Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propozycja akcji ekologicznej

Featured Replies

Napisano

Proszę państwa,

benzyna drożej, akcyzja w górę od nowego roku - nie stać nas na rozrzutność. Nie każdy ma LPG, nie każdy ma diesla, nie każdy może zmienić samochód. Wielu z nas jest organicznie niezdolnych do eco-drivingu, więc co możemy zrobić?

Proponuję Ogólnopolską Akcję Ekologiczną - Wyrzuć lusterka

Dla niektórych kierowców to będzie pewnie nowość - w każdym samochodzie mamy aż trzy sztuki: po jednym lusterku na drzwiach kierowcy i pasażera, oraz jedno wsteczne przymocowane zwykle do przedniej szyby. Każde trochę waży (zwiększając masę pojazdu) a zewnętrzne dodatkowo pogarszają aerodynamikę pojazdu. Skoro k... mać mało kto z nich korzysta, to trzeba je wyrzucić - przynajmniej ograniczymy zużycie paliwa sciana.gif

Dobra, teraz serio.

Wczoraj w jeden dzień pokonałem trasę Warszawa-Częstochowa-Opole-Wrocław-Kępno-Piotrków-Warszawa. Razem jakieś 750 km.

Śmiało mogę powiedzieć, że NIKT nie patrzy w lusterka jadąc lewym pasem na dwupasmówkach ("gierkostrada" i A4). Tylko JEDEN RAZ zdarzyło się, by ktoś mnie zauważył i w porę zjechał na prawy pas, przy czym ruch był relatywnie niewielki.

Poruszałem się autkiem wyposażonym w ksenony (włączone grinser006.gif), więc widocznym z bardzo daleka. Jadąc szybko lewym pasem i zbliżając się do auta jadącego przede mną, postępowałem w następujący sposób

250 metrów - lewy kierunek

150 metrow - przy braku reakcji, króciutki "strzał" długimi

75 metrów - przy braku reakcji, półsekundowy "strzał" długimi

75% kierowców ustępowało po drugim strzale długimi, na pozostałych 25% przypadków wrażenia nie robiła nawet jazda w bliskiej odległości (ale dającej czas na hamowanie!) - co nie dziwi, bo doskonale widziałem ich oczy w ich lusterku wstecznym i widziałem, że w ciągu 30-45 sekund ANI RAZU NIE SPOJRZELI W NIE!. Dopiero klakson powodował jakąkolwiek reakcję.

Czy skoro już - niezgodnie z przepisami - jeździmy lewym pasem, to czy naprawdę jest tak ciężko raz 3-4 sekundy rzucić okiem w lusterko? Naprawdę, jadąc wolniejszym samochodem nie zdarza mi się, żeby ktoś musiał mnie zganiać z lewego pasa.

Naprawdę, przygnębiające doświadczenie - żeby to było kilka, kilkanaście przypadków, ale to była żelazna reguła sciana.gif

Napisano

jeżdzij prawym pasem.

często jeżdże w nocy wiec zero ruchu. a jednak każdy chce jechać lewym. uznałem że w takich przypadkach lepiej jechać cały czas prawym

Napisano

Widac samych lewusow wyprzedzales biglaugh.giffaktycznie jest to problem chyba wiekszy niz jazda na swiatlach przez caly rok hmm.gifi tym problemem powinny sie zajac instytucje do tego powolane ok.gif jakas akcja w TV bilbordy itp sciana.gifwaytogo.gif

P.S. mieszkam przy A4 i znam to z autopsji sciana.gif

Napisano
  • Autor

> jeżdzij prawym pasem.

> często jeżdże w nocy wiec zero ruchu. a jednak każdy chce jechać

> lewym. uznałem że w takich przypadkach lepiej jechać cały czas

> prawym

To jest niebezpieczne... spineyes.gif

Slalom w mieście przy 60-80, jeszcze ujdzie, ale w trasie przy prędkościach razy dwa... nono.gif

Napisano

> 250 metrów - lewy kierunek

> 150 metrow - przy braku reakcji, króciutki "strzał" długimi

> 75 metrów - przy braku reakcji, półsekundowy "strzał" długimi

Gratuluję Ci nadprzyrodzonej zdolności oceny odległości z dokładnością do 5 metrów

przy prędkości 130 km/h (lub więcej) hehe.gif

A poważnie: wziąłeś pod uwagę, że ktoś może nie da rady zjechać Ci tak szybko jakbyś tego chciał?

