Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co mi możecie napisać o...

Featured Replies

Napisano

... Fiacie 126 BIS??

- Interesuje mnie to czemu się nie przyjął na rynku??

- Czy dostęp do silnika jest bardzo utrudniony??

- Czy samochodzik jest awaryjny??

- Jak utrzymuje się spalanie??

- Czy jest problem z częściami do silnika czy też części są bo silnik jest bardzo podobny do tego z CC 700??

- Szukam również książek obsługi (oryginalnych), zdjęć, prospektów, palety kolorów etc...

- Może ktoś wie, gdzie stoi tak BISik w dobrym stanie do sprzedania??

Z góry dziękuje za okazaną pomoc i cierpliwość... Pozdrawiam

Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

> - Interesuje mnie to czemu się nie przyjął na rynku??

> - Czy dostęp do silnika jest bardzo utrudniony??

> - Czy samochodzik jest awaryjny??

> - Jak utrzymuje się spalanie??

> - Czy jest problem z częściami do silnika czy też części są bo silnik

> jest bardzo podobny do tego z CC 700??

> - Szukam również książek obsługi (oryginalnych), zdjęć, prospektów,

> palety kolorów etc...

> - Może ktoś wie, gdzie stoi tak BISik w dobrym stanie do sprzedania??

> Z góry dziękuje za okazaną pomoc i cierpliwość... Pozdrawiam

Za dobrze Bisa nie znam, ale wydaje mi się, że się nie przyjął bo go poprostu 650 "wciągała" jak chciała smile.gif

klik

Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

o wiele bardziej awaryjny od malucha, a czesci jest sporo innych w stosunku do malucha no.gif

Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

Mialem takie auto w latach 96-99, wiec cos tam o nim wiem, i moze nawet cos pamietam... zlosnik.gif

Od poczatku byl pomyslany jako "model przejsciowy", jako ozywienie kulejacego eksportu 126 a przed wdrozeniem do produkcji CC. Niestety mial sporo bledow konstrukcyjnych, wcisniety "na sile" silnik przysparzal klopotow w serwisowaniu, a umieszczona za tylnym kolem chlodnica wiecznie zalepiona blotem sprzyjala przegrzewaniu i jego konsekwencjom (UPG).

No wesolo nie jest, zawory reguluje sie z kanalu, zeby wymienic uszczelke pod glowica trzeba wyjac silnik (znaczy podobno mozna i bez, ale czasowo wcale nie wychodzi to szybciej), gaznik jest w samym rogu komory silnika, a dysza wolnych obrotow wkrecona... od strony sciany komory. To tylko kilka przykladow. Da sie do tego przyzwyczaic, a nabyte podczas napraw Bisa umiejetnosci "ginekologiczne" przydaja sie rowniez w innych sytuacjach oink.gif

Hmmm... czy 126 jest awaryjna? zlosnik.gif

Powiem tak: kupilem to auto z przebiegiem ok. 70kkm, przez 3 lata zrobilem nim kolejne 50kkm i... nie bylo podzespolu, ktorego przez ten okres nie trzeba by bylo naprawiac.

Dokladnie nie pamietam, ale za miastem wychodzilo ponizej 5l/100km

Wtedy gdy go uzytkowalem, czesci do Bisa byly trudno dostepne i bardzo drogie (np. poduchy pod skrzynie: do 126 - 5 zl/szt, do Bisa - 100-150 zl/szt), potem podobno sie polepszylo...

Czy to znaczy, ze auto mialo same wady? Nie! W porownaniu z 126 jezdzilo troche lepiej (przyspieszenie, Vmax), o wiele lepiej grzalo zima, a mozliwosci przewozowe byly w porownaniu do 126 wrecz kosmiczne hahaha.gif - nie dosc, ze niewielki bagaznik z tylu byl bardzo poreczny, to po zlozeniu kanapy spokojnie przewozilem np. pralke automatyczna

> palety kolorów etc...

Jesli zdecydujesz sie na Bisa, to zostalo mi troche czesci (gaznik i jakies drobiazgi) oraz ksiazka WKL wraz ze schematem instalacji - jakby co to wal na priv

Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

> palety kolorów etc...

Jako posiadacz (10 lat temu przez rok) NIE POLECAM !!!

Zalety Bisa:

- tylna klapa i dodatkowy (choć niewielki) bagażnik

- cichsza praca

- mniejsze spalanie

- ciut lepsze osiągi

- normalne ogrzewanie

- dwubiegowa dmuchawa

- zazwyczaj Bisy były w maxowej maluchowskiej wersji tj. przekładnia zębatkowa, tapicerka, uchylne tylne szyby)

Wady:

- ogólnie marne założenia silnika (co nie przeszkadzało stosować go po lekkich modyfikacjach w CC 700)

- trudny dostęp do silnika (regulacja zaworów odbywa się z okolic prawego tylnego koła po jego zdjęciu)

- dość mało (i to wtedy - 10 lat temu !!!) było części zamiennych

- mechanicy będą cię wyganiać albo brać majątek za naprawy - także albo robisz sam albo płacisz jak za zboże

Podsumowując - nie wiem skąd pomysł na Bisa a nie na "zwykłego" Malucha...

Bo w sumie to różnica tkwi w tylnej klapie i ogrzewaniu...

Jeśli w/w elementy są niezbedne to raczej polecam rozważenie innego auta: stara Panda, Uno itp.

Napisano

> Podsumowując - nie wiem skąd pomysł na Bisa a nie na "zwykłego" Malucha...

Bo BIS to "biały kruk"... wink.gif

Napisano

> Bo BIS to "biały kruk"...

No chyba tak...zresztą Bisy zdaje się wychodziły w 80% białe, w 10% w kolorze "ciemne ZOMO" i niewielka ilość w innych kolorach (min. jakieś takie bladożółte)...

Ale ja bym się drugi raz w to nie pchał...

Jak kupowałem Bisa to stać mnie było tylko na Malucha a chciałem mieć coś lepszego - no to sobie kupiłem...

Napisano
  • Autor

> Podsumowując - nie wiem skąd pomysł na Bisa a nie na "zwykłego"

> Malucha...

Ma to być tanie wozidło do pracy... Po prostu moja Ibiza nawet nie zdąży się rozgrzać, a szkoda mi i urbiny i silnika... Dlaczego BIS?? Po pierwsze jest ich strasznie mało, po drugie właśnie lepsze ogrzewanie i mimo wszystko bagażnik... I zawsze mi się podobał specyficzny terkot silnika BIS... Myślałem też nad zwykłym maluchem i chyba zrobię tak... Kupię BIS i oddam go do mechanika coby zrobił auto "na funkel nówkę nie śmiganą", poza tym kupię zwykłego 650 i będę powoził do pracy... A jak oszaleje do końca to kupię jeszcze wersje z dużym rozstawem śrub w kołach i silnikiem 600ccm3, i oczywiście cabrio...

> Jeśli w/w elementy są niezbedne to raczej polecam rozważenie innego

> auta: stara Panda, Uno itp.

Te autka mi w żaden sposób nie podchodzą... Moje dzieciństwo to podróże maluchem 650 i marzenia o BISie, 125p, Polonezie Borewiczu... Kiedyś spełnię swoje marzenia z dzieciństwa i będę miał te wszystkie bryki... Ale zacznę chyba od BISa...

Napisano

Powiem tak :

W swoim życiu miałem 2 bisy jeden po drugim , tym pierwszym objeżdziłem całą Polskę i zawsze dowozil mnie do celu . Pamiętam jak raz w czasie jazdy zgasł w białym silnik , moja serce.gifjuż byla zalamana a okazało się że przetarl się przewod przy aparacie zapłonowym .

Jego największą wadą bylo umiejscowienie pompy wody i oleju na wspólnym walku , wiązalo się to ze skomplikowanym uszczelnieniem które nieustannie / u mnie / puszczało plyn , póżniej już przestalem z tym walczyć i poprostu dolewalem borygo .

Silnik różni się od tego z cc tym ze w bisie nie było też filtra oleju wymiennego a zastosowano odsrodkowy jak w 126 .

Ogolnie bylem zadowolony z obu autek , u mnie nie było problemow z przegrzewaniem silnika bo zastosowałem czujnik temp. z cieniasa .

Drugiego z moich bisów do dzis eksploatuje Teść i jest

yay.gif

Napisano
  • Autor

> Drugiego z moich bisów do dzis eksploatuje Teść i jest

Masz może jakieś zdjęcia tego BISa??

PS. Może teść myśli o zmianie auta??

Napisano

I czego się cieszy ?

Tak było...

Napisano

> Masz może jakieś zdjęcia tego BISa??

> PS. Może teść myśli o zmianie auta??

Coś poszukam ze zdjęc białego ale musze porobić skany , a z teściem pogadam .

Napisano

do> Ma to być tanie wozidło do pracy... Po prostu moja Ibiza nawet nie

> zdąży się rozgrzać, a szkoda mi i urbiny i silnika...

No dobra - to mogę zrozumieć chociaż to przypomina posiadanie ubrania "do kościoła" i "na codzień" zlosnik.gif

>Dlaczego

> BIS?? Po pierwsze jest ich strasznie mało, po drugie właśnie

> lepsze ogrzewanie i mimo wszystko bagażnik... I zawsze mi się

> podobał specyficzny terkot silnika BIS... Myślałem też nad

> zwykłym maluchem i chyba zrobię tak... Kupię BIS i oddam go do

> mechanika coby zrobił auto "na funkel nówkę nie śmiganą", poza

> tym kupię zwykłego 650 i będę powoził do pracy... A jak oszaleje

> do końca to kupię jeszcze wersje z dużym rozstawem śrub w kołach

> i silnikiem 600ccm3, i oczywiście cabrio...

Niebardzo czuję to tłumaczenie...

BIS nijak nie podchodzi pod youngtimera, w przeciwieństwie do najstarszych Maluchów z silnikami 600...

Jeśli już cię tak kręcą takie autka to kup ładnie zrobionego Fiata 127 ok.gif

> Te autka mi w żaden sposób nie podchodzą... Moje dzieciństwo to

> podróże maluchem 650 i marzenia o BISie, 125p, Polonezie

> Borewiczu... Kiedyś spełnię swoje marzenia z dzieciństwa i będę

> miał te wszystkie bryki... Ale zacznę chyba od BISa...

Największa frajda to samemu odbudować takie autko...

Mnie się marzy własnoręcznie odrestaurowany Fiat 128 SL albo 3P, ale niestety przy moim trybie pracy (wychodzę o 7 rano, wracam o 19) na takie hobby nie starcza czasu...

Napisano

Chrzesny ma BISa, sporo w nim powymienial czesci, mechanik z zamilowania, drugi silnik kupiony, smiga jak rakieta ok.gif Mial wczesniej... tez BISa, ale sie lekko pokiereszowal, wiec kupiony byl kilka lat temu ten. Nie narzeka, lubi ten samochod 893goodvibes.gif

Stawal pod moim blokiem BIS w eleganckim stanie, chyba nawet nadal czasem przystaje, ale chyba nie do sprzedania.

Tyle wiem o BISie grinser006.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

bo stere grzyby grube mechaniory mają grube łapska i nie potrafią nic zrobić przy silniku - to samo jest w Tico zlosnik.gif

średnio

tak, kiedyś wpadło mi ziarnko piasku do dyszy wolnych obrotów i jak zgasł to amen alien.gif

w miescie 4.8 poza 4.1 - 4.3

tego nie wiem bo nic nie wymieniałem oprócz widełek w rozruszniku zlosnik.gif

ogólnie autko jeśli dbane to duuuużo lepsze od kaszlaka, co dziwne, mniej to rdzewiało hmm.gif

cisza w środku i ciepełko w zimie, kiera lekko chodzi, kółka 13", lepiej przyspiesza, szybciej jedzie, lepsze (bardziej widoczne) tylne lampy, sprzęgło łagodnie bierze (tarcza z tłumikami drgań),

po prostu idealny maluch, a jeżeli komuś się psuł to tylko dlatego że nie dbał lub miał złego mechaniora biglaugh.gif

Napisano
  • Autor
Rozumiem, że jak w końcu znajdę odpowiedni egzemplarz to kolega pomoże mi w przywróceniu go do stanu świetności... Zarówno mechanicznie jak i wizualnie... wink.gifwink.gifwink.gif
Napisano

> ... Fiacie 126 BIS??

> palety kolorów etc...

BIS był moim pierwszym samochodem. Miałem gp przez dwa lata od 95 do 97 roku (samo autko było z 89). ogólnie byłem z niego zadowolony, dlaczego napisali inni. Raz mnie zawiódł na trasie, pękła śruba mocowania silnika fo belki i trzeba było w warunkach polowych pod kołobrzegiem dokonac naprawy. Poza tym spisywał się dobrze, części droższe od zwykłych maluchowskich (na wtedy, niewiem jak teraz) najlepsze dwa bagazniki 893goodvibes.gif. do dziś pamiętam dwóch gości pod Ikeą we wrocławiu jak miałem otwartą klapę z tyłu i ładowałem 6 krzeseł do srodka. Ciągneli szczeny po ziemi bo nigdy takie malca nie widzieli hahaha.gif pytali jak ja go przerobiłem hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

Jakby ktoś wypatrzył gdzieś w komisie, na ulicy, na parkingu BISa w dobrym stanie, którego wlaściciel chce sprzedać to proszę o informacje... Narazie szukałem w internecie i niestety nie ma tego wiele... Jeszcze dzisiaj kupię jakąś Auto-Giełdę lub Gratkę i poszukam...

Napaliłem się na szczerbaty na suchara... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jakby ktoś wypatrzył gdzieś w komisie, na ulicy, na parkingu BISa w

> dobrym stanie, którego wlaściciel chce sprzedać to proszę o

> informacje... Narazie szukałem w internecie i niestety nie ma

> tego wiele... Jeszcze dzisiaj kupię jakąś Auto-Giełdę lub Gratkę

> i poszukam...

> Napaliłem się na szczerbaty na suchara...

Zupełnie niepotrzebnie...

Zobaczysz - będziesz żałował - ja ci to mówię - były użytkownik Bisa...

Napisano
  • Autor

> Zupełnie niepotrzebnie...

> Zobaczysz - będziesz żałował - ja ci to mówię - były użytkownik

> Bisa...

Już teraz nikt mnie nie zniechęci...

vibra.gifvibra.gifvibra.gif

Napisano

Miałem Bisa jako drugi samochód - po F 126 p . Powiem jedno - nigdy nie miałem z nim kłopotów , a ten piękny głos silnika .... Ech , to były czasy - czasami specjalnie włączałem silnik , żeby tylko posłuchać , jak pracuje . No , ale ja wtedy młody byłem . Mój tata kupił sobie nowego malucha - Eleganta - u mnie było w środku ciszej . Niestety sprzedałem go , jak zaczął latać . Tak , tak - poleciał na zakręcie , jak sam nie wiem co . Kilka razy koziołkowałem , odbijając się tylnym prawym rogiem . Z tylnych drzwi został trójkącik - nowe 500 zł w 2000 r. Nie było kawałka prostej blachy . Ja i mój kolega wyszliśmy z tego bez szwanku .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.