Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZA

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad tym jak to jest możliwe że nasi polscy gazownicy niby wszystko wiedzą a są momenty takie jak ten, w którym mówią : już nie wiem o co chodzi! angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

O moim problemie już raz pisałem, chodzi o to, że auto jak postoi i ostygnie nie pali na Pb a jak zapali szarpie muli dusi się!! Na LPG jest OK, ale przy przejechaniu kawałku i wrzuceniu na luz auto wchodzi na 1500obr i dopiero po zagrzaniu problem znika i na luzie ma swoje 900obr! Byłem u 6 mechaników 4 gazowników, bo w moim regionie nie ma więcej i nikt nie jest mi w stanie pomóc! Wymienione zostało:

-wszystkie filtry

-sonda Lambda

-kopułka, palec, przewody

-świece

Jeden gazownik dość mądry facet powiedział, że jedynie restart kompa przy wyłączeniu stacyjki da efekt ustania objawów, bo faktycznie po odłączeniu klemy na moment problemu nie ma! Sprawdzał pod kompem i dawał różne ustawienia,co z tego jak po dniu jazdy,rano było to samo znowu te same błędy i szarpanie itd., Co mi pozostało albo wymienić kompa od auta albo jeszcze jedną sonde kupić i sprawdzić! (Sonda sama w sobie niby jest OK). Najlepsze w tym wszystkim jest to, że po odłączeniu instalacji gazowej problemu nie ma! Więc czemu komp od auta tak szaleje pod wpływem gazu i łapie złe dane?? Ustawianie regulacje nie pomagają, zwiększenie temperatury przejścia z Pb na LPG też nie pomogło! Proszę o pomoc bo już nie wiem co jest grane! Dodam że sterownik mam STAG 50! POMOCY! CO MAM ZROBIĆ ?????

beksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gifbeksa.gif

Napisano

Jeżeli emulacja lambdy ustawiana na kilka sposobów nie daje rady, to radę powinien dać autoreset... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli emulacja lambdy ustawiana na kilka sposobów nie daje rady, to

> radę powinien dać autoreset...

Ale dlaczego tak się dzieje??? I czy reset jaet ostatecznym i konieczym wyjściem?? A jak by zmiana kompa?

Napisano
  • Autor

> wywal tą elektronikę (stag 50 ) i zamontuj np. AKME , bedzie

> spokuj

Ile to będzie cenowo kosztowało? I czy to napewno pomoże? Jescze jedno dam rade sam to zrobić? Bo chodzi chyba tylko o sam staerownik??

Napisano
  • Autor

> Komplet Diego okolo 230zeta

Szukać na Allegro? Jak jest z montażem? Dam rade sam? Ile może gazownik za to wziąść?

Napisano

> Szukać na Allegro? Jak jest z montażem? Dam rade sam? Ile może

> gazownik za to wziąść?

Tak, mozesz tam patrzec bo niedawno byly w ofercie. Ja bym sam wzial sie za przekladke bo to skomplikowane nie jest (schematy dostepne w sieci tylko troche pomyslec przed robota)

Napisano

Tak jak pisałem, posprawadzaj wszystkie połączenia, bo może mimo tego, że wszystko jest niby OK coś nie styka, albo jest źle połączone.

Mnie też chcieli wcisnąć nowego kompa, inny wsadził śrube, a okazło się, że komp miał słabą mase.

Napisano
  • Autor

Musze podsunąć taką myśl gazownikom aby podmienili kompa! Czujnik Temp jest Ok, bo był sprawdzany komp też OK, bo na benzynie chodzi!! Więc gaz tylko nikt nic nie wie! Znalazłem nowego gazownika zobaczymy, ale skoro uważa, że STAGi to rewelacyjne sterowniki to nie wróży nic dobrego, ale zobaczymy! A jakie są wasze opinie o STAGach?

Napisano

Widze ze masz Astre, a to auto spokrewnione z Lanosem deko wink.gif

W Lanosie jak jest gaz to tez czeste zjawisko ze sa kangury na benzynie i jakies dziwnie wysokie obroty jalowe.

Kazdy ma jakis inny patent na to, ale na dluzsza mete to nigdy nie dziala oslabiony.gif

Sam tak mialem i czasem doprowadzalo to do furii sick.gif

Wyglada na to, ze emulacja sondy robi burdel w ustawieniach kompa. Pomysl nad zalozeniem resetu kompa, proste to i dziala ok.gif

Napisano
  • Autor

> Widze ze masz Astre, a to auto spokrewnione z Lanosem deko

> W Lanosie jak jest gaz to tez czeste zjawisko ze sa kangury na

> benzynie i jakies dziwnie wysokie obroty jalowe.

