Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

i Stilo dzisiaj nie dojechalo z punktu A do B

Featured Replies

Napisano

Jestem dosłownie załamany, w autoryzowanym serwisie zle założyli mi klocki przednie, w nieautoryzowanym serwisie spieprzyli mi tylni zacisk a dzisiaj......

Jadąc do Pozania w połowie drogi rozrząd mi strzelił, 15tys po wymianie. Rozrząd, rolki SKF pasek Gatez (chyba tak to sie pisze ), sama wymiana w autoryzowanym serwisie.

Rozwaliło mi obudowę boczna silnika, moim zdaniem błąd w montażu, pewnie pasek sie zsunął i tarł o obudowę co spowodowało przerwanie sie paska i rozwaliło obudowę. Dziwna jeszcze rzecz sie stala, bo chwile przed zatrzymaniem sie silnika temperatura mi podskoczyła i wyleciało alternator i pompa oleju faliure.

Reasumując, wracałem 50 km na holu, jutro stawiam auto do warsztatu i czekam na diagnozę i wycenę. Jezeli naprawa będzie mnie kosztowała powyżej 3 tys, sprzedaje auto w aktualnym stanie.

beksa.gif

Napisano

> jutro stawiam auto do warsztatu i

> czekam na diagnozę i wycenę. Jezeli naprawa będzie mnie

> kosztowała powyżej 3 tys, sprzedaje auto w aktualnym stanie.

wyrazy współczucia, swego czasu widziałem kosztorys takiej naprawy dla silnika 1,8 i z robocizną opiewał na prawie 8 tyś. Porozglądaj się na spokojnie, może uda Ci się kupić kompletną używaną głowicę.

Napisano

Na Allegro kupisz głowicę po regeneracji za 1500 a cały silnik dostaniesz za 3000. Nie rozumiem tylko dlaczego chcesz sam ponosic koszty tej naprawy? Jesli masz rachunki na części i robociznę to racze przejdź się najpierw do radcy prawnego lub adwokata i rzeczoznawcy zanim utopisz taką kasę.

Pozdrawiam i głowa do góry!

Napisano

Rozrzad gdzie robiles??? jest przeciez jakas gwaracje na wykonanie/s***********/ wymiany rozrzadu ok.gifbiez rachunki i do firmy wykonujacej ta pseudo usluge 20.GIF

Napisano

> Rozrzad gdzie robiles??? jest przeciez jakas gwaracje na

> wykonanie/s***********/ wymiany rozrzadu biez rachunki i do

> firmy wykonujacej ta pseudo usluge

Ale wiesz - jak się kupiło części w innej firmie niż ta, w której była robiona wymiana, to łatwo przewidzieć czym się skończy: warsztat będzie się upierał, że oni wszystko zrobili wyśmienicie, ale zawiniły wadliwe podzespoły, które dostarczył im klient; sprzedawca części będzie natomiast twierdził, że on sprzedał wszystko co najlepsze, ale to warsztat zawinił. Tu nie chodzi o pięć złotych, więc gwarantuję, że upór obu stron będzie niezwykle stanowczy sick.gif

Jeśli chce się mieć jakąkolwiek gwarancję to części i usługa powinny być na jednej fakturze, wystawionej przez jedną firmę ok.gif

Napisano

z opisu zdarzenia wynika ze polecial ci pasek wielonapedu (zapewne zatarla sie rolka) i wkrecil sie w pasek rozrzadu... u siebie wymienialem wszystko przy okazji rozrzadu

Napisano

o cie chusteczk!! Szczerze współczuję! Niesamowity pech.

I ja zaczynam teraz pękać, części kupiłem samodzielnie, wymiana w ASO...

Czy zauważyłeś jakieś dziwne odgłosy przed zerwaniem? Jakieś dziwne tarcie itp?

Napisano

Z tego co mi znajomy mówił to paski do Fiata jakiejś hiszpańskiej firmy pękały dosyć szybko. Mimo że to podobno całkiem niezła firma. Dlatego kupuję orginały szczególnie jeżeli chodzi o takie rzeczy jak rozrząd. Szczerze współczuję tego co cię spotkało.

Napisano
  • Autor

> z opisu zdarzenia wynika ze polecial ci pasek wielonapedu (zapewne

> zatarla sie rolka) i wkrecil sie w pasek rozrzadu... u siebie

> wymienialem wszystko przy okazji rozrzadu

ja u mnie tez wsztystko wymienialem, pasek i wszystkie rolki

Napisano

> ja u mnie tez wsztystko wymienialem, pasek i wszystkie rolki

Jeżeli wymieniłeś wszystkie rzeczy, które powinno się wymieniać przy okazji pracy nad Rozrządem i co ważniejsze - towar był najwyższej klasy (tak jak wspomniałeś powyżej), to teoretycznie nie poinna być to wada materiałowa!

