Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla E21 - pierwszy wątek, co mnie wkurza, a co nie

Featured Replies

Napisano

Cześć,

będę tutaj wrzucał jakieś pierdoły i ciekawostki z Corolli E21.

Na początek oczywiście nie o zaletach, ale o tym co denerwuje zlosnik2

• pisały ludziska w necie, że auto-hold po każdym uruchomieniu trzeba włączać- potwierdzam.... totalnie bez sensu, na szczęście szybki klik i jest okej

• ostrzeganie o przekroczeniu prędkości, tutaj już tak kolorowo nie jest. Pika już po przekroczeniu 3-5kmph i robi to mega wkurzająco. Żeby wyłączyć trzeba się wklikać w ustawienia systemów i albo wyłączyć całkiem czytanie znaków, albo wyłączyć powiadomienia. A jakże- trzeba to robić po każdym uruchomieniu silnika!

• trochę też wkurza "bieg" B. Nie wiem czemu zrobili go 'na końcu'. Przyzwyczajony jestem, że wajchę od automatu biorę 'na maxa' do siebie. A tam jeb: B, trzeba o jedno wcześniej trafić, żeby było D.

Niby jakaś firma z PL proponuje rozwiązanie problemu z ostrzeganiem o prędkości. Wpina się jakimś modułem w CAN i wyłącza powiadomienia na stałe. Za jedyne 8 stówek zlosnik

Auto-Holda można ogarnąć ponoć chińską kostką na OBD.

Gość, który wydawał auto jeszcze opowiadał, że spryskiwacz przedniej szyby działa tylko w pozycji wycieraczek 0 oczy3 To brzmi bardzo głupio, ale jeszcze nie sprawdziłem zlosnik

Poza tym nie chce się tym autem szybko jeździć. Ma co prawda tylko 140KM, ale jakieś tam odczucie przyspieszenia jest. Natomiast eCVT ... jak to może chodzić? No dziwnie trochę zlosnik Póki co mam i tak ciśnienie na niskie spalanie, bo chcę zobaczyć czy to rzeczywiście takie och i ach, więc nie depczę )

Fajna apka na telefon, można zdalnie odpalić grzanie / klimę, podgrzewanie szyby tył / przód (przód wycieraczki w sensie) i widać podstawowe staty (łącznie z mapami przejazdów).

Z magicznych systemów to póki co sprawdziłem aktywny tempomat. W połączeniu z trzymaniem pasa fajnie to na S'ce działa. Szkoda tylko, że szybko krzyczy, żeby przejąć kontrolę hehe

Więcej pewnie później. Jak ktoś ma przemyślenia i inne ciekawostki odnośnie tegoż auta- zapraszam do uzewnętrznienia się oki

Napisano

zwykłe auto bez szaleństw. Ja bym dorzucił twarde siedzenia bo w Corolli Cross są ciut bardziej miękkie. Z eCVT idzie przywyknąć a na S-ce trzeba jednak skorzystać z głośniejszego słuchania radia. Kręcąc się wkoło komina z jakmiś korkami najniżej udało mi się do 2.8 zejść ze spalaniem. Na S w trybie "spieszę się na spotkanie" to raczej 7.5.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, lucash napisał:

zwykłe auto bez szaleństw. Ja bym dorzucił twarde siedzenia bo w Corolli Cross są ciut bardziej miękkie. Z eCVT idzie przywyknąć a na S-ce trzeba jednak skorzystać z głośniejszego słuchania radia. Kręcąc się wkoło komina z jakmiś korkami najniżej udało mi się do 2.8 zejść ze spalaniem. Na S w trybie "spieszę się na spotkanie" to raczej 7.5.

na razie nigdzie daleko nie jechałem, wstępnie o twardości siedzeń nic nie powiem, ale są ładne, a'la kubły zlosnik

Natomiast przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, o której też wszędzie piszą i mówią- rozdzielczość kamery cofania i brak skrętnych linii..... Jak 10 lat temu. Niby nic takiego, ale boli jak się w to patrzy.

