Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leapmotor T03 - tak tani, że aż dobry ;)

Featured Replies

Napisano
36 minut temu, iwik napisał:

Ciekawe jakie warunki najmu tych renówek. Bo napisane, że ta cena dotyczy tylko najmu. Także w sumie cenę mogą pokazywać w ogłoszeniu nawet pięć złotych, co z tego, jak nie mogę za tyle kupić.

Skoro cena niższa to rata mniejsza i balon na końcu.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, wujek napisał:

Do wyboru do koloru… po prostu bez dopłat drożej niż 200zl miesięcznie za wynajem mogą sobie w chińczyka wsadzić to gowinko.

Teraz łap za telefon i dzwoń.

IMG_9059.png

IMG_9060.png

Masz za niskie IQ, aby zrozumieć zadanie i podać oferty, gdzie za tę kasę w gotówce wyjadę tym autkiem z salonu i zarejestruje na siebie, wujku?

Edytowane przez maras77

Napisano
28 minut temu, maras77 napisał:

Masz za niskie IQ, aby zrozumieć zadanie i podać oferty, gdzie za tę kasę w gotówce wyjadę tym autkiem z salonu i zarejestruje na siebie, wujku?

Dała bozia rączki? co mnie obchodzi co chcesz zrobić, zadzwoń do citroena i kup za gotówkę.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, wujek napisał:

Dała bozia rączki? co mnie obchodzi co chcesz zrobić, zadzwoń do citroena i kup za gotówkę.

Wuju, ja dzwoniłem i do Renault i do Citroena.

Nie kupię za 79900 brutto żadnego EV 5 osobowego.

A chciałbym, wiec podaj mi linki do takich ofert, gdyż pisałeś, że jest ich pełno.

Na razie uważam, że albo na glowe się z wujem zamieniłeś, albo na oczy. hehe

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał:

Wuju, ja dzwoniłem i do Renault i do Citroena.

Nie kupię za 79900 brutto żadnego EV 5 osobowego.

A chciałbym, wiec podaj mi linki do takich ofert, gdyż pisałeś, że jest ich pełno.

Na razie uważam, że albo na glowe się z wujem zamieniłeś, albo na oczy. hehe

Halo halo tu nie Chiny ludowe kupsko jest 4 osobowe panic

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujek napisał:

Halo halo tu nie Chiny ludowe kupsko jest 4 osobowe panic

Pisałeś, że Citroeny i Renówki lepsze od T03 są za 10 k drożej, więc nikt nie kupuje T03 (we Włoszech popyt przekroczył podaż, ale to na marginesie), więc lepszy powinien mieć 5 osób, a nie 4.

Czy to też przekracza granice pojmowania, tak jak fizyczne włączniki oświetlenia w T03?

Napisano
W dniu 13.05.2026 o 18:24, bielaPL napisał:

W dniu 13.05.2026 o 14:16, Pado napisał:

Czemu pokraka? Widziałem to parę razy na żywo i normalne wozidlo. Lepsze niz seicento

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Ale Seicenta od dawna nie kupisz, wiec ten pokrak to takie Seicento naszych czasow.

Napisano
10 godzin temu, iwik napisał:

Ciekawe jakie warunki najmu tych renówek. Bo napisane, że ta cena dotyczy tylko najmu. Także w sumie cenę mogą pokazywać w ogłoszeniu nawet pięć złotych, co z tego, jak nie mogę za tyle kupić.

Ze spalinowymi podobnie. Cena "rewelacja", ale....no właśnie.

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał:

Pisałeś, że Citroeny i Renówki lepsze od T03 są za 10 k drożej, więc nikt nie kupuje T03 (we Włoszech popyt przekroczył podaż, ale to na marginesie), więc lepszy powinien mieć 5 osób, a nie 4.

Czy to też przekracza granice pojmowania, tak jak fizyczne włączniki oświetlenia w T03?

Może jeszcze loda niech zrobią? Gdzie Włochy tu Polska panic

Napisano
  • Autor

Po pół roku przerwy przejechałem się Toyotą Yaris Cross żony.

Auto dość nowe, roczek z hakiem, wszystko świeże, pachnące, niby cywilizacja.

No i powiem tak: w porównaniu do Leapmotora T03 to jest mucha w smole po melisie.

Teraz już wiem, czemu na światłach zostawiam spaliniaki daleko z tyłu, mimo że T03 na papierze nie wygląda jak rakieta SpaceX. Chodzi nie o konie mechaniczne, tylko o reakcję. W Toyocie wciskasz gaz i zaczyna się narada zarządu: silnik się budzi, skrzynia myśli, moment obrotowy szuka butów, koła czekają na decyzję. Trwa to pewnie sekundę, czyli w świecie ruszania spod świateł — geologiczną epokę.

W T03, jak w każdym EV, nawet takim skromnym jak Dacia Spring 55 KM, jest zupełnie inaczej. Wciskasz gaz i masz od razu: pstryk, prąd, moment, jazda. Jak w rollercoasterze w parku rozrywki — tylko bez kolejki do kasy i bez dzieciaka z watą cukrową obok.

Do tego T03 ma naprawdę sensowną kontrolę trakcji. On po prostu od razu idzie pełną mocą, ale bez robienia z przednich kół miksera do asfaltu. Gaz i jedzie. Nie zastanawia się nad sensem życia.

Co do jakości i reszty:

Toyota zamyka się jak śmietnik na osiedlu — blaszany dach robi taki dźwięk, że człowiek mimowolnie patrzy, czy nie powinien wrzucić worka bio. Punkt dla T03, bo tam jest po prostu normalnie i poprawnie.

Wnętrze? Porównywalne. Nawiewy podobne, tablet podobny, klimat podobny. Nikt tu nikogo nie nokautuje.

Wygoda siedzenia? Też porównywalna.

Widoczność ze środka? Dla mnie lepiej w T03. Człowiek ma mniej poczucia, że siedzi w bunkrze na kołach.

Tempomat? Tu punkt dla Toyoty. Tam to po prostu działa: utrzymuje odstęp, trzyma pas, robi robotę. W T03 tempomat i kontrola pasa wyglądają trochę tak, jakby ktoś powiedział: „musimy to mieć, bo homologacja patrzy”, więc wrzucono funkcję, która głównie udaje, że jest funkcją.

No i oczywiście, jeśli jedzie więcej niż jedna osoba — punkt dla Toyoty. W T03, jak z przodu siedzą dwie osoby, to zaczyna się klimat konserwy turystycznej. Łokieć w łokieć, bark w bark, sardynki premium.

Podsumowując:
Cieszę się, że Toyotę ma żona.
I cieszę się, że żona się cieszy, że ma Toyotę.
A ja dalej będę sobie cicho, tanio i bez zwłoki odjeżdżał spod świateł moim elektrycznym pudełkiem na prąd i nie słuchał malkontentów, którzy nie potrafią docenić autka, za które za tanio zapłacili. ok

Napisano
23 minuty temu, maras77 napisał:

Podsumowując:

Cóż, BEV to takie samo one way ticket jak automatyczna skrzynia biegów, czy klimatyzacja w aucie. Rezygnacja z tego (a uwierz, wciąż bardzo niewiele widziałeś) jest okropnie bolesna.

Napisano
  • Autor
28 minut temu, format napisał:

Cóż, BEV to takie samo one way ticket jak automatyczna skrzynia biegów, czy klimatyzacja w aucie. Rezygnacja z tego (a uwierz, wciąż bardzo niewiele widziałeś) jest okropnie bolesna.

Jeźdzę też czasami RAV 4 4x4 PHEV i tam odczucia są bardziej elektryczne niż spalinowe - po prostu ma duży silnik elektryczny 150 KM, spory aku dający duży prąd i on robi robotę.

W MG3 HEV+ też jest dość elektrycznie - 50% mocy to EV, ale te 50% to 100 KM.

Kwestia ile silnika elektrycznego masz na starcie. Teraz już wiem, że im więcej, tym fajniej ) W Toyocie hybrydowej jest go po prostu za mało. A w T03 jest 100% elektryczności )

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Po pół roku przerwy przejechałem się Toyotą Yaris Cross żony.

Auto dość nowe, roczek z hakiem, wszystko świeże, pachnące, niby cywilizacja.

No i powiem tak: w porównaniu do Leapmotora T03 to jest mucha w smole po melisie.

