dołożyć do oleju jakis uszlachetniacz przyzwoitej firmy. Na ile skuteczne? Pojęcia nie mam, nigdy natomiast takie środki nie sprawiły problemów. Raz osiągnąłem dość spektakularny sukces - dawno temu. Polski Fiat 125p, silmik 1500, olejem sadził do odmy zdrowo - typowa przypadłość. Dolałem zgodnie ze sztuką specyfik Nulon firmy DuPont (były różne rodzaje i gradacje). Silnik zgodnie z opisem z czasem odzyskał wigor, nadmierne przedmuchy zniknęły, olej w odmie w zasadzie w ilościach aptekarskich, a dodatkowo tego wigoru mu przybyło, w stosunku do nowych jednostek. Niestety, środek został wycofany z zastosowań cywilnych. Nigdy z czymś podobnie działającym już się nie spotkałem. 

Xado 1stage wyrownal cisnienie sprezania w silniku volvo turbo po ok 700km. Nie uwierzylbym gdybym nie mierzyl sam tego cisnienia zlosnik2

Napisano

Xado 1stage wyrownal cisnienie sprezania w silniku volvo turbo po ok 700km. Nie uwierzylbym gdybym nie mierzyl sam tego cisnienia default_biglaugh.gif
Pytanie na jak długo?
Napisano
6 godzin temu, Fili_P napisał:

W dniu 19.04.2026 o 20:06, koNik napisał:

Pytanie na jak długo?

O 3 latach wiem potem auto poszlo dalej

Napisano
57 minut temu, koNik napisał:

O 3 latach wiem potem auto poszlo dalej

Przebieg na tym poprosimy, to nie wino hehe

Napisano
2 minuty temu, futrzak napisał: