Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy da się podłączyc do kanalizacji

Featured Replies

Napisano

jest sobie działka przy głownej drodze

taki prostokąt 4000 m

do głownej drogi przylega ok 25 m czyli krótszy bok a dłuższy jest na 4 działki podzielony

3 działka która mnie interesuje jest poniżej głównej drogi o ok 5-6 metrów

czy podłączenie do takiej kanalizacji to problem ?

czego i gdzie trzeba się dowiedzieć czy będzie problem ?

Edytowane przez Jerzyk_

• Jerzyk_ zmienił tytuł na czy da się podłączyc do kanalizacji
Napisano

Jak różnica poziomów jest 5-6 metrów to czarno to widzę. Jakby te ścieki miały płynąć do głównej rury?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

W gminnym przedsiębiorstwie kanalizacyjnym zapytaj. Możesz też formalnie wystąpić o zapewnienie, czy się da.

byłem i powiedzieli że tylko szambo

no i git

Napisano

I mnie mpzp jest zapis (parafrazuje)

• Podpiąć się do istniejącej sieci wodnokanalizacyjnej

• Jeżeli nie ma takiej możliwości wybudować zbiornik bezodpływowy we własnym zakresie

I teraz zgłosiłem chęć budowy szamba. Po dwóch tygodniach dostałem odmowę. Gdyż mam się podpiąć pod istniejącą (bo istnieje , ale nie ma możliwości się podpiąć) sieć. Za argumentowano to tym, że pierwszy zapis mówi o tym, że mam się podpiąć i koniec. Nie ma odwrót.

Na dokument potwierdzający brak możliwości podpięcia czekałem równo miesiąc.

Sprawdź, czy też nie będziesz musiał tego załatwiać.

Co starostwo, skarbówka to inaczej

Ps. Wójt stwierdził, że w sumie to możliwość może i by była, ale właściciele musieliby wybudować przepompownię za około 500 tys zł, po czym gmina by ją odkupiła za symboliczną złotówkę i koszty serwisu wzięła już na siebie 😁

Edytowane przez Guzon87

Napisano
4 godziny temu, zzzz napisał:

Jak różnica poziomów jest 5-6 metrów to czarno to widzę. Jakby te ścieki miały płynąć do głównej rury?

Przepompownia czyli koszty.

Napisano
1 godzinę temu, Guzon87 napisał:

Ps. Wójt stwierdził, że w sumie to możliwość może i by była, ale właściciele musieliby wybudować przepompownię za około 500 tys zł, po czym gmina by ją odkupiła za symboliczną złotówkę i koszty serwisu wzięła już na siebie 😁

Nie wiem jaki masz uklad, ale przepompownię dla 1 domku się buduje, chyba że kanalizę masz na końcu miejscowości i chcesz całą wioskę uszczęśliwić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Nie wiem jaki masz uklad, ale przepompownię dla 1 domku się buduje, chyba że kanalizę masz na końcu miejscowości i chcesz całą wioskę uszczęśliwić.

I mnie jest świeże osiedle 15tu działek w jednym ciągu. Po drugiej str drogi przebiega linia energetyczna oraz właśnie kanalizacja, która łączy 2 wioski. Z tego co się dowiedziałem, to na "naszej wysokości" jest dołek, przez który musiałaby powstać przepompownia. No ale takich pieniędzy nikt nie wyłoży. Więc zostaje zbiornik.

To nie jest dla nas problem. Problemem są przepisy, które każdy urzędnik interpretuje na swój sposób.

Napisano
8 godzin temu, Guzon87 napisał:

I mnie jest świeże osiedle 15tu działek w jednym ciągu. Po drugiej str drogi przebiega linia energetyczna oraz właśnie kanalizacja, która łączy 2 wioski. Z tego co się dowiedziałem, to na "naszej wysokości" jest dołek, przez który musiałaby powstać przepompownia. No ale takich pieniędzy nikt nie wyłoży. Więc zostaje zbiornik.

To nie jest dla nas problem. Problemem są przepisy, które każdy urzędnik interpretuje na swój sposób.

przy 15 domkach to już można zainwestować w przepompownię. Jednak komfort szamba a kanalizy jest warty inwestycji, wartość nieruchomości też wzrośnie.

Napisano
15 godzin temu, Guzon87 napisał:

wybudować przepompownię za około 500 tys zł, po czym gmina by ją odkupiła za symboliczną złotówkę

Co na to US?

Przecież podateczek się od transakcji należy, a tu od razu widać, że jest zaniżenie w celu uniknięcia zlosnik a pewnie zdolni urzędnicy - jako że wytrenowani na prywaciarzach - wynajdą coś jeszcze phi

Napisano

Przepompownia potrzebuje zasilania , co się dziś z g….jak nie ma prądu ? Np przez pół dnia lub 2,3 ….

Edytowane przez sdss

Napisano

42 minuty temu, kiziuk napisał:

Co na to US?

Przecież podateczek się od transakcji należy, a tu od razu widać, że jest zaniżenie w celu uniknięcia zlosnik a pewnie zdolni urzędnicy - jako że wytrenowani na prywaciarzach - wynajdą coś jeszcze phi

Podejrzewam, że płacą od wartości rzeczywistej, choć może samorząd jest z tego zwolniony.

Mój inwestor, jak zgłosi, to nawet od nieodpłatnej służebności płaci.