Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekret [dlugie]

Featured Replies

Napisano

Spotkalem sie wlasnie z czyms, o czym do tej pory jedynie czytalem. A bylo to tak.

Sasiad chce kupic autko, najchetniej A4 z lat 2002-2004, benzyna, wypasik. Ostatnio zaczal sie sklaniac ku dizlom, wiec ilosc ofert sie powiekszyla. Poniewaz ma rodzine za zachodnia granica szukal tez na mobile.de (ogladniecie auta na miejscu ma uproszczone, bo pojedzie przy okazji do rodzinki etc.). Wpadl mu w oko audik (nie dam linka, bo juz nie ma tej aukcji)

Quote:

Audi A4 1.9 TDI/Pack Plus/Quattro/Mod.2004 Limousine EUR 10.100

Poniewaz wszystko wygladalo fajnie (szczegolnie cena zlosnik.gif ) napisalismy do sprzedajacego kilka slow (jako, ze po niemiecku dukamy zlosnik.gif, tekst wzielismy z jakiegos formularza)

Quote:

Guten Tag, ich bin an Ihrem bei mobile.de inserierten Fahrzeug Audi A4 1.9 TDI interessiert. Bitte kontaktieren Sie mich via E-Mail [adres]. Mit freundlichen Grüßen [podpis]

Na odpowiedz nie czekalismy dlugo - nastepnego dnia w skrzynce sasiada pojawil sie e-mail.

Quote:

From: Martin Kuhnert

To: [ciach]

Sent: Saturday, August 12, 2006 3:14 PM

Subject: Re: Audi A4 1.9 TDI/Pack Plus/Quattro/Mod.2004 Limousine EUR 10.100

Hello,

First, i want to thank you for your email regarding my car. I must inform you that the price is correct and it includes all taxes for delivery of the car directly to your home address. The car is in perfect condition and when i say this, i mean that it was never been in any accident and the engine is like new. No damage and not even a scratch. I am the first owner and i have all documents of this car. If you are interested to buy my car, email me soon, before someone else buy it !

Waiting your reply!

Pierwsze zdziwienie icon_eek.gif - koles odpisal po angielsku icon_eek.gif To dosc dziwne, ze niemiec na maila otrzymanego w jezyku niemieckim odpisuje po angielsku biglaugh.gif Jak nietrudno bylo sie domyslec auto jest w stanie "igla" itp. W tym momencie bylem prawie pewny, ze to przekret, wiec postanowilismy sie pobawic. Napisalem, ze chcemy osobiscie zobaczyc samochod:

Quote:

From: [ciach]

To: Martin Kuhnert

Sent: Monday, August 14, 2006 11:06 AM

Hello Martin,

Thank you for Your email. I'm interested in Your car and first of all i was wondering where and when can i see it in person before transaction.

Please email me if the meeting is possible.

I'm waiting for reply, best regards

Grzegorz

Znowu dzien oczekiwania i "boing" - jest poczta zlosnik.gif Ponizszy email rozwiewa wszelkie watpliwosci co do sprawy zlosnik.gif

Quote:

----- Original Message -----

From: Martin Kuhnert

To: [ciach]

Sent: Monday, August 14, 2006 11:06 AM

Hello again ,

The car is in the garage of the shipping company . I will send the car to you free to your home address, (I will handle the delivery costs), you will be contacted by the transport company and they will send you a notice that the car is going to your address and you will send the money for it to them . They take the car and also the payment and do this exchange between us.

YOU WILL NEED TO SEND THE MONEY TO THEM WHEN I START THE TRANSPORT NOT WHEN YOU RECEIVE THE CAR . THE PAYMENT CAN BE SEND TO THEM WITH YOUR BANK THROUGH BANK TRANSFER ( FROM YOUR BANK ACCOUNT TO THE TRANSPORT COMPANY BANK ACCOUNT ).

You can always check that the car is on it's way to your address. I am an honest person and I expect the same from you. Once you receive the car , you have 5 days to inspect it and the papers . You will tell to the transport agent that it's all ok and only then they will give me the money.

If there is something you don't like about the car in any way you can simply send it back on my expense, (no extra money for you) and you will take your money back. Also , the agen of the shipping company will help you to make all the legal documents necessary for you . I hope I am fair as this is the only way I will handle this deal because I don't have the time to meet any buyer.

Please think good about my offer and if you agree to it reply me with your full name and address where you want it transported and I will start the shipping process.

Let me know !

Alez kolega ma parcie na sprzedanie tego audika hehe.gif Od razu mu sie marzy "payment trought bank transfer" i oczywiscie zwraca kase jak na miejscu sie okaze, ze autko "jest be, bo ma ryske" hahaha.gif

Oczywiscie rozumiemy, ze jest to po prostu wklejona gotowa odpowiedz, ale zastanawiam sie ile osob da sie na to nabrac? Cala sprawa jest grubymi nicmi szyta, ale z drugiej strony nie byloby takich przekretow, gdyby nie bylo naiwnych, ktorzy zrobia przelew.

Uwazajcie na siebie i swoje pieniadze, bo cwaniakow nie brakuje. Nie wiadomo nawet czy to Niemiec - rownie dobrze mogl to byc Polak...

ehh... grinser006.gif

Napisano

chyba od 2 lat juz jest to naglasniane ze sa oszusci co chca zaliczki na auto ktore maja smieszne ceny

Napisano

no trzeba być niepoważnym, żeby myśleć o tym, że model z 2004 można za tą kasę kupić biglaugh.gif w dodatku jeżdżący zlosnik.gif

Napisano

> no trzeba być niepoważnym, żeby myśleć o tym, że model z 2004 można

> za tą kasę kupić w dodatku jeżdżący

Taki klepany z kiosku ruchu na audi to by może i jeżdżący dostał zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

e-mail nic nie kosztuje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba od 2 lat juz jest to naglasniane ze sa oszusci co chca zaliczki

> na auto ktore maja smieszne ceny

i mimo tego ludzie dalej daja sie okradac...

Napisano

książkowy przykład robienia w jajo, niestety wciąż znajduje się wielu chętnych zlosnik.gif

Napisano

znajomy kupił A4 1.9 TDI 130PS z 2002r, kupiony w PL, serwisowany, za 23kplnów zlosnik.gif...śmiga się nim fantastycznie devil.gif...jedyna wada to przebieg...187kkm zlosnik.gif

ed; bezwypadkowy ofc

Napisano

> chyba od 2 lat juz jest to naglasniane ze sa oszusci co chca zaliczki

> na auto ktore maja smieszne ceny

chyba nawet ktos od nas z Ak dal sie z rok temu gibnac na 2 czy 4k ojro crazy.gif

Napisano

> znajomy kupił A4 1.9 TDI 130PS z 2002r, kupiony w PL, serwisowany za

> 23kplnów ...śmiga się nim fantastycznie ...jedyna wada to

> przebieg...187kkm

Gdzie jest haczyk??

Za 23 tys. zł można co najwyżej 199x r. kupic.

Pzdr!

Napisano

> Gdzie jest haczyk??

W przebiegu - licznikowo tylko 187kkm , a pewnie skrecony z 350kkm zlosnik.gif

Napisano

> Gdzie jest haczyk??

> Za 23 tys. zł można co najwyżej 199x r. kupic.

> Pzdr!

nigdzie nie ma..widziałem to auto, jeździłem..zrobiłem jakieś400km...fantastyczna bryka...poza tym widziałem umowę kupna-sprzedaży....ale koleś to szpec jest..handluje autami, wyszukuje dużo taniej i sprzedaje drożej. Z lawetą śmiga po całej PL. Powiedział mi, że za jakiśczas będzie chciał opchnąć audika za "normalną"cenę, po jakiej chodzą te roczniki....Na jego podwórku stoi z 10-12 aut...od puga 206 w dieslu, skończywszy na serii 7 BMW zlosnik.gif

BTW acha i nie kupuje aut z importu, tylko "krajowe"

Napisano

> W przebiegu - licznikowo tylko 187kkm , a pewnie skrecony z 350kkm

raczej nie

Napisano

Quote:

The car is in the garage of the shipping company . I will send the car to you free to your home address

Bylo milion razy , kazdy rozgarniety w internecie wie ,ze to wał

Napisano

> W przebiegu - licznikowo tylko 187kkm , a pewnie skrecony z 350kkm

nawet gdyby , to co to za przebieg dla tdi? - zaden...