Teraz już wiem, czemu na światłach zostawiam spaliniaki daleko z tyłu, mimo że T03 na papierze nie wygląda jak rakieta SpaceX. Chodzi nie o konie mechaniczne, tylko o reakcję. W Toyocie wciskasz gaz i zaczyna się narada zarządu: silnik się budzi, skrzynia myśli, moment obrotowy szuka butów, koła czekają na decyzję. Trwa to pewnie sekundę, czyli w świecie ruszania spod świateł — geologiczną epokę.

W T03, jak w każdym EV, nawet takim skromnym jak Dacia Spring 55 KM, jest zupełnie inaczej. Wciskasz gaz i masz od razu: pstryk, prąd, moment, jazda. Jak w rollercoasterze w parku rozrywki — tylko bez kolejki do kasy i bez dzieciaka z watą cukrową obok.

Do tego T03 ma naprawdę sensowną kontrolę trakcji. On po prostu od razu idzie pełną mocą, ale bez robienia z przednich kół miksera do asfaltu. Gaz i jedzie. Nie zastanawia się nad sensem życia.

Co do jakości i reszty:

Toyota zamyka się jak śmietnik na osiedlu — blaszany dach robi taki dźwięk, że człowiek mimowolnie patrzy, czy nie powinien wrzucić worka bio. Punkt dla T03, bo tam jest po prostu normalnie i poprawnie.

Wnętrze? Porównywalne. Nawiewy podobne, tablet podobny, klimat podobny. Nikt tu nikogo nie nokautuje.

Wygoda siedzenia? Też porównywalna.

Widoczność ze środka? Dla mnie lepiej w T03. Człowiek ma mniej poczucia, że siedzi w bunkrze na kołach.

Tempomat? Tu punkt dla Toyoty. Tam to po prostu działa: utrzymuje odstęp, trzyma pas, robi robotę. W T03 tempomat i kontrola pasa wyglądają trochę tak, jakby ktoś powiedział: „musimy to mieć, bo homologacja patrzy”, więc wrzucono funkcję, która głównie udaje, że jest funkcją.

No i oczywiście, jeśli jedzie więcej niż jedna osoba — punkt dla Toyoty. W T03, jak z przodu siedzą dwie osoby, to zaczyna się klimat konserwy turystycznej. Łokieć w łokieć, bark w bark, sardynki premium.

Podsumowując:
A ja dalej będę sobie cicho, tanio i bez zwłoki odjeżdżał spod świateł moim elektrycznym pudełkiem na prąd i nie słuchał malkontentów, którzy nie potrafią docenić autka, za które za tanio zapłacili. ok

@maras77 juz do konca Ci odjebalo zlosnik

wrzucasz posty z AI lol

podpowiedz: "—"

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, PawelWaw napisał:

@maras77 juz do konca Ci odjebalo zlosnik

wrzucasz posty z AI lol

podpowiedz: "—"

Na HP z taką tematyka, sio. hehe

Napisano

Co by było jakbyś jezdzil Czymś nie chińskim panic

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wujek napisał:

Co by było jakbyś jezdzil Czymś nie chińskim panic

To oczywiste - też bym był zadowolony )

Ciekawie się zaczyna, co by było, gdybyś malkontencie płacił jakiś 500 zł za najem - od razu serwis byłby tańszy, może byś instrukcję przeczytał i umiał lampkę włączyć, a nie latał po menu w tablecie, jak małpa *), a może nawet był byś zadowolony )

*) - cytat autora tego stwierdzenia ok

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał:

To oczywiste - też bym był zadowolony )

Ciekawie się zaczyna, co by było, gdybyś malkontencie płacił jakiś 500 zł za najem - od razu serwis byłby tańszy, może byś instrukcję przeczytał i umiał lampkę włączyć, a nie latał po menu w tablecie, jak małpa *), a może nawet był byś zadowolony )

*) - cytat autora tego stwierdzenia ok

Czego nie rozumiesz? Czy w normalnym aucie trzeba za każdym razem włączać radio? To samo z wentylacją? To jest kupsko i tyle. Na szczęście tańsze od wyjścia na kolację. Dlatego nawet myjnia zwiększa koszt utrzymania nie wspominając o serwisie. Co ciekawe mam teraz xc40 bo firma się bała że biurowiec spale przez ec30. Takie same chińskie kupsko.

Napisano

Do mnie do firmy też Chińczykiem nie wjedziesz [emoji1787]

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, wujek napisał:

aucie trzeba za każdym razem włączać radio?

To sa jeszcze ludzie, którzy używają radia?