Jełopy z serwisu musieli coś zchrzanić.

A czy stałeś nad nimi podczas wymiany, czyli patrzyłeś na ręce?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli wymieniłeś wszystkie rzeczy, które powinno się wymieniać przy

> okazji pracy nad Rozrządem i co ważniejsze - towar był

> najwyższej klasy (tak jak wspomniałeś powyżej), to teoretycznie

> nie poinna być to wada materiałowa!

> Jełopy z serwisu musieli coś zchrzanić.

> A czy stałeś nad nimi podczas wymiany, czyli patrzyłeś na ręce?

Byłem przy wymianie, dobra zobaczymy co powie mechanik, narazie juz mi sie nie chce denerowac

Napisano

> ja u mnie tez wsztystko wymienialem, pasek i wszystkie rolki

pasek/rolki rozrzadu czy wielonapedu

Napisano

> Dziwna jeszcze rzecz

> sie stala, bo chwile przed zatrzymaniem sie silnika temperatura

> mi podskoczyła i wyleciało alternator i pompa oleju faliure.

stawiałbym na wkręcony pasek napędów pomocniczych...

wymieniałes pasek klinowy?

Napisano
  • Autor

Juz wiadomo crazy.gif poleciala rolka od napinacza (rolka ta byla wymieniana frown.gif)

Przyczyny :

- trefna rolka (sklep)

- za mocno naciagniety pasek (ASO)

Jutro do konca rozbiora i bede mial wycene naprawy no.gif

Napisano

> Przyczyny :

> - trefna rolka (sklep)

> - za mocno naciagniety pasek (ASO)

> Jutro do konca rozbiora i bede mial wycene naprawy

ile miesięcy od wymiany?

gwarancja jest na to

Napisano
  • Autor

Załatwione tak, ze ASO wystawi mi pismo, ze wszystko zostało zamontowane zgodnie z instrukcja wymiany rozrzadu. To pismo + pismo z Seriwsu Fiata ( z usazadnieniem, ze pasek został zerwany przez wadliwa rolke napinacza ) razem z wymontowana rolka zostanie zlozone do hurtowni, dodatkowo załącze rachunek za naprawe auta. Bedzie jeszcze jedno pismo załaczone od prawnika, ze jezeli drzuca reklamacje, automatycznie sprawa zostanie skierowana do sądu

Hurtownia ma czas 3 miesiace na rozpatrzenie reklamacji i zwrot pieniedzy.

Duke chyba napisalem co bylo wymieniane, rozrzadu

Napisano
  • Autor

To juz wiem, jednak okazalo sie, ze wloszczyzna to wloszczyzna. Rozrzad zerwal sie nie przez wadliwą rolke a przez zatarcie sie pompy wody no.gif

W BMW tez mialem klopoty z pompa wody, jednak dzieki zastosowaniu lancucha nie rozpierdzielilo calego silnika.

...[kurza twarz] to....pozdro

Napisano

> To juz wiem, jednak okazalo sie, ze wloszczyzna to wloszczyzna.

> Rozrzad zerwal sie nie przez wadliwą rolke a przez zatarcie sie

> pompy wody

> W BMW tez mialem klopoty z pompa wody, jednak dzieki zastosowaniu

> lancucha nie rozpierdzielilo calego silnika.

> ...[kurza twarz] to....pozdro

Miałem identyczny przypadek w czasach kiedy powoziłem jeszcze szczytem myśli ukraiońskiej - czyli Tavriją. Tam też zatarła mi się w trasie pompa wody iw rezulttacie rozerwało pasek rozrządu. Całe szczęście, że ruskoje technika przewidziała taką opcję i zaprojektowała rozrzą bezkolizyjny....

PS Szczerze współczuje z powodu tej awarii...POjawia się tu pytanie, które kiedyś zadałem na kąciku - czy wymieniać profilaktycznie pompę np. przy przeglądzie po 120 kkm, czy jak radzą inni jeździć do momentu aż się rozsypie??? Ja przy wymianie rozrządu po 80 kkm pompę zostawiłem, mam nadzieję że dożyję do jakiś 160 kkm...

Napisano

Ja przy wymianie rozrządu

> po 80 kkm pompę zostawiłem, mam nadzieję że dożyję do jakiś 160

> kkm...

86kkm ja wymieniłem bo sie "tłukła"...

Napisano

Rozrząd, rolki SKF pasek Gatez (chyba tak to sie pisze

> ), sama wymiana w autoryzowanym serwisie.

Kolega u ktorego kupuje czesci z IC mowil aby nie brac rolek SKF juz bo robia w polsce i wiele problemow sie pojawia. poleca marke Ruville - niemiecka (jezeli cos to dzisiaj znaczy) uzywam juz od 15000km.

Nie wiem co ci powiedziec ale bardzo wspolczuje tobie! Wez samochod zastepczy jezeli np masz ryczalt samochodowy lub prowadzisz firme i wkoszty hurtowni niech to idzie - przeciez poruszac sie musisz.

Napisano

> Auto juz mam pozyczone, Corolle

A autko bbędzie naprawiane - czy na handelek...

Napisano
  • Autor

Naprawiane, zobacze za ile kasy, w serwisie powiedzieli, ze moze uda sie do 3tys zobaczymy. W tym roku to juz chyba zostaje na wiosne jak kasa bedzie to moze w rozliczeniu dam ale to jeszcze sie zobaczy, ale napewno nowe auto juz to nie bedzie Fiat.

Napisano

ale napewno nowe auto juz to nie bedzie Fiat.

No to może dołączysz do mnie (Toyota)? hmm.gif

Napisano

> ale napewno nowe auto juz to nie bedzie Fiat.

> No to może dołączysz do mnie (Toyota)?

Przepraszam jezeli poczujesz sie urazony ale moim zdaniem i nie tylko moim TOYOTA to woz dla emeryta 20.GIFbez urazy 30.GIF

Napisano

> Przepraszam jezeli poczujesz sie urazony ale moim zdaniem i nie tylko

> moim TOYOTA to woz dla emeryta bez urazy

Ok. Czyli dokładnie dla mnie. 20.GIF

Napisano

> Ok. Czyli dokładnie dla mnie.

20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> Naprawiane, zobacze za ile kasy, w serwisie powiedzieli, ze moze uda

> sie do 3tys zobaczymy. W tym roku to juz chyba zostaje na

> wiosne jak kasa bedzie to moze w rozliczeniu dam ale to jeszcze

> sie zobaczy, ale napewno nowe auto juz to nie bedzie Fiat.

Przepraszam, że ja się również wtrącę ale co tu jest winien samochód? nono.gif

Zaoszczędziłeś na pompie i miałeś pecha to się mogło zdarzyć nawet w mercedesie.

pozdrawiam i życze szybkiej naprawy auta.

Napisano

Polecałbym VW tam przy każdej wymianie rozrządu wymieniają obowiązkowo pompę wody bo ma jakąś plastikową końcówkę która zawsze jest popękana i trzeba wymianiać.

Napisano

> Polecałbym VW tam przy każdej wymianie rozrządu wymieniają

> obowiązkowo pompę wody bo ma jakąś plastikową końcówkę która

> zawsze jest popękana i trzeba wymianiać.

i dlatego wymieniając na przeglądach pół samochodu zawsze sa bezawaryjne biglaugh.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> i dlatego wymieniając na przeglądach pół samochodu zawsze sa

> bezawaryjne

Dokładnie koledze co roku wymieniają jakieś wadliwe łączniki w zawieszeniu. On się tym nie przejmuje bo nigdy nie wytrzymały dłużej niż rok czyli wymiana na gwarancji. Pasat jest z 2000 r. tak więc przez 6 lat płaci tylko za jakieś śrubki bo to akurat nie podlega gwarancji ale 10 zł. za śrubki to nic w porównaniu z ponad 1000 zł. za elementy zawieszenia które siadają po niecałym roku.

Napisano
  • Autor

taaa?? czy ASO wymienia pompe wody na przegladzie 80tys???

Wiesz nawet zadzwonilem do ASO i powiedzieli, ze akurat w Stilo nie wymieniaja jej przed przebiegiem minimum 100tys, najpier sprawdz a potem snuj swoje teorie.

Nastepnym autem nie bedzie fiat, dlatego, ze w ofercie fiata jedynie podoba mi sie Stilo 3d a tych akurat juz mam dwa.

Pozdro!!

Napisano

> taaa?? czy ASO wymienia pompe wody na przegladzie 80tys???

> Wiesz nawet zadzwonilem do ASO i powiedzieli, ze akurat w Stilo nie

> wymieniaja jej przed przebiegiem minimum 100tys, najpier

> sprawdz a potem snuj swoje teorie.

> Nastepnym autem nie bedzie fiat, dlatego, ze w ofercie fiata jedynie

> podoba mi sie Stilo 3d a tych akurat juz mam dwa.

> Pozdro!!

Zadzwon do Auto-Hitu w Tychach i zapytaj o wymiane rozrządu.

Jak pytałem to gość z serwisu od razu powiedział mi że trzeba doliczyć jakieś 170 zł na pompę wody.

Więc sprawdziłem, czy teraz moge snuć swoje teorie?

Napisano

> Jak pytałem to gość z serwisu od razu powiedział mi że trzeba

> doliczyć jakieś 170 zł na pompę wody.

> Więc sprawdziłem, czy teraz moge snuć swoje teorie?

To jest bardzo wartosciowa wiadomosc dla mnie zamierzam w przyszlym roku wymieniac rozrzad i doplace te 170 zl ! bo warto !aby miec swiety spokoj waytogo.gifpub2.gif

Napisano

> To jest bardzo wartosciowa wiadomosc dla mnie zamierzam w przyszlym

> roku wymieniac rozrzad i doplace te 170 zl ! bo warto !aby miec

> swiety spokoj

Mnie to także czeka w przyszłym roku a dokładnie około czerwca/lipca.

Orientowałem się w tym roku bo nasłuchałem się o pekających rozrządach i nie wiedziałem co robić, wymieniac czy nie.

Ostatecznie zapuściłem ankiete kto i kiedy wymieniał rozrząd i czy komukolwiek pękł pasek, ale osobiście tej osobie a nie koledze kolegi.

Ankieta była na kąciku Stilo, BBM i Punto odpowiedziało chyba łącznie około 150 osób. Wyniki były następujące:

- większośc ludzi wymieniała po 60 kkm ponieważ słyszeli, że pękają paski lub mechanicy słyszeli że pękają

- kilka osób dojeździło do 100kkm i wtedy dokonało wymiany

- jeden gość wymienił przy 120kkm i też było Ok

- nie znalazła się żadna osoba której osobiście pękł by pasek

Wysnułem więc wniosek, że prawdopodobnie jest to nagonka serwisów aby zarobić kasę - podkreślam że to jest tylko moja opinia.

W każdym razie ja postanowiłem się zastosować do zalecen producenta czyli 120kkm lub 5 lat.

Latka będą wcześniej a samochód powinien mieć wtedy około 95 - 100 kkm przebiegu.

Narazie mam przejechane 75kkm i wszystko jest OK.

Swoją drogą ciekawe jest to że posiadam także drugi samochód Forda Focusa i tam pasek wymienia się co 10 lat lub 160kkm. W poprzednim Focusie wymieniłem przy 160 kkm i nie było zadnych uwag, w obecnym od przebiegu około 100kkm serwis zaczął zagadywac że trzeba wymienić rozrząd bo w Focusach zdarzają się pęknięcia. Ostatecznie wymieniłem po 140 kkm - uległem sugestii.

Na pewno nie da się wysnuć jakiejś jednej opini na ten temat. Gdybym kupił samochód z drugiej ręki to wymienił bym zaraz, w przypadku posiadania samochodu od nowości i eksploatowanego jako samochód a nie odrzutowiec ja osobiście zastosuję się do zaleceń producenta.

UFFFFF, przynudziłem troszkę, spineyes.gif

pozdrawiam

Napisano

A gdzie kolega bedzie przeprowadzal ta operacje bo w Chrzanowskim Carstolu to bym raczej nie radzil no.giffatalna obsluga,drozyzna i totalny bajzel sciana.gif20.GIFJa chyba do Kraka sie wybiore Polinaru albo do Tych Auto-hit niewiem.gif

Napisano

> A gdzie kolega bedzie przeprowadzal ta operacje bo w Chrzanowskim

> Carstolu to bym raczej nie radzil fatalna obsluga,drozyzna i

> totalny bajzel Ja chyba do Kraka sie wybiore Polinaru albo do

> Tych Auto-hit

Ja najpewniej będę to robił w Auto-Hicie, nie są może najlepsi ale jak klient ma uwagi to się nie awanturują, przynajmniej tak było w przypadku mojej osoby. Ale sam wiesz jak to jest z ASO mają po kilku mechaników i tak naprawdę zależy na jakiego trafisz.

Napisano

> totalny bajzel Ja chyba do Kraka sie wybiore Polinaru

To ten serwis przy ul. Ofiar Dąbia? hmm.gif Słyszałem, jak "zadowoleni" klienci zastanawiali się, czy nie wartoby przemianować tej ulicy na "Ofiar Polinaru". rotfl.gif

Napisano

> To ten serwis przy ul. Ofiar Dąbia? Słyszałem, jak "zadowoleni"

> klienci zastanawiali się, czy nie wartoby przemianować tej ulicy

> na "Ofiar Polinaru".