Napisano

Ja swoje auto, owszem szukałem poprzez wystawione w komisach i ogłaszane w mobile.de, a nie private offer, money transfer Bank of Nigeria zlosnik.gif

prywatne oferty można znaleść i to jest najlepsza droga w lokalnych gazetach. Jak ma rodzinkę tam i chce odrazu bez pośredników to niech oni szukają właśnie w tych gazetkach

Napisano

Siakiś rok temu próbowałam właśnie przez mobile kupić Bmkę, '01, nie szukałam najtanszych ofert tylko takie przeciętne. I cholera każde jedno ogłoszenie na które pisałam, dostawałam odpowiedź w ten deseń. Więc dałam sobie spokój z szukaniem na mobile, bo doszłam do wniosku że tam nie ma chyba realnych ogłoszeń, tylko same wkręty.

Pzdr!

Karo

Napisano

> Siakiś rok temu próbowałam właśnie przez mobile kupić Bmkę, '01, nie

> szukałam najtanszych ofert tylko takie przeciętne. I cholera

> każde jedno ogłoszenie na które pisałam, dostawałam odpowiedź w

> ten deseń. Więc dałam sobie spokój z szukaniem na mobile, bo

> doszłam do wniosku że tam nie ma chyba realnych ogłoszeń, tylko

> same wkręty.

> Pzdr!

> Karo

hmm

no ja kupiłem dzięki mobile.de ale tamto z fotki ze stronki było..hmm...lekko formatowane z boku, ale obok stało autko, którego nie widziałem na tej stronce i było młodsze o rok w stanie idealnym i tańsze. Piszę tu o jednym komisie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> The car is in the garage of the shipping company . I will send the

> car to you free to your home address

> Bylo milion razy , kazdy rozgarniety w internecie wie ,ze to wał

wiedzialem, ze to przekret zanim otrzymalem tego maila - przeciez wyraznie to napisalem

opisuje sprawe ku przestrodze

Napisano
  • Autor

> Siakiś rok temu próbowałam właśnie przez mobile kupić Bmkę, '01, nie

> szukałam najtanszych ofert tylko takie przeciętne. I cholera

> każde jedno ogłoszenie na które pisałam, dostawałam odpowiedź w

> ten deseń. Więc dałam sobie spokój z szukaniem na mobile, bo

> doszłam do wniosku że tam nie ma chyba realnych ogłoszeń, tylko

> same wkręty.

> Pzdr!

> Karo

niestety okazuje sie, ze internet zamiast ulatwic szukanie przysparza tylko problemow tym "bardziej ufnym" zlosnik.gif

Napisano

> znajomy kupił A4 1.9 TDI 130PS z 2002r, kupiony w PL, serwisowany,

> za 23kplnów ...śmiga się nim fantastycznie ...jedyna wada to

> przebieg...187kkm

> ed; bezwypadkowy ofc

Niech nie narzeka zeby.GIF dla diesla 187k km to nic zeby.GIF (do momentu kiedy mu turbawka padnie zeby.GIF:D:D:D:D:D ) ok.gif20.GIF

Napisano

> niestety okazuje sie, ze internet zamiast ulatwic szukanie przysparza

> tylko problemow tym "bardziej ufnym"

Tia, ja to sie zawsze "boję" więc jestem ostrożna... Nawet od "supersprzedawców" na allegro kupuje za pobraniem...

Napisano
  • Autor

> Tia, ja to sie zawsze "boję" więc jestem ostrożna... Nawet od

> "supersprzedawców" na allegro kupuje za pobraniem...

bez przesady, tak zle nie jest zlosnik.gif

ale przyznaje, ze transakcje powyzej 300 zl wole przeprowadzic osobiscie ok.gif o kupnie auta nie wspominam biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Spotkalem sie wlasnie z czyms, o czym do tej pory jedynie czytalem. A

> bylo to tak.

5 m-cy temu mialem taka sama sytuacje, byl Passat 1.8T za 3500E (rocznik dosyc mlody) identyczne teksty i warunki zakupu.