Myślałem, ze tylko moja babcia i jej koleżanki z kółka różańcowego.

Mogę Was poznać ok

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Do mnie do firmy też Chińczykiem nie wjedziesz [emoji1787]

Wysłane za pomocą Tapatalk

U mnie wszyscy xc60 jeżdżą no ale spalinowy chińczyk. W elektryku jest jakaś akcja na baterie.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

Mogę Was poznać ok

Juz sie tak nie drocz. Klimatyzacji też nikt nie używa.

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Mogę Was poznać ok

Ja ciągle słucham radia w samochodzie.

Czasem jakichś stacji internetowych

Ale głównie FM i DAB.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja ciągle słucham radia w samochodzie.

Czasem jakichś stacji internetowych

Ale głównie FM i DAB.

Jest streaming i BT.

Słucham czegos z telefonu na słuchawkach, wsiadam do samochodu, przełacza się na samochód, potem kończę jazdę i kontynuuje na słuchawkach.

A radio to medium pasywne z reklamozą i kontentem jako nośnik reklam. Chyba z 10 lat nie używałem, tak jak i telewizji.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, wujek napisał:

Juz sie tak nie drocz. Klimatyzacji też nikt nie używa.

Klimy też nie wiesz jak włączyć?

Da się i nawet nieźle działa. ok

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał:

Jest streaming i BT.

Słucham czegos z telefonu na słuchawkach, wsiadam do samochodu, przełacza się na samochód, potem kończę jazdę i kontynuuje na słuchawkach.

A radio to medium pasywne z reklamozą i kontentem jako nośnik reklam. Chyba z 10 lat nie używałem, tak jak i telewizji.

Ja nie lubię na słuchawkach. Wystarczy , że po kilka godzin siedzę na telekonferencjach

Muzyka głównie z głośników 💪

Napisano
4 godziny temu, maras77 napisał:

Mogę Was poznać ok

Po miescie tylko radio u mnie gra nie_wiem

Maras, jak Ty po kilku miesiącach jazdy jednym z gorszych ev takie peany na cześć elektromobilnosci wypisujesz, to strach sie bac co by bylo jak byś jakims normalnym elektrykiem zaczął na codzień jezdzic oczy3

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, zinger napisał:

Maras, jak Ty po kilku miesiącach jazdy jednym z gorszych ev takie peany na cześć elektromobilnosci wypisujesz, to strach sie bac co by bylo jak byś jakims normalnym elektrykiem zaczął na codzień jezdzic oczy3

Dla mnie jest wystarczająco dobry i nie jeżdze nim w trasy. A jego maly gabaryt jest zaletą, a nie wadą.

Na większy EV jeszcze poczekam, gdyż nie potrzebuję takiego.

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał:

firma się bała że biurowiec spale przez ec30

serio piszesz ???

Napisano
1 godzinę temu, zinger napisał:

pamietam jak przed zakupem byl aktywnym hejterem EV na AKlol

Napisano
  • Autor
17 minut temu, PawelWaw napisał:

pamietam jak przed zakupem byl aktywnym hejterem EV na AKlol

Nigdy nie hejtowalem napędu elektrycznego, tylko sens powszechnej transformacji przy braku środków do jej przeprowadzenia.

Nadal EV sa tylko dla ludzi z własnym gniazdkiem, czego jestem przykładem.

Mam gdzie ładować i EV mi się sprawdza.

Nadal nie ma żadnego EV na parkingach pod blokami w okolicy i szybko nie będzie.

Jedyne, co mnie dziwi, to że jest ich tak mało pod domkami.

Na mojej ulicy i w okolicy tylko ja mam zielone blachy - to mnie dziwi. Nawet pobliska ladowarka z 0,85 zł za kWh stoi przez większość czasu pusta. To jest dziwne.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał:

Nadal EV sa tylko dla ludzi z własnym gniazdkiem, czego jestem przykładem.

tak i ladujesz go na zewnetrznej obcej ladowarce zlosnik

3 minuty temu, maras77 napisał:

Nadal nie ma żadnego EV na parkingach pod blokami

u mnie juz sporo po blokowiskach poparkowanych EV bez ladowarek

co wiecej u mnie w bloku jest tesla jedna i gosc w podziemnym nawet nie zakalda ladowarki i jej nie laduje w domu zlosnik

Napisano
  • Autor
17 minut temu, PawelWaw napisał:

tak i ladujesz go na zewnetrznej obcej ladowarce

Mam ja 300 m od domu, ale ostatnio mi się nie chce tam łazić i ląduje w domu. Jak jest ciepło, to roznica pomiedzy domem i ladowarka wynosi 2 zl na 100 km.