> Kazdy ma jakis inny patent na to, ale na dluzsza mete to nigdy nie

> dziala

> Sam tak mialem i czasem doprowadzalo to do furii

> Wyglada na to, ze emulacja sondy robi burdel w ustawieniach kompa.

> Pomysl nad zalozeniem resetu kompa, proste to i dziala

A ty jak sobie poradziłeś z tym problemem?? Może inny sterownik??

Napisano

> A ty jak sobie poradziłeś z tym problemem?? Może inny sterownik??

Niestety sobie nie poradzilem, po prostu odpalalem auto odrazu na gazie, zeby nie musiec jechac kawalka na benzynie az sie silnik nagrzeje oslabiony.gif

A pozniej juz mialem instalacje IV-ej generacji i problemu nie bylo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety sobie nie poradzilem, po prostu odpalalem auto odrazu na

> gazie, zeby nie musiec jechac kawalka na benzynie az sie silnik

> nagrzeje

> A pozniej juz mialem instalacje IV-ej generacji i problemu nie bylo

No ja jestem prawie pewny w 99% że to wina sterownika!! A wy jak myślicie?? I co sądzicie o STAGu 50?

Napisano

> O moim problemie już raz pisałem, chodzi o to, że auto jak postoi i

> ostygnie nie pali na Pb a jak zapali szarpie muli dusi się!! Na

> LPG jest OK, ale przy przejechaniu kawałku i wrzuceniu na luz

> auto wchodzi na 1500obr i dopiero po zagrzaniu problem znika i

> na luzie ma swoje 900obr! Byłem u 6 mechaników 4 gazowników, > pozostało albo wymienić kompa od auta albo jeszcze jedną sonde

> kupić i sprawdzić! (Sonda sama w sobie niby jest OK). Najlepsze

> w tym wszystkim jest to, że po odłączeniu instalacji gazowej

> problemu nie ma! Więc czemu komp od auta tak szaleje pod wpływem

> gazu i łapie złe dane?? Ustawianie regulacje nie pomagają,

A ja bym stawiał na złe ustawienie albo uszkodzenie emulatora wtrysku a nie lambdy. BTW nie wiem co to jest emulator lambdy bo u mnie w Lanosie (Zavoli z KME Bingo) czegoś takiego nie było. Miałem sondę w kolektorze i pracowała tak samo zarówno na benzynie jak i na gazie. Tylko jak emulator wtrysku benzyny podczas pracy na gazie dawał do kompa głupie wartości a lambda twierdziła że wszystko jest ok to potem ECU lał takie wartości benzyny i silnik głupiał. Reset przywracał fabryczne wartości wtrysku i benzyna działała ok do czasu kiedy nie włączył się gaz bo znów kompa szlag trafiał. Pomogło przestawienie dwóch parametrów ale niestety nie pamiętam których (w każdym razie tych od emulacji wtrysku).

A przy okazji może prozaicznie silnik krokowy prosi o czyszczenie.

Napisano

Mylisz pojecia - zzapewne ustawili Ci emulacje sondy. A tu kolega juz pisdal ze te parametry byly zmieniane, czyszczenie krokowego tez nie wiele zmieni bo po odlaczeniu kompa gazowego silnik na benie pracuje prawidlowo

Napisano
  • Autor

> Mylisz pojecia - zzapewne ustawili Ci emulacje sondy. A tu kolega juz

> pisdal ze te parametry byly zmieniane, czyszczenie krokowego tez

> nie wiele zmieni bo po odlaczeniu kompa gazowego silnik na benie

> pracuje prawidlowo

Korkowy już był czyszczony więc lipa!!4 gazowników ustawiało! I dalej...... zagatka!

Napisano

> Mylisz pojecia - zzapewne ustawili Ci emulacje sondy. A tu kolega juz

Nie mylę pojęć. Moja instalacja II gen do silników z wielopunktowym wtryskiem miała najnormalniejszy emulator wtrysku benzyny. Podczas pracy na gazie wtryskiwacze benzynowe nie pracują, pracuje za to normalnie sonda w wydechu. Pracuje też cały czas ECU, który nie mając informacji z wtrysków że coś się leje za to mając odczyt z sondy że coś działa zgłupiałby dokumentnie. Dlatego to emulator wtrysku podaje do ECU info że niby benzyna idzie do silnika. Jeśli emulator źle działa to ECU przyjmuje złe wartości benzyny jako podstawę do dobrych wskazań lambdy (które przecież są dobre bo silnik na LPG normalnie pracuje). Jesli potem przełączysz samochód na pracę benzynową to komp wyśle do wtrysków tyle paliwa ile miał podane przez wadliwy emulator.

