Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zaślepić EGR w X20DTL

Featured Replies

Napisano

Czy może ktoś wie jak zaślepić EGR w Astrze2 X20 dtl. Wszelkie moje próby kończą się zapaleniem kontrolki awari.

Napisano
  • Autor

> Czy u ciebie recyrkulacja wygląda tak?

EGR na wygląd jest taki sam bo widze ,że ma grzybek,ale u mnie przykręca się go pionowo do kolektora ssącego.Z tego co widze zasada działania jest ta sama.

Napisano

> Czy może ktoś wie jak zaślepić EGR w Astrze2 X20 dtl. Wszelkie moje

> próby kończą się zapaleniem kontrolki awari.

Jedyną rzeczą która możesz zrobić to odłaczyć wężyk podciśnienia od zaworu do EGR'a i na kruciec zaworu założyc kapturek(taki kondonik jak masz założone jak kupujesz nowy zawór.

O taki czerwony jak na zaworze w tej aukcji

Napisano

> Z tego co widze

> zasada działania jest ta sama.

No to skoro tak, to EGR jest sterowany podciśnieniem więc po zaślepieniu go nie ma prawa być kontrolki błedu bo komp nawet nie wie, że ma EGR. Jeżeli zapala Ci się check to napewno nie z powodu EGRa. Pewnie przy okazji coś jeszcze "psujesz".

Darek_mat dobrze prawi - w EGRach podciśnieniowych wystarczy zdjąć wężyk sterujący i zatkać go.

Napisano

> Czy może ktoś wie jak zaślepić EGR w Astrze2 X20 dtl. Wszelkie moje

> próby kończą się zapaleniem kontrolki awari.

offtopic.gif a po co go chcesz "zaślepić" icon_eek.gif

jakie masz objawy?

daje 20.GIF że to co innego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a po co go chcesz "zaślepić"

> jakie masz objawy?

> daje że to co innego

chce zaślepić bo po podłączeniu autka pod Tech 2 na Pc pokazuje błąd 0100 i 0400. Błąd 0100 to nieprawidłowy sygnał przepływomierza powietrza(dodam tylko,że przepływkę kupiłem 3 miesiące temu na allegro za 179 zł), a błąd 0400 to nieprawidłowy sygnał zaworu EGR(Dodam ,że zaworek podcisnieniowy który steruje EGR jest dobry bo sprawdzałem auto na innym i niebyło różnicy) Zgóry dziękuję wszystkim za pomoc. Jeszcze jedno- niestety nie mogę sprawdzić domowym PC czy faktycznie padł przepływomierz bo on odczytuje tylko błedy. Będe pewnie musiał jechac do ASO.Mam jeszcze jedno pytanko,czy można jakos wywalic przepływomierz powietrza bo z tego co widze to dośc częsta usterka w każdej marce.Pozdawiam.

Napisano

> Błąd 0100 to nieprawidłowy sygnał przepływomierza

> powietrza(dodam tylko,że przepływkę kupiłem 3 miesiące temu na

> allegro za 179 zł)

A jak się zachowuje silnik z tymi błędami ?

Zastanów się jeszcze nad przepływką. To, że kupiłeś nową nie znaczy że dobrą. Podobno jakośc zamienników przepływek z allegro jest różna i ich zakup to czysta loteria.

Napisano

> A jak się zachowuje silnik z tymi błędami ?

> Zastanów się jeszcze nad przepływką. To, że kupiłeś nową nie znaczy

> że dobrą. Podobno jakośc zamienników przepływek z allegro jest

> różna i ich zakup to czysta loteria.

Heh potwierdzam, nigdy więcej jakichkolwiek zamienników jeśli chodzi o przepływki. Tylko Bosch!

Napisano
  • Autor

> A jak się zachowuje silnik z tymi błędami ?

> Zastanów się jeszcze nad przepływką. To, że kupiłeś nową nie znaczy

> że dobrą. Podobno jakośc zamienników przepływek z allegro jest

> różna i ich zakup to czysta loteria.