Zima mialem wujowego sprzedawcę pradu i cenę 1,50 za kwh w gniazdku, wiec opłacało się łazić do elocity.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ja nie lubię na słuchawkach. Wystarczy , że po kilka godzin siedzę na telekonferencjach

Muzyka głównie z głośników 💪

mam na myśli scenariusz - zaczynam słuchanie na słuchawkach lub głośnik telefonu, wsiadam do samochodu i przełącza się samo na głośniki, a potem wysiadając z auta z powrotem na słuchawki lub głośnik telefonu. I ten scenariusz w T03 działa doskonale i niezawodnie - i nic nie trzeba włączać - samo się włącza i przełącza tak, jak trzeba.

Nie ma po co słuchać radia FM, czy DAB, a jak już chce ktoś słuchać radia, to przez apkę na telefonie, BT i głośniki w samochodzie.

Dodatkowo słuchanie radia nie daje ciągłości słuchania przy wsiadaniu i wysiadaniu, bo smartfony od dawna nie mają już wbudowanego radia FM, tylko używają apki.

Ja słucham tylko gadania, czyli podcasty i budżetowość zestawu audio w T03 zupełnie mnie nie boli - jest wystarczająca i wygodna.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, zinger napisał:

jednym z gorszych ev

Nie przeczę, że nie jest to topka pod każdym względem, ale jest poprawny i wystarczający do jazdy po mieście, a i ma kilka zalet do tego zastosowania, które większe EV nie mają - czyli że jest mały i zwrotny.

Napisano
W dniu 24.05.2026 o 22:19, maras77 napisał:

Jedyne, co mnie dziwi, to że jest ich tak mało pod domkami.

Też mnie to dziwi. Ludzie mają całe dachy w panelach (ja nie) a pod domem stoją 2 spalinówki.

Napisano
11 godzin temu, iwik napisał:

Też mnie to dziwi. Ludzie mają całe dachy w panelach (ja nie) a pod domem stoją 2 spalinówki.

Może nie mają jak tych paneli brać w trasyhehe

Napisano
10 godzin temu, Rado_ napisał:

Może nie mają jak tych paneli brać w trasyhehe

Mój szwagier ma 2 w miarę nowe auta pod domem. Wiesz jak często jeździ w trasy? 2x w roku i to jednym autem zlosnik. Przy czym "trasa” to jest 200km na Śląsk do max 400km nad morze. Robi miesięcznie ponad 1500km dookoła komina (tylko jednym autem, drugim szwagierka trochę mniej), więc tylko to 1 auto przepala mu paliwa za 800zł/mc, zamiast 200zl/mc na prąd. No ale argument jest też, że przecież nie pojedzie w trasę hehe.

95% sąsiadów zapewne użytkuje prywatne auta identycznie.

Edytowane przez iwik

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Mój szwagier ma 2 w miarę nowe auta pod domem. Wiesz jak często jeździ w trasy? 2x w roku i to jednym autem zlosnik. Przy czym "trasa” to jest 200km na Śląsk do max 400km nad morze. Robi miesięcznie ponad 1500km dookoła komina (tylko jednym autem, drugim szwagierka trochę mniej), więc tylko to 1 auto przepala mu paliwa za 800zł/mc, zamiast 200zl/mc na prąd. No ale argument jest też, że przecież nie pojedzie w trasę hehe.

95% sąsiadów zapewne użytkuje prywatne auta identycznie.

zapewne kazdy ma inne argumenty. Czasami wystarczy zwykla niechęć do czegoś nowego, czy po prostu uwazaja, ze nie będą sobie zawracac tylka jakims ladowaniem, planowaniem ladowania, mimo, ze w trasę pojadą raz w roku. Dla innych wyzsza cena zakupu będzie decydującą. Kazdy ma inne wymagania i potrzeby.

Ja np. jadąc max 2 razy w trasę jakies 1500 km chce ja zrobic jak najszybciej i dla mnie wyjazd alektrykiem byla by upierdliwa. Do tego jedziemy autem służbowym, a na dzis służbowy EV u nas w domu nie ma racji bytu.