Napisano

poczekaj jak odkryjesz jak beznadziejnie jest realizowane audio...

dobry kolor )

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, muzz napisał:

Hmm, nie jestem audiofilem. Podkręciłem basy (jak już znalazłem ustawienia hehe ) i jak dla mnie może być (via AA).

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 07:56, tomecki napisał:

Natomiast eCVT ... jak to może chodzić? No dziwnie trochę zlosnik Póki co mam i tak ciśnienie na niskie spalanie, bo chcę zobaczyć czy to rzeczywiście takie och i ach, więc nie depczę )

Dla spokojnych kierowców-nie ma lepszej przekładni.

Dla wiecznie spieszących się-nie ma gorszej przekładni. zlosnik

Napisano
  • Autor

Opowie mi ktoś o zegarach? zlosnik

Na takim typie zegarów:

obraz.png

Podoba mi się info o spalaniu z aktualnej trasy. Chciałbym to widzieć cały czas, ale trochę brakuje mi tego 'ekonomizera' Toyoty. W sumie lubię widzieć czy jadę ECO czy już nawet się ładuję. Tzn czuję co kiedy się dzieje, ale wolałbym mieć podpowiadaczkę.

Natomiast w tym widoku ('3 zegary'):

obraz.png

Nie ma spalania z aktualnej trasy... Pewnie nie da się nic wymyślić, żeby to ze sobą pożenić? Ale może jeszcze do czegoś się nie dokopałem? hmm

I drugi podobny temat..... nie ogarniam tego TRIP A i TRIP B. W żadnym aucie jeszcze nie miałem. Tutaj niby jest temat prosty, przełączam A <-> B i widzę dystanse, które mogę kasować wedle uznania.

Ale czy gdzieś jest to połączone ze spalaniem?

Średnia łączna to..... spalanie od którego momentu? Na razie mam od nowości hehe , ale chcę np widzieć średnią z baku.... Co zresetować po zatankowaniu? hmm

Napisano

Średnia łączna jest od skasowania.

Jak zresetujesz, to liczy od nowa.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, ghost2255 napisał:

Średnia łączna jest od skasowania.

Jak zresetujesz, to liczy od nowa.

ale co skasować? Któregoś TRIPa czy tą samą średnią się kasuje?

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 18:59, tomecki napisał:

Hmm, nie jestem audiofilem. Podkręciłem basy (jak już znalazłem ustawienia hehe ) i jak dla mnie może być (via AA).

a wozisz kogoś z tyłu?

2 godziny temu, tomecki napisał:

Podoba mi się info o spalaniu z aktualnej trasy.

jak włączysz zegary z ekonomizerem to możesz sobie też ustawić pokazywanie spalanie z aktualnej trasy

ja tak mam chociaż zamiast ekonomizera korzystam od początku z obrotomierza ;)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, muzz napisał:

a wozisz kogoś z tyłu?

dzieci zlosnik

2 minuty temu, muzz napisał:

jak włączysz zegary z ekonomizerem to możesz sobie też ustawić pokazywanie spalanie z aktualnej trasy

ale właśnie te podwójne raporty mi się podobają, łączny + aktualna trasa phizlosnik

Napisano
31 minut temu, tomecki napisał:

ale co skasować? Któregoś TRIPa czy tą samą średnią się kasuje?

Samo średnie spalanie

Napisano
47 minut temu, tomecki napisał:

dzieci zlosnik

to jak mają spać to spoko ;)

generalnie tył gra tak cicho, że w trasie na S/A nic nie słychać ew. słychać ale kierowca i pasażer z przodu mają już dobre disco ;)

tak sobie wymyślili...

a co do samego grania przodu to nie jest źle (przynajmniej w wersji 6 głośników)

Napisano

auto-holda - nie wiem czy da się kostką - nie znalazłem, za to kupiłem kostkę z automatycznym ryglowaniem drzwi i automatyczne domykanie okien.

Kamera faktycznie MASAKRA. Jeżeli chodzi o aktywny tempomat i tak dalej to jednak w paśniku działa to wyśmienicie w porównaniu do Toyki.

Skrzynia ecvt, moja żona ma ciężką nogę i na testach obrotomierz stał w miejscu na ponad 4000 obrotów a autor przyspieszyło noooo tak śmiesznie trza się przyzwyczaić (ja zwykła cvt w stanach natłukłem bardzo dużo kkm i niestety przy oddawaniu auta jakiś "czek" skrzyni wyskoczył. (co przyśpieszałem to obroty do odcinki i dopiero jechała ) - taki urok, w ecvt jest lepiej).

Audio mi wystarcza, asystenci nie pikają moim zdaniem za głośno i olewam temat.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem asystenta zatrzymania. Jak krzyczy, żeby przejąć kierownicę, ale nie ma efektu to elegancko włącza awaryjne i hamuje do zera. Przy okazji nagram filmidło.

Napisano
W dniu 19.02.2026 o 07:51, tomecki napisał:

Opowie mi ktoś o zegarach? zlosnik

Na takim typie zegarów:

obraz.png

Podoba mi się info o spalaniu z aktualnej trasy. Chciałbym to widzieć cały czas, ale trochę brakuje mi tego 'ekonomizera' Toyoty. W sumie lubię widzieć czy jadę ECO czy już nawet się ładuję. Tzn czuję co kiedy się dzieje, ale wolałbym mieć podpowiadaczkę.

Natomiast w tym widoku ('3 zegary'):

obraz.png

Nie ma spalania z aktualnej trasy... Pewnie nie da się nic wymyślić, żeby to ze sobą pożenić? Ale może jeszcze do czegoś się nie dokopałem? hmm

I drugi podobny temat..... nie ogarniam tego TRIP A i TRIP B. W żadnym aucie jeszcze nie miałem. Tutaj niby jest temat prosty, przełączam A <-> B i widzę dystanse, które mogę kasować wedle uznania.

Ale czy gdzieś jest to połączone ze spalaniem?

Średnia łączna to..... spalanie od którego momentu? Na razie mam od nowości hehe , ale chcę np widzieć średnią z baku.... Co zresetować po zatankowaniu? hmm

ustaw na środku jedną tarczę "hybrydową", prędkość niech Ci w cyferkach pokazuje a po bokach sobie poustawiaj te pierdoły .....

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 17:01, muzz napisał:

dla każdego trybu/źródła oddziellne ustawienia zlosnik o ile głośność to rozumiem to już "tony" niekoniecznie zlosnik

Napisano

Cześć,

będę tutaj wrzucał jakieś pierdoły i ciekawostki z Corolli E21.

Na początek oczywiście nie o zaletach, ale o tym co denerwuje zlosnik2

• pisały ludziska w necie, że auto-hold po każdym uruchomieniu trzeba włączać- potwierdzam.... totalnie bez sensu, na szczęście szybki klik i jest okej

dla mnie ta opcja jest ok, jak jadę w korku "pełzającym" to wolę mieć to wyłączone ;)

• ostrzeganie o przekroczeniu prędkości, tutaj już tak kolorowo nie jest. Pika już po przekroczeniu 3-5kmph i robi to mega wkurzająco. Żeby wyłączyć trzeba się wklikać w ustawienia systemów i albo wyłączyć całkiem czytanie znaków, albo wyłączyć powiadomienia. A jakże- trzeba to robić po każdym uruchomieniu silnika!

to podstawowe pikanie można wyciszyć na ekranie multimediów....wtedy piknie raz podczas każdej zmiany ograniczenia prędkości

• trochę też wkurza "bieg" B. Nie wiem czemu zrobili go 'na końcu'. Przyzwyczajony jestem, że wajchę od automatu biorę 'na maxa' do siebie. A tam jeb: B, trzeba o jedno wcześniej trafić, żeby było D.

da się żyć....

Auto-Holda można ogarnąć ponoć chińską kostką na OBD.

Coś tam sprzedają w temacie jak piszesz.

Gość, który wydawał auto jeszcze opowiadał, że spryskiwacz przedniej szyby działa tylko w pozycji wycieraczek 0 oczy3 To brzmi bardzo głupio, ale jeszcze nie sprawdziłem zlosnik

eeeeeeeeeeeee...... nie zauważyłe, ale przyjżę się zlosnik

Póki co mam i tak ciśnienie na niskie spalanie, bo chcę zobaczyć czy to rzeczywiście takie och i ach, więc nie depczę )

spalanie to sobie najlepiej sprawdzić normalnie licząc od tankowania do tankowania..... komputerek i apka oczywiście przekłamują.... w lutym ze średnią miesięczną prędkośćią 35km/h pokazała 6,7..... w październiku średnia 22km/h i 5,5.....

z rzeczywistych wyliczeń pokazała luty na poziomie 7,5 a październik....5,7.....

tylko, że mam 2,0 TCC cfaniak2

Fajna apka na telefon, można zdalnie odpalić grzanie / klimę, podgrzewanie szyby tył / przód (przód wycieraczki w sensie) i widać podstawowe staty (łącznie z mapami przejazdów).

grzania można odpalić ale chyba tylko raz na okres 20 min.... i trzeba później odczekać albo odbyć jazdę....

Z magicznych systemów to póki co sprawdziłem aktywny tempomat. W połączeniu z trzymaniem pasa fajnie to na S'ce działa. Szkoda tylko, że szybko krzyczy, żeby przejąć kontrolę hehe

aktywny to nawet fajnie w mieście się spisuje i ładnie w koreczku auto samo sobie jedzie skromny

Napisano

Cześć,

Mały napój capri wsadzony w kierownicę rozwiązuje problem skromny palacz

Napisano
  • Autor
W dniu 1.03.2026 o 17:26, Ariibyd napisał:

to podstawowe pikanie można wyciszyć na ekranie multimediów....wtedy piknie raz podczas każdej zmiany ograniczenia prędkości

opowiedz mi o tym, nic takiego nie znalazłem..... hmm Daj no ścieżkę jak do tego dojść.

Napisano
19 minut temu, tomecki napisał:

opowiedz mi o tym, nic takiego nie znalazłem..... hmm Daj no ścieżkę jak do tego dojść.

ekran mulimediów po prawej u góry ikonki szukaj z głośniczkiem/znakiem drogowym zlosnik, wystarczy kliknąć i wyciszasz "pikacza" , znaczy piknie raz jak wyczuje znak i przekroczenie przedkości ale nie powtarza.

Napisano

Działają normalnie w każdej pozycji - przynajmniej u mnie

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Ariibyd napisał:

ekran mulimediów po prawej u góry ikonki szukaj z głośniczkiem/znakiem drogowym zlosnik, wystarczy kliknąć i wyciszasz "pikacza" , znaczy piknie raz jak wyczuje znak i przekroczenie przedkości ale nie powtarza.

Poszukam, ale wydaję mi się, że grzebałem już wszędzie, a czegoś takiego nie kojarzę ;]

Jutro poszukam ok

19 minut temu, Ariibyd napisał:

Działają normalnie w każdej pozycji - przynajmniej u mnie

No u mnie też, nie wiem co farmazony gość opowiadał )

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał:

Poszukam, ale wydaję mi się, że grzebałem już wszędzie, a czegoś takiego nie kojarzę ;]

Jutro poszukam ok

Ta ikonka jest na stałe na ekranie głównym, (jak pojawi Ci się ekran z AndroidAuto) to jej nie ma, tylko na głównym ekranie, nie musisz w żadne opcje wchodzić.

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 10:04, tomecki napisał:

Natomiast przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, o której też wszędzie piszą i mówią- rozdzielczość kamery cofania i brak skrętnych linii..... Jak 10 lat temu. Niby nic takiego, ale boli jak się w to patrzy.

zobacz czy nie da się włączyć tych linii ikona po prawej na dole, ikony pojawiają się w momencie załączenia biegu R zlosnik i jest tam kilka opcji tych linii

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Ariibyd napisał:

zobacz czy nie da się włączyć tych linii ikona po prawej na dole, ikony pojawiają się w momencie załączenia biegu R zlosnik i jest tam kilka opcji tych linii

Linie są, ale nie skręcają razem z kierownicą )

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Ariibyd napisał:

Ta ikonka jest na stałe na ekranie głównym, (jak pojawi Ci się ekran z AndroidAuto) to jej nie ma, tylko na głównym ekranie, nie musisz w żadne opcje wchodzić.

Racja, jest oki

Wyłącza pikanie całkowicie oki

Tylko, że też po każdym odpaleniu trza klikać zlosnik

No i czasem nawet trudniej, bo zanim się ekran załaduje, to już z kiery można szybciej wyłączyć RSA. No i czasem jak AA się za szybko włączy to też dodatkowe klikanie hehe

Wiem, marudzę. Fajnie w każdym razie, że jest alternatywa )

Napisano
W dniu 3.03.2026 o 06:23, tomecki napisał:

Linie są, ale nie skręcają razem z kierownicą )

A jaką wersję masz.... "tojtoja" zlosnik bo to od wersji zależało chyba hmm

Napisano

była taka opcja w 25?

23 i 24 pamiętam był comfort + tech i to zbliżało comforta do style

Napisano
6 godzin temu, tomecki napisał:

No to coś pieprzę. Patrzę teraz na rozpiskę wypasu i potwierdzam - po protu Style zlosnik

no właśnie..... dlatego zapytałem o rocznik\....

STYLE powinien mieć te linie dodatkowe.....

klikałeś w tę ikonkę po prawej na dole.... a i ta z lewej to widok zmienia ze zwykłego w "szeroki".... może gdzieś tu szukaj....

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Ariibyd napisał:

no właśnie..... dlatego zapytałem o rocznik\....

STYLE powinien mieć te linie dodatkowe.....

klikałeś w tę ikonkę po prawej na dole.... a i ta z lewej to widok zmienia ze zwykłego w "szeroki".... może gdzieś tu szukaj....

przy cofaniu widzę full ekran (z liniami nieskrętnymi) i tylko napis, żeby sprawdzać otoczenie. Ikonek żadnych nie ma. No dobra, na 99% nie ma nic więcej, sprawdzę zlosnik

Ale przy okazji powiedz mnie....

obraz.png

Jak to czytać? Ctrl + F w instrukcji PDFie z instrukcją przestało mi działać (SERIO). Czułość automatycznego włączenia reflektorów.... Jaśniej to.... włączają się szybko, a ciemniej - późno?

Niby oczywiste, ale ja pierwszy raz zobaczyłem to trochę podumać musiałem.

Napisano

mam wrażenie, że to ustawienie niewiele zmienia...ja mam chyba ciemniej i dłużej jadę na dziennych niż inne corolle ale i tak czasami za szybko się włączają...

Napisano
3 godziny temu, tomecki napisał:

przy cofaniu widzę full ekran (z liniami nieskrętnymi) i tylko napis, żeby sprawdzać otoczenie. Ikonek żadnych nie ma. No dobra, na 99% nie ma nic więcej, sprawdzę zlosnik

obraz.png

Jak to czytać? Ctrl + F w instrukcji PDFie z instrukcją przestało mi działać (SERIO). Czułość automatycznego włączenia reflektorów.... Jaśniej to.... włączają się szybko, a ciemniej - późno?

te..... Ty naprawdę się czepiasz rotfl2 .... wiem, że coś takiego jest ale co to daje.... to nie mam zielonego pojęcia hehe .....

szczerze powiedziawszy przez pierwsze kilka dni grzebałem w tych opcjiach i coś tam poustawiałem i zostawiłem to w świętym spokoju, ustawiłem jakoś pod siebie i niec już nie zmieniam skromny ,

jak ktos wie na 100% do czego to ma służyć to niech napisze oki

Napisano
36 minut temu, muzz napisał:

mam wrażenie, że to ustawienie niewiele zmienia...ja mam chyba ciemniej i dłużej jadę na dziennych niż inne corolle ale i tak czasami za szybko się włączają...

na pewno włączają się szybko jak slońce chyli się ku zachodowi i jest intensywne, za to mogło by szybciej się załączać jak jest rano/buro/mgliście.... mowa o mijania skromny

Napisano
W dniu 6.03.2026 o 07:53, tomecki napisał:

obraz.png

Moja żona ma też STYLE i jej linie też nie skręcają )

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał:

Moja żona ma też STYLE i jej linie też nie skręcają )

Corolla nie posiada linii skrętnych w żadnej wersji