Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony letnie - przy jakiej głębokośbieżnika zmieniacie

Featured Replies

Napisano

Witam,

przy jakiej mniej więcej głebokości bieżnika wymieniacie opony letnie ... na nowe

wiem, że są znaczniki - ok 1,6 mm ale moim zdaniem to już ekstremalnie mała głębość bieżnika

ja mam aktualnie głębokość ok 3 - 3,5 mm .....

Napisano

Dopuszczalna minimalna wysokość bieżnika:

2mm dla opon letnich

4mm dla opon zimowych.

Napisano

Przepisowe 1,6 mm to już ostateczność - w praktyce 2-3 mm kwalifikuje oponę do wymiany. Przy zimówkach tak jak kolega powyżej sugerował - 4 mm. To jednak taka akademicka dyskusja -patrząc na to na czym jeżdżą inni to włos się jeży na głowie, i nie chodzi tu już nawet o wysokość bieżnika. Cała masa aut ma zimowe opony i to przy temperaturach jak ostatnio... pad.gif

Napisano

> Przepisowe 1,6 mm to już ostateczność - w praktyce 2-3 mm kwalifikuje

> oponę do wymiany. Przy zimówkach tak jak kolega powyżej

> sugerował - 4 mm. To jednak taka akademicka dyskusja -patrząc na

> to na czym jeżdżą inni to włos się jeży na głowie, i nie chodzi

> tu już nawet o wysokość bieżnika. Cała masa aut ma zimowe opony

> i to przy temperaturach jak ostatnio...

Ja mam zarąbiste zimówki (dunlop winter sport), smigam na nich teraz. Nie ma problemu, wszystko zalezy od firmy i ksztaltu bieznika, zresztą kiedys poruszalem ten temat. Ksztalt bieznika tez ma znaczenie. Robilem bardzo ostre testy na tych oponach, w te upaly co teraz byly, gwaltowne hamowanie ze 140km/h do 0, pedal hamulca do oporu bez popuszczania - nawet nie zapiszczaly, auto staje dęba. Na letnich przy takiej jezdzie to jeden wielki pisk mialem. W zakretach tez nie ma problemu. No cóż jedyna wada jąką zauwazylem w tych konkretnie oponkach to 3 razy szybsze zuzywanie sie. W kazdym razie nalezy pamietac ze malo ktora opona zimowa nadaje sie do jazdy w lecie, mi sie one udaly. Jezeli wam piszczą zimowki teraz to sie nie nadają i odradzam jazde na nich teraz, taką zauwyzlem prawidlowowsc, bo juz troche gum przeszlo przez moje rece, jedne zimowki piszczą inne nie, jedne plywają, inne nie. Na szczescie opony teraz są tanie to sobie mozna poeksperymentowac.

Pozdrawiam.

Napisano

> To jednak taka akademicka dyskusja -patrząc na

> to na czym jeżdżą inni to włos się jeży na głowie, i nie chodzi

> tu już nawet o wysokość bieżnika. Cała masa aut ma zimowe opony

> i to przy temperaturach jak ostatnio...

Witam!

Obys sie nie pomylil, jak juz dwoch kolegow astrowiczow ktorzy zapytali sie widzac na moich oponkach miedzy innymi napis M+S a ja specjalnie szukalem i kupilem opony caloroczne. Po poprzednich letnich Michelinach jestem wiecej jak zadowolony i odpada mi teraz mieszanie letnio-zimowe.

Pozory moga mylic na oko widzac bieznik, czy napisy smile.gif.

Napisano

> ja specjalnie szukalem i kupilem opony caloroczne.

To żeś sobie wyszukał.....

M+S to Mud and Snow czyli błoto i śnieg. Całoroczne... zlosnik.gif No, chyba, że mieszkasz w Skandynawi, tam cały rok błoto lub śnieg zlosnik.gif

Napisano

Mylisz sie Goodyear Eagle Vector EV-2 to sa caloroczne.

Nie mieszkam w gorach zebym zmienial co chwile a ten napis M+S to taki dodatek byc moze na Skandynawie smile.gif gdybym tam sie wybral aby mnie policja nie skasowala bo u nich sa obowiazkowe zima.

Nie narzekam, 8 miesiecy po miescie gdzie co chwile ostre hamowanie i co mnie cieszy brak sladow scierania. Co musze przyznac sie obawialem, zwlaszcza przy obecnych temperaturach.

Napisano

smile.gif Rozumiem ciebie i znam co to znaczy.

Chcialem caloroczne i mam, jak narazie to jestem zadowolony.

