Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stosujesz diete - nie siadaj za kolkiem!!!!

Featured Replies

Napisano

Pamietacie watek o siakis szwedzkich naukowcach, ktorzy twierdzili, ze scisla dieta uboga w weglowodany moze powodowac bledne wskazania alkomatu zwiazane z jakimis procesami zachodzacymi w organizmie (nie pamietam juz dokladnie ale chodzilo tam o aceton, ktory sie uwalnia w czasie spalania tluszczu).

Nie daje linka bo nie ma go juz na autokaciku.

No wiec tak:

Od 12 dni jestem na scislej diecie Cambridge. Praktycznie zero weglowodanow i tylko okolo 500 kalorii dziennie.

Na Allegro kupilem tani nibyalkomat KLIK

Alkomat byl testowany na 3 osobach, ktore od kilku dni nie mialy alkoholu w ustach. Przeprowadzilem kilka prob - Wykazywal 0. Wczoraj testowala go tez moja zonka. Przez cale popoludnie wskazywal 0 a po wypiciu przez nia malenkiego (jakies 10gram) kieliszka nalewki o zawartosci okolo 30% alkoholu przez krotki czas wskazywal 0,1 promila. W jakies pol godzinki od wypicia bylo znowu 0

No i teraz dochodzimy do mnie. Jak wspomnialem - scisla dieta.

Wyniki wczorajszych testow:

1. Badanie poranne zupenie na czczo - alkomat wskazuje od 0,1 d0 0,3 promila yikes.gifyikes.gifyikes.gif

2. w ciagu dnia gdy zjem dietetyczne zupki alkomat wskazuje 0 ale czasami potrafi wskazac 0,1 promila.

3. Wieczorem po 3 zupkach, ktore zjadlem w ciagu dnia wskazuje 0

Wstaje dzis rano, znowu na czczo i jakie sa wyniki badania??? 0,2 - 0,3 promila. yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Alkoholu nie mialem w ustach od ponad dwoch tygodni

Oczywiscie by proby byly miarodajne nalezaloby przeprowadzic testy na profesjonalnym alkomacie, jednak mimo uzycia zabawki za 30 zeta jestem mocno zaniepokojony.

Edit:

Jeszcze fotka zrobiona przed chwila

mwsnap004lv9.jpg

Napisano

> Alkoholu nie mialem w ustach od ponad dwoch tygodni

Biedactwo.... 275490107-glaszcze.gif

Napisano
  • Autor

> Przed czy po umyciu zebow ?

zeby mylem siakies 2 godziny przed robieniem testow. Ale specjalnie dla testow ide umyc jeszcze raz i zaraz podam wyniki

Edit:

Badanie chwile po umyciu zebow: 0.2 frown.gif

mwsnap005pd3.jpg

Napisano

Czy to oznacza ze w razie kontroli zostałbyś uznany za nietrzeźwego?

I tu mam pytanie do fachowców - czy ewentualne badanie krwi również wykazałoby takie stężęnie alkoholu?

Napisano

> zeby mylem siakies 2 godziny przed robieniem testow. Ale specjalnie

> dla testow ide umyc jeszcze raz i zaraz podam wyniki

Jaki jest związek między myciem zębów a stężeniem alkoholu?

Napisano

> Czy to oznacza ze w razie kontroli zostałbyś uznany za nietrzeźwego?

> I tu mam pytanie do fachowców - czy ewentualne badanie krwi również

> wykazałoby takie stężęnie alkoholu?

Badanie krwi zapewne wskazałoby brak alkoholu we krwi, ale jest to mało pocieszające. Ostatnio czytałem że policja nie ma obowiazku zawozić badanego na badanie krwi. Wystarczy że przeprowadzą badanie profesjonalnym alkomatem i jeśli wyszły jakies promile to po zabawie - jest to wystarczający dowód dla sądu.

Jedynie chyba możesz nie zgodzić się na dmuchanie w alkomat i wtedy skończy się na obowiązkowym badaniu krwi.

W kazdym razie nie ma już tak (przynajmniej tak czytałem) że na alkomacie wychodzi ileś tam to rządasz badań krwi i muszą je zrobić - po prostu mówia - dziękujemy do zobaczenia w sądzie, proszę oddać prawko, samochód na lawetę.

Ł.

Napisano
  • Autor

> Czy to oznacza ze w razie kontroli zostałbyś uznany za nietrzeźwego?

