Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam info i opinii o 1.3 CDTI

Featured Replies

Napisano

Pytanie do użytkowników o usterkowośc tego silniczka. Spotkałem opinie, z ejest super i wogóle, ale też, ze pękają w nim altki, "chleje" ilej i ma problemy z odpałem na mrozie. Wszystkie te opinie były raczej od osób które takim silniczkiem nie jeździły a jedynie coś słyszały dlatego pytanie do użytkowników..

Napisano

> Pytanie do użytkowników o usterkowośc tego silniczka. Spotkałem

> opinie, z ejest super i wogóle, ale też, ze pękają w nim altki,

> "chleje" ilej i ma problemy z odpałem na mrozie. Wszystkie te

> opinie były raczej od osób które takim silniczkiem nie jeździły

> a jedynie coś słyszały dlatego pytanie do użytkowników..

Jestem użytkownikiem OPLA z tym silnikiem z tym że to jest COMBO ale to nie przeszkadza.Auto było kupione nowe w Polsce z tzw. full wypasem, teraz ma prrejechane 25tkm i ma 1.5 roku.Generalnie auto bezawaryjne ,żadnych napraw gwarancyjnych itp.Jeżeli chodzi o silnik to prawie też bezawaryjny.Tak do 10tkm. silnik brał olej dolane było 1.5l.Był strach , nowe auto a bierze olej. Mechanior w ASO stwierdził że ma tak być do 15 tkm. bo silnik musi się dotrzeć......i miał racje.Obecnie stan oleju jest ok.Jeśli chodzi o jazde to taki typowy samochód dla osób nie jeżdżacych szybko, max. prędkość jaką jechałem to 160 km/h no ale jest to COMBO, trochę cięzsze od CORSY.Jesli chodzi o dynamikę to jest turbina ale czego mozna oczekiwać od silnika 1.3.Spalanie to 5.5 l przy 90-100 km/h ,powyżej to 7 l łyknie jak nic.

Napisano
  • Autor

Ja myslę o Astrze z tym silnikiem ( ma 90 KM). Przejechałem się bo myslałem że ten silniczek nie da rady kombiakowi, ale miło się zaskoczyłem. Zbierał się bardzo ładnie, skrzynia 6-cio biegowa mu w tym ąłdnie pomaga. Nie szukam auta do wyczynów, ale do spokojnej rodzinnej jazdy

Napisano

> Ja myslę o Astrze z tym silnikiem ( ma 90 KM). Przejechałem się bo

> myslałem że ten silniczek nie da rady kombiakowi, ale miło się

> zaskoczyłem. Zbierał się bardzo ładnie, skrzynia 6-cio biegowa

> mu w tym ąłdnie pomaga. Nie szukam auta do wyczynów, ale do

> spokojnej rodzinnej jazdy

więcej użytkowników tego silnika znajdziesz w kąciku Fiata Pandy ale w wersji 70KM

Napisano

1.3 CDTI == 1.3 Multijet, GM-Fiat Powertrain Bielsko Biala biglaugh.gif

dostepne na rynku sa dwie wersje, 70KM (75KM) z turbina o stalej geometrii lopatek (Panda, Punto, Grande Punto, Idea, Suzuki siakies, Corsa) oraz 90KM z turbina o zmiennej geometrii lopatek (Grande Punto, Astra i cos pewnie jeszcze)...

Posiadam dwie Pandy z tym silniczkiem. Jedna jeszcze swieza 1kkm druga juz mniej 26kkm. Silniczek pali malo, odpala w kazde mrozy (te w tym roku przy -28 w W-wie), oleju nie bierze (przynajmniej do dzis) - jezdze na mobilu 5w50, wymiany co 10kkm i zawsze jest go tyle ile bylo. Spalanie w Pandzie od 5.4 w mrozy po miescie, 4.7 po miescie w lato (do pracy siakies 7km, wiec czesto niedogrzany jezdzi) po 3.6 w trasie przy predkosci 90-100kmph. Jedynym mankamentem moze byc turbodziura w wersji 70KM, oczywiscie da sie z tym zyc i nie dyskwalifikuje to (turbodziura nie jest odczuwalna w 90KM ze wzgledu na inna turbinke). Silniczkiem 90KM mialem okazje jechac w Grande Punto, zbiera sie bardzo dobrze i bardzo przyjemnie sie tym jezdzi (spalanie o kilka dziesiatych litra wieksze niz w Pandzie)