No i dales mi do myslenia hmm.gifszczeze mowiac napisalem polinar ale wiekszej wiedzy o jego fachowosci nie mialem ,poza tym ze tam kupilem swojego maluszka i bylem zauroczony obsluga sprzedazy tego wozidelka hmm.gifoj to siem zastanowie hmm.gifrotfl.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

ok nastepnym razem obdzwonie pol polski przed taka banalna rzecza jak wymiana rozrzadu przy 70tys waytogo.gif

Napisano

> To juz wiem, jednak okazalo sie, ze wloszczyzna to wloszczyzna.

> Rozrzad zerwal sie nie przez wadliwą rolke a przez zatarcie sie

> pompy wody

Dołączam do klubu u mnie też dzisiaj zdechła pompa wodna. Przebieg 120.000km. Na szczęście zaczęła dosyć głośno ćwierkać i zdążyłem do serwisu przed całkowitym padem.

Napisano

> Dołączam do klubu u mnie też dzisiaj zdechła pompa wodna. Przebieg

> 120.000km. Na szczęście zaczęła dosyć głośno ćwierkać i zdążyłem

> do serwisu przed całkowitym padem.

Czyli w sumie można założyć, że w JTD pompę wody wymienia się razem z całym napędem rozrządu - tak jak napinacz, itd. hmm.gif

Napisano

> Czyli w sumie można założyć, że w JTD pompę wody wymienia się razem z

> całym napędem rozrządu - tak jak napinacz, itd.

ja zmienie chyba przy drugim rozrzadzie - pompa to wydatek 150PLN

Napisano

> A gdzie kolega bedzie przeprowadzal ta operacje bo w Chrzanowskim

> totalny bajzel Ja chyba do Kraka sie wybiore Polinaru albo do

> Tych Auto-hit

Moi teściowie i ja osobiście mamy nie najlepsze opinie o Auto-Kraku. Dużo byłoby mówić, ich Stilo piszczy i świeci ciągle a oni nie potrafią tego naprawić, a mnie SC tak w blacharskiej części poskładali, że się gaz blokował na ful.

A co do Carstola - osobiście nie byłem, ale wymianę lambdy w 1,6 policzyli 100 taniej niż w Kraku.

Pozdrawiam KCH zeby.GIF

Napisano

> POjawia się tu pytanie,

> które kiedyś zadałem na kąciku - czy wymieniać profilaktycznie

> pompę np. przy przeglądzie po 120 kkm, czy jak radzą inni

> jeździć do momentu aż się rozsypie??? Ja przy wymianie rozrządu

> po 80 kkm pompę zostawiłem, mam nadzieję że dożyję do jakiś 160

> kkm...

Wymieniłem rozrząd po 50.000km. ponieważ nie był wymieniany od nowości (auto ma 5 lat). Stwierdzono, że pompa nie pokazuje znaków zużycia.

p.s.

Jak poznać, czy pompa szykuje się do wymiany, czy nie? Jakieś dziwne odgłosy?

Napisano
  • Autor

Podobno ją słychać, głosno pracuje. Ja naprzykład uslyszalem ją na 3 sekundy przed zerwaniem paska smirk.gif. Koszt pompy to jedynie 150 Pln wiec jednak chyba lepiej ją wymienic przy przegladzie 80tys

Napisano

> p.s.

> Jak poznać, czy pompa szykuje się do wymiany, czy nie? Jakieś dziwne

> odgłosy?

Po pierwsze - podczas wymiany rozrządu trzeba sprawdzić czy pompa nie ma luzów. Jakiekolwiek luzy kwalifikuja ją do wymiany

PO drugie - wymiana w przypadku nieszczelności

PO trzecie - wymiana w przypadku głośnej pracy

Napisano

> Po pierwsze - podczas wymiany rozrządu trzeba sprawdzić czy pompa nie

> ma luzów. Jakiekolwiek luzy kwalifikuja ją do wymiany

> PO drugie - wymiana w przypadku nieszczelności

> PO trzecie - wymiana w przypadku głośnej pracy

Pan sprawdzał, luzów nie ma, szczelna jest, głośno nie pracuje...

Więc jeżdżę...

Napisano

> Pan sprawdzał, luzów nie ma, szczelna jest, głośno nie pracuje...

> Więc jeżdżę...

I tak ma być grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.