> I tu mam pytanie do fachowców - czy ewentualne badanie krwi również

> wykazałoby takie stężęnie alkoholu?

Tak. Mimo, ze od kilkunastu dni nie pilem zadnego alkoholu zostalbym uznany za nietrzezwego. A w razie stluczki (nawet nie z mojej winy) to lepiej nie mowic...

Napisano

> Tak. Mimo, ze od kilkunastu dni nie pilem zadnego alkoholu zostalbym

> uznany za nietrzezwego. A w razie stluczki (nawet nie z mojej

> winy) to lepiej nie mowic...

Przestraszyłeś mnie. Pół biedy stłuczka, wyobraź sobie ew. poszkodowanych - wyrok jak w banku. Zwłaszcza, jeżeli jak pisał kolega, Policja nie ma obowiązku wykonania badania krwi....

Pozostaje mieć nadzieję ze Policja zaopatruje się w alkomaty u innego sprzedawcy, i nie na allegro zlosnik.gif

Napisano

A może w tych zupkach jest alkohol w proszku? hehe.gifspineyes.gif

Po prostu nie do wiary!

Napisano

Hmm, pewnie da się to jakoś mądrze wytłumaczyć.

W każdym razie skoro jeździsz autem a dieta jeszcze trochę potrwa to w razie kontroli odmawiaj badania alkomatem. Masz takie prawo. Krew prawdę Ci powie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przestraszyłeś mnie. Pół biedy stłuczka, wyobraź sobie ew.

> poszkodowanych - wyrok jak w banku. Zwłaszcza, jeżeli jak pisał

> kolega, Policja nie ma obowiązku wykonania badania krwi....

> Pozostaje mieć nadzieję ze Policja zaopatruje się w alkomaty u innego

> sprzedawcy, i nie na allegro

no ale poki nie dmuchne w profesjonalny alkomat to sie nie przekonam. A ryzykowac nie zamierzam i w razie kontroli profilaktycznie odmowie dmuchania i wowczas pozostanie krew.

Niepokojace jest to, ze u trzech innych osob, niestosujacych diety nie wykazywal obecnosci alkoholu.

Napisano

> no ale poki nie dmuchne w profesjonalny alkomat to sie nie przekonam.

> A ryzykowac nie zamierzam i w razie kontroli profilaktycznie

> odmowie dmuchania i wowczas pozostanie krew.

> Niepokojace jest to, ze u trzech innych osob, niestosujacych diety

> nie wykazywal obecnosci alkoholu.

Na Twoim miejscu przeszedłbym się (piechotą, na wszelki wypadek) na Żytnią (WRD) i poprosił o zbadanie profesjonalnym alkomatem. Najwyżej się nie uda, ale za to będziesz wiedział co i jak.

Napisano

> Od 12 dni jestem na scislej diecie Cambridge. Praktycznie zero

> weglowodanow i tylko okolo 500 kalorii dziennie.

Pomijając ten alkomat dieta działa? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu przeszedłbym się (piechotą, na wszelki wypadek) na

> Żytnią (WRD) i poprosił o zbadanie profesjonalnym alkomatem.

> Najwyżej się nie uda, ale za to będziesz wiedział co i jak.

Nie wpadlem na to. Dziekuje za podsuniecie pomyslu.

Napisano

> Przestraszyłeś mnie. Pół biedy stłuczka, wyobraź sobie ew.

> poszkodowanych - wyrok jak w banku. Zwłaszcza, jeżeli jak pisał

> kolega, Policja nie ma obowiązku wykonania badania krwi....

> Pozostaje mieć nadzieję ze Policja zaopatruje się w alkomaty u innego

> sprzedawcy, i nie na allegro

Nie ważne gdzie się zaopatruje. Jak widać cos z prawdy w tamtym szweckim artykule w "szmatławym pismie" było na rzeczy.. I jeśli faktycznie tak jest to też dużo lepsze urządzenia mogą wskazywać takie przkłamania przy specyficznych warunkach diety. I wtedy rzeczywiście może być problem...

Ł.

Napisano

> Nie wpadlem na to. Dziekuje za podsuniecie pomyslu.

Ryzyko niewielkie, a jak się pogada z policjantami to myślę że sami z zawodowej ciekawości każą Ci dmuchać. Jakbyś się zdecydował - opowiedz o rezultatach! ok.gif

Napisano

> 12 dni - 7kg. Odchudzam sie dalej

nie uwazasz , ze to troche za szybkie tempo?