> Naprawdę, jadąc wolniejszym samochodem nie zdarza mi

> się, żeby ktoś musiał mnie zganiać z lewego pasa.

No właśnie. Będąc szybszym od pozostałych, powinno się brać

na siebie część ich odpowiedzialności. Takie jest moje zdanie.

Chociażby dlatego, że mogą się nie spodziewać kogoś znacznie szybszego. icon_rolleyes.gif

Ale nie, ogólnie nie zaprzeczam że masz rację. W bardzo wielu innych

krajach kierowcy są znacznie lepsi w trzymaniu się prawej strony.

Napisano

> Ale nie, ogólnie nie zaprzeczam że masz rację. W bardzo wielu innych

> krajach kierowcy są znacznie lepsi w trzymaniu się prawej strony.

nie zapomnę land rovera na angielskich tablicach na 3 pasmówce.

jechał cały czas prawym. jak coś jechało środkowym to wyprzedzał lewym i spowrotem na prawy.

Napisano
  • Autor

> Gratuluję Ci nadprzyrodzonej zdolności oceny odległości z

> dokładnością do 5 metrów

> przy prędkości 130 km/h (lub więcej)

Przecież pisze orientacyjnie - chodziło o "bardzo daleko", "średnio daleko" i "blisko"

> A poważnie: wziąłeś pod uwagę, że ktoś może nie da rady zjechać Ci

> tak szybko jakbyś tego chciał?

Nie widzę powodów - po pierwszym błysku (na który nikt nie reagował), wystarczyło zawsze wrzucić kierunek i zjechać. Przecież nie "goniłem" tych, którzy akurat jechali wzdłuż tira grinser006.gif

> No właśnie. Będąc szybszym od pozostałych, powinno się brać

> na siebie część ich odpowiedzialności. Takie jest moje zdanie.

No to brałem... hamując, hamując i hamując. W sumie jazda dwupasmówką różniła się od jazdy zwykłą szosą tylko tym, że nie musiałem zmieniać pasa. Reszta była identyczna - dojazd do "przeszkody", zrównanie się z nią prędkością i rozpędzenie się do prędkości podróżnej.

> Chociażby dlatego, że mogą się nie spodziewać kogoś znacznie szybszego.

Znacznie? Przecież nie jechałem japońskim motocyklem z prędkością 300 km/h, tylko raptem o 40-50 km/h względnie więcej niż oni.

Napisano

> Widac samych lewusow wyprzedzales faktycznie jest to problem chyba

> wiekszy niz jazda na swiatlach przez caly rok i tym problemem

> powinny sie zajac instytucje do tego powolane jakas akcja w TV

> bilbordy itp

> P.S. mieszkam przy A4 i znam to z autopsji

Racja, ale od łapania tych, co przekraczają prędkość jest policja, a nie media.

Radary na pasie zieleni zlikwidowały by problem hehe.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Racja, ale od łapania tych, co przekraczają prędkość jest policja, a

> nie media.

Nie jestem az tak radykalny hehe.gifnarazie tlumaczyc i wbijac do pustych lbow sciana.gifa potem wymagac 20.GIF

Napisano

> Racja, ale od łapania tych, co przekraczają prędkość jest policja, a

> nie media.

> Radary na pasie zieleni zlikwidowały by problem

Radary na autostradzie to jedno z najbardziej kretyńskich zachowań policji screwy.gif

Napisano

ja osobiscie obseruje co sie dzieje za mna (duzo jezdze A4) jesli jade lewym/srodkowym pasem i jesli skoncze wyprzedzac to sam zjezdzam i jade raczej prawym, jak widze ze ktos jedzie duzo szybciej niz ja a jestem w trakcie wyprzedzania to daje znac ze widze go migajac prawym migaczem i zjezdzam od razu po skonczeniu manewru.

ale niestety ze strony innych kierowcow nie moge sie tego spodziewac.

nie narzekaj na sytuacje bo leciales duza fura na xenonach to ludzie zjezdzali.

osobiscie jezdze Fiatem CC i to co robia ludzie jest tragiczne. juz nie mowie ze maja gleboko w d... ze jada lewym pasem 90km/h (migacz i dlugie nie pomagaja), bo co ich bedzie jakies CC wyprzedzalo. druga grupa to taka ktora zjezdza i przyspiesza (bo przeciez nie ma bata zeby moje auto z motorem >1.4 wyprzedzalo CC

powiem szczerze ze robi tak ok 90% kierowcow, 10% bez problemu ustepuje!

dlatego ja juz zaczynam olewac zakaz wyprzedzania po proawej,tak dojade szybciej, bezpieczniej i bez wiekszych nerwow

ogolnie duza czesc polskich kierowcow nie powinna wyjechac nigdy na drogi no.gif

Napisano

No niezle... po chamsku poganiasz, a to lewym kierunkiem, a to dlugimi.. i sie dziwisz ze Ciebie rowniez traktuja chamsko i nie chca sie usunac? Nie dziw sie.

