Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie sufitu

Featured Replies

Napisano

Garażu. Garazieplony w bryle budynku ale bez ogrzewania. Sufit to strop. Na stropie izolacja.

Czy macie ocieplenie sufitu w grazu i ile cm i czym? Welna, styropian?

Napisano

Kleisz styro do stropu, siatka i tynk cienkowarstwowy.

Napisano

Mam styropian 10 cm klejony do stropu potem siatka i tynk

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

Kleisz styro do stropu, siatka i tynk cienkowarstwowy.

2 godziny temu, STYLON napisał:

Mam styropian 10 cm klejony do stropu potem siatka i tynk

Od dawna macie ten styropian? Brak problemów z wilgocią?

Bo ponoć jest ryzyko skroplin i najbezpieczniejszą metodą pod tym względem byłoby użycie bloczków ociepleniowych typu multipor czy styrcon.

Ale cena tych bloczków to kilkukrotność styropianu, niestety.

Napisano
7 minut temu, apb77 napisał:

Bo ponoć jest ryzyko skroplin i najbezpieczniejszą metodą pod tym względem byłoby użycie bloczków ociepleniowych typu multipor czy styrcon.

Od 12lat. Nie ma problemu z wilgocią. Garaz jest wentylowany i jest tam sucho.

Rodzice mają maly garaz podobnie zrobiony od 30lat.

Ścianę garaz-dom tez mam docieplona bodajże 5cm. Na zewn elewacja i 20cm styro.

Imho tak jest optymalnie, bo wycisza i daje barierę dla ciepla. To co przenika ogrzewa garaz, bo zawsze jest dodatnia temp, zwykle zima ok 6C.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, sherif napisał:

tynk cienkowarstwowy.

koniecznie? sama siatka z klejem nie wystarczy?

Klej w pianie czy z worka do przyklejenia styropianu? I czy montowaliscie jeszcze na kołki?

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano

Klej z worka i kołki. Mija w tym roku 20 lat i nic się nie dzieje. Ściana między garazem a domem też docieplona grubościa 5 cm

Napisano
11 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

koniecznie? sama siatka z klejem nie wystarczy?

Klej w pianie czy z worka do przyklejenia styropianu? I czy montowaliscie jeszcze na kołki?

Nie pamiętam już co było dawane, siatka z klejem też jest cienkowarstwowa. Pamiętam że była szara jednolita powierzchnia, pomalowana zwykła farbą. Kołki też były.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, sherif napisał:

Nie pamiętam już co było dawane, siatka z klejem też jest cienkowarstwowa. Pamiętam że była szara jednolita powierzchnia, pomalowana zwykła farbą. Kołki też były.

klej do zatapiania siatki jest własnie szary. wiec podejrzewam ze nie było tynku cienkowarstwowego

Napisano

Nie trzeba kolkowac sam klej i będzie dobrze. Kolkowanie to na elewacji chroni np na wypadek wiatrów.

Napisano

Garaż nie ogrzewany w bryle budynku od płd.

Strop terriva, styro 5cm , jastrych, klepka.

Salon nad garażem. Wg WT 2021 przegroda stropu nie spełnia parametrów przepuszczalności.

W garażu +4 przy -25 na polu.

Napisano
11 godzin temu, irishpiter napisał:

Nie trzeba kolkowac sam klej i będzie dobrze. Kolkowanie to na elewacji chroni np na wypadek wiatrów.

Mówisz.

Teść też tak myślał i "fachowcy" przykleili pięknie styro do sufitu, zaciągnęli na gładko klejem na siatce i pomalowali.

Wytrzymało 2-3 lata i pewnego wieczoru yebło na podłogę.

Napisano
13 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

Srednio mi sie uscmiecha kołkowanie stropu,

chce dac stryopian 4 cm lub 5

Podaj mi warstwy stropu to ci policzę w programie grubość i lambdę izolacji jaką należy zastosować.

Romku ja cię nie chcę straszyć ale jak budujesz nowy dom, to wszystkie przegrody powinny spełniać parametry z WT....

