Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ułatwienia w UE dla EV z Polski

Featured Replies

Napisano

Chyba ten kaci będzie najlepszy do tego posta.

Jak wiadomo elektryki korzystają z różnych udogodnień w Polsce (np. BUS-pasy, czy darmowe parkingi). Ale nie tylko u nas.

Tak sobie więc pomyślałem, że warto powymieniać się doświadczeniami o różnych ułatwieniach w krajach europejskich dla elektryków. Jeśli ktoś zna takie to warto podzielić się wiedzą – zapewne przyda się innym osobom podróżującym po Europie.

Z tego co ja doświadczyłem można skorzystać z następujących ułatwień dla polskich elektryków:

1.       Zwolnienie z winiety w Czechach

Można uniknąć opłat za winiety w Czechach, ale trzeba wypełnić wniosek. W sieci są różne instrukcje jak to zrobić, ale najtrudniej jest w autami w leasingu. Tutaj jest instrukcja, która sprawdza się w 100%: zwolnienie-z-oplaty-za-autostrady-w-czec   (coś blokuje ten link, może uda się prze tiny pl:https://tiny.pl/z490v33c )

Ważność: Nic nie mówi się o terminie ważności zwolnienia, ale weryfikację aktualności ważnego zwolnienia z winiety w Czechach można dokonać na stronie: https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation 

2.      Włochy – pozwolenie na wjazd do ZTL w Mediolanie
Na adres [email protected]   trzeba wysłać prośbę o odstęp do strefy ZTL załączając:
- carta di circolazione (dowód rejestracyjny),

- wypełniony formularz – formularz w załączeniu, a przykład wypełnienia poniżej:

image.png.b0ff0718d76efeb9c763f972081e7e24.png

Ważność: samochód jest niby zwolniony z uiszczania opłaty za dostęp na zawsze, ale jest też dopisek: chyba, że w przyszłości postanowionoby inaczej w tej sprawie - czyli trzeba mieć uwagę na zmieniajace sie przepisy.

3.      Włochy – pozwolenie na wjazd do ZTL w Bergamo
Na adres  [email protected]  trzeba wysłać emailem prośbę o odstęp do strefy ZTL załączając:

- patente di guida (prawo jazdy),

- documento di identità (dowód osobisty).
Niezbędne będzie również podanie Codice Fiscale (NIP) – upomną się o to już po wydaniu pozwolenia na wjazd do ZTL, ale można go wyrobić nawet przez ambasadę w Polsce, trwa to dosłownie 2-3 dni, ale trzeba podać jakiś powód, np. umowę z firmą szukającą nieruchomości.

Ważność: Pozwolenie jest wydawane okresowo - na jeden rok, czyli trzeba je odnawiać.

4.      Włochy - darmowe parkowanie w Mediolanie (niestety od 2025 r. w Bergamo nie jest już możliwe dla nierezydentów)

Na adres: [email protected]  trzeba wysłać skany:

-          modulo M con marca da bollo da 16,00 € apposta sul modulo e annullata con segno grafico (załączony formularz wraz ze znaczkiem opłaty skarbowej za 16 euro) – niestety znaczek musi być prawdziwy, naklejony na wniosek, przekreślony i podpisany imieniem i nazwiskiem oraz datą sporządzenia wniosku, czyli ten wniosek można wypełnić przede wszystkim w IT (chyba, że ktoś uzyska ten znaczek będąc w Polsce). Mod. M) rev.08_24 .pdfCo istotne w przypadku umowy leasingu - formularz M w polu C2 powinien wskazywać terminu ważności umowy leasingu;

-          copia F/R del documento d’identità in corso di validità (dowód osobisty);

-          copia F/R della carta di circolazione (dowód rejestracyjny).

image.png.edccaa14b379d0a1304f12e30b77576d.png

AUTODICHIARAZIONE CLASSE INQUINAMENTO.pdf Mod. M) rev.08_24 .pdf

Edytowane przez falkon

Napisano
2 minuty temu, falkon napisał(a):

Chyba ten kaci będzie najlepszy do tego posta.

Jak wiadomo elektryki korzystają z różnych udogodnień w Polsce (np. BUS-pasy, czy darmowe parkingi). Ale nie tylko u nas.

Tak sobie więc pomyślałem, że warto powymieniać się doświadczeniami o różnych ułatwieniach w krajach europejskich dla elektryków. Jeśli ktoś zna takie to warto podzielić się wiedzą – zapewne przyda się innym osobom podróżującym po Europie.