Napisano
  • Autor

> No niezle... po chamsku poganiasz, a to lewym kierunkiem, a to

> dlugimi.. i sie dziwisz ze Ciebie rowniez traktuja chamsko i nie

> chca sie usunac? Nie dziw sie.

No rzeczywiście, lewy kierunek to szczyt chamstwa foch.gif

Napisano

>Jadąc szybko lewym pasem i zbliżając

> się do auta jadącego przede mną ....

> Czy skoro już - niezgodnie z przepisami - jeździmy lewym pasem, to

> czy naprawdę jest tak ciężko raz 3-4 sekundy rzucić okiem w

> lusterko?

aaaa.. czyli łamanie przepisów jest podzielone na te dobre i złe ? icon_eek.gif

łamiąc przepisy ,bo jak nazwać nadmierną prędkość crazy.gif możesz wymagać od innych łamiących żeby się do nich stosowali ? clown.gif

dlaczego po prostu nie wyprzedzisz ich "z prawej" ? nie było miejsca ? podobno nie było dużego ruchu zlosnik.gif

ja w Polsce NIGDY nie miałem problemu z "lewusami" (czyt.trzymający się lewego pasa wink.gif) po prostu mijałem ich prawym pasem ...

tylko nie pisz ,że to niebezpieczne ,bo speeding już sam jest zagrożeniem smirk.gif

i tak łamałem przepisy jadąc za szybko więc w czym problem ? nie popieram "lewusów" ale śmieszą mnie posty cierpiętników hehe.gif

HanYs

Napisano

> No rzeczywiście, lewy kierunek to szczyt chamstwa

No dobra chamstwo może nie, ale wyobraż sobie że mykasz autostradą i dajesz kierunek w lewo, widzi to blondyna która ma prawko od miesiąca, i robi yikes.gif takie oczy... nie daje jej to spokoju i myśli hmm.gif o tym cały czas nie mogą skupić się na drodze... dzwon gotowy hahaha.gif

Napisano

Przestan migac i pod dupe podjezdzac, a ludzie zaczna Ci chetniej ustepowac wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przestan migac i pod dupe podjezdzac, a ludzie zaczna Ci chetniej ustepowac

Chyba mylisz kolejność - najpierw nie ustępowali, więc zaczynałem "prosić", a potem "nalegać"

Napisano
  • Autor

> aaaa.. czyli łamanie przepisów jest podzielone na te dobre i złe ?

> łamiąc przepisy ,bo jak nazwać nadmierną prędkość możesz wymagać od

> innych łamiących żeby się do nich stosowali ?

Milion razy były tu wątki i generalnie jednak przeważała opinia, że nie jest właściwym jechać z maksymalną dozwoloną prędkością w danym miejscu lewym pasem (czy to 50 km/h w mieście, czy 130 km/h na autostradzie).

> dlaczego po prostu nie wyprzedzisz ich "z prawej" ? nie było miejsca

> ? podobno nie było dużego ruchu

> ja w Polsce NIGDY nie miałem problemu z "lewusami" (czyt.trzymający

> się lewego pasa ) po prostu mijałem ich prawym pasem ...

> tylko nie pisz ,że to niebezpieczne ,bo speeding już sam jest

> zagrożeniem

Zgoda, tylko branie na skoleinowanej drodze prawym pasem podwyższa ryzyko całej zabawy o rząd wielkości, plus nigdy nie wiadomo czy "lewus" nagle nie zechce skręcić w prawo.

Jak pisałem niżej - w mieście slalom jeszcze rozumiem, ale przy prędkościach pozamiejskich jest już zbyt niebezpieczny.

Napisano
  • Autor

> wyobraż sobie że mykasz autostradą i

> dajesz kierunek w lewo, widzi to blondyna która ma prawko od

> miesiąca, i robi takie oczy...