Co czlowiek inne zmiennne tej ukladanki. Dla mnie EV wokol komina byłby spoko, ale nawet wyjazd czasami nim dalej angażowałby czas na ladowanie, a jadąc w jedną stronę 200 km robie to bez postoju, więc dokładanie 30 min na postuj uwazam jest bez sensu. Wiec pewnie wiele osob mysli po co mam sobie zawracac dupę takimi akcjami? Wsiadam w spaliniaka i ta wielka przygoda z EV po prostu mnie wali.

Napisano

Wiadomo, że każde służbowe jest najlepsze, zwłaszcza jak jeszcze paliwo za darmo hehe

Przy 1500km się zgadzam i pewnie sam pojadę taki dystans spalinowym (bo akurat mam drugi samochód). Natomiast 200km przejeżdża na strzał nawet mój elektryk, który w trasy tak średnio jest przewidziany, więc nie róbmy zagadnienia z planowania przy takim dystansie. Zostaje argument obawy przed nowością, który w pewnym sensie rozumiem. Ja jakbym miał okazję zaoszczędzić na kosztach eksploatacji na fajny urlop raz w roku to jednak bym się skusił i sobie tę 1 dłuższą trasę zaplanował. Ale pewnie dlatego, że jestem skąpy i wolę kasę wydać na siebie niż na pensje prezesów Orlenu. zlosnik2

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

zapewne kazdy ma inne argumenty. Czasami wystarczy zwykla niechęć do czegoś nowego, czy po prostu uwazaja, ze nie będą sobie zawracac tylka jakims ladowaniem, planowaniem ladowania, mimo, ze w trasę pojadą raz w roku. Dla innych wyzsza cena zakupu będzie decydującą. Kazdy ma inne wymagania i potrzeby.

Ja np. jadąc max 2 razy w trasę jakies 1500 km chce ja zrobic jak najszybciej i dla mnie wyjazd alektrykiem byla by upierdliwa. Do tego jedziemy autem służbowym, a na dzis służbowy EV u nas w domu nie ma racji bytu.

Co czlowiek inne zmiennne tej ukladanki. Dla mnie EV wokol komina byłby spoko, ale nawet wyjazd czasami nim dalej angażowałby czas na ladowanie, a jadąc w jedną stronę 200 km robie to bez postoju, więc dokładanie 30 min na postuj uwazam jest bez sensu. Wiec pewnie wiele osob mysli po co mam sobie zawracac dupę takimi akcjami? Wsiadam w spaliniaka i ta wielka przygoda z EV po prostu mnie wali.

Majac służbowego ta dyskusja jest deko bez sensu, nie sądzisz? ;)

Napisano
21 minut temu, zinger napisał:

Majac służbowego ta dyskusja jest deko bez sensu, nie sądzisz? ;)

Nie sądzę, dlaczego? Podalem jeden z przykładów. Napisalem tez o roznych zmiennych. Co do sluzbowego EV jest to decyzja w naszym przypadku tylko nasza, wiec gdybysmy kieli taką potrzebe, moglby byc elektryk, a jednak nie chcemy.

Napisano
31 minut temu, iwik napisał:

Wiadomo, że każde służbowe jest najlepsze, zwłaszcza jak jeszcze paliwo za darmo hehe

Przy 1500km się zgadzam i pewnie sam pojadę taki dystans spalinowym (bo akurat mam drugi samochód). Natomiast 200km przejeżdża na strzał nawet mój elektryk, który w trasy tak średnio jest przewidziany, więc nie róbmy zagadnienia z planowania przy takim dystansie. Zostaje argument obawy przed nowością, który w pewnym sensie rozumiem. Ja jakbym miał okazję zaoszczędzić na kosztach eksploatacji na fajny urlop raz w roku to jednak bym się skusił i sobie tę 1 dłuższą trasę zaplanował. Ale pewnie dlatego, że jestem skąpy i wolę kasę wydać na siebie niż na pensje prezesów Orlenu. zlosnik2

Paliwo za darmo, ale tak samo paliwo do EV moze byc za darmo w służbowym)

To auto robi ok 40 tys km rocznie i teraz cala logistyka z ladowaniem byłaby klopotliwa ( zawracanie dupy, na co to) Priorytetem jest niemarnowanie czasu na bezsensowne postoje w trasach.