Napisano

> Nie wpadlem na to. Dziekuje za podsuniecie pomyslu.

Jesli si tam wybierzesz to dowiedz się o rodzaj alkomatu jakiego uzyli.

Znalazłem jeszcze coś cikawego (nie wiem na ile to jest aktualne): http://www.podlaska.policja.gov.pl/PP/data/lex.kgp/za16.96.html

opisuje sposoby przeprowadzania badania. I według tego rozporządzenia są 3 rodzaje urządzeń - bardziej i mniej wiarygodne w zależności od metody pomiarowej. I niektóe wymagają weryfikacji badaniem krwi (chyba że badany się zgadza z wynikami) a inne sa uznawane za dostatecznie dokładne..

Ł.

EDIT: Powyższe rozporządzenie nie jest już aktualne. Obecnie obowiązuje:

http://www.ifp.pl/html/zarzadzenia/za496_04/za496_04.html - z 2004 roku

ale wiele się nie zmieniło, poza tym że nawet najmniejsze wskazanie powoduje powtórzenie pomiaru.

Ł.

Napisano

Takim urządzeniem za 30 PLN to można równie dobrze mierzyć azymt i elewację.......

Napisano

> Takim urządzeniem za 30 PLN to można równie dobrze mierzyć azymt i

> elewację.......

Ale zgodzisz się ze odczyty negatywne u kilku osób i odczyt pozytywny u kolegi Tomirka jest wart zastanowienia?

Napisano
  • Autor

> nie uwazasz , ze to troche za szybkie tempo?

zwazywszy, ze mam do zrzucenia minimum 30kg a idealem byloby 50 to nie zlosnik.gif

Zreszta szybko sie chudnie tylko na poczatku. Potem coraz wolniej...

PS. Temat iscie motokacikowy hehe.gif

Napisano

Zastanawiające skąd niby wziął sie w wydaychanymm powietrzu alkohol. Dobrze by było zbadać tym alkomatem inne osoby stosujące Twoją dietę. Albo porozmawiać z jakimś dietetykiem.

PS A tak ogólnie nie czujesz się jak po jednym głebszym? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale zgodzisz się ze odczyty negatywne u kilku osób i odczyt

> pozytywny u kolegi Tomirka jest wart zastanowienia?

wlasnie wpierniczam zupke. zobaczymy co za jakas godzine wskaze. Zgodnie z wczorajszymi badaniami po poludniu powinno zaczac spadac smile.gif

Napisano
  • Autor

> zeby mylem siakies 2 godziny przed robieniem testow. Ale specjalnie

> dla testow ide umyc jeszcze raz i zaraz podam wyniki

> Edit:

> Badanie chwile po umyciu zebow: 0.2

jeszcze przydaloby sie sprawdzic ile miales przed dieta - byc moze (malo prawdopodobne, ale mozliwe) masz zaburzony metabolizm (nadwaga tez sie nie bierze znikad) i stad Twoj organizm cos produkuje.

A jak bedzie, ze przed dieta bylo 0.0 to nic tylko podpiac sie pod szwedzkich naukowcow i pisac do "Nature" albo "Lancet" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanawiające skąd niby wziął sie w wydaychanymm powietrzu alkohol.

Z procesow przemiany materii. W tamym watku bylo cos, ze na skutek spalania tluszczu pojawia sie w organizmie aceton. Zreszta zgadza sie to z moimi obserwacjami. Z rana oddech zawsze lekko acetonem jedzie.

U mojej siostry jak kiedys sie odchudzala ta sama dieta bylo to samo. Tez zdarzaly sie dni, ze lekko acetonem woniala/

> Dobrze by było zbadać tym alkomatem inne osoby stosujące Twoją

> dietę. Albo porozmawiać z jakimś dietetykiem.

> PS A tak ogólnie nie czujesz się jak po jednym głebszym?

Niestety w moim otoczeniu tylko ja stosuje tak radykalna diete. A czuje sie doskonale.

Napisano

> Tak. Mimo, ze od kilkunastu dni nie pilem zadnego alkoholu zostalbym

> uznany za nietrzezwego.

Chyba jednak nie...

Alkomat, z tego co się orientuję, nie mierzy samego alkoholu, tylko jakieś związki pochodne, które powstają w organiźmie. Widać, że na skutek diety powstaje coś podobnego. IMHO sprawa spokojnie do wybronienia, badanie krwi nie powinno niczego wykazać.

pozdrawiam

Napisano

> Jaki jest związek między myciem zębów a stężeniem alkoholu?

a chuchnij sobie rano zlosnik.gif moze cos sie gromadzi w/na zebach i sie nietypowo rozklada ?