Masz na pewno projektowaną charakterystykę energetyczną w projekcie budowlanym zgodną z rokiem uzyskania zgody na budowę.

Jeśli trzymałeś się projektu i nie dziadowałeś na izolacji to nie ma potrzeby ocieplać sufitu w garażu.

Trzeba mieć z tyłu głowy, że przy zgłoszeniu zakończenia budowy, urzędy spoglądają na parametr EP w świadectwie charakterystyki energetycznej.

Dla pozwoleń wydanych między 2018-2020 Ep-95kwh(m² rok)

Dla pozwoleń od 2021 Ep-70kwh(m² rok)

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
14 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

Srednio mi sie uscmiecha kołkowanie stropu,

chce dac stryopian 4 cm lub 5

U siebie kleiłem na sam pianoklej.

Bez kołków.

Wisi to już 8 rok ale nie mam zaciągniętego siatką i tynkiem

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, snoopi_lubin napisał:

U siebie kleiłem na sam pianoklej.

Bez kołków.

Wisi to już 8 rok ale nie mam zaciągniętego siatką i tynkiem

stryopian goły sie utlenia. poza tym zeby było troche zabezpieczenia p/pozarowego.

Napisano
11 godzin temu, Tre-Bor napisał:

Mówisz.

Teść też tak myślał i "fachowcy" przykleili pięknie styro do sufitu, zaciągnęli na gładko klejem na siatce i pomalowali.

Wytrzymało 2-3 lata i pewnego wieczoru yebło na podłogę.

Cos zrobili niepoprawnie, może brak gruntowania, zakurzone. Jak już klej pusci otrzymają same kołki to też słabo.

Generalnie znam wiele domów z elewacja bez kolkowania i stoi to już lekko ponad 10 lat. Szczególnie że np pianoklej trzyma naprawdę dobrze. Można też mieszać, trochę standardowego cementowego na placki i pianoklej. Dzięki temu nie trzeba podpierać na czas schnięcia. Mozna kolkowac jak są chce. Nie jest to znowu tak wiele roboty ale trochę dziur w stropie.

Edytowane przez irishpiter

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 19:36, apb77 napisał:

zdecydowanie płyty multipor będą lepsze albo jakieś płyty z perlitu ekspandowanego, to się powinno stosować ocieplając pomieszczenia od wewnątrz jeśli występuje możliwość kondensacji. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż styropian czy wełna.

Napisano
23 godziny temu, bergerac napisał:

zdecydowanie płyty multipor będą lepsze albo jakieś płyty z perlitu ekspandowanego, to się powinno stosować ocieplając pomieszczenia od wewnątrz jeśli występuje możliwość kondensacji. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż styropian czy wełna.

Na ocieplonym suficie nie występuje ryzyko kondensacji ponieważ temperatura stropu jest wyższa od temperatury styropianu.

Napisano
14 godzin temu, tower napisał:

Na ocieplonym suficie nie występuje ryzyko kondensacji ponieważ temperatura stropu jest wyższa od temperatury styropianu.

Jasne, pod warunkiem że jest ocieplony od strony zimnej.

Pamiętajmy też że para ma tendencję do wędrowania z cieplejszej strony do zimniejszej przez przegrody.

Napisano
23 godziny temu, tower napisał:

właśnie nie, jeśli ocieplasz od środka, jak tutaj kolega chce to zrobić.

Napisano
W dniu 7.02.2026 o 21:04, bergerac napisał:

właśnie nie, jeśli ocieplasz od środka, jak tutaj kolega chce to zrobić.

Kolega napisał:

Garaz w bryle budynku ale bez ogrzewania. Sufit to strop.

Domniemuje że nad garażem jest ogrzewane pomieszczenie(np pokoj na poddaszu) i sufit ociepla w celu uniknięcia strat ciepła przez podłogę pokoju w kierunku nieocieplonego grazu.

Wiec ociepla od srodka garażu ale od zewnątrz pomieszczenia ogrzewanego.

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 19:36, apb77 napisał:

Ja mam styrodur, juz 15 lat, nic sie nie skrapla.