Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam Panów i Panie,

mam astre f c14nz z X'95 - w jaki sposób moge poznać sposób wymiany sprzęgła - wiem, że w części asterek można to zrobic bez wyjmowania skrzyni biegów a w części taki demontaż jest konieczny.

Wdzięczny będę bardzo za info. 30.GIF

Napisano

> Witam Panów i Panie,

> mam astre f c14nz z X'95 - w jaki sposób moge poznać sposób wymiany

> sprzęgła - wiem, że w części asterek można to zrobic bez

> wyjmowania skrzyni biegów a w części taki demontaż jest

> konieczny.

> Wdzięczny będę bardzo za info.

wlazisz pod samochod i jesli na skrzyni od dolu masz taka duza klapke przykrecona na kilka srub to mozesz wymienic sprzeglo bez demontazu skrzyni

klapki tej nie da sie przeoczyc zlosnik.gif przy najblizszej okazji zrobie jej fote zlosnik.gif

Napisano

> Witam Panów i Panie,

> mam astre f c14nz z X'95 - w jaki sposób moge poznać sposób wymiany

> sprzęgła - wiem, że w części asterek można to zrobic bez

> wyjmowania skrzyni biegów a w części taki demontaż jest

> konieczny.

> Wdzięczny będę bardzo za info.

Mówią, że jeżeli koło zamachowe jest "garnkowe" to bez wyjmowania skrzyni się nie obejdzie.

Napisano

> przy najblizszej okazji zrobie jej fote

Czy o tę klapkę ci chodzi?

277304299-dekiel.jpg

post-36940-14352472897413_thumb.jpg

Napisano

> Znalazłem fotę w sieci i zaznaczyłem strzałką. Czy o tę klapkę ci

> chodzi?

eeee pod dziwnym katem jakos ta fota zrobiona wiec na 100% Ci nie powiem hmm.gif

Napisano

> eeee pod dziwnym katem jakos ta fota zrobiona wiec na 100% Ci nie

> powiem

Poszedłem do garażu i zrobiłem fotę. Podmieniłem w poście powyżej. Teraz dobry kąt? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Poszedłem do garażu i zrobiłem fotę. Podmieniłem w poście powyżej.

> Teraz dobry kąt?

> Pozdroofka

u mnie jest nieco inna, postaram sie zrobic fote jutro waytogo.gif

Napisano

> Poszedłem do garażu i zrobiłem fotę. Podmieniłem w poście powyżej.

> Teraz dobry kąt?

Ta klapka u mnie jest otoczona chyba z dziesiecioma srubami i jest na styku skrzyni i silnika. Jej obecnosc to jeszcze nie wszystko, rzecz w typie kola zamachowego, jak ktos juz napisal.

Napisano

> wlazisz pod samochod i jesli na skrzyni od dolu masz taka duza klapke

> przykrecona na kilka srub to mozesz wymienic sprzeglo bez

> demontazu skrzyni

> klapki tej nie da sie przeoczyc przy najblizszej okazji zrobie jej

> fote

Z całym szacunkiem dla kolegi ale coś mnie naprawdę dziwi shocked.gif, mianowicie wymiana sprzęgła. Posiadałem kilka samochodów i w KAŻDYM przy wymianie docisku oraz tarczy sprzęgła wyciagało się silnik lub skrzynie biegów. Może opiszecie jak wymienia się docisk i tarczę bez wyciagania skrzyni lub silnika. icon_eek.gif

Napisano

> Z całym szacunkiem dla kolegi ale coś mnie naprawdę dziwi ,

> mianowicie wymiana sprzęgła. Posiadałem kilka samochodów i w

> KAŻDYM przy wymianie docisku oraz tarczy sprzęgła wyciagało się

> silnik lub skrzynie biegów. Może opiszecie jak wymienia się

> docisk i tarczę bez wyciagania skrzyni lub silnika.

Tez sie podpinam pod te pytanie. Zastanawialem sie ale ze nie wymienialem w Astrach i wogule w przednim napedzie nigdy sprzegla i tu: co z walkiem sprzeglowym co pzrechodzi przez tarcze i docisk, jest z gumy i sie sklada??