A koszty rozumiem przeważnie jest to u każdego priorytet. Dlatego nieststy jak bede mial zmienic onecne Clio wokół komina to nie wydam kilkadziesiat tysiecy więcej tylko by miec EV tej samej klasy? Te auta powinny miec takie same ceny, wtedy bylby uczciwy wybór.

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

nie wydam kilkadziesiat tysiecy więcej tylko by miec EV tej samej klasy? Te auta powinny miec takie same ceny, wtedy bylby uczciwy wybór.

Pełna zgoda. A nawet więcej, ev powinno być tańsze, bo jest dużo prostsze od jakichś turbo mild czy full hybryd obecnych.

Ja kupiłem, bo wychodził taniej od porównywalnej spalinówki (z dopłatą oczywiście)

Napisano
21 minut temu, iwik napisał:

Pełna zgoda. A nawet więcej, ev powinno być tańsze, bo jest dużo prostsze od jakichś turbo mild czy full hybryd obecnych.

Ja kupiłem, bo wychodził taniej od porównywalnej spalinówki (z dopłatą oczywiście)

O ile w porownywalnych autach +/-200 tys zl w górę, ceny sa porownywalne, tak w autach miejskich nie jest to oczywiste. Oczywiscie mozna trafic na wyprzedaże typu Stellantis, ale to nie musi byc reguła.

Ale myślę, ze najwieksza przeszkodą jest świadomość o duzym spadku wartości, trudniejszej odsprzedazy,a dodajac strach przed zasiegiem, brak dostępu o ladowarek na blokowiskach robi swoje, nie wspominając o zmieniajacej sie technologii.

Elektryfikacji juz nic nie zatrzyma, ale przekonanie ludzi do tej technologi lawinowo nie nastąpi tak z roku na rok....chyba, ze dobre dopłaty

Napisano
6 godzin temu, iwik napisał:

Robi miesięcznie ponad 1500km dookoła komina (tylko jednym autem, drugim szwagierka trochę mniej), więc tylko to 1 auto przepala mu paliwa za 800zł/mc, zamiast 200zl/mc na prąd.

Jakie zużycie i jaką cenę prądu przyjąłeś do tego wyliczenia?

Napisano
3 godziny temu, Pyrekcb napisał:

Jakie zużycie i jaką cenę prądu przyjąłeś do tego wyliczenia?

Ok 20 kWh /100, taryfa nocna czyli ok 70 groszy jeśli założymy płaską stawkę. U mnie w dynamicznej jest sporo taniej średniorocznie za ładowanie auta.

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał:

Ok 20 kWh /100, taryfa nocna czyli ok 70 groszy jeśli założymy płaską stawkę. U mnie w dynamicznej jest sporo taniej średniorocznie za ładowanie auta.

To ja mam jakąś droga taryfę (G11) - dziś właśnie płaciłem rachunek, za 1780 kWh 2.202,17 zł brutto. Wychodzi 1,24 zł za kWh.

Napisano
4 godziny temu, Pyrekcb napisał:

To ja mam jakąś droga taryfę (G11)

G11 jest spoko jak większość zużycia masz w dzień.

Gdy masz EV no to przynajmniej G12, żeby duży odbiornik energii pracował w tanich godzinach (noc). Moja średnia z tego roku, na ten moment większość zużycia to styczeń i luty gdy było oczywiście najdrożej. Auto jest ładowane gdy najtaniej w miarę możliwości, więc sporo poniżej tej średniej.

Screenshot_20260527-231251_Pstryk.png

Wynik bez żadnej fotowoltaiki ani magazynu energii, ale z pilnowaniem godzin pracy urządzeń programowalnych (zmywanie, grzanie wody wtedy kiedy jest tania dystrybucja).

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Pyrekcb napisał:

Ja nie mam elektryka, a godzin pracy urządzeń nie chce mi sie pilnować. zlosnik

G11 jest spoko jak większość zużycia masz w dzień.

Gdy masz EV no to przynajmniej G12,

Z moich obliczeń wynika, że mając G11 i ładując auto w domu, a nie na taniej ładowarce lub w taryfie G12 dopłacam do rachunku jakieś 20 zł miesięcznie - więc uznaję, że zapłacę tę kasę w rachunku i nie będę się bujał z kombinowaniem tańszej energii.