A do tego te maja speed 210km/h a ten model chyba tyle nie pojdzie frown.gif.

Napisano

> Mylisz sie Goodyear Eagle Vector EV-2 to sa caloroczne.

Na ogół faktycznie M+S (z angielskiego mud + snow oznacza błoto + śnieg) – jest kojarzone jako oznaczenie opony zimowej. Jednak również opony całoroczne (zwłaszcza dla samochodów terenowych) mają to oznaczenie, a więc nie należy sugerować się samym napisem M+S jako jednoznacznym określeniem zimówki, bo nie jest to prawdą!

> Nie mieszkam w gorach zebym zmienial co chwile a ten napis M+S to

> taki dodatek byc moze na Skandynawie gdybym tam sie wybral aby

> mnie policja nie skasowala bo u nich sa obowiazkowe zima.

I szczerze mówiąc, takie opony i u nas powinny być obowiązkowe. A przynajmniej dobre, z wysokim bieżniekiem (w zimie!) całoroczne. Za letnie w zimie (a zwłaszcza łyse, też nie raz widziałem!) bym bił po dupsku...

> Nie narzekam, 8 miesiecy po miescie gdzie co chwile ostre hamowanie i

> co mnie cieszy brak sladow scierania. Co musze przyznac sie

> obawialem, zwlaszcza przy obecnych temperaturach.

Pewno są, tylko ich gołym okiem nie widzisz. No chyba, że zablokujesz koła i zahamujesz z poślizgiem. Wtedy nie ma cudów - ślady na asfalcie będą i tyle.

A jazda zimówkami w takich jak ostatnio były temperatury, to - wybaczcie -czysta głupota i tyle. Zabijajcie się sami, ale innych oszczędzajcie, co? Proponuję jazdę prosto w drzewo i po kłopocie. czacha.gif

Napisano

> A jazda zimówkami w takich jak ostatnio były temperatury, to -

> wybaczcie -czysta głupota i tyle. Zabijajcie się sami, ale

> innych oszczędzajcie, co? Proponuję jazdę prosto w drzewo i po

> kłopocie.

popieram !!! i także apeluję o nie udzielanie takich rad, ze można sobie na dobrych zimówkach latem jeździć i co najwyżej 3 razy szybciej się zedrą nono.gif przecież od opony zależy baaaardzo dużo w kwestii naszego bezpieczeństwa i ludzi, ktorych wieziemy.

Ostatnio zresztą jakiś patafian w golfie omal mi nie wjechał w dupsko a miał założone zimówki na swoich wielkich tuningowych alusach screwy.gif. Wiem bo wysiadłem gościa zjebać żeby trochę uważał i trzymał odstęp bo narobi komuś krzywdy a ja akurat dziecko z tyłu w foteliku wiozłem, no i patrzę a ten jakieś pirelli winter ileśtam yikes.gif ma naciągnięte. Oczywiście stwiedził, ze opony nie mają nic do tego że ledwo się zatrzymał zostawiając 3m czarny ślad na asfalcie screwy.gif dalej nie chciało mi się z nim dyskutować pad.gif

Napisano

acha, a co do tematu to ja wiosną tego roku wyrzuciłem swoje klebery viaxer z bieżnikiem jakieś 1-2 mm powyżej progu bo już jesienią na mokrej szosie potrafiły się ślizgać a poza tym miały już 6 lat więc guma też już swoje przeżyła. Ryzykować nie chcę, a kasę wolę wydać na opony niż jak co niektórzy na spojlery, ledy, neonki czy białe zegary itp

Napisano

3 milimetry bieżnika kwalifikuje opone do wymiany.

post-42455-14352472758445_thumb.jpg

Napisano

> Rozumiem ciebie i znam co to znaczy.

> Chcialem caloroczne i mam, jak narazie to jestem zadowolony.

> A do tego te maja speed 210km/h a ten model chyba tyle nie pojdzie .

screwy.gif

Nie kumam co to znaczy CAŁOROCZNE, całoroczne to mogą być do afryki albo na alaske tam cały rok jeździsz na letnich albo na zimowych. pad.gif

Jeszcze nikt nie wymyślił takiej gumy co zachowuje takie same właściwości przyczepne w temperaturze 45 i -20stC

Napisano

> Nie kumam co to znaczy CAŁOROCZNE, całoroczne to mogą być do afryki

> albo na alaske tam cały rok jeździsz na letnich albo na

> zimowych.

> Jeszcze nikt nie wymyślił takiej gumy co zachowuje takie same

> właściwości przyczepne w temperaturze 45 i -20stC

No tak, ale są to opony przeznaczone do umiarkowanej strefy klimatycznej, np. na Wyspach Brytyjskich zimy z -30*C nie są zbyt często widziane. Ewentualnie temperatury w Australii zimą spadają do ok 0*C ale tylko w nocy i to przez dosłownie kilka dni (mam siostrę w Adelajdzie wink.gif ).

Zresztą u nas przez ładnych kilka lat nie było aż tak dużego zróżnicowania klimatycznego. Zimy raczej oscylowały koło zera stopni, temperatury letnie to było raczej coś koło max 25 *C. W takim przypadku całoroczne zdają dość dobrze egzamin. Jednak śmiem wątpić, czy w przypadkach tak ostrych zim i tak gorącego lata tak będą tak samo sprawne. Raczej nie.

No i fakt, masz rację, że specjalizowane opony zdecydowanie lepiej służą. Można co prawda chodzić w tenisówkach po śniegu albo w gumowfilcach w czasie upałów, ale to już jest głupota. W przypadku całorocznych, to tak jakbyśmy chodzili w półbutach okrągły rok. Teoretycznie można, jednak w zimie bedzie za zimno, w lecie za gorąco w stopy... I z dużą rezerwą przyjmuję takie reklamy jak:

"GOODYEAR EAGLE VECTOR EV-2: technologia SmartTRED - to dzieło inżynierów z centrum badań i rozwoju Goodyear. Idea jest prosta: główne siły działające na oponę są przenoszone do "letniej" lub "zimowej" części bieżnika w zależności od warunków pogodowych. Bieżnik niejako odczytuje powierzchnię drogi i dobiera do niej stosowną reakcję. Dużą część obowiązków przejmuje część barkowa. Jest ona w oponach Goodyear Vector szczególnie mocna i skonstruowana tak, aby zapewnić precyzję kierowania i maksymalną kontrolę nad pojazdem."

Reasumując, koncepcja opon całorocznych zakłada, że w warunkach zimowych są one lepsze od ogumienia letniego, latem zaś lepsze od zimówek. Ale poza tym, że są tańsze od kompletu zima-lato, to raczej nie wiele więcej przemawia za ich stosowaniem w naszych warunkach klimatycznych. Dodatkowo z uwagi na bieżnik M+S są one po prostu znacznie głośniejsze od letnich opon. Czy warto? Moim zdaniem - nie warto.

Napisano

> Nie kumam co to znaczy CAŁOROCZNE

to takie co służą do jazdy cały rok biglaugh.gif

mam navigatory2 i nie czuje różnicy pomiędzy tymi całorocznymi a vivo/frigo poprzednimi - no ale vivo to nie opony cfaniaczek.gif

mam je na tyle i ani zimą na śniegu nie było problemów, ani latem na mokrym, czy gorącym asfalcie

może na przedniej osi były by problemy, ale na tyle nie widać różnicy.

oczywiście są głośniejsze, jednak przy prędkościach do 120km/h - a tyle właściwie max rozwijam na codzień - nie ma problemu.

IMO do spokojnej jazdy w normalnych warunkach są jak najbardziej OK

Napisano

> Ja mam zarąbiste zimówki (dunlop winter sport), smigam na nich teraz.

No i po kiego grzyba sie tym chwalisz?

[ocenzurowano]

Rece opadaja...

Dlaczego w Polsce chwalenie sie wlasna glupota jest 'trendy'?

czerwona.gif

Napisano

> No i po kiego grzyba sie tym chwalisz?

> Naklej sobie na czolo "jestem debil" i biegaj z ta karteczka wsrod

> ludzi.

> Rece opadaja...

> Dlaczego w Polsce chwalenie sie wlasna glupota jest 'trendy'?

Wyrywasz zdania z kontekstu, po za tym za wyzywanie na forum nalezy sie banned.gif

Napisano

> No i po kiego grzyba sie tym chwalisz?

> Naklej sobie na czolo "jestem debil" i biegaj z ta karteczka wsrod

> ludzi.

> Rece opadaja...

proponuję wyedytować posta i przestać obrażać innych czerwona.gif

Napisano

> proponuję wyedytować posta i przestać obrażać innych

Ech...

Napisano

> Ech...

mogłeś sobie darować, dopóki ktoś nie szkodzi innym może robić co chce ... nawet jeździć na zimówkach w lecie

Napisano

> mogłeś sobie darować, dopóki ktoś nie szkodzi innym może robić co

> chce ... nawet jeździć na zimówkach w lecie

Toost, ale wlasnie uwazam, ze jazda na zimowkach przy 40 stopniach upalu to zagrozenie zycia i bezpieczenstwa innych uzytkownikow drogi.