Takie osoby nigdy nie powinny dostać prawa jazdy sick.gif

Napisano

> No rzeczywiście, lewy kierunek to szczyt chamstwa

Poganianie, przeganianie, akcje typu "jedziesz wolniej - zjezdzaj z mojego pasa"... to jest chamstwo, niewazne czy lewy kierunek, czy dlugie, czy trzymanie sie na zderzaku.

To jest Twoj problem ze chcesz jechac szybciej, nie tych ludzi ktorzy jada przepisowo.

Oczywiscie nie jestem swiety, na dwupasmowkach czesto jezdze ok.150km/h, ale nigdy nie mam pretensji do tych ktorzy jada przepisowo.

Napisano

> Poganianie, przeganianie, akcje typu "jedziesz wolniej - zjezdzaj z

> mojego pasa"... to jest chamstwo, niewazne czy lewy kierunek,

> czy dlugie, czy trzymanie sie na zderzaku.

> To jest Twoj problem ze chcesz jechac szybciej, nie tych ludzi ktorzy

> jada przepisowo.

> Oczywiscie nie jestem swiety, na dwupasmowkach czesto jezdze

> ok.150km/h, ale nigdy nie mam pretensji do tych ktorzy jada

> przepisowo.

Otóż to waytogo.gif Owszem w Polsce mamy manie jezdzenia lewym pasem (bo prawy czesto jest bardzo zlej nawierzchni), ale jesli chcesz jechac szybciej to nie mozna miec pretensji do wolniejszych wink.gif Takie moje skromne zdanie biglaugh.gif

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

...garnkowi?

A ile ten wypożyczony ksenon pruł?

Napisano

> Poganianie, przeganianie, akcje typu "jedziesz wolniej - zjezdzaj z

> mojego pasa"... to jest chamstwo, niewazne czy lewy kierunek,

> czy dlugie, czy trzymanie sie na zderzaku.

Jezeli włączenie migacza lub puszczenie znaku długimi jest chamstwem, to jaki jest sposób poinformowania zawalidrogi, że chcesz go wyprzedzić?

Podejść, zapukac w okienko i zapytać, czy by łaskawie nie zjechał? cfaniaczek.gif

> To jest Twoj problem ze chcesz jechac szybciej, nie tych ludzi ktorzy

> jada przepisowo.

Czyli co ma zrobić, jak nie zjeżdżają...? hmm.gif

> Oczywiscie nie jestem swiety, na dwupasmowkach czesto jezdze

> ok.150km/h, ale nigdy nie mam pretensji do tych ktorzy jada

> przepisowo.

A co robisz, jak dojedziesz 150-tką do kolesia, który Ci nie zjeżdża...? Jedziesz za nim tak kolejne kilkadziesiąt km zmniejszając prędkość do 110..? cfaniaczek.gif

Czy "przepisowo" wyprzedzasz z prawej strony?

Pozdr. P.

P.S. A'propos - Ci jeżdżący z przepisową prędkością lewym pasem powinni wiedzieć, że w Polsce jest obowiązek jechania jak najblizej prawej krawędzi jezdni... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Otóż to Owszem w Polsce mamy manie jezdzenia lewym pasem (bo prawy

> czesto jest bardzo zlej nawierzchni), ale jesli chcesz jechac

> szybciej to nie mozna miec pretensji do wolniejszych Takie moje

> skromne zdanie

Policja jest innego zdania i nie raz widziałem jak ochrzaniali "lewusów" przez megafon grinser006.gif

Bardzo podobał mi się tekst "A czy jazdę lewym pasem to panu lekarz przepisał, czy co?" hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> A ile ten wypożyczony ksenon pruł?

Tajemnica handlowa palacz.gif

Grunt, że przez 750 km ani razu nie włączył się ABS ani ESP, to miara bezpiecznej jazdy waytogo.gif

Napisano

> No niezle... po chamsku poganiasz, a to lewym kierunkiem, a to

> dlugimi.. i sie dziwisz ze Ciebie rowniez traktuja chamsko i nie

> chca sie usunac? Nie dziw sie.

Zaraz zaraz. O ile wiem, w Polsce mamy ruch prawostronny i jest obowiazek trzymania sie prawego pasa. Kierowca na lewym pasie ma OBOWIAZEK ustapic jadacemu za nim szybciej. I nie ma znaczenia, czy ten jedzie dopuszczalna +10km/h czy 200km/h.

Wyprzedzajacy moze byc ukarany co najwyzej za przekroczenie predkosci.