Napisano

> bez przesady, tak zle nie jest

> ale przyznaje, ze transakcje powyzej 300 zl wole przeprowadzic

> osobiscie o kupnie auta nie wspominam

Ja kurka blaszka nie kumam czaczy, jak można wysłać komuś jakąkolwiek zaliczkę za samochód którego się na oczy nie widziało??? No w życiu nie zdecyowałabym się na auto któremu sama osobiście nie zajrzałabym do każdej dziury. pad.gif

Napisano

> Ja kurka blaszka nie kumam czaczy, jak można wysłać komuś jakąkolwiek

> zaliczkę za samochód którego się na oczy nie widziało??? No w

> życiu nie zdecyowałabym się na auto któremu sama osobiście nie

> zajrzałabym do każdej dziury.

Cena czyni cuda zlosnik.gif

A powaznie, gdyby jeleni nie brakowalo nikt by sie w podobne gierki nie bawil...

Napisano

> Cena czyni cuda

> A powaznie, gdyby jeleni nie brakowalo nikt by sie w podobne gierki

> nie bawil...

Racja... szkoda mi ludzi, ale może takie akcje nauczą niektórych myśleć...

Napisano

> znajomy kupił A4 1.9 TDI 130PS z 2002r, kupiony w PL, serwisowany,

> za 23kplnów ...śmiga się nim fantastycznie ...jedyna wada to

> przebieg...187kkm

> ed; bezwypadkowy ofc

to zaden przebieg dla takiego samochodu

Napisano

> jego podwórku stoi z 10-12 aut...od puga 206 w dieslu,

> skończywszy na serii 7 BMW

> BTW acha i nie kupuje aut z importu, tylko "krajowe"

tzw trojaczki lub 3w1 ? zlosnik.gif

Napisano

> nigdzie nie ma..widziałem to auto, jeździłem..zrobiłem

> jakieś400km...fantastyczna bryka...poza tym widziałem umowę

> kupna-sprzedaży....

kto sprzedał takie auto za taką kasę? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jak jest popyt na takie usługi to znajdije się i podaż. Prosta

> zasada.

to nie sa uslugi, to jest oszustwo wink.gif

Napisano

Trzeba być świrniętym, żeby w ten sposób auto kupować

screwy.gifscrewy.gif

Napisano

Wiem, że Ci się nie chce i nie jesteś szeryfem, ale może warto "pociągnąć temat" i zainteresować tym policję. hmm.gif Może oni dokonają jakiegoś kontrolowanego zakupu przy współudziale niemieckiej policji albo innego interpolu.

Zdaję sobie sprawę, że moja propozycja może wydawać się głupia, bo chwasta i tak się nie wyplewi, ale z drugiej strony może uchroni to parę idiotów (bo jak nazwać gościa, który kupuje w ten sposób auto) po polskiej stronie? Dla Ciebie to jeden telefon, albo e-mail z podaniem namiarów na "sprzedawcę", dla innych oszczędności całego życia.

Napisano

> Wiem, że Ci się nie chce i nie jesteś szeryfem, ale może warto

> "pociągnąć temat" i zainteresować tym policję.

Policja dobrze o tym wie, bo sama jakiś czas temu nawet

ostrzegała przed takimi zakupami.

Napisano

> "pociągnąć temat" i zainteresować tym policję. Może oni

> dokonają jakiegoś kontrolowanego zakupu przy współudziale

> niemieckiej policji albo innego interpolu.

> Zdaję sobie sprawę, że moja propozycja może wydawać się głupia, bo

> chwasta i tak się nie wyplewi, ale z drugiej strony może uchroni

> to parę idiotów (bo jak nazwać gościa, który kupuje w ten sposób

> auto) po polskiej stronie? Dla Ciebie to jeden telefon, albo

> e-mail z podaniem namiarów na "sprzedawcę", dla innych

> oszczędności całego życia.

jakiś czas temu było o tym w gazetach, pisali o jednej z ofiar, podawali nazwe firmy i kraj skąd "klika", tak że myślę, że policja już się tym interesuje

Napisano
  • Autor

> "pociągnąć temat" i zainteresować tym policję. Może oni

> dokonają jakiegoś kontrolowanego zakupu przy współudziale

> niemieckiej policji albo innego interpolu.