Wytlumacz mi...

Dlaczego chwalenie sie takim irracjonalnym zachowaniem jest OK, a zwracanie komus na to uwagi jest niedozwolone?

Kiedy w tym kraju zacznie sie w koncu otwarcie tepic i napietnowac glupote, zamiast ja gloryfikowac i na nia przyzwalac?

Rozumiem, pytanie retoryczne wink.gif

Napisano

> Kiedy w tym kraju zacznie sie w koncu otwarcie tepic i napietnowac

> glupote, zamiast ja gloryfikowac i na nia przyzwalac?

> Rozumiem, pytanie retoryczne

Widze ze lubisz obrazac ludzi

W tym kraju jest wolnosc wypowiedzi, nie zapominaj o tym, mam prawo opisywac swoje doswiadczenia, jezeli tego nie tolerujesz to przynajmniej nie obrazaj innych.

Napisano

> Widze ze lubisz obrazac ludzi

> W tym kraju jest wolnosc nie zapominaj o tym, mam prawo wypowiedzi,

> jezeli tego nie tolerujesz to sam jestes głupi piesc.gif

Jest wolnosc, nie zabraniam Ci sie wypowiadac, tylko pokazuje ze malo madre jest Twoje zachowanie na drodze.

A piastke, to sobie za okno w aucie wysies...

> PS. nikogo nie zachecam, poprostu opisuje swoje doswiadczenia. Mam do

> tego prawo, czyż nie???

Jak najbardziej masz prawo, ja rowniez mam prawo powiedziec co mysle o takich kierowcach jak Ty.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak najbardziej masz prawo, ja rowniez mam prawo powiedziec co mysle

> o takich kierowcach jak Ty.

A czy masz prawo obrazac, wyzywac, itd???

Napisano

> A czy masz prawo obrazac, wyzywac, itd???

Mam prawo nazywac rzeczy po imieniu smile.gif

I zawsze to robie, a tego wiekszosc ludzi nie lubi - przykro mi.

Ludzie lubia siedziec cicho, nie odzywac sie, zyc w zaklamaniu.

Glosno sie nie odezwa, ale po cichu za plecami obrobia Cie na cacy.

Ja sie odezwalem, ale wierz mi glowe dam sobie uciac, ze bardzo wiele osob Ci tego nie napisalo, a pewnie duzo gorsze rzeczy sobie o Tobie mysli, jak wypisujesz takie rzeczy.

Poprostu - jedni potrafia sie ugryzc w jezyk, a inni nie...

Chyba juz wyjasnilem co mi lezalo na sercu? wink.gif

To proponuje 20.GIF i konczymy dyskusje wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Mam prawo nazywac rzeczy po imieniu

> I zawsze to robie, a tego wiekszosc ludzi nie lubi - przykro mi.

> Ludzie lubia siedziec cicho, nie odzywac sie, zyc w zaklamaniu.

> Glosno sie nie odezwa, ale po cichu za plecami obrobia Cie na cacy.

> Ja sie odezwalem, ale wierz mi glowe dam sobie uciac, ze bardzo wiele

> osob Ci tego nie napisalo, a pewnie duzo gorsze rzeczy sobie o

> Tobie mysli, jak wypisujesz takie rzeczy.

No skoro tak piszesz to moge jedynie wywnioskowac, ze masz jakies problemy emocjonalne.

Dalsza dyskusja rzeczywiscie jest bezcelowa.

Pozdrawiam.

Napisano

> chce ... nawet jeździć na zimówkach w lecie

To jest zbyt duze uogolnienie, ktore moze zostac zle zinterpretowane powinno brzmiec to raczej

...nawet jezdzic na "sprawdzonych" zimówkach w lecie.

PS. Na pierszych lepszych to bym raczej nie ryzykowal szybkiej jazdy bez dokladnego potestowania pod kazdym kątem.

Napisano

> No skoro tak piszesz to moge jedynie wywnioskowac, ze masz jakies

> problemy emocjonalne.

A Ty problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego.

Chcialem byc mily i ladnie skonczyc, ale widze z kim dyskutowalem. EOT.

> Dalsza dyskusja rzeczywiscie jest bezcelowa.

Zgadzam sie.

Napisano

> Chcialem byc mily i ladnie skonczyc, ale widze z kim dyskutowalem.

Chciales byc mily, zaczynając od wyzwisk??

W kazdym razie, kłutnie są bezcelowe, 20.GIF i po problemie 30.GIF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.