Jak bedzie mi potrzebny wiekszy samochod to zapewne bedzie to 1.3 90KM Grande Punto biglaugh.gif

pozdrufki

20.GIF

Napisano
  • Autor

> jezdze na mobilu 5w50, wymiany co 10kkm

Tak zaleca producent, czy to własna inicjatywa

Napisano

> Pytanie do użytkowników o usterkowośc tego silniczka.

Widzę franki, że chyba Astra III, a nie Foka II będzie smile.gif

Napisano
  • Autor

W pierwszej wersji rzeczywiście wszystko przemawiało z Foką.. Ale strasznia pojechali po wyposażeniu w roku modelowym 2007, a na dodatek przez miesiąc nikt w salonach Forda nie był w stanie podac mi specyfikacji wyposażenia r.m. 2007 mimo,że namawiali, aby podpisać zamówienie.. Dopiero dociekając, zbierając info od jednego dealera do drugego, konfrontując je udało mi się ustalić wypas...

Kolejny czynnik to ekonomiczny - autko ma byc na dłużej oraz nie planuję zakłądać gazu - a wiadomo paliwko jest drogie. Z drugiej strony nie stać mnie aby zapłacic 10kPLN więcej za diesla niż za benzyniaka ( w przypadku 1.3 ta róznica to ok 3kPLN)

Napisano

> Tak zaleca producent, czy to własna inicjatywa

wlasna inicjatywa, producent zaleca co 30kkm, ale imo to siakies nieporozumienie... tak jak wymiana filtra paliwa co 60kkm i filtru powietrza co 30kkm (chyba)... olej wymieniam co 10kkm bo 7kkm z tego jest po miescie w roznych warunkach, filtr powietrza tez co 10kkm, filtr paliwa co przeglad (czyli 20kkm)... nie sa to ogromne koszty a samochodzik zdecydowanie spelnia swoje obowiazki i mimo mozliwosci nie zamierzam sie z nim rozstawac, wiec chce aby sluzyl dlugo... waytogo.gif

Napisano

> Ja myslę o Astrze z tym silnikiem ( ma 90 KM). Przejechałem się bo

> myslałem że ten silniczek nie da rady kombiakowi, ale miło się

> zaskoczyłem. Zbierał się bardzo ładnie, skrzynia 6-cio biegowa

> mu w tym ąłdnie pomaga. Nie szukam auta do wyczynów, ale do

> spokojnej rodzinnej jazdy

Jeżdżę od kwietnia właśnie kombi z tym motorkiem i nie narzekam. Wyścigowiec to nie jest, ale potrafi spokojnie utrzymać 150-160 na autostradzie, nie mam problemów z wyprzedzaniem, ale nie jestem fanatykiem tej czynności. Dotąd nic sie nie popsuło, pali średnio 5,2-5,4. Miasto - 6. Wolna trasa - poniżej 5, nawet z klimatyzacją.

Do "spokojnej, rodzinnej jazdy" - polecam.

pozd. mr

Napisano
  • Autor

Szczególnie biorąc pod uwagę stan naszych paliw....

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę od kwietnia właśnie kombi z tym motorkiem i nie narzekam.

> Wyścigowiec to nie jest, ale potrafi spokojnie utrzymać 150-160

> na autostradzie, nie mam problemów z wyprzedzaniem, ale nie

> jestem fanatykiem tej czynności. Dotąd nic sie nie popsuło, pali

> średnio 5,2-5,4. Miasto - 6. Wolna trasa - poniżej 5, nawet z

> klimatyzacją.

