Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony wielosezonowe

Featured Replies

Napisano

Witam! Czy ktos z Panstwa jezdzi na oponach calorocznych? Jakie sa wasze wrazenia z jazdy latem i zima? Czy oplaca sie kupic takie opony, czy lepiej zainwestowac w 2 komplety opon (letnie+zimowe)?

Pozdr.

Napisano

> Witam! Czy ktos z Panstwa jezdzi na oponach calorocznych? Jakie sa

> wasze wrazenia z jazdy latem i zima? Czy oplaca sie kupic takie

> opony, czy lepiej zainwestowac w 2 komplety opon

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

na pewno lepiej zainwestowac w 2 komplety zima lato to ci kazdy powiem.

o oponach wielosezonowych sie nie wypowiem ale "co jest do wszystkiego to jest do niczego" wink.gif

Napisano

Jeździłem na wielosezonowych kiedyś z oszczędności. O ile w lato spisują się jako taki to z zimówkami nie mają nic wspólnego. Jak masz fundusze to nie oszczędzaj bo tuchodzi o twoje i czyjeś bezpieczeństwo

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

opony zimowe dorbze trzymaja sie zima, letnie latem, a wielosezonowe troche zima troche latem, to tak jak by zrobic uniwersalne dla formuly 1 i dla terenówek, nic by dobrze nie jezdzilo

pozdr

pozdr

Napisano

> opony zimowe dorbze trzymaja sie zima, letnie latem, a wielosezonowe

> troche zima troche latem, to tak jak by zrobic uniwersalne dla

> formuly 1 i dla terenówek, nic by dobrze nie jezdzilo

Czyli opony uniwersalne beda dobre wiosna i jesienia ?? hmm.gifirked.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli opony uniwersalne beda dobre wiosna i jesienia ??

tak dokladnie 4 kwietnia i 5 pazdziernika maja swoje optimum przydatności cfaniaczek.gif

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

na dobrych uniwersalnych wielosezonopwych oponach można spokojnie jeździć i zimą i latem

oczywiście dwa komplety byłoby lepiej, ale imho niedużo lepiej

Napisano

> (letnie+zimowe)?

mimo wielu wypowiedzi typu "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" zdecydowałem się na zakup całorocznych na tył.

Zrobiłem na nich ok 20kkm, dwa sezony letnie i zimowy.

Wcześniej miałem kpl lato-vivo, zima-frigo.

Do tej pory nie było żadnych kłopotów, jeździłem zimą po głębokiej brei, śniegu, lodzie i tył ładnie się prowadził. Na wodzie też nie ma problemów, a na suchej to każde będą OK.

W tym roku na największych upałach też było OK.

Dlatego złego słowa nie moge powiedzieć.

IMO do normalnej spokojnej jazdy wystarczą, zwłaszcza z tyłu.

Na przód mam jednak zimówki, bo jednak bieżnik na nich jest konkretniejszy i na śniegu będzie różnica, a czasem w góry śmigam.

Mam nawigatory 2 i chyba lepsze takie niż 7-8letnie zimówki cfaniaczek.gif

Napisano

tej zimy musialem podjechac gdzies kawalek nie swoim samochodem na ktorym wlasnie byly opony wielosezonowe (na dodatek chyba jakies szajsy z debicy) - jakie bylo moje zdziwienie (bo w swoim aucie co prawda uzywane ziemowki ale w stanie idealnym jak ze sklepu) jak wyrznalem w kraweznik na pierwszym mozliwym zakrecie :-D ale byla duza ilosc sniegu i predkosc 5 km/h wiec praktycznie tak jakbym na parkingu podjezdzal pod sam kraweznik i lekko tylko sie od niego odbil

wielosezonowkom zdecydowanie NIE no.gif

Napisano

> wielosezonowkom zdecydowanie NIE

dyskusja stara jak świat zlosnik.gif powiem tylko tyle, że popieram w 100%, jak dla mnie nie ma różnicy pomiędzy uniwersalnym badziewiem a oponami letnimi, no może poza tym, że uniwersalne znikaja zastraszająco szybko.... to tak dla tych co slicki lubią zlosnik.gif

Napisano

> tej zimy musialem podjechac gdzies kawalek nie swoim samochodem na

> ktorym wlasnie byly opony wielosezonowe (na dodatek chyba jakies

> szajsy z debicy) - jakie bylo moje zdziwienie (bo w swoim aucie

> co prawda uzywane ziemowki ale w stanie idealnym jak ze sklepu)

> jak wyrznalem w kraweznik na pierwszym mozliwym zakrecie :-D ale

> byla duza ilosc sniegu i predkosc 5 km/h wiec praktycznie tak

> jakbym na parkingu podjezdzal pod sam kraweznik i lekko tylko

> sie od niego odbil

> wielosezonowkom zdecydowanie NIE

tak zachowują sie letnie opony - w szczególnosci Dębica Vivo biglaugh.gif

na dobrych wielosezonowych mozńa spokojnie jeździć - miałem kiedyś takie Firestony i przejeździłem 3 zimy nawet nie bardzo zwracając uwagę na to ze nie mam zimówek

Napisano

> tak zachowują sie letnie opony - w szczególnosci Dębica Vivo

nie nie nie... te to na byle deszczu się tak zachowują biglaugh.gif

Napisano

> nie nie nie... te to na byle deszczu się tak zachowują

pamietam - miałem takowe w CC i nieraz zdarzło mi sie śliznąć po przejechaniu kałuży - raz pięknie bokiem przeleciałem przez rondo na wspaniałych Vivo zlosnik.gif

Napisano

> pamietam - miałem takowe w CC i nieraz zdarzło mi sie śliznąć po

> przejechaniu kałuży - raz pięknie bokiem przeleciałem przez

> rondo na wspaniałych Vivo

ta.... lanos miał seryjnie jakieś kormorany.... na tych to dopiero się można było nauczyć... normalnie po roku na tych oponach to ja byłem drift masta hahaha.gif żeby na tym jeździć, to trzeba było się spodziewać poślizgu w każdej chwili hehe.gif wspomnienia wróciły jak kupiłem barumy... bo akurat kasy nie miałem... sprzedałem po pół roku praktycznie nówki za pół darmo hehe.gif

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

W mieście przez większość roku się sprawdzą wielosezonowe.

