Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik gazu propan - butan

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić czujnik gazu propan - butan. Będzie on umieszczony przy butli 11 kg, podłączonej do kuchenki gazowej. Preferowany na baterie, ale gniazdko elektryczne też jest w okolicy. Co polecicie?

Napisano

Polecam zlikwidować gniazdo elektryczne a na butlę zastosować reduktor " z bezpiecznikiem" w przypadku wypływu.

P.S. ile lat ma lokator i kto wymienia butlę?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, technix napisał:

Polecam zlikwidować gniazdo elektryczne a na butlę zastosować reduktor " z bezpiecznikiem" w przypadku wypływu.

Teść ma 73 i to on zmienia, ale mial przypadek, że wydmuchało (czy coś podobnego) mu po jakimś czasie uszczelkę i gaz się ulatniał. Być może przy skręcaniu sam uszkodził uszczelkę.

Butla podłączona jest do kuchenki i podgrzewacza wody. Gniazdko jest w pobliżu, ale nie przy samej butli, gdyż podłączona jest pompka do CO. Chciałby "słyszeć" jeśli znowu ulatniałby sie gaz.

Napisano
1 godzinę temu, technix napisał:

Dawaj link do produktu ok

Napisano
18 godzin temu, Tilok napisał:

. Chciałby "słyszeć" jeśli znowu ulatniałby sie gaz.

Przecież to czuć, nie bez powodu jest nawaniany.

Napisano
6 godzin temu, volf6 napisał:

Przecież to czuć, nie bez powodu jest nawaniany.

Nic nie czułem jak ulatniał się gaz w kotłowni.

Wyciek był na tyle mały, że nie tylko ja nie czułem, a "mam węch" do takich spraw (np. nieszczelny reduktor w złączu gazowym wyczułem na dworze z daleka).

Serwisant od kotła też nie czuł, wykrył temat nie chcący przy próbie ciśnieniowej.

Podepnę się z pytaniem.

Jaki najlepiej kupić czujnik do gazu ziemnego, rozumiem że czadu i gazu w 1 i że ma mieć jakieś atesty, ale może poleci ktoś coś konkretnego?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Wyciek był na tyle mały, że nie tylko ja nie czułem, a "mam węch" do takich spraw (np. nieszczelny reduktor w złączu gazowym wyczułem na dworze z daleka).

Serwisant od kotła też nie czuł, wykrył temat nie chcący przy próbie ciśnieniowej.

Mowa o gazie butlowym (propan/butan).

Napisano
16 minut temu, volf6 napisał:

Mowa o gazie butlowym (propan/butan).

No tak, ale oba są nawaniane, choć propan-butan podobno bardziej.

Jednak z węchem u każdego jest inaczej.

Tu mowa o 73 latku, a i wyciek może powstać nocą, w trakcie snu.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

To plus czujnik.

Czujnik zwykły z marketu budowlanego i umieścić nisko, bo LPG jest cięższy od powietrza.

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Podepnę się z pytaniem.

Jaki najlepiej kupić czujnik do gazu ziemnego, rozumiem że czadu i gazu w 1 i że ma mieć jakieś atesty, ale może poleci ktoś coś konkretnego?

Zależy jaki gaz, jak zmieniają butlę i odkręcają starą to czuć lpg, podobnie na stacjach tankowania.

Z ziemnym nie wiem. Czujnik mam Satela. Zadziałał raz, jak zimnego Mustanga odpaliłem tyłem w garażu (pomieszczenie obok ) 🙂.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

Czujnik mam Satela. Zadziałał raz, jak zimnego Mustanga odpaliłem tyłem w garażu (pomieszczenie obok ) 🙂.

Naczytałem się w necie polecajek co kupić i opinii na alledrogo i jak to bywa w takich przypadkach zgłupiałem. ☹️

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Naczytałem się w necie polecajek co kupić i opinii na alledrogo i jak to bywa w takich przypadkach zgłupiałem. ☹️

Imho zawsze można kupić i przetestować, w razie problemów zwrócić. Np Satel miał fiolki z próbkami gazów, właśnie do testów. MOże i coś takiego wynajdziesz na allegro. Ja jedynie testowałem a właściwie moja żona czujniki dymu, bardzo szybko reagują, szczególnie w kuchni 🙂.

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Cos wybrałeś?

Napisano
13 godzin temu, maras77 napisał:

To plus czujnik.

Czujnik zwykły z marketu budowlanego i umieścić nisko, bo LPG jest cięższy od powietrza.

Do gazu.ziemnego tez sie nada?

Napisano
14 minut temu, deszczowyRoman napisał:

Do gazu.ziemnego tez sie nada?

Co się nada?

W ziemnym nie masz swojego reduktora. Reduktor w skrzynce gazowej z licznikiem ma ten bezpiecznik wypływu.

A czujnik gazu zwykle dziala i na LPG i na gaz ziemny - w instrukcji jest napisane, gdzie mocować, zależnie od typu gazu.

Napisano
W dniu 22.01.2026 o 08:28, Tilok napisał:

Potrzebuję kupić czujnik gazu propan - butan. Będzie on umieszczony przy butli 11 kg, podłączonej do kuchenki gazowej. Preferowany na baterie, ale gniazdko elektryczne też jest w okolicy. Co polecicie?

Z tego co pamiętam to na baterie kursy tylko jakiś złom, którego nikt nie poleca. Większość detektorów LPG jest z jakiegoś powodu na prąd. Być może wymagają podgrzewania itp?

Brałbym Gazex-a. To profesjonalne detektory w obudowanych komercyjnych.

Trudno o lepsze.

Napisano
4 godziny temu, Venganto napisał:

Brałbym Gazex-a. To profesjonalne detektory w obudowanych komercyjnych.

Trudno o lepsze.

Znasz się na tym?

Czym różni się DK-24/E od DK-24/PE?

Na pierwszy rzut oka parametry identyczne, sensor ten sam.

W sprzedaży i tak chyba jest tylko DK-24/E.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Znasz się na tym?

Czym różni się DK-24/E od DK-24/PE?

Na pierwszy rzut oka parametry identyczne, sensor ten sam.

W sprzedaży i tak chyba jest tylko DK-24/E.

Niespecjalnie, testuję czasem albo montuję te profesjonalne.

Z tą różnicą może chodzić o to, że starsze wersje nie były zgodne z nowymi przepisami ze względu na brzęczyk. Ponoć był za słaby? Dlatego wprowadzili zmienione, że wzmocnionym sygnalizatorem. Ale to tylko zasłyszana opinia. Pewności nie mam. Spotkałem się z tym w ub. roku chcąc kupić taki jak swój, domowy komuś innemu. Nigdzie już ich nie było. Były za to identyczne z jakąś minimalna różnicą w symbolach.

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 14:27, maras77 napisał:

Co się nada?

W ziemnym nie masz swojego reduktora. Reduktor w skrzynce gazowej z licznikiem ma ten bezpiecznik wypływu.

A czujnik gazu zwykle dziala i na LPG i na gaz ziemny - w instrukcji jest napisane, gdzie mocować, zależnie od typu gazu.

no ok , ale jak masz piec i kuchenke gazowa to jak zadziała zabepieczenie w skrzynce gdy pusci waz do kuchenki?

Takie zabezpieczenie z filmiku tylko do kuchenki?

Napisano

Ja mam

31 minut temu, deszczowyRoman napisał:

no ok , ale jak masz piec i kuchenke gazowa to jak zadziała zabepieczenie w skrzynce gdy pusci waz do kuchenki?

Takie zabezpieczenie z filmiku tylko do kuchenki?

Na filmiku jest reduktor z zabezpieczeniem a nie samo zabezpieczenie.

Nie da się go użyć do gazu z sieci gazowej, bo tam reduktor masz w skrzynce przed licznikiem.

Nie te ciśnienia pracy.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Ja mam

Na filmiku jest reduktor z zabezpieczeniem a nie samo zabezpieczenie.

Nie da się go użyć do gazu z sieci gazowej, bo tam reduktor masz w skrzynce przed licznikiem.

Nie te ciśnienia pracy.

Nizsze czy wyzsze jest w sieci?

Napisano
7 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

Nizsze czy wyzsze jest w sieci?

Po stronie kuchenki jest takie samo, po stronie sieci gazowej i butli - zupełnie inne.