Tak myslałem, ze do 4 to on nie zjedzie tak jak podaje Opel

> Do "spokojnej, rodzinnej jazdy" - polecam.

> pozd. mr

A jak wygląda sprawa zużycia oleju? Ile km juz przejechałeś?

Napisano

> Szczególnie biorąc pod uwagę stan naszych paliw....

paliwa u nas są fatalne

nawet markowych stacjach 95 to nie rewelacja o tanich Neste i Jet nie wspomne

ostatnio zatankowałem "werwy" 98 - na tym auto dostało skrzydeł, silnik cichutko i potulnie wkreca sie na obroty, wraca przyjemność z jazdy

z dieslami podobno jeszcze gorzej - są bardziej wrażliwe na paliwko

Napisano

> Dlatego zawsze staram się tankować na BP

Dlaczego na BP - mają takie samo paliwo jak na innych markowych stacjach zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego zawsze staram się tankować na BP

ja nie tankuje na BP, obraziłem się na stacje BP w moim mieście, zawsze mają najdroższe paliwa i zawsze pierwsi podnoszą ceny, do których po paru godzianch równa reszta "kartelu paliwowego" w moim mieście angryfire.gif normalnie mafia furious.gif

Rano zatankujesz np. lpg po 2.04 a po połudiu jedziesz i widzisz po 1.99 i na drugo dzien znowu zmiana w górę yikes.gif buja tymi cenami screwy.gif

A ostatnio gościu ni z tego ni z owego pyka sobie po parę groszy w górę na cenie lpg bez żadnych głośnych powodów.

Napisano

> ja nie tankuje na BP, obraziłem się na stacje BP w moim mieście,

> zawsze mają najdroższe paliwa i zawsze pierwsi podnoszą ceny, do

> których po paru godzianch równa reszta "kartelu paliwowego" w

> moim mieście normalnie mafia

Jak to czytam to tak jakby ktoś opisywał moje miasto crazy.gif

W gazecie było, że ceny na BP w moim mieście są jednymi z najwyższych w Polsce, a pozostałe stacje się dostosowują czyli mafia sciana.gif

Wielcy mojego miasta pdyskutowali o tym artykule i oczywiście się nic nie zmieniło frown.gif

Wybaczcie ale musiałem się wyżalić blush.gif

Napisano
  • Autor

Tak jakoś wyszło... Nie mówię, ze nie tankuję na innych ( np Shell), ale generalnie BP

Napisano

> Szczególnie biorąc pod uwagę stan naszych paliw....

dokladnie, do tego fakt ze common-rail jest dosc wrazliwy na jakosc paliwa (moj poprzedni wozik - Combo Tour 1.7 DTI na Orlenowskim ON od razu wywalal problem z paliwem biglaugh.gif jezdzil tylko na "tych lepszych" paliwach, moglbyc to tez inny problem z pompa paliwa z ktora ASO dlugo walczylo)

tankuje zasadniczo na stacjach BP, czasem zdarzy sie Statoil albo Shell (ale nic innego) i filtr paliwa po 20kkm byl w bardzo dobrym stanie... co nie zmienia faktu ze go wymienie przy nastepnym przegladzie bez wzgledu na stan (cena jest ok 147pln). paliwa w naszym kraju maja rozna jakosc nawet w obrebie jednej sieci stacji i nawet na tej samej stacji moze byc roznie... niestety u nas jest zwyczaj 270747800-sex.gif kazdego a kierowcow to juz najbardziej, czy to stacje (bo podobno ceny ropy juz dawno spadly na rynkach, ale na stacjach caly czas leje ON za 4.04 ) czy panstwo podnoszac akcyze rant.gif

a co do mafii... to na osiedlu mam ON (zwykle) za 4.04 BP, w centrum w-wy 4.12 Statoil a Marki M1 3.86 Neste, 3.89 Shell

Napisano

> Tak myslałem, ze do 4 to on nie zjedzie tak jak podaje Opel

> A jak wygląda sprawa zużycia oleju? Ile km juz przejechałeś?