Napisano

> a chuchnij sobie rano moze cos sie gromadzi w/na zebach i sie

> nietypowo rozklada ?

Kol. Tomirek wymył zęby i dalej jest pijany spineyes.gif

Czyli to nie zęby były. zlosnik.gif

Napisano

> No i teraz dochodzimy do mnie. Jak wspomnialem - scisla dieta.

ja stosując dietę ale nie jakąś tam cabridge czy cuś, schudłem w 3 miesiące 25 kg, jadłem wszystko normalnie, no może troszkę mniej wink.gif generalna zasada ziemniaki i pieczywo 30.GIF piwo i słodycze też 30.GIF Efekt murowany bez katowania się jakimś goownem w postaci zupek bez smaku zlosnik.gif aha dobrze też jest zaprosić do domu teściową, tak Cię naffkoorfia, że się jeść nie chce wink.gif

Napisano

postaraj się zweryfikować to homologowanym alkomatem, później ewentualnie bij pianę zlosnik.gif

Napisano

> Chyba jednak nie...

> Alkomat, z tego co się orientuję, nie mierzy samego alkoholu, tylko

> jakieś związki pochodne, które powstają w organiźmie. Widać, że

> na skutek diety powstaje coś podobnego. IMHO sprawa spokojnie do

> wybronienia, badanie krwi nie powinno niczego wykazać.

> pozdrawiam

Tylko zwróć uwagę że przy stosowaniu niektórych typów alkomatów (spektrometryczny i na zasadzie elektrodowego utleniania alkoholu) policjanci nie muszą weryfikować wyniku przez badanie krwi. Teraz pytnie czy te alkomaty też dałyby się ogłupić na skutek diety?

Badania alkomatami półprzewodnikowymi (czyli elektronicznymi) pewnie sa najbardziej podatne na takie błędy i pewnie dlatego muszą być potwierdzane badaniami krwi lub dokładniejszym urządzeniem na żądanie badanego.

Ł.

Napisano

> postaraj się zweryfikować to homologowanym alkomatem, później

> ewentualnie bij pianę

Dokładnie.....

Od czasu do czasu bawiłem się swoim niby-alkotesterem z alledrogo - jedna z "bogatszych" wersji.... biglaugh.gif

Wynik był ten sam po wypiciu 2 jak również 5 piw.......

Napisano

Zreszta zgadza sie to z moimi obserwacjami. Z rana oddech zawsze lekko acetonem jedzie.

A mierzyłeś sobie podczas diety poziom cukru we krwi - przy wysokim poziomie czuć jest własnie aceton. Moze to być to jeden z objawów cukrzycy. Ale z 2-giej strony podczas diety różne rzeczy mogą sie z organizmem dziać. Wiesz ja bym to skonsultował z lekarzem...

Napisano

Przyjąłem odrobinę dobrej woli w czynniku ludzkim, czyli u badającego policjanta. Oczywiście czasem w Teleexpresie można poznać historie jak u Barei, ale przyjmuję, że to margines wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zreszta zgadza sie to z moimi obserwacjami. Z rana oddech zawsze

> lekko acetonem jedzie.

> A mierzyłeś sobie podczas diety poziom cukru we krwi - przy wysokim

> poziomie czuć jest własnie aceton. Moze to być to jeden z

> objawów cukrzycy. Ale z 2-giej strony podczas diety różne rzeczy

> mogą sie z organizmem dziać. Wiesz ja bym to skonsultował z

> lekarzem...

cukier i inne wyniki krwi mam ok. Jedynie cholesterol za duzy zlosnik.gif

Napisano

> Przyjąłem odrobinę dobrej woli w czynniku ludzkim, czyli u badającego

> policjanta. Oczywiście czasem w Teleexpresie można poznać

> historie jak u Barei, ale przyjmuję, że to margines

> pozdrawiam

Przy odczycie z alkomatu w granicach 0,2 -0,3 promila nie liczyłbym na jakąkolwiek dobrą wolę czynnika ludzkiego. Ten czynnik prawdopodobnie od każdego złapanego w ten sposób słyszy wzruszające historie "nic nie piłem panie władzo", i tym podobne.

A to, żeby szeregowy policjanty czytał szwedzką prasę fachową, lub AK pachnie mi SF.