Z tego co ja doświadczyłem można skorzystać z następujących ułatwień dla polskich elektryków:

1.       Zwolnienie z winiety w Czechach

Można uniknąć opłat za winiety w Czechach, ale trzeba wypełnić wniosek. W sieci są różne instrukcje jak to zrobić, ale najtrudniej jest w autami w leasingu. Tutaj jest instrukcja, która sprawdza się w 100%: zwolnienie-z-oplaty-za-autostrady-w-czec  

Ważność: Nic nie mówi się o terminie ważności zwolnienia, ale weryfikację aktualności ważnego zwolnienia z winiety w Czechach można dokonać na stronie: https://edalnice.cz/pl/index.html#/validation 

2.      Włochy – pozwolenie na wjazd do ZTL w Mediolanie
Na adres [email protected]   trzeba wysłać prośbę o odstęp do strefy ZTL załączając:

- wypełniony formularz – formularz w załączeniu, a przykład wypełnienia poniżej:

image.png.b0ff0718d76efeb9c763f972081e7e24.png

Ważność: samochód jest niby zwolniony z uiszczania opłaty za dostęp na zawsze, ale jest też dopisek: chyba, że w przyszłości postanowionoby inaczej w tej sprawie - czyli trzeba mieć uwagę na zmieniajace sie przepisy.

3.      Włochy – pozwolenie na wjazd do ZTL w Bergamo
Na adres  [email protected]  trzeba wysłać emailem prośbę o odstęp do strefy ZTL załączając:

- patente di guida (prawo jazdy),

- documento di identità (dowód osobisty).
Niezbędne będzie również podanie Codice Fiscale (NIP) – upomną się o to już po wydaniu pozwolenia na wjazd do ZTL, ale można go wyrobić nawet przez ambasadę w Polsce, trwa to dosłownie 2-3 dni, ale trzeba podać jakiś powód, np. umowę z firmą szukającą nieruchomości.

Ważność: Pozwolenie jest wydawane okresowo - na jeden rok, czyli trzeba je odnawiać.

4.      Włochy - darmowe parkowanie w Mediolanie (niestety od 2025 r. w Bergamo nie jest już możliwe dla nierezydentów)

Na adres: [email protected]  trzeba wysłać skany:

-          modulo M con marca da bollo da 16,00 € apposta sul modulo e annullata con segno grafico (załączony formularz wraz ze znaczkiem opłaty skarbowej za 16 euro) – niestety znaczek musi być prawdziwy, naklejony na wniosek, przekreślony i podpisany imieniem i nazwiskiem oraz datą sporządzenia wniosku, czyli ten wniosek można wypełnić przede wszystkim w IT (chyba, że ktoś uzyska ten znaczek będąc w Polsce). Mod. M) rev.08_24 .pdfCo istotne w przypadku umowy leasingu - formularz M w polu C2 powinien wskazywać terminu ważności umowy leasingu;

-          copia F/R del documento d’identità in corso di validità (dowód osobisty);

-          copia F/R della carta di circolazione (dowód rejestracyjny).

image.png.edccaa14b379d0a1304f12e30b77576d.png

AUTODICHIARAZIONE CLASSE INQUINAMENTO.pdf 63.7 kB · 0 pobrań Mod. M) rev.08_24 .pdf 1020.1 kB · 0 pobrań

Czechy tak.

Z Włochami bym uważał, bo oni mają wieczny burdel w papierach, a mandaty bardzo chętnie przysyłają za te strefy. A ścieżka odwoławcza jest karkołomna. 

Austria: możliwość niestosowania się do stref 100 km/h tam gdzie IG-L. System już ma dostęp do naszego cepiku i nie przysyłają już mandatów.

Uważać tylko trzeba, bo czasem ograniczenie 100 zostaje, a IG-L się kończy i wtedy płacimy ;) 

Napisano
  • Autor
30 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Z Włochami bym uważał, bo oni mają wieczny burdel w papierach, a mandaty bardzo chętnie przysyłają za te strefy.

Na razie nie doświadczyłem, ale dzięki za info :ok: .

Jak coś mi przyjdzie z jednego lub drugiego miasta to dam znać i jak się przed tym ewentualnie bronić.

Napisano
12 godzin temu, falkon napisał(a):

Zwolnienie z winiety w Czechach

Można uniknąć opłat za winiety w Czechach, ale trzeba wypełnić wniosek. W sieci są różne instrukcje jak to zrobić, ale najtrudniej jest w autami w leasingu.

Nie ma żadnego problemu ze zwolnieniem auta w leasingu. Chodzi o to żeby jako użytkownika nie wpisywać siebie tylko dane właściciela auta z Dowodu Rejestracyjnego.

Oni po prostu sprawdzają tylko zgodność tych danych na wniosku i załączonym skanie DO. Robią to bardzo szybko - nawet w ciągu 1h w godzinach nocnych w weekend 8]

W ten sposób zwolniłem z winiet auto zastępcze, które dostałem tydzień przed wyjazdem do Czech.

Napisano

W Szwecji generalnie #nie_ma_niczego. 

Kiedyś były dopłaty i podobno mają znowu być.

Z tego, co wiem, to żadnej jazdy po buspasach, czy bezpłatnych parkingów.

Autostrady bezpłatne dla wszystkich (ale już most do Danii najdroższy na świecie, niezależnie od napędu).

A! Jest tani podatek roczny na EV - około 140 złotych, bo od spalinowych to liczą sobie całe wiadra pieniędzy.

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Bot to robi po prostu :oki:

No i jesteś w błędzie. To nie bot - chociaż sam atak myślałem.

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

To oświeć mnie bardziej. 

Świecę Cię - tonie bot.

Bardziej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Słowacja - brak jakichkolwiek ulg 😂