Migniecie kierunkiem czy swiatlami nie musi byc oznaka chamstwa - ja migam zeby zwrocic uwage slepych co w lusterka nie patrza.

Chamstwem jest siadanie na zderzaku i trabienie, bo to stwarza zagrozenie.

Napisano

> Policja jest innego zdania i nie raz widziałem jak ochrzaniali

> "lewusów" przez megafon

> Bardzo podobał mi się tekst "A czy jazdę lewym pasem to panu lekarz

> przepisał, czy co?"

Przeciez w PL i nie tylko jest okreslone w przepisach ze jesli masz dwa pasy z czego prawy jest wolny nie powinno sie jechac lewym pasem wink.gif

P.S. Co do auta to moze jechales ******* ****** wink.gif ktory nie wrocil do Wawy z powodu pewnego powaznego wypadku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale jak nie ustepuja drogi lamia przepisy

Gdzie masz taki przepis, ze trzeba ustepowac drogi hmm.gif Przeciez zjezdzanie na pobocze celem przepuszczenia szybszego jest lamaniem przepisow 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Gdzie masz taki przepis, ze trzeba ustepowac drogi Przeciez

> zjezdzanie na pobocze celem przepuszczenia szybszego jest

> lamaniem przepisow

Zdaje się, że przedmiotem sporu jest jazda drogą z dwoma pasami w jednym kierunku... cfaniaczek.gif

Napisano

> A poważnie: wziąłeś pod uwagę, że ktoś może nie da rady zjechać Ci

> tak szybko jakbyś tego chciał?

To jest w Polsce generalny problem ścigantów, że oczekują od innych teleportacji zlosnik.gif

Do tego za złośliwośc biorą, gdy w takiej sytuacji gość zwalnia.

A na polskich drogach dla mniejszych samochodów jest warunek bezpiecznej zmiany pasa na prawy - pokoleinownay - inaczej może ich z niego wyrzucić.

> No właśnie. Będąc szybszym od pozostałych, powinno się brać

> na siebie część ich odpowiedzialności. Takie jest moje zdanie.

> Chociażby dlatego, że mogą się nie spodziewać kogoś znacznie

> szybszego.

Ciekaw będę jego relacji, gdy pojedzie kiedyś do Holandii. Tam mają ograniczenie 120 km/h i uważają, że jeżeli ktoś jedzie szybciej, to wyłącznie jego problem. Facet jadący prawym pasem 120 km/h zbliżajac się do jadącej przed nim wolniej ciężarówki po prostu wrzuca na dwa - trzy mignięcia lewy kierunek i wyjeżdża na lewy pas. Zupełnie się nie przejmuje ile jechał tam inny gość - wychodzi z założenia, że jeżeli łamie przepisy, to on ma się do nich z powrotem dostosować, a nie zmuszać jego do zwalniania za cieżarówką, bo mu się śpieszy.

> Ale nie, ogólnie nie zaprzeczam że masz rację. W bardzo wielu innych

> krajach kierowcy są znacznie lepsi w trzymaniu się prawej strony.

Zgadza się, ale weź poprawkę na koleiny. On tak głęboko ludziom zapadają w podświadomość, że nawet gdy ich nie ma, dalej trzymają się lewej strony, bo a nuż bedą zlosnik.gif

Napisano

> Proponuję Ogólnopolską Akcję Ekologiczną - Wyrzuć lusterka

> Dla niektórych kierowców to będzie pewnie nowość - w każdym

> samochodzie mamy aż trzy sztuki: po jednym lusterku na drzwiach

> kierowcy i pasażera, oraz jedno wsteczne przymocowane zwykle do

> przedniej szyby. Każde trochę waży (zwiększając masę pojazdu) a

> zewnętrzne dodatkowo pogarszają aerodynamikę pojazdu. Skoro

> k... mać mało kto z nich korzysta, to trzeba je wyrzucić -

> przynajmniej ograniczymy zużycie paliwa

A w czym ja bym panienki oglądał ? zlosnik.gif

> 250 metrów - lewy kierunek

> 150 metrow - przy braku reakcji, króciutki "strzał" długimi

> 75 metrów - przy braku reakcji, półsekundowy "strzał" długimi

W Niemczech za to możesz zaliczyć trzy mandaty zlosnik.gif

Napisano

> A w czym ja bym panienki oglądał ?

w gazetkach zlosnik.gif

> W Niemