Napisano Czwartek o 18:031 dzień Na zdjęciu jedna z panewek korbowodowych Fiat 1.2 (169A.4000).Objaw to niskie ciśnienie na niskich obrotach po rozgrzaniu silnika. Nic nie stuka. Ciśnienie rzeczywiscie niskie.Wał wygląda super.Pompa oleju czy panewki?Auto było przegrzane, ale po przegrzaniu jakiś czas było ok. Przebieg ok 120 kkm. Edytowane Czwartek o 18:041 dzień przez DamU
Napisano Wczoraj o 06:29 1 dzień Autor 20 minut temu, deszczowyRoman napisał:Co doprowadziło do przegrzania?Urwany króciec przy termostacie.
Napisano 21 godzin temu21 godzin Moim zdaniem wygląda dobrze. A jak reszta panewek, jak łożyskowanie wałka rozrządu? Zaglądał ktoś na dno miski olejowej i do filtra oleju w poszukiwaniu opiłków? Czy ciśnienie było mierzone manometrem?Swoją drogą, jeśli czopy wału są idealne, można dla pewności założyć nowe panewki.P.S. https://forum.autokacik.pl/topic/238873-niskie-cisnienie-oleju-12-16v/ Edytowane 21 godzin temu21 godzin przez gondoljerzy
Napisano 4 godziny temu4 godziny Autor Opiłków nie ma. Do reszty panewek jeszcze nie zagladałem (krótki urlopik + muszę kupić części). Profilaktycznie wymienię panewki skoro i tak zagladam + pompa olejowa (bo moim zdaniem to bedzie ona).Manometr mam Yato i on dokładnie nie pokazuje małych ciśnień, ale wskazówka na wolnych po rozgrzaniu ledwo się podnosi.Góry silnika na razie nie ruszałem z tym, że wałek też by stukał Podlinkowany temat czytałem wczesniej.Czujnik, zły filtr, przytkany/nieszczelny smok wykluczyłem.
Napisano 3 godziny temu3 godziny Przed przegrzaniem było mierzone ciśnienie?Było OK?Po przegrzaniu też jakiś czas było OK?Jeśli 3xtak, to niekoniecznie musi być wina przegrzania. Do pompy i tak warto zajrzeć.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor Przed przegrzaniem nie mierzyłem cisnienia - nie było potrzeby. Po przegrzaniu było ok przez jakieś 500 km.To autko robi 10 kkm rocznie.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 38 minut temu, DamU napisał:Przed przegrzaniem nie mierzyłem cisnienia - nie było potrzeby. Po przegrzaniu było ok przez jakieś 500 km.To autko robi 10 kkm rocznie.Więc nie wiesz jak było wcześniej.Teraz świeci kontrolka ciśnienia na wolnych?
Napisano 23 minuty temu23 min Autor 36 minut temu, ghost2255 napisał:Więc nie wiesz jak było wcześniej.Teraz świeci kontrolka ciśnienia na wolnych?Wczesniej nie świecila wiec po co ktos mialby sprawdzać? Teraz świeci na wolnych po rozgrzaniu silnika.
Napisano 16 minut temu16 min 6 minut temu, DamU napisał:Wczesniej nie świecilaTej informacji zabrakło na początku.Jednak patrząc na ceny kompletnych silników nie wiem, czy grzązł bym w jakieś skomplikowane naprawy.