Sadzę, że jest w stanie osiągnąć 4/100 przy prędkości ok. 100, ale na płaskiej drodze o dobrej nawierzchni.

Obserwowałem już takie zużycia na komputerze przy jeździe z tempomatem na kilkukilometrowych dystansach. Niestety nasze drogodziury, łaty na asfalcie znacząco zwiększają opory toczenia.

Jeśli chodzi o olej, to nie zauważyłem zużycia. Przebieg mam ok 6kkm. Po 2.5 wymieniałem olej na jakiegoś syntetika w aso i gdy niedawno sprawdzałem poziom, to był w pobliżu maxa.

pozd. mr

Napisano
  • Autor

> Po 2.5 wymieniałem olej na jakiegoś syntetika w aso i gdy

> niedawno sprawdzałem poziom, to był w pobliżu maxa.

Zalecają wymianę po 2,5 kkm na syntetyk. Bo w mojej obecnej bryczce stwierdzili, żeby przejeździc rok na półsyntetyku, a potem zmienić na syntetyk i tak zrobiłem

Napisano

> Zalecają wymianę po 2,5 kkm na syntetyk?

Nooo, sam bym tego nie wymyślił confused.gif

Ale coś tam mówili, że nie jest to wymóg, tylko zalecenie,

Ja się nie znam na autach. ma jechać, nie psuć się, nie zaprzątać uwagi.

> stwierdzili, żeby przejeździc rok na półsyntetyku, a potem

> zmienić na syntetyk i tak zrobiłem

Pewnie nic złego by się nie stało.

pozd. mr

Napisano
  • Autor

> Pewnie nic złego by się nie stało.

No i nic się nie stało. Ale dieselek wymaga większej troski, szczególnie turbinka, dlatego pewnie wymiana po 2,5kkm jest wskazana

Napisano

Jako osoba, ktora pracowala w serwisie Opla ZDECYDOWANIE ODRADZAM ten silnik. Po przebiegu rzedu 100kkm rozszczelnieniu ulega turbina i olej podawany jest do komory IV cylindra. Robi sie olejowa poducha, tlok wali jak w sciane i skrzywieniu ulega korbowod, czasami zniszczeniu ulega wal dla IV korby. Krotko mowiac - silnik do generalki. W serwisie juz znany numer - wszyscy maja dosc tych silnikow.

Dlatego jesli mialbym doradzic jakas alternatywe, to zdecydowanie 1.7CDTI w dowolnej wersji. Byle nie 1.3, jesli chcecie uniknac klopotow przy wiekszych przebiegach.

Od razu uprzedze watpliowsci dotyczace sposobu uzytkowania silniak z turbina - od czasu pojawienia sie tych silnikow w Oplach w serwisie (przynajmniej tam gdzie pracowalem) wymieniono juz lub naprawiono (w zaleznosci od stopnia zniszczenia oraz decyzji gwaranta) kilkanascie sztuk. Srednio do serwisu trafiaja 2-3 silniki miesiecznie. Wniosek? Chyba prosty.

Napisano
  • Autor

No to dałeś mi do myślenia... Piszesz tutaj o wszystkich wersjach mocowych tego silniczka, czy też któreś są mniej awaryjne,a któreś badziej?

Jeszcze jedno -jakie są opinie o Easytronicu w serwisach Opla?

Napisano

> a masz jakieś info o Lacetii 1,6

Duze spalanie z ktorym nic sie nie da zrobic. Poza tym jezdzi.

Aha - do zadnego z Chevroletow nie zakladac gazu - komputer bardzo tego nie lubi i kazd eprzelaczenie wywala w postaci check engine. Tez dalys ie we znaki. Nie wiem jak jest teraz, ale jesli w dalszym ciagu zakladane sa instalacje BRC Czakramu, to zmianie raczej nic nei uleglo.