Przeważnie rano przez kilka kilometrów nic się nie dzieje,ale póżniej nagle włącza się kontrolka silnika i odcina turbo.Potem w czasie jazdy zaczyna szarpać.Niraz wyjeżdzałem na 2 biegu pod lekką górkę.Wtedy po dodaniu gazu mogłem usłyszec zawory i za autem robiło sie tak jak byś jechał za starym PKS tzn.czarny dym.Jednak dzisiaj po jednej z porad zaślepiłem EGR tzn. zciągąłem z niego wężyk zaślepiłem go to kontrolka silnika włącza mi sie tylko na wolnych obrotach i przy jednostajnej jeżdzie(nawet szybkiej),zaraz po wciśnięciu gazu wszystko wraca do normy. Jak lekko spuszczę nogę z gazu znowu zapala się kontrolka silnika i brak turba.

Napisano
  • Autor

> Może ci pomorze mój niedawny przypadek - przeczytaj:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post277280594

Dzięki za linka posprawdzam sobie te 3 zaworki podciśnieniowe.

Na razie wychodzi na to że przepływka padła, a co do głównego wątku tematu czyli zaślepienia EGR to okazuje się to nie takie proste tzn. po zciągnięciu wężyka z zaworu sterującego EGR i zaślepieniu go świeci się kontrolka silnika.Jak włożę go z powrotem kontrolka gaśnie.

Napisano
  • Autor

> No to skoro tak, to EGR jest sterowany podciśnieniem więc po

> zaślepieniu go nie ma prawa być kontrolki błedu bo komp nawet

> nie wie, że ma EGR. Jeżeli zapala Ci się check to napewno nie z

> powodu EGRa. Pewnie przy okazji coś jeszcze "psujesz".

> Darek_mat dobrze prawi - w EGRach podciśnieniowych wystarczy zdjąć

> wężyk sterujący i zatkać go.

Jak widać u mnie komp. widzi że ma odpięty EGR.Może jest jeszcze jakiś czujnik który to sprawdza. Czy u was jak zciągniecie wężyk nie pali się kontrolka silnika

Napisano

> Jak widać u mnie komp. widzi że ma odpięty EGR.Może jest jeszcze

> jakiś czujnik który to sprawdza. Czy u was jak zciągniecie wężyk

> nie pali się kontrolka silnika

Myslę, że zapala kontrolkę ale nie z powodu EGR. Żeby komputer mógł stwierdzić, że zrezygnowałeś z posiadania tego cudu techniki, musiałyby być podłaczone do niego (EGRa) przewody. Tak się dzieje w silnikach, w których sterowanie EGRem odbywa się elektrycznie. Zobacz na schemacie powyżej, że w Twoim silniku recyrkulacja to nie tylko EGR, jest też jakiś wyłącznik termiczny czy coś (nr 3 na rysunku), jakieś trójniki. Myslę, że odłączenie wężyka ma wpływ na te pozostałe urządzenia i to one powodują błąd.

U mnie EGR też jest sterowany podciśnieniem ale tylko on odpowiada za recyrkulację. Dlatego mogłem pozwolić sobie na zastąpienie go zaślepką i zatkanie wężyka. U mnie jest badzo prosty: zamontowany jest na kolektorach dolotowym i wylotowym, w obu są otwory a on je odsłania lub zasłania. U Ciebie są jakieś rurki i inne cuda.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w ASO ale mają czas na sprawdzenie mego astrolota w przyszłym tygodniu.Dowiedziałem się tylko od mechaników,że w Astrze II w dizlach nie da się zaślepić EGR.Jak spytałem dlaczego to mi powiedział ,że jest czujnik który mierzy czy w komorze spalania znajdują się spaliny w odpowiednich proporcjach i w odpowiednim czasie.Nie pozostaje mi nic innego na razie jak tylko mu uwierzyć.Dzisiaj odłączyłem wtyczkę od przepływomierza bo po południu zaczęło mi strasznie mulić auto i dymić,zero mocy,a po zdięciu wtyczki kontrolka silnika pali się cały czas, ale przynajmniej auto chodzi jakby bez turba,ale za to nie szarpie,nie dymi i chodzi równo.Zauważyłem też,że po wcisnięciu gazu do dechy zaworek podciśnieniowy sterójący przepustnicą powietrza otwiera ją praktycznie w sposób niewidoczny.tzn.lekko wychyla sie na około 3mm dosłownie ułamek sekundy.Jak zamieniłem zaworki podciśnieniowe tzn. ten co steruje turbiną na ten co steruje przepustnicą to przepustnica otworzyła się znacznie dalej i na nieco dłużej.Natomiast po próbie ominięcia zaworka od przepusnicy auto rewelacyjnie nie chodziło i zgłupiałem. Na razie pomęczę się jeszcze sam, jak nie wytrzymam nerwowo to jade na service.

