Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poziom oleju

Featured Replies

Napisano

Witam, przychodzę może z banalnym problemem, ale nie mam pojęcia jak poprawnie odczytać poziom oleju z tego bagnetu. Czy czytać z tej "kulki" na dole czy z tej chropowatej powierzchni, co byłoby dziwne, bo po wymianie wlałem około 4,6 l oleju-silnik to 1.6 MPI. Miejsce do którego dochodzi olej zaznaczyłem czerwoną kreską. Z góry dziękuję za pomoc.

Bez tytułu.png

Napisano

Nie masz instrukcji do auta? Pierwsze pytanie czy sprawdzasz na zimnym silniku czy np 15 minut po zgaszeniu.

Ja bez instrukcji starałbym się trzymać poziom w górnej granicy porowatej części bagnetu.

Edycja

"internety mówią"

Sprawdzanie poziomu oleju w silniku 1.6 MPI (popularnym m.in. w VW Golf, Skoda Octavia) jest proste i wymaga klasycznego bagnetu. Najlepiej robić to regularnie, np. co 1000–2000 km, ponieważ silniki te, zwłaszcza przy większych przebiegach, mogą zużywać olej.

Instrukcja krok po kroku:

Przygotowanie: Zaparkuj samochód na równym, płaskim podłożu.

Temperatura silnika: Najlepiej sprawdzić olej, gdy silnik jest ciepły, ale nie gorący (odczekaj około 5-10 minut po wyłączeniu silnika, aby olej spłynął do miski).

Lokalizacja bagnetu: Otwórz maskę i znajdź bagnet (najczęściej z żółtą lub pomarańczową rączką).

Pierwsze wyciągnięcie i czyszczenie: Wyciągnij bagnet i wytrzyj go dokładnie czystą szmatką lub papierowym ręcznikiem.

Pomiar: Włóż czysty bagnet z powrotem do końca. Odczekaj sekundę i wyciągnij go ponownie.

Odczyt: Poziom oleju powinien znajdować się między oznaczeniami MIN a MAX (lub w zakreskowanym polu).

Jeśli poziom jest blisko MIN lub poniżej – dolej olej.

Idealny poziom to okolice 3/4 zakresu.

Ważne uwagi dla 1.6 MPI:

Pojemność układu: Do silnika 1.6 MPI wchodzi zazwyczaj ok. 4,6 litra oleju.

Olej na bagnecie: Jeśli poziom jest zbyt wysoki, może to świadczyć o problemach, dlatego warto go regularnie kontrolować.

Zapach spalonego oleju: W tym silniku warto sprawdzać również okolice filtra oleju i uszczelki pokrywy zaworów.

Edytowane przez janusz

Napisano
  • Autor
18 minut temu, janusz napisał:

Nie masz instrukcji do auta? Pierwsze pytanie czy sprawdzasz na zimnym silniku czy np 15 minut po zgaszeniu.

Ja bez instrukcji starałbym się trzymać poziom w górnej granicy porowatej części bagnetu.

Edycja

"internety mówią"

Sprawdzanie poziomu oleju w silniku 1.6 MPI (popularnym m.in. w VW Golf, Skoda Octavia) jest proste i wymaga klasycznego bagnetu. Najlepiej robić to regularnie, np. co 1000–2000 km, ponieważ silniki te, zwłaszcza przy większych przebiegach, mogą zużywać olej.

Instrukcja krok po kroku:

Przygotowanie: Zaparkuj samochód na równym, płaskim podłożu.

Temperatura silnika: Najlepiej sprawdzić olej, gdy silnik jest ciepły, ale nie gorący (odczekaj około 5-10 minut po wyłączeniu silnika, aby olej spłynął do miski).

Lokalizacja bagnetu: Otwórz maskę i znajdź bagnet (najczęściej z żółtą lub pomarańczową rączką).

Pierwsze wyciągnięcie i czyszczenie: Wyciągnij bagnet i wytrzyj go dokładnie czystą szmatką lub papierowym ręcznikiem.

Pomiar: Włóż czysty bagnet z powrotem do końca. Odczekaj sekundę i wyciągnij go ponownie.

Odczyt: Poziom oleju powinien znajdować się między oznaczeniami MIN a MAX (lub w zakreskowanym polu).

Jeśli poziom jest blisko MIN lub poniżej – dolej olej.

Idealny poziom to okolice 3/4 zakresu.

Ważne uwagi dla 1.6 MPI:

Pojemność układu: Do silnika 1.6 MPI wchodzi zazwyczaj ok. 4,6 litra oleju.

Olej na bagnecie: Jeśli poziom jest zbyt wysoki, może to świadczyć o problemach, dlatego warto go regularnie kontrolować.

Zapach spalonego oleju: W tym silniku warto sprawdzać również okolice filtra oleju i uszczelki pokrywy zaworów.

Na zimnym silniku. Instrukcji mogę poszukać, ale wątpię że coś znajdę. Z tego co patrzyłem w internecie to w każdym z obejrzanych filmików bagnet był inny a tego konkretnego nie znalazłem

Napisano

Dziwny bagnet, możliwe, że nie jest oryginalny i źle pokazuje (np krótszy). Jeśli wlałeś olej pod pojemność układu, to zamawiaj oryginalny, normalny bagnet, inaczej nigdy nie będziesz widział ile jest oleju. W Tipo t-jet jest też dziwny bagnet, ale instrukcja wyjaśnia szybko gdzie patrzeć.

Napisano
4 godziny temu, karol245 napisał:

Na zimnym silniku. Instrukcji mogę poszukać, ale wątpię że coś znajdę.

Ale dostęp do netu widzę masz - więc i dostęp do instrukcji również.

Jak dostaniesz tutaj 5 różnych odpowiedzi, to którą sobie wybierzesz na właściwą?

W instrukcji również powinien być pokazany wygląd bagnetu - upewnisz się czy masz oryginał czy jakiś zastępczy.

Napisano

Obstawiam, że karbowany fragment bagnetu wyznacza dopuszczalne poziomy oleju. Można też sprawdzić w instrukcji ile oleju powinno wchodzić do silnika, zlać wszystko, założyć nowy filtr, nalać tyle ile podaje instrukcja i pomacać bagnetem.