Napisano

> Duze spalanie z ktorym nic sie nie da zrobic. Poza tym jezdzi.

> Aha - do zadnego z Chevroletow nie zakladac gazu - komputer bardzo

> tego nie lubi i kazd eprzelaczenie wywala w postaci check

> engine. Tez dalys ie we znaki. Nie wiem jak jest teraz, ale

> jesli w dalszym ciagu zakladane sa instalacje BRC Czakramu, to

> zmianie raczej nic nei uleglo.

BRC kładą

myśle nad gazownictwem ... ale troche mnie zniechęciłeś smile.gif

na razie czekam na auto - kolejny termin odbioru, to czwartek hahaha.gif

Napisano

> No to dałeś mi do myślenia... Piszesz tutaj o wszystkich wersjach

> mocowych tego silniczka, czy też któreś są mniej awaryjne,a

> któreś badziej?

1.3 w roznych wersjach? Raczej tylko 70KM 0 corsa/combo

> Jeszcze jedno -jakie są opinie o Easytronicu w serwisach Opla?

Mozna brac, ale jesli ma sie zamair delikatnie jezdzic. Do agresywnej jazdy raczje sie nei nadaje. Znajoma upala Corse C z ta skrzynia i ma juz grubo ponad 100kkm i doslownie nic, poza regularnym serwisowaniem.

Napisano
  • Autor

> 1.3 w roznych wersjach? Raczej tylko 70KM 0 corsa/combo

Bo ja myslę o wersji 90 konnej, a ona ma chyba inną turbinkę confused.gif z łopatkami o zmiennej geometrii.

Napisano

> Bo ja myslę o wersji 90 konnej, a ona ma chyba inną turbinkę z

> łopatkami o zmiennej geometrii.

To ta wersja musiala sie pokazac w przeciagu ostatniego pol roku (tyle nie pracuje w Oplu). jestes pewien ze chodzi o 1.3? W tym momencie troche dziwne wydaje mi sie wkladanie 70-konnej jednostki do Combo...

Napisano
  • Autor

> To ta wersja musiala sie pokazac w przeciagu ostatniego pol roku

> (tyle nie pracuje w Oplu). jestes pewien ze chodzi o 1.3? W tym

> momencie troche dziwne wydaje mi sie wkladanie 70-konnej

> jednostki do Combo...

Wkładają 1.3 90KM do AIII

Napisano

> Jako osoba, ktora pracowala w serwisie Opla ZDECYDOWANIE ODRADZAM

> ten silnik. Po przebiegu rzedu 100kkm rozszczelnieniu ulega

> turbina i olej podawany jest do komory IV cylindra. Robi sie

> olejowa poducha, tlok wali jak w sciane i skrzywieniu ulega

> korbowod, czasami zniszczeniu ulega wal dla IV korby. Krotko

> mowiac - silnik do generalki. W serwisie juz znany numer -

> wszyscy maja dosc tych silnikow.

Jak taka duża ilość oleju przedostaje się przez intercooler?? Bo sugerujesz, że olej się przelewa z turbo do komór spalania, ale po drodze jest przecież IC, który jest zamontowany dość nisko i to zajawsko (przelewania) nie może zachodzić.

Na czym polega błąd konstukcyjny tego silnika (?), bo chyba nie na tym, że turbo przy przebiegu 100tys. km przepuszcza olej. W wiele samochodów z turbo (zwłaszcza tych ostatnio sprowadzonych) pozostawia za sobą niebieską chmure spalonego oleju i się im korby nie krzywą.

O takim przypadku (pokrzywienie korb przez turbo) słyszałem tylko raz i było to w TDI: turbina wyrzygała cały olej silnikowy w przeciągu kilku sekund co spowodowało gwałtowne zatrzymanie silnika. Nie sugerujesz chyba, że podobne zjawisko zachodzi nagminnie w silnikach 1.3 Mj.