Napisano
  • Autor

Cholera to nie przepływka wczoraj sprawdziłem w ASO,ale sami nie wiedzą o co chodzi bo jak sprawdzałem to wtedy wszystko było ok.Jak dojeżdzałem do domu to znowu zaczęło odcinać turbo i siwo za mną i znowu błąd przepływomierza P0100+zły sygnał zaworu EGR P0400.

Napisano

> Czy u ciebie recyrkulacja wygląda tak?

Ja mam silnik X17DTL, czy wystarczy zaślepić uszczelkę nr 5?

Napisano

> Ja mam silnik X17DTL, czy wystarczy zaślepić uszczelkę nr 5?

U Ciebie można i tam, ale wydaje mi się, że dużo prościej będzie na złączce nr 7.

Napisano

> U Ciebie można i tam, ale wydaje mi się, że dużo prościej będzie na

> złączce nr 7.

Właśnie zakończyłem smile.gif

Dorobiłem blaszkę z blachy transformatorowej grubości 0,6mm i średnicy 36mm

Jest miękka ale i tak było ciężko od razu założyć objemkę na miejsce.

Więc doczyściłem dolot i doklepałem blaszkę na obiekcie smile.gif

Wszystko skręciłem i dziś po 15:00 sprawdzę efekt tego zabiegu na trasie...

Napisano

rozmawiałem z mechankiem z Diesel Service i pytałem go o EGR w naszych astrach.

Sprawa wyglada tak,

Rurka którą lecą spaliny z kolektora wylotowego do dolotowego w naszym silniku nie istnieje, a w zamian jest kanał ,bodajrze w głowicy silnika łaczący oba kolektory, więc z zaslepieniem Dupa.

Po drugie ten cały EGR jest poącziny z tym całym ustrojstwem podciśnieniowym, a poza tim jest poączony z resztą elektoniki. więc mi uświadomił ze w tym silniku to raczej się nie da odłączyć

jeśli coś pokręciłem z terminologia to poprwcie mnie

Napisano

> rozmawiałem z mechankiem z Diesel Service i pytałem go o EGR w

> naszych astrach.

> Sprawa wyglada tak,

> Rurka którą lecą spaliny z kolektora wylotowego do dolotowego w

> naszym silniku nie istnieje, a w zamian jest kanał ,bodajrze w

> głowicy silnika łaczący oba kolektory, więc z zaslepieniem Dupa.

Tu się zgodzę meches mówi prawdę

> Po drugie ten cały EGR jest poącziny z tym całym ustrojstwem

> podciśnieniowym, a poza tim jest poączony z resztą elektoniki.

> więc mi uświadomił ze w tym silniku to raczej się nie da

> odłączyć

> jeśli coś pokręciłem z terminologia to poprwcie mnie

Tu bym polemizował zawsz można odłączyć węzyk idacy od zaworu do EGR'a a kruciec na zawoże zaślepic "kondonikiem" ale jeszcze tego nie próbowałem hmm.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Tu się zgodzę meches mówi prawdę

> Tu bym polemizował zawsz można odłączyć węzyk idacy od zaworu do

> EGR'a a kruciec na zawoże zaślepic "kondonikiem" ale jeszcze

> tego nie próbowałem

eee. udalo sie komus to zaslepic w 2,0 dtl

Napisano

> eee. udalo sie komus to zaslepic w 2,0 dtl

Narazie nie zaślepiam ponieważ umnie zapalenie sie kontrolki check jednak nie jest od EGR'a. Komp nie pokazuje żadnych błędów. Co ciekawe zauważyłem że jak kontrolka się zapali wystarczy wcisnąć na moment hamulec i kontrolka zaraz gaśnie. I teraz dopiero zachodze w głowe co jest grane hmm.gifsciana.gif

Napisano

Co ciekawe zauważyłem że jak kontrolka się zapali wystarczy wcisnąć na moment hamulec i kontrolka zaraz gaśnie. I teraz dopiero zachodze w głowe co jest grane

Sterowanie zaworem EGR odbywa się za pomocą podciśnienia, które wytwarzane jest przez pompę podciśnienia tą samą, która zapewnia podciśnienie do układu wspomagania hamulców. Może dlatego?!

Napisano

> Co ciekawe zauważyłem że jak kontrolka się zapali wystarczy wcisnąć

> na moment hamulec i kontrolka zaraz gaśnie. I teraz dopiero

> zachodze w głowe co jest grane

> Sterowanie zaworem EGR odbywa się za pomocą podciśnienia, które

> wytwarzane jest przez pompę podciśnienia tą samą, która zapewnia

> podciśnienie do układu wspomagania hamulców. Może dlatego?!

CZEŚĆ. JAK WIEM PODCISNIENIE Z VAC-U POMPY IDZE DO

ZAWORKA I DALEJ NA ELEMENT WYKONAWCZY.

1 SPRAWDZIĆ POŁĄCZENIA (WSZYSTKIE SZCZELNE)

2 ZACINAJĄCY SIĘ RECYRKULATOR

3 USZKODZONE KIEKOWNICE SPALIN(PRAWA STRONA KOLEKTORA DOLOTOWEGO IDZIE BIAŁA RÓRECZKA LUB USZKODZONY SAN ZAWÓR)

Napisano

> Sterowanie zaworem EGR odbywa się za pomocą podciśnienia, które

> wytwarzane jest przez pompę podciśnienia tą samą, która zapewnia

> podciśnienie do układu wspomagania hamulców. Może dlatego?!

Tym samym podciśnieniem sterowana jest turbina a z mocą nie mam problemów, turbina pracuje i w układzie jest podciśnienie sprawdzone.

Napisano

> Narazie nie zaślepiam ponieważ umnie zapalenie sie kontrolki check

> jednak nie jest od EGR'a. Komp nie pokazuje żadnych błędów. Co

> ciekawe zauważyłem że jak kontrolka się zapali wystarczy wcisnąć

mialem identycznie identykusnie pojechalem na komputer do aso i koles mi poprawil styk przy wylaczniku hamulca i jak reka odjal

Napisano

> a błąd 0400 to nieprawidłowy sygnał zaworu

> EGR(Dodam ,że zaworek podcisnieniowy który steruje EGR jest

> dobry bo sprawdzałem auto na innym i niebyło różnicy)

Z tym to będzie problem. Sam domowymi sposobami ścierałem się z tym jakieś 4 miesiące i dałem za wygraną. Podczas jazdy na niezbyt rozgrzanym silniki Astrolot przełącza się w trym awaryjny, zapala się kontrolka, która gaśnie po kliku lub kilkunastu sekundach.

Jeżeli mogę Ci w czymś pomóc, to byłem u dobrego mechanika, który na szybko sprawdził mi grzyba (EGR'a hehe.gif ...) oraz zawór podciśnieniowy do którego jest podłączony. Okazało się, że to i to jest w jak najlepszym stanie. Ale mechanik powiedział mi, że powodem tego stanu rzeczy może być to, że gdzieś w układzie mogą być problemy z nierównym ciśnieniem. W sumie był szczery i powiedział mi, że naprawa może kosztować od kilkudziesięciu złotych do kilku stów w zależności od tego, w czym problem (nie dałem mu pogrzebać za dużo - powód kasa...)

W od momentu pojawienia się usterki zrobiłem na silniku już 20 000 kilometrów, zaliczyłem Węgry, kilka razy Niemcy i żadna awaria na trasie z tego powodu mnie nie spotkała. Cóż nauczyłem się z tym żyć, ale też zdaję sobie sprawę z tego, że kiedyś trzeba to będzie naprawić.

Powodzenia w szukaniu usterki. Podziel się doświadczeniem, jeżeli uda Ci się coś znaleźć.

Napisano

teraz tak sobie wymyśliłem , (ogladając rycinę uszczelki kolektora dolot) ze można ową blaszke, którą montuja w 1,7 Dtl zamontować również,

Trzeba by było rozebrać kolektor dolotowy i w miejscu gdzie wlatują spaliny zaslepic i powinno byc po problemie

Jest to w sume taka wolna myśl, nie wiem czy realnie do zrobienia, niech ktoś kto się zna, się wypowie

Napisano

> Co

> ciekawe zauważyłem że jak kontrolka się zapali wystarczy wcisnąć

Miałem identyczny objaw, tyle że w X17DTL. Hamulec i gasło. Poza tym w trasie czasem tryb awaryjny na kilkanaście sekund i powrót do normy.

Mechanik kazał wymienić... świece żarowe. Zdziwiłem się, ale pojechałem do serwisu, wymiana i do dziś spokój. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.