Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Litwa: Polskie drogi to strefa smierci

Featured Replies

Napisano

Litewskie media: Polskie drogi to strefa śmierci

"Polskie drogi - strefa śmierci", "Tragiczna podróż na warszawski bazar", "Koszmarna noc Litwinów w Polsce" - to tytuły publikacji litewskich dzienników, które wiele miejsca poświęciły wczorajszemu wypadkowi autobusu koło Augustowa.

W wypadku zginęło siedmiu Litwinów i jeden Polak.

"Respublika" pisze o polskich drogach, że są "przeklinane i przeklęte przez wszystkich kierowców". Przytacza się wypowiedź premiera Gediminasa Kirkilasa, który zapewnił, że władze litewskie będą domagać się od władz polskich szybkiego uporządkowania dróg prowadzących na przejścia graniczne z Litwą.

"Na zły stan dróg skarżą się nie tylko nasi kierowcy, ale też obcokrajowcy. Z powodu złego połączenie nawet turyści rezygnują z odwiedzania Litwy. Jest to jeden z problemów, który w ciągu 10-15 lat nie został rozstrzygnięty. Zauważam jednak dobrą wolę obecnego rządu polskiego w tej kwestii. Ten odcinek drogi jest dla nas bardzo ważny i będziemy mu udzielali wiele uwagi. Tym bardziej, że droga szybkiego ruchu "Via Baltica" po stronie litewskiej już jest zakończona" - powiedział premier Kirkilas.

Litewskie media informują, że tragiczny wypadek k. Augustowa nie był jednym wypadkiem w czwartek w nocy na drogach polskich, w którym zginęli bądź ucierpieli Litwini. Tej nocy koło Warszawy w wypadku zginął jeden Litwin, a nieopodal granicy polsko- niemieckiej w wyniku wypadku jeden Litwin doznał obrażeń.

zródło: ONET.PL

Napisano

Cóż, niedługo oficjalnie będziemy mieć najgorsze drogi w Europie. Z krajów które odwiedziłem tylko Ukraina miała gorsze, mój przyszły teściu twierdzi że Rumunia ma o wiele lepsze... nie wiem jak jest w Albanii, ale biorąc pod uwagę fakt że jesteśmy w UE.... no po prostu wstyd.

A moje SC po 7 latach eksploatacji i przebiegu jak w podpisie wymaga coraz większej uwagi frown.gif Mam nadzieję że peugeot będzie dzielniej znosił te dziury....

pozdrawiam

Napisano

szkoda ze nie przyjrzeli sie własnym kierowcom na naszych drogach... niektórzy litewscy kierowcy tirów potrafia sie nieźle popisać...

Napisano

> niektórzy litewscy kierowcy tirów potrafia sie nieźle popisać...

Należy wziąść pod uwagę fakt, że sporą grupę kierowców litewskich ciężarówek stanowią Polacy. Poziom życia, a w związku z tym i zarobki są tam wyższe niż u nas.

Pozdr.

Napisano

> szkoda ze nie przyjrzeli sie własnym kierowcom na naszych drogach...

Wielu z naszych pragnie im dorównać. Niestety.

Ale faktem jest, że nasze drogi to koszmar. Jak tak dalej pójdzie to wrócimy do furmanek.

Napisano
  • Autor

> szkoda ze nie przyjrzeli sie własnym kierowcom na naszych drogach...

Zgadza sie.

Dziwne natomiast jest to ze taki litwin wraca do swojego kraju i jedzie zgodnie z przepisami.

Swoaj drogą drogi tam to oni mają świetne, szeroki i rowniutkie jak stół......

Trzeba sie przyzwyczajać do mysli ze jestesmy zadupiem Europy.

Napisano

> Zgadza sie.

> Dziwne natomiast jest to ze taki litwin wraca do swojego kraju i

> jedzie zgodnie z przepisami.

Dlatego że kary za wybryki na drogach mają srogie i nieuniknione.

Jak na autostradzie jest ograniczenie do 90km/h to wszyscy jadą 90km/h.

> Swoaj drogą drogi tam to oni mają świetne, szeroki i rowniutkie jak

> stół......

To prawda niektóre pozostawil ZSRR.

> Trzeba sie przyzwyczajać do mysli ze jestesmy zadupiem Europy.