> pisdal ze te parametry byly zmieniane, czyszczenie krokowego tez

> nie wiele zmieni bo po odlaczeniu kompa gazowego silnik na benie

> pracuje prawidlowo

Założonej instalacji nie da się od tak odłączyć zlosnik.gif Musiałby zdemontować wszystko, powywalać dodatkowe przewody, mikser, odłączyć wszystkie przewody. Wtedy można by powiedzieć że instalacja gazowa nie wpływa na pracę silnika. Aczyszczenie krokowaca jeszcze nikomu nie zaszkodziło a często pomaga nawet kiedy teoretycznie nie ma wpływu. Pracy dużo nie ma więc...

Napisano

> Nie mylę pojęć. Moja instalacja II gen do silników z wielopunktowym

> wtryskiem miała najnormalniejszy emulator wtrysku benzyny.

W takim razie jakie 2 parametry emulatora wtryskiwaczy byly regulowane ??? zlosnik.gif Bo wg mojej wiedzy emu wtryskiwacza to nic innego niz przekazniki oraz rezystory 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> W takim razie jakie 2 parametry emulatora wtryskiwaczy byly

> regulowane ???

Baa... żebym ja to pamiętał to bym napisał. W programie do regulacji było 5 ekranów z różnymi ustawieniami a sam tego nigdy nie robiłem. u mnie ostatnia regulacja instalacji miała miejsce jakieś 2-3 tygodnie po założeniu (kilka lat temu) bo potem już wszystko śmigało jak trzeba i nikt się nie dotykał. Jak znajdę gdzieś program regulacyjny do bingo to sprawdzę co to było dokładnie.

/edit/

No i jednak miałeś rację. Jeśli dobrze skojarzyłem to ustawiali te parametry "czas emulacji stanu H" i "czas emulacji stanu L" w sekcji sonda lambda. Emulator też miałem wtedy wymieniany i pewnie tym się zasugerowałem. Dużo czasu minęło zlosnik.gif

Napisano

Witaj! A ja mam zamontowane przez gazownika urządzenie, które po wyłączeniu stacyjki, po 30 sek. odcina zasilanie z akumulatora do ECU, powodując reset ECU i skasowanie adaptacji (czyli śmieci, które sobie nazapamiętywał podczas pracy na LPG). Zastanawiałem się po co to, przecież inni tego nie mają i jakoś jeżdżą. Teraz wiem już po twoim przypadku i nie tylko. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witaj! A ja mam zamontowane przez gazownika urządzenie, które po

> wyłączeniu stacyjki, po 30 sek. odcina zasilanie z akumulatora

> do ECU, powodując reset ECU i skasowanie adaptacji (czyli

> śmieci, które sobie nazapamiętywał podczas pracy na LPG).

> Zastanawiałem się po co to, przecież inni tego nie mają i jakoś

> jeżdżą. Teraz wiem już po twoim przypadku i nie tylko.

> Pozdrawiam.

A jak to się sprawuje żadych szaleństw na LPG?? I co z radiem? podpiente prosta z aku?? Jaki masz sterownik?

Napisano

Witaj!

Sprawuje się normalnie. Włączam silnik, ruszam, przełączam na gaz i nic sie nie dzieje złego... Ja kupiłem auto z tym cudem, a dopiero niedawno zauważyłem ten bajerek i z ciekawości rozpracowałem, jak działa. Nawiasem mówiąc, korci mnie, żeby to tymczasowo odłączyć i z czystej ciekawości sprawdzić, co się będzie działo po podłączeniu fabrycznym ECU, czy będzie dużo gorzej, bo lepiej niby od czego ma być?

Co do radia i innych urządzeń to nie ma on wpływu, bowiem odcina TYLKO ECU!!! Inne urządzenia pozostają podłączone.

Radio mam fabryczne oplowskie i podłączone fabrycznie.

ECU mam Multec, jest przecięty czerwony przewód zasilający ECU z akumulatora "30", a jego końce podłączone do "resetera śmieci".

Silnik mam jak widać na dole, kto nie wie, to X16XEL (1600ccm, 16V, wtrysk wielopunktowy, ecotec, 103 KM).

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Podmieniłem sterownik staga na LA zobaczymy jaki będzie efekt!

Te LA to dobre sterowniki??? Trzeba jakieś kable dodatkowo zmieniać? Ja wyciągnołem Staga wsadziłem LA gazownik posutawiał parametry i teraz czekam na efekt!!

Napisano

> Podmieniłem sterownik staga na LA zobaczymy jaki będzie efekt!

> Te LA to dobre sterowniki??? Trzeba jakieś kable dodatkowo zmieniać?

> Ja wyciągnołem Staga wsadziłem LA gazownik posutawiał parametry

> i teraz czekam na efekt!!

A co to jest te LA ??? hmm.gif

Napisano

> klik

No to mow od razu ze AL-700 a nie jakies LA wypisujesz wink.gif Dobry jest jednak mi 1x padl (skleil sie przekaznik) i wymienili na gwarancji, u znajomych smiga bezproblemu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.