> Zdaję sobie sprawę, że moja propozycja może wydawać się głupia, bo

> chwasta i tak się nie wyplewi, ale z drugiej strony może uchroni

> to parę idiotów (bo jak nazwać gościa, który kupuje w ten sposób

> auto) po polskiej stronie? Dla Ciebie to jeden telefon, albo

> e-mail z podaniem namiarów na "sprzedawcę", dla innych

> oszczędności całego życia.

ha! wlasnie zamierzalem napisac posta w stylu "komu mozna to zglosic?"

z drugiej strony nie wiem czy ktos podejmie watek - nie mam zadnych dowodow, oprocz (IMO uzasadnionych) podejrzen

gliniarze pewno o tym wiedza, ale trzeba by zrobic zakup kontrolowany etc..

Napisano

Dowodów mieć nie musisz, nikt Cię nie powiesi, jeśli Twoje podejrzenia będą bezzasadne. To policja musi o nie zadbać. Twoje prawo mieć przypuszczenie, że popełniane jest przestępstwo. A w razie co - to Ty będziesz odpowiadał jeśli nie zgłosisz policji info o popełnianym przestepstwie (oczywiście to skrajność, ale...) Próbuj tutaj : http://www.policja.pl/. To nic nie kosztuje. Jedynie trochę problemów, jak zechcą Twoich zeznań. Ale z drugiej strony może właśnie Ty uratujesz jakiegoś naiwniaka, który odkładał do skarpety przez 20 lat i teraz zamarzyło mu się tanie dobre auto? hmm.gif

Swoja drogą - DRAMAT! "Przelej mi pieniądze, a ja ci wyślę auto mailem" - takie jest przesłanie "sprzedawcy". Ręce opadają, jak wiele osób daje się nabrać

Napisano
  • Autor

> Dowodów mieć nie musisz, nikt Cię nie powiesi, jeśli Twoje

> podejrzenia będą bezzasadne. To policja musi o nie zadbać. Twoje

> prawo mieć przypuszczenie, że popełniane jest przestępstwo. A w

> razie co - to Ty będziesz odpowiadał jeśli nie zgłosisz policji

> info o popełnianym przestepstwie (oczywiście to skrajność,

> ale...) Próbuj tutaj : http://www.policja.pl/. To nic nie

> kosztuje. Jedynie trochę problemów, jak zechcą Twoich zeznań.

> Ale z drugiej strony może właśnie Ty uratujesz jakiegoś

> naiwniaka, który odkładał do skarpety przez 20 lat i teraz

> zamarzyło mu się tanie dobre auto?

> Swoja drogą - DRAMAT! "Przelej mi pieniądze, a ja ci wyślę auto

> mailem" - takie jest przesłanie "sprzedawcy". Ręce opadają, jak

> wiele osób daje się nabrać

pomysle nad tym ok.gif

Napisano

Ostrzegam! Przekręt. Znajomy duńczyk złapał się na tanie BMW Z-3 i stracił 12.000-pln. Proceder jest prosty. Oni wysyłają samochód na test do ciebie przez firme transportową (shipping company). Zadaja czesci ceny + koszt transportu, najczesciej western union. w zamian dostajesz numer przesyłki i mozesz sledzic trase podrózy samochodu (jak w orginalnych transportowych). Po skasowaniu przedpłaty (czasem) pisza kolejny list ze chca wiecej bo jeden gosciu podczas testów rozwalił im autko. W tym momencie duńczyk sie obudził ale slad samochodu (przesyłki) zgubił sie przed londynem. zawiadomił FBI i Interpol. Przestepstwo nie do namierzenia. wraz z kolejnymi listami angielski strony spzredajacej wygladał coraz bardziej na tak zwany "afrykanski angielski" (what kinda stuff u are unteresting in?).

Wystrzegac sie. Facet okazałosie spzredawał same hity typu BMW Z-3, Mercedesy itp.

Pozdrawiam

Napisano

> tzw trojaczki lub 3w1 ?

nie..trafiają sięczasami lekko puknięte*

* nie mam na myśli puknięte przez pociąg hehe.gif..lekko błotnik, czy maska

Napisano

> kto sprzedał takie auto za taką kasę?

koleś z Gdańska zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.