Napisano

> Tez sie podpinam pod te pytanie. Zastanawialem sie ale ze nie

> wymienialem w Astrach i wogule w przednim napedzie nigdy

> sprzegla i tu: co z walkiem sprzeglowym co pzrechodzi przez

> tarcze i docisk, jest z gumy i sie sklada??

Ksiazki Etzolda nie bede przepisywal ale skoro napisal ze mozna bez wyjmowania skrzyni to nie widze problemu aby mu nie wierzyc

Napisano

> Z całym szacunkiem dla kolegi ale coś mnie naprawdę dziwi ,

> mianowicie wymiana sprzęgła. Posiadałem kilka samochodów i w

> KAŻDYM przy wymianie docisku oraz tarczy sprzęgła wyciagało się

> silnik lub skrzynie biegów. Może opiszecie jak wymienia się

> docisk i tarczę bez wyciagania skrzyni lub silnika.

Dokladnie jest to opisane w Etzoldzie strony 134-137 spineyes.gifgrinser006.gif

Quote:

Zależnie od typu silnika i roku budowy samochód ma koło zamachowe płaskie lub z cofniętą powierzchnią tarcia (tzw. garnkowe). Sprzęgło współpracujące z płaskim kołem zamachowym można wymontować przy silniku połączonym ze skrzynką przekładniową w samochodzie. Do wymontowania jest jednak potrzebne narzędzie specjalne. Jeżeli nie dysponuje się takim narzędziem lub silnik ma koło zamachowe garnkowe, to w celu wymontowania sprzęgła trzeba wyjąć skrzynkę przekładniową.

i dalej caly opis grinser006.gif

Napisano

jest ze stali czy tam innego stopu i poprostu sie go wysuwa ze skrzyni po uprzednim zdjeciu dekla od strony lewego kola na taka odleglosc ze wystarczy by wyjac docisk i tarcze robilem to 3 miesiace temu i jest to o wiele prostsze niz w maluchu bo tam trzeba bylo silnik wyciagac jak cos sluze wskazowkami

Napisano

> trzeba bylo silnik wyciagac jak cos sluze wskazowkami

napisz co i jak sie robi smile.gif

Napisano

etzold to ladnie opisuje lacznie z rysunkami.ale w skrocie to mniejwiecej jest tak:

podnosimy lewe przednie kolo, kladziemy sie pod autem sciagamy dekilek na laczeniu skrzyni z silnikiem i jesli widzimy ze kolo zamachowe jest typu niegarnkowego to przystepujemy do wymiany. przy pomocy lapek lapiemy tarcze z dociskiem najlepiej niech jedna osoba naciska pedal sprzegla a druga zaklada lapki.sciagamy lewe kolo i odkrecamy dekielek od skrzynki(aby dostac sie do walka sprzeglowego) jest on chyba na 8 srubach

wyleje sie okolo 100 ml oleju przekladniowego. nastepnie sciagamy seger zabezpieczjacy walek rozrzadu o wyciagamy walek na zewnatrz(jest on na jakis klucz wpustowy typu gwiazdka ja posluzylem sie kluczem typu torx i dalo sie wyciagnac walek)nastepnie odkrecamy docisk i komplet tarcza i docisk mozemy wyciagnac na zewnatrz, pozniej sciagamy lozysko i juz mamy wszystko na zewatrz. teraz tylko zostaje nam zalozenie nowego sprzegla i skrecanie wszystkiego w odwrotnej kolejnosci.i mozemy sie cieszyc nowym sprzeglem

pozdrawiam

Napisano

wydaje sie niby proste, ale tak bez obrazkow to ciezko bedzie chyba samemu zrobic, kolega ktory ma zamiar to wymieniac proszony jest o zrobienie manula wraz z historyjka fotoobrazkowa 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano

wlasnie wiem ze niby tekst jest prosty ale bez obrazkow jest ciezko nawet zlokalizowac ten dekiel skrzyni po zdjeciu felgi. kroi mi sie wymiana najprawdopodobniej w drugim autku tylko niewiem ile jeszcze pociagnie w nim sprzeglo bo zaczyna chodzic juz bardzo ciezko i jedynka z dwojka niechca wchodzic nazbyt sprobuje jeszcze podregulowac jak niepomoze to pewnie wezme sie za wymiane.ale jak ktos do tej pory niezrobi to jak bede walczyl to zrobie odrazu instrukcje obrazkowa

• 4 miesiące później...
Napisano

> Czy o tę klapkę ci chodzi?

