Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zalanie sterownika dieslem - kolejna usterka TTTM

Featured Replies

Napisano

Wszystkim właścicielom diesla, polecam weryfikację czy czujnik niskiego ciśnienia nie ładuje ON przez wiązkę do sterownika silnika.

Najłatwiej sprawdzić odpinając wtyczki ze sterownika i zobaczyć czy nie ma tam ropy. Tak - podciąganie kapilarne działa też na przewodach elektrycznych.

Sporadycznie może pojawiać się błąd ciśnienia paliwa w sekcji niskociśnieniowej - ja u siebie tak miałem ale olałem temat bo zbiegło się z wymianą filtra paliwa...

Naprawa jest dosyć kosztowna, minimum to wymiana czujnika plus czyszczenie wiązki sterownika, ale najczęściej wiązka silnika idzie do wymiany.

W starszych modelach nie ma tragedii ze sterownikiem - da się zrobić klona albo nawet przywrócić stan virgin na jakimkolwiek używanym DDE i od nowa zaprogramować.

Po 2021 niestety procek jest zablokowany i pozostaje tylko wymiana na nowy z BMW (koszt po rabacie 8900 brutto ale i tak jest na dzisiaj niedostępny w ASO) lub przelutowanie procka do niezalanego sterownika. Procek jest na BGA, więc wiadomo że ten kto to umie przelutować bierze za to i tak kilka tysięcy PLN.

Nawet, jak auto tak jak moje jest sprzed 2021, nie jest powiedziane że nie miało robionych aktualizacji w okolicach 2023 i sterownik też jest zablokowany.

Więcej można poczytać np tutaj, bardzo fajnie wyjaśnione co i jak :

ADM Serwis
No image preview

BMW – Olej napędowy w wiązce sterownika silnika | Przyczy...

Olej napędowy w wiązce sterownika silnika BMW to poważna usterka prowadząca do awarii elektroniki. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie mogą być skutki i jak naprawić problem, aby uniknąć kosztown
Napisano

To dotyczy 2016 f10 b47?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał:

To dotyczy 2016 f10 b47?

Praktycznie wszystkich diesli po 2000:

• B47/B57 (od 2014 roku) – stosowane w większości modeli BMW z serii F i G, w tym w 5-tkach G30, X3/X4 G01/G02, 3-kach G20 i wielu innych.

• N47/N57 (2007-2014) – montowane m.in. w BMW serii F10, F11, E90, E70, gdzie problem przeciekających czujników ciśnienia i temperatury paliwa jest dobrze znany.

• M57 (2000-2012) – starsza generacja silników, ale również podatna na tego typu awarie, szczególnie w modelach E60, E61, E70 X5 i E90 330d.

Napisano

Fajne auta ale te problemy silnikowe i dookoła to masakra.

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 14:21, bielaPL napisał:

To dotyczy 2016 f10 b47?

Wymieniałem już czujniki w B47 i chyba tylko w tych silnikach. Jeden był już zalany ropą, ale nie poszło jeszcze do sterownika. Nowy czujnik coś ok 700 zł kosztował.

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 12:25, Piotrus napisał:

Wszystkim właścicielom diesla, polecam weryfikację czy czujnik niskiego ciśnienia nie ładuje ON przez wiązkę do sterownika silnika.

Najłatwiej sprawdzić odpinając wtyczki ze sterownika i zobaczyć czy nie ma tam ropy. Tak - podciąganie kapilarne działa też na przewodach elektrycznych.

Sporadycznie może pojawiać się błąd ciśnienia paliwa w sekcji niskociśnieniowej - ja u siebie tak miałem ale olałem temat bo zbiegło się z wymianą filtra paliwa...

Naprawa jest dosyć kosztowna, minimum to wymiana czujnika plus czyszczenie wiązki sterownika, ale najczęściej wiązka silnika idzie do wymiany.

W starszych modelach nie ma tragedii ze sterownikiem - da się zrobić klona albo nawet przywrócić stan virgin na jakimkolwiek używanym DDE i od nowa zaprogramować.

Po 2021 niestety procek jest zablokowany i pozostaje tylko wymiana na nowy z BMW (koszt po rabacie 8900 brutto ale i tak jest na dzisiaj niedostępny w ASO) lub przelutowanie procka do niezalanego sterownika. Procek jest na BGA, więc wiadomo że ten kto to umie przelutować bierze za to i tak kilka tysięcy PLN.

Nawet, jak auto tak jak moje jest sprzed 2021, nie jest powiedziane że nie miało robionych aktualizacji w okolicach 2023 i sterownik też jest zablokowany.

Więcej można poczytać np tutaj, bardzo fajnie wyjaśnione co i jak :

ADM Serwis
No image preview

BMW – Olej napędowy w wiązce sterownika silnika | Przyczy...

Olej napędowy w wiązce sterownika silnika BMW to poważna usterka prowadząca do awarii elektroniki. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy, jakie mogą być skutki i jak naprawić problem, aby uniknąć kosztown

W którym z odc "Jeździć obserwować" pokazywali właśnie ten defekt, tzn podciągania ropy przez wiązkę. Skutkiem czego jest pad ecu. Generalnie pokazują dużo różnych wad, jak cieknące węże, padające mosty, dpfy, padające panewki, itd. Chodzi o wszystkie nowsze silniki BMW. Sporo tego, ale lepiej rzeczywiście być tego świadomym i jeździć, obserwować niż czekać aż się wysra.

Napisano

Ciekawe, że nikt się nie pokusił o produkcję i sprzedaż złącza izolującego możliwość zassania paliwa przez instalację do ECU.

Przecież to wykonalne.

Napisano
  • Autor
W dniu 28.05.2026 o 22:28, ghost2255 napisał:

Ciekawe, że nikt się nie pokusił o produkcję i sprzedaż złącza izolującego możliwość zassania paliwa przez instalację do ECU.

Przecież to wykonalne.

Podobno wystarczy wywalić gumkę na złączy przy czujniku i ON pójdzie na zewnątrz ale ile w tym prawdy nie_wiem