Za to na wyjazd w góry nie polecam.

Tyle, że trzeba dobre wielosezonówki kupić, nie żałować kaski.

Tak jak są kiepskie i dobre zimówki tak samo są kiepskie i dobre wielosezonowe.

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

tylko i wylacznie dwa komplety opon lepiej zapłacic więcej ale miec dobre prowadzenie w lato i w zime.

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

Kupując uniwersalne to nie masz ani dobrych zimowych ani dobrych letnich. Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

Kupujesz ziemowki i letnie i czas ich zużywania bedzie bardzo zblizony jak dwa komplety uniwersalnych wiec wybierach miedzy lepszym i gorszym.

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

Najlepiej zainwestować w swoje bezpieczeństwo i kupić dwa komplety, zimówki i letnie. Kiedyś jeździłem na uniwersalnych i powiem Ci że w zimie na zimówkach jest zupełnie inna jazda ( czytaj bardziej bezpieczna ) ok.gif

waytogo.gif

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

Ja powiem tak - jezeli stać Cię, to kupuj dwa kpl.

Jezeli nie - to lepiej jeździć na uniwersalnych, niż w zimę na letnich...

Pozdr. P.

Napisano

Zakladanie na jedna os zimowek a na druga letnich albo uni, nie jest najlepszym rozwiazaniem.

Piszesz ze zrobiles tyle i tyle km i jest ok. Dobra, kiedys jezdzilo sie caly rok w maluchu czy polonezie na stomilach i jakos sie zyło. Z tym ze szlag by mnie trafil gdyby zabralko mi metra i rozwalilbym auto bo nic nie oszczedzilem a dodatkowo kosztow sobie narobilem.

W Twoim przypadku hamowanie np. w zakrecie moze sie skonczyc jazdą bokiem, moze nie w normalnej jezdzie ale w momencie w którym tej przyczepności bedziesz najbardziej potrzebował.

Napisano

> wasze wrazenia z jazdy latem i zima?

W tym roku w środku zimy (styczeń) zmieniałem samochód. Do stycznia jeździłem na wielosezonowych (Navigator 2), potem na "zimówkach" Good Year Ultra Grip. I jakież było moje zaskoczenie, gdy w trudnych warunkach (kopny śnieg) okazło się, że navigatory radzą sobie o niebo lepiej niż "zimówki". Jazda boczną drogą w mieście (czasem nią jeżdżę, pod górkę w mini-wąwozie) na GY była wyzwaniem, na navigatorach bez problemu. Ocena jazdy na tych "zimówkach" spowodowała, że zostały skazane na śmierć przez zajeżdżenie w lecie.

IMHO cały cyrk z wymianą opon to w 90% marketing - ilu z was rzeczywiście jeździ tak ekstremalnie, że wykorzystuje w 100% możliwości opon ??

Napisano

Z opon uniwersalnych znam produkty Dębicy. W AXie miałem Navigatory 1szej generacji i byłem zadowolony waytogo.gif Mój Ojciec w Corolli ma Navigatory 2giej generacji i również jest zadowolony. Przy czym w obu przypadkach jazda typowo miejska, nie wiem jak taka oponka zachowa się np. w górach hmm.gif

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

Ci co piszą "uniwersalne badziewie" i "to co do wszystkiego jest do niczego", pewnie nigdy nie jeździli na wielosezonowych. Nie każdego stać przecież na dwa komplety opon a dla tych co jeżdżą spokojnie jest to myślę dobry wybór. Ja osobiście jeżdżę na Nawigatorach 2, i na śniegu czy też breji zachowują się jak zimówki (mam porównanie, bo w służbowym aucie zmieniam na zimowe). Też jest powiedzenie że w lecie mocno hałasują, nie słychać bardziej niż letnie Michelinki które miałem do ubiegłej zimy. Po roku używania i przejechaniu 13 tys, km mogę je tylko pochwalić.

Napisano

Opony wielosezonowe są kompromisem miedzy kosztami i wygodą a zmniejszoną funkcjonalnością. Do jazdy miejskiej i po odsnieżonych drogach nadają się jak najbardziej, a na lodzie to i zimówki nie dadzą rady. Ponadto na mokrym, mogą okazać się lepsze od opon letnich. Niestety na suchym już jest gorzej-są głośne a w wyjątkowo wysokich temperaturach szybko się zużywają-znów wychodzi ich kompromis-guma jest twardsza niż na zimówkach ale mieksza niż na letnich.

Napisano

> (letnie+zimowe)?

> Pozdr.

Ja powtarzam zawsze motto starego samochodziarza mojego wujka

,,jezeli cos jest do wszystkiego to znaczy ze do niczego czyli do d***" i staram sie to przestrzegac zwlaszcza przy zakupie opon hmm.gif20.GIFwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.