Witam

Mam pytanko czy jak tą klapkę odkręcę żeby sprawdzić jakie mam koło zamachowe to poleci jakiś olej czy tam jest sucho??????????

Napisano

Jest sucho, a przynajmniej powinno być bez oleju wink.gif

Napisano

> Witam

> Mam pytanko czy jak tą klapkę odkręcę żeby sprawdzić jakie mam koło

> zamachowe to poleci jakiś olej czy tam jest sucho??????????

jest taka możliwość , że tę "klapkę" w pozycji pionowej będziesz miał od strony miski olejowej (na 3 śruby). Natomiast w pozycji jak na zdjęciu możesz mieć taki poziomy , prostokątny dekielek skrzyni biegów na kilka śrub i tego właśnie nie odkręcaj .

Napisano

> jest ze stali czy tam innego stopu i poprostu sie go wysuwa ze

> skrzyni po uprzednim zdjeciu dekla od strony lewego kola na taka

> odleglosc ze wystarczy by wyjac docisk i tarcze robilem to 3

> miesiace temu i jest to o wiele prostsze niz w maluchu bo tam

> trzeba bylo silnik wyciagac jak cos sluze wskazowkami

Cz yjest jakas systematyka kol zamachowych z silnikami tudziez ze skrzyniami? Czy majac X16SZ i skrzynie F16 mam mozliwosc wymiany sprzegla bez demontazu skrzyni, czy montowane one byly jak popadlo?

Napisano

bardzo prosto to sprawdzic; jesli od spodu na kolnierzu skrzyni masz deklik do odkrecania,ale od spodu nie z boku, to masz mozliwosc wymiany sprzegla bez wyjmowania silnika, skrzyni

Napisano

> bardzo prosto to sprawdzic; jesli od spodu na kolnierzu skrzyni masz

> deklik do odkrecania,ale od spodu nie z boku, to masz mozliwosc

> wymiany sprzegla bez wyjmowania silnika, skrzyni

Robiłem swojego czasu sonde i wyszło że X16SZ ma dekiel i proste koło zamachowe, więc da się łatwo sprzęgło wymienić. Ja w X16SZR nie miałem już tak dobrze.

Napisano

> Robiłem swojego czasu sonde i wyszło że X16SZ ma dekiel i proste koło

> zamachowe, więc da się łatwo sprzęgło wymienić. Ja w X16SZR nie

> miałem już tak dobrze.

ciekawe bo to prawie identyczne silniki jeśli nie takie same hmm.gif

Napisano

> Cz yjest jakas systematyka kol zamachowych z silnikami tudziez ze

> skrzyniami? Czy majac X16SZ i skrzynie F16 mam mozliwosc wymiany

> sprzegla bez demontazu skrzyni, czy montowane one byly jak

> popadlo?

a czemu masz F16? zmieniales skyrznie?

ja mam F13.

Napisano

> a czemu masz F16? zmieniales skyrznie?

> ja mam F13.

Widzialem tabelke w madrej ksiazce i bylo tam F16. Chyba, ze mi sie cos pochrzanilo. Idzie te skrzynki jakos szybko zidentyfikowac?

Napisano

> Widzialem tabelke w madrej ksiazce i bylo tam F16. Chyba, ze mi sie

> cos pochrzanilo. Idzie te skrzynki jakos szybko zidentyfikowac?

Podnosisz maske i odczytujesz ze skrzyni (dosyc duze znaki w okolicach wybieraka, "nizej" niz wybierak)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.