Pod względem komunikacji drogowej-tak.

Napisano

Może Litwa przyspieszy naciskiem .

Napisano

teraz jeszcze niemcy obsmaruja nasze drogi a potem to tylko czekac az Unia wyda nakaz remontu wg ich zalece, bo jak bedzie trzeba remontowac po "naszemu" to albo drogi wogole nie zrobia albo bedzie kolejna szachownica.

Napisano

Hmmm... ja znowu swoje - będę się czepiał.

Sporo jeżdżę drogami Płn-wsch Polski. Dość często widzę śmigających Litwinów. Najczęściej jeśli jadą "czymś lepszym" (niekoniecznie "czymś nowszym") - pędzą jak do pożaru, wyprzedzają w miejscach jakichkolwiek (podwójna ciągła, obszar wyłączony, przejścia).

To tyle na teraz. A swoją drogą - jakieś dziesięć lat temu pod wsią Jakać (trasa Łomża-Ostrów) litewski "TIR" wbił się w Neoplana zabijając chyba 9 osób (o ile dobrze pamiętam). To było też nocą.

Napisano

Biedne Litwiny. Ja tam bardzo często się spotykam z litwińskimi kierowcami jeżdżącymi jak szaleńcy po naszych drogach. Ostatnio w nocy autokar wyprzedzający pod górke, na ciągłej w zabudowanym terenie. Jechał cały czas jak wariat bo później go dogoniłem blush.gif

Napisano

amen... święta racja, nasze drogi są w tragicznym stanie, nawet nie opłakanym - tragicznym, bardzo duża część wypadków dzieje się z takiej a nie innej przyczyny - stanu dróg

dwa przykłady....

1- dwa tygodnie temu, droga do koła - jadące przede mną bmw zaczęło z dymem hamować - powód uskok asfaltu na remontowanej drodze, znaków ostrzegawczych żadnych - efekt - ja też paliłem gumy, kierowca bmw skasował 2 opony i 2 felgi DOSZCZĘTNIE

2- dziura (job twaju mać) na środku drogi do wałbrzycha.... (kres zimowy) koleś który chciał ją ominąć prawie nadział się na mnie czołowo

takich przypadków jest od groma i jeszcze trochę.....

-fatalny stan dróg - dziury, koleiny, beznadziejnie przeprowadzane remonty

- fatalne i karygodne oznakowanie

a to wszystko za nasze podatki wink.gif

Napisano

> terenie. Jechał cały czas jak wariat bo później go dogoniłem

Dlaczego nie zadzwoniłeś na 112? hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

nasze kochane drogi - 2 felgi wczoraj pogiolem przez je**** dziure wrrr.gif

Napisano

> Zgadza sie.

> Dziwne natomiast jest to ze taki litwin wraca do swojego kraju i

> jedzie zgodnie z przepisami.

> Swoaj drogą drogi tam to oni mają świetne, szeroki i rowniutkie jak

> stół......

> Trzeba sie przyzwyczajać do mysli ze jestesmy zadupiem Europy.

niestety zadupie jak sie patrzy i k....a nie zanosi sie na poprawe sick.gif moj sej ma 20 kkm i musze w nim zawieszenie naprawic na szczescie na gwarancji jeszcze jest ale to jest koszmar a po dziurach jezdze z predkoscia kapeluszowa to co by sie działo jakbym wogóle nie zwalniał wrrr.gif

Napisano

Właśnie moja firma była na wyjeździe na Litwę- drogi podobno o niebo lepsze i proste (jak dla Warmiaka wink.gif ) Czy oni tam na wyższym poziomie zyją to kwestia dyskusyjna. O TIRach z tablicą LT w Polsce lepiej nie wspominać.

Napisano

> a to wszystko za nasze podatki

W zeszły piątek wracałem z Karpacza i do Poznania jechałem 5h (280km) spineyes.gif Górskie drogi to jest dramat: nie dosyć, że kręte (to jest poniekąd normalne) to są dziurawe i wąskie a drzewa (pomalowanie na biało-czerwono) rosną kilkadziesiąt centymetrow od jezdni sciana.gif I po tych "dróżkach" jeżdżą jeszcze ciężarówki pad.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.