Napisano

> Jako osoba, ktora pracowala w serwisie Opla ZDECYDOWANIE ODRADZAM

> ten silnik. Po przebiegu rzedu 100kkm rozszczelnieniu ulega

> turbina i olej podawany jest do komory IV cylindra. Robi sie

pytanie: czy mozna jakos zapobiedz temu ew. jezeli sie zdarzy wykryc problem bez zbyt czestej wizyty ASO??

> mowiac - silnik do generalki. W serwisie juz znany numer -

> wszyscy maja dosc tych silnikow.

ciekawe dlaczemu w Fiacie ani slowa, moze tam jeszcze nikt nie dotarl z takim przebiegiem hmm.gif

> silniki miesiecznie. Wniosek? Chyba prosty.

czyli znacze ze co?? ludzie nie potrafia obchodzic sie z turbina?? biglaugh.gif

Napisano

> O takim przypadku (pokrzywienie korb przez turbo) słyszałem tylko raz

> i było to w TDI: turbina wyrzygała cały olej silnikowy w

> przeciągu kilku sekund co spowodowało gwałtowne zatrzymanie

> silnika. Nie sugerujesz chyba, że podobne zjawisko zachodzi

> nagminnie w silnikach 1.3 Mj.

Inaczej sobie tego nie wyobrazam. Faktem jednak jest, ze po zdjeciu glowicy w IV cylindrze kulturalnie plywal sobie olej....

Napisano

> Inaczej sobie tego nie wyobrazam. Faktem jednak jest, ze po zdjeciu

> glowicy w IV cylindrze kulturalnie plywal sobie olej....

Troche mnie to zastanawia co kolega pisze smirk.gif

Te silniki sa na rynku dopiero od 2-3lat, jak ktos w przeciagu takiego czasu od wyjechania z fabryki zrobi 100kkm, to zaden silnik mu dlugo niepozyje, zwlaszcza wyzylowany diesel.

Pozatym gdyby zeczywiscie turbina miala tak zygac olejem, ze az w cylindrze stoi to przeciez wlascicel napewno by zobaczyl kupe dymu za sobą i migający czujnik cisnienia oleju i raczej by wylaczyl silnik niz dopuscil do zniszczenia korbowowodu. Wogóle jakoś to malo prawdopodobne. Bez obrazy, ale jakos szczerze wątpie w to co kolega pisze. Być może tak sie zdazylo, ale przeglądałem ogłoszenia i ogólnie aut z takimi silnikami uszkodzonymi nie widze, byc moze sa zbyt swieze i takie rzeczy sa naprawiane na gwarancji, ale raczej by bylo glosno o tym. Pozdrawiam.

Napisano

> Troche mnie to zastanawia co kolega pisze

> Bez obrazy, ale jakos szczerze

> wątpie w to co kolega pisze.

Nikt nikogo nei zmusza do uwierzenia. Bylo pytanie co wiemy o tym silniku, wiec napsialem co widzialy moje oczy, z czym mialem do czynienia osobiscie i czym sie konczy zycie takiego silnika. Poza tym serwis - powiem to brutalnie i moge wywolac tym spora dyskusje (choc nei chce pozostawiajac do oceny kademu z osobna) - nie jest od zastanawiania sie nad przyczyna powstania usterki, ale od ich usuwania. Nad przyczynami zastanawia sie centrum techniczne producenta na podstawie zgloszen zglaszanych przez serwis. Szczegolnie wlasnie napraw gwarancyjnych.

> Być może tak sie zdazylo, ale

> przeglądałem ogłoszenia i ogólnie aut z takimi silnikami

> uszkodzonymi nie widze, byc moze sa zbyt swieze i takie rzeczy

> sa naprawiane na gwarancji, ale raczej by bylo glosno o tym.

Gwarancja w Oplu jest na 2 lata i jesli robi sie napraw/wymiane to na gwarancji, wiec sie o tym nie pisze.

