Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Traktorek kosiarka EV?

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał:

Ma ktoś i jest gotów podzielić się spostrzeżeniami?

Coś takiego wpadło mi w oko na pepperku:

https://iwobike.pl/narzedzia-ogrodnicze/19716-kosiarka-traktorek-akumulatorowy-stiga-gyro-700e--9999000158617.html#description

Ile masz do koszenia? Wygląda, że krótka praca, długa przerwa. Jak Ci to odpowiada to jest produkt stworzony dla Ciebie zlosnik

Napisano
32 minuty temu, janusz napisał:

Ile masz do koszenia? Wygląda, że krótka praca, długa przerwa. Jak Ci to odpowiada to jest produkt stworzony dla Ciebie zlosnik

podczas ladowania bedzie ladowal tez piwo jem

idealny sprzet i zona nic nie moze powiedziec zlosnik

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, janusz napisał:

3000m2 z czego pewnie z 500m2 odpada z koszenia.

Piszą o 8000m2 (nazwijmy to WLTP) i jak podzielimy 8000 przez współczynnik Janosika to miałem nadzieję, że wyjdzie tyle ile trzeba.

PS. Współczynnik Janosika jest zmienny i zależny od tego jaki chcemy otrzymać wynik. phi

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
22 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Piszą o 8000m2 (nazwijmy to WLTP) i jak podzielimy 8000 przez współczynnik Janosika to miałem nadzieję, że wyjdzie tyle ile trzeba.

PS. Współczynnik Janosika jest zmienny i zależny od tego jaki chcemy otrzymać wynik. phi

WLT to pewnie badali przy 90 kmh za tierem, realny pewnie 30% zlosnik

a w zime 10%

Napisano
30 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jak masz w miarę prostą działkę (bez dłużej ilości drzewek i "zawijasów") to może się udać, ale bym się o to nie założył.

Napisano
  • Autor

8 minut temu, PawelWaw napisał:

WLT to pewnie badali przy 90 kmh za tierem, realny pewnie 30% zlosnik

a w zime 10%

Przygody z jazdy EV za TIR-em to na MK lub HP.

Mam nadzieję, że zima będzie śnieżna, a Ty wrzucisz jak na swoim ranczo kosisz zimą trawę pędząc swoim EV za TIR-em 90km/h.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Przygody z jazdy EV za TIR-em to na MK lub HP.

Mam nadzieję, że zima będzie śnieżna, a Ty wrzucisz jak na swoim ranczo kosisz zimą trawę pędząc swoim EV za TIR-em 90km/h.

lekko pomylilem kaciki, myslalem ze to HP zlosnik

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Masz równy i wypieszczony trawniczek koszony raz na tydzień?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, janusz napisał:

Jak masz w miarę prostą działkę (bez dłużej ilości drzewek i "zawijasów") to może się udać, ale bym się o to nie założył.

Choć wygląda na zwinną, to zakładam, że drzewka i inne nasadzenia nadal będę oblatywał małą kosiarką.

Teraz i tak wolny teren lecę ciężką i dużą kosiarką spalinową z napędem, a drzewka i krzaki obrabiam lekką elektryczną na baterie.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, kiziuk napisał:

Masz równy i wypieszczony trawniczek koszony raz na tydzień?

Boisko to nie jest, ale i nie pobojowisko.

Generalnie w miarę zadbana powierzchnia, dość równa, bez chaszczy, koszona systematycznie choć nie co tydzień, czasem bywa że trochę większą trawę zapuszczę.

Kosiarka spalinowa 5,6KM nie ma co z tym robić, nawet lidlowa 40V na "bakteryjki" daje radę.

Doczytałem już, że ta to niekoniecznie szczęśliwy wybór, bo ma na stałe wbudowaną baterię, która jest częścią nośną traktorka i wymiana tylko w serwisie w cenie mniej więcej całego traktorka.

Wolałbym coś z samodzielnie wymienialną bakteryjką.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Doczytałem już, że ta to niekoniecznie szczęśliwy wybór, bo ma na stałe wbudowaną baterię, która jest częścią nośną traktorka i wymiana tylko w serwisie w cenie mniej więcej całego traktorka.

Jak tak patrzyłem, to - jak dla mnie - taka zabawka na ładny trawniczek 100 m2 przed domkiem phi

Ja mam niepieszczony trawnik a'la łąka - jak go nie koszę przez miesiąc.

Właśnie próbuję się zebrać zlosnik

19935908-7799-4e1a-a00e-489dda1519e5.jpeg

Bez spalinowego traktora nie dałbym rady.