Napisano

Nie zszokowal mnie ten post, badania alkomatem przy tak restrykcyjnej diecie. Kilka/nascie tygodni wstecz na Interii, na portalu Motoryzacja byla taka sama sytuacja opisana. Mezyzczna zatrzymany do kontroli poluicyjnej, niczego nie swiadom. Alkomat wykazal wlansie cos w okolicah 0,2-0,3 z tego co pamietam, natomiast badania krwi nie wskazaly zawartosci alkoholu wcale. Mezczyzna sie tlumaczyl, ze to dieta... no i dali mu wiare po badaniach krwi wlasnie.

A co do obaw w razie stluczki - nie wiem czy dobrze mi sie kojarzy, ale po takim zajciu badania krwi sa obowiazkowe i jeszcze sprawdzaja czy stezenie we krwi rosnie czy maleje. Nie wiem, tutaj moge sie myslic calkowicie, jednakze cos mi sie tak kojarzy.

Napisano

Jestem pod wrazeniem Twoijego testu boje_sie.gif

P.S. Slyszalem takie przypadki ze jak zujesz gume mocno mietowa czy zjesz jablko to podobne bedziesz mial wskazania oslabiony.gif

Napisano

> A co do obaw w razie stluczki - nie wiem czy dobrze mi sie kojarzy,

> ale po takim zajciu badania krwi sa obowiazkowe i jeszcze

> sprawdzaja czy stezenie we krwi rosnie czy maleje. Nie wiem,

> tutaj moge sie myslic calkowicie, jednakze cos mi sie tak

> kojarzy.

To zależy od rodzaju alkomatu i okoliczności. Tendencję sprawdza się jeśli sprawca zbiegl z miejsca zdarzenia (żeby sprawdzić czy napił się przed czy po). Badanie krwi zalezy od rodzaju stosowanego alkomatu.

Szczególy tutaj.

Ł.

Napisano
  • Autor

> To zależy od rodzaju alkomatu i okoliczności. Tendencję sprawdza się

> jeśli sprawca zbiegl z miejsca zdarzenia (żeby sprawdzić czy

> napił się przed czy po). Badanie krwi zalezy od rodzaju

> stosowanego alkomatu.

> Szczególy tutaj.

> Ł.

Czyli jednak

Quote:

8. Pobrania próbki krwi do badań na zawartość alkoholu należy dokonać, jeżeli:

1) badany, pomimo przeprowadzenia badania urządzeniami elektronicznymi, żąda pobrania krwi;

policmajster ma obowiazek badac krew na zadanie zlosnik.gif

Eeeeee... to luz... zlosnik.gif

Napisano

> Czyli jednak

> Quote:

> 8. Pobrania próbki krwi do badań na zawartość alkoholu należy

> dokonać, jeżeli:

> 1) badany, pomimo przeprowadzenia badania urządzeniami

> elektronicznymi, żąda pobrania krwi;

> policmajster ma obowiazek badac krew na zadanie

> Eeeeee... to luz...

No ale doczytaj co to jest urządzenie elektroniczne w myśl tego rozporządzenia.

Quote:

§ 2. 1. W celu ustalenia zawartości alkoholu w organizmie przez pomiar zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu, zwanego dalej "pomiarem", stosuje się następujące urządzenia elektroniczne, znajdujące się na wyposażeniu jednostek organizacyjnych Policji:

1) działające na podstawie pomiaru spektrofoto-metrycznego w podczerwieni;

2) działające na zasadzie elektrodowego utleniania alkoholu;

3) wyposażone w detektor półprzewodnikowy - zwane dalej "urządzeniami elektronicznymi".

czyli tylko po badaniu tym opartym o detektor pólprzewodnikowy mają taki obowiązek.

Ł.

Napisano

jesli cię zatrzymają i badanie "doustne" wykaże spożycie, to zawsze możesz zażądać potwierdzenia wyniku badaniem krwi. a tam powinno być ok smirk.gif

Napisano

> 12 dni - 7kg. Odchudzam sie dalej

dobry wynik smirk.gif. ja po 3 tygodniach ścisłej i pierwszym tygodniu wychodzenia z diety mam -12kg smirk.gif. a jeszcze jeden tydzień wychodzenia przede mną...

Napisano

tzn jakiś gość chba z okolic Łodzi miał tak i wygrał sprawe ale dopiero po przeprowadzeniu naukowego experymentu (prokurator odpuścił)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.