Napisano

> Gwarancja w Oplu jest na 2 lata i jesli robi sie napraw/wymiane to na

> gwarancji, wiec sie o tym nie pisze.

No wlasnie moze dlatego tak malo wiadomo o tych silnikach, za krotko sa na rynku. Jednak mimo wszystko jest to nowosc, a z nowosciami trzeba ostroznie, lepiej przeczekac. Ale te 100kkm to wychodzi gdzies 100-130km dziennie w ciagu 2-3lat. Zaden silnik nie lubi takiego pilowania. Napewno mają wiekszą zywotnosc, wszystko zalezy, kto tym jezdzil. Kazdy silnik da sie szybko zajechac, nawet najlepsze TDI.

Napisano

> Jak taka duża ilość oleju przedostaje się przez intercooler?? Bo

> sugerujesz, że olej się przelewa z turbo do komór spalania, ale

> po drodze jest przecież IC, który jest zamontowany dość nisko i

> to zajawsko (przelewania) nie może zachodzić.

moze te słabsze 1,3 nie mają IC ?

Napisano

> moze te słabsze 1,3 nie mają IC ?

maja, maja, patrzac od przodu samochodu jest on po prawej stronie na dole

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Przymierzam się do tego silnika w astrze III hatchback, więc:

1.odnawiam ten temat.

2.jakie wrażenia z jazdy i eksplaoatacji tego silniczka 1,3 CDTI

pozdrawiam forumowiczów,

Johnyo

waytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

Kupiłem niedawno Corsę z 2004 r. z takim silnikiem. Przebieg na liczniku 16 000.

Te 70 km w corsie wystarcza, Zmieniłem olej na Mobil1 0W-40 Turbo Diesel i przejechałem ok 500 km, nie ubyło go wcale. Silnik chodzi dobrze, jedyny mankament to to ze trzeba troszkę długo kręcić zanim odpali, nie wiem czy to w moim coś szwankuje czy to norma, ale odpala zawsze. Silnik jest cichy w porównaniu z 1.9 TDi , nie wiem jeszcze ile mi pali. Z silnika jestem zadowolony, z całego auta mniej ( chyba było dość mocno walnięte w tył)

Przy wtryskiwaczach wchodzących do głowicy zauważyłem wilgoć ( na trzech z czterech wtryskiwaczy) ta wilgoć to olej napędowy, wytarłem to i teraz już nic nie widać. Wężyk który doprowadza olej do sprężarki też jest minimalnie wilgotny przy samym wejsciu do sprężarki ( właściwie to nie sam wężyk ale rurka metalowa do której przyłączony jest wężyk i która wchodzi do sprężarki) ale nie widać większego wycieku

W moim chlodnica jest wymieniona na nie oryginalną, nie ma w niej spustu płynu, teraz za cholerę nie wiem jak spuścić płyn ( pomoże ktoś ?? )

Jak narazie silnik chodzi dobrze i bez problemów, mam nadzieję że trochę nim pojeżdżę

Napisano

Właśnie dzisiaj zamówiłem sobie samochodzik Astra III z tym silniczkiem. Będę go miał za dwa tygodnie i też chciałbym się dowiedzieć, czy rzeczywiście mają taką straszną awaryjność. Przeraziło mnie to, bo wczoraj sprzedałem AII 1,6 8V z gazem. Był świetny. Jeżeli ten silnik 1,3 cdti jest do niczego to kto wymyślił ten silnik jako "Silnik Roku 2005".

Napisano
  • Autor

Ja się nad nim zastanawiałem i jednak zrezygowałem. Stwierdziłem, że nie chcę być beta-testerem.. Napawa dieselka to jednak kosztowna sprawa... Z drugiej strony najwięcej niepochlebych głosów było nt. turbiny w silnikach 70KM, natomiast w silniczkach 90KM jest inna turbinka ( o zmiennej geomatrii łopatek). Życzę bezawaryjnej ekploatacji. Ja swoją 1.6 Twinport mam odebrać w pólowie października

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.