EDIT:

2 godziny później phi

WhatsApp Image 2026-06-19 at 13.38.05.jpeg

Edytowane przez kiziuk

Napisano
  • Autor
46 minut temu, kiziuk napisał:

Jak tak patrzyłem, to - jak dla mnie - taka zabawka na ładny trawniczek 100 m2 przed domkiem phi

100m2 to można małą kosiarką bakteryjną czy na kablu kosić, nawet mała spalinówka to przesada, nie mówiąc o traktorku.

Napisano
44 minuty temu, ZUBERTO napisał:

100m2 to można małą kosiarką bakteryjną czy na kablu kosić, nawet mała spalinówka to przesada, nie mówiąc o traktorku.

Sarkazm phi

Ja mam jakieś 1,5k m2 i nie wyobrażam sobie, przy dołach i 50 centymetrowych kłosach jechać tym czymś elektrycznym bzik

EDIT: chociaż jestem miło zaskoczony narzędziami elektrycznymi, które mając aku LiPo ponoć nieźle sobie dają radę.

Widziałem raz, jak gościu wiercił takim sprzętem z porządnym udarem totalszok

Ale przy koszeniu chyba jestem tradycjonalistą. To tak, jak @PawelWaw - niby Tesla fajna,ale jak trzeba gdzieś porządnie pojechać albo coś dodatkowo pociągnąć, to dizelek jest nieodzowny phi

Edytowane przez kiziuk

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, kiziuk napisał:

Sarkazm phi

Ja mam jakieś 1,5k m2 i nie wyobrażam sobie, przy dołach i 50 centymetrowych kłosach jechać tym czymś elektrycznym bzik

EDIT: chociaż jestem miło zaskoczony narzędziami elektrycznymi, które mając aku LiPo ponoć nieźle sobie dają radę.

Widziałem raz, jak gościu wiercił takim sprzętem z porządnym udarem totalszok

Ale przy koszeniu chyba jestem tradycjonalistą. To tak, jak @PawelWaw - niby Tesla fajna,ale jak trzeba gdzieś porządnie pojechać albo coś dodatkowo pociągnąć, to dizelek jest nieodzowny phi

Jak patrzę na Twoją po koszeniu, to wygląda mniej więcej podobnie, tylko u mnie nie ma mowy o dołach.

Jak pisałem wcześniej, radzi sobie nawet ręczna akumulatorowa kosiarka z Lidla (40V), ale nią całości nie lecę.

Nie mierzyłem dokładnie ale na 1 komplecie bateryjek (2x 4Ah) jakieś 300m2 potrafię obskoczyć (obkaszając wokół drzewek, krzewów, kwiatów, więc trochę tańczenia jest), a mam ich 4 komplety czyli 8 szt. baterii.

Co do narzędzi akumulatorowych byłem sceptyczny aż zobaczyłem jak sąsiad Lidlową piłą łańcuchową na bakteryjki tnie drzewo o średnicy 1m albo i lepiej.

Od tamtej pory kupiłem sporo akumulatorowych narzędzi Parkside i dają radę.

Mi taki traktorek nie musi nawet na raz obskoczyć tej działki, może być i na 2x, aby baterie za szybko nie degradowały i nie musiałbym zaraz szukać nowej na wymianę albo bawić się w jakieś regeneracje. Wyjmowalne mógłbym zabrać do domu czy w miarę ciepłego garażu, ale takie zamontowane na stałe w traktorku "musiałyby stać" w garażu, w którym temperatura latem i zimą jest jak na dworze.

Napisano
6 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Coś takiego wpadło mi w oko na pepperku:

https://iwobike.pl/narzedzia-ogrodnicze/19716-kosiarka-traktorek-akumulatorowy-stiga-gyro-700e--9999000158617.html#description

6 godzin temu, janusz napisał:

Jak się ma superchargera na działce, to nawet da radę - tylko przerwa na piwko, potem siku i robota idzie.

Albo wymienne akumulatory. ok

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, deszczowyRoman napisał:

tyle to ja robiłem zwykła spalinówką.

Wyobraź se, że znudziło mi się to po paru latach.

Napisano

prawie dwajscia kafli za kosiarke? totalszok jak swoja kupilem za 400 to do dzis serce boli, zwlaszcza, ze pozniej ojciec oddal mi swoja popsuta i za 11zl ja naprawilem panic

Napisano
  • Autor
28 minut temu, Josyp napisał:

prawie dwajscia kafli za kosiarke? totalszok jak swoja kupilem za 400 to do dzis serce boli, zwlaszcza, ze pozniej ojciec oddal mi swoja popsuta i za 11zl ja naprawilem panic

17? No nie.

Pocieszy Cię, że na peperku wstawili ja za 11?

Napisano
13 minut temu, ZUBERTO napisał:

17? No nie.

Pocieszy Cię, że na peperku wstawili ja za 11?

wolalbym mieszkac w dzungli niz dac tyle hajsu za ten gejowy inwalidzki wozek