Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobór oleju

Featured Replies

Napisano

Pacjent Toyota Aygo z mocarnym 1kr-fe
w.g instrukcji można od 0w20 do 5w40

Od początku w/g pieczątek lano 5w30 ale teraz (około 1000km temu) wlano 0w20. Mi się wydaje za lekki ten olej, i myślę przejść za chwilkę (3-5tyś) na 5w40

Tylko jaki, bo na olejach się "nie znam" tak jak poniektórzy
Którą normę brać za ważniejszą? API, ACEA

Autko głównie jeżdzić będzie "pod kobietą", odcinki naście kilometrów jazdy podmiejskiej lub po mieście.

Napisano

Co nie wlejesz zgodnego z instrukcja, to bedzie dobrze i nie zauwazysz roznicy.

CX-5 zrobila 150kkm bez zadnego problemu na 0w20 i pewnie zrobi kolejne 2-3 razy tyle.

Napisano
  • Autor

@Maciej__

Teoretycznie. Natomiats pytam o coś innego niż lepkość (0w20 /5w40)

O ile wspomniane 0w można dostać w acea a5/b5 to już z 5w40 tak różowo nie jest. Niby 5w30 są z taka norma...

I teraz API SN, a może SL a może SP ?...

I głównie o to pytam.

Napisano
1 godzinę temu, WaWeR napisał:

Pacjent Toyota Aygo z mocarnym 1kr-fe
w.g instrukcji można od 0w20 do 5w40

Od początku w/g pieczątek lano 5w30 ale teraz (około 1000km temu) wlano 0w20. Mi się wydaje za lekki ten olej, i myślę przejść za chwilkę (3-5tyś) na 5w40

Tylko jaki, bo na olejach się "nie znam" tak jak poniektórzy
Którą normę brać za ważniejszą? API, ACEA

Autko głównie jeżdzić będzie "pod kobietą", odcinki naście kilometrów jazdy podmiejskiej lub po mieście.

Ostatnio miałem problem z corollą 1.8 hybrid. Po wlaniu jakiegoś super oleju millersa 0w20 rano po mrozie w nocy jak by mi stukały zawory przez chwilę. Miałem kupić jakiś gęstszy olej ale koniec końców kupiłem olej firmowy Toyota 0w20 i nastała cisza. Olej tańszy lepszy, nie ma co cudować.

Napisano
55 minut temu, WaWeR napisał:

@Maciej__

Teoretycznie. Natomiats pytam o coś innego niż lepkość (0w20 /5w40)

O ile wspomniane 0w można dostać w acea a5/b5 to już z 5w40 tak różowo nie jest. Niby 5w30 są z taka norma...

I teraz API SN, a może SL a może SP ?...

I głównie o to pytam.

Zadzwonic do ASO i zapytac co leja ok Oleje dla Toyoty robi chyba Mobil.

https://www.toyota-okecie.pl/jaki-olej-wybrac-do-toyota-aygo

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciej__ napisał:

Zadzwonic do ASO i zapytac co leja ok Oleje dla Toyoty robi chyba Mobil.

https://www.toyota-okecie.pl/jaki-olej-wybrac-do-toyota-aygo

Pewnie nie zadał bym pytania gdybym chciał zostać przy tym o wpisał producent w książce pojazdu.
Ciekawostka. Instrukcja dopuszcza 5w40, producent tego na stronie nie pisze, inny olej zaleca do tego samego silnika peugeot, co innego na EU a co innego na Turcje...
W dobieraczkach też miszmasz, w zależności od producenta oleju, Ravenol np wskazuje też 5w40 ale zaczyna od 0w20....Motul kończy na 10W40... a np. 5w30 ale też różne jego wersje w zależoności czy właśnie peugeot czy toyota. A silnik ten sam, ba nawet fabryka ta sama. Mam do Czech dzwonić /pisać?

stąd pytanie tutaj :P

Napisano
2 minuty temu, WaWeR napisał:

Pewnie nie zadał bym pytania gdybym chciał zostać przy tym o wpisał producent w książce pojazdu.

A no spoko, zawsze zadziwia mnie to przekonanie, ze przypadkowi ludzie w internecie wiedza lepiej jaki stosowac olej zlosnik

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A no spoko, zawsze zadziwia mnie to przekonanie, ze przypadkowi ludzie w internecie wiedza lepiej jaki stosowac olej zlosnik

No, skoro producent sam nie wie zlosnik i do jednego proponuje inny a do bliźniaka też inny to wiesz jak jest phi

Napisano
1 minutę temu, WaWeR napisał:

No, skoro producent sam nie wie zlosnik i do jednego proponuje inny a do bliźniaka też inny to wiesz jak jest phi

A dopuszczasz mysl, ze kazda z tych opcji jest rownie dobra? zlosnik Szczegolnie przy tak prostym silniku.

PSA proponuje "swoj" odpowiednik bo tak im pewnie wygodniej ze wzgledu na logistyke i to co maja w ofercie...

Na Turcje, Ukraine czy inne kraje "3-ego swiata", czesto sa zmienione zalecenia/interwaly, bo maja gorsze jakosciowo paliwo (zasiarczone).

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

@Maciej__

Co znaczy ze równie dobre?
No jednak chyba są różnice w tych olejach a nie jest kwestią wlać cokolwiek facepalm
No nawet w tej samej klasie lepkości będą kosmiczne różnice w olejach. I to zarówno w ramach jednego producenta jak i ogólnie samych producentów.

Napisano

12 minut temu, WaWeR napisał:

@Maciej__

Co znaczy ze równie dobre?
No jednak chyba są różnice w tych olejach a nie jest kwestią wlać cokolwiek facepalm

Kazdy olej ktory masz wymieniony w instrukcji bedzie rownie dobry, a odczuwalne roznice homeopatyczne.

Czy to bedzie 0w20, 5w30, 5w40 to kwestia wtorna, o ile spelnia wymagana norme i jest zgodny z instrukcja.

Dla mnie EOT, bo widze ze lubisz komplikowac rzeczy proste ok

Napisano

silnik toyoty/daihatsu więc norma ACEA to podstawa - a5/b5
w takiej raczej 0w20 albo 5w30

silnik wypuszczony w 2004 roku pierwotnie więc chyba brałbym 5w30 + a5/b5

Napisano

Stary silnik. Złotym środkiem dosłownie i w przenośni będzie 5w30 z ACEA A5. API bez znaczenia, zazwyczaj będzie SL w tych olejach i to wystarczy. A5 występuje tylko przy SAE30, więc nie ma co szukać innych lepkości. Oczywiście, jak ktoś się uprze, to wleje SAE40, ale na ACEA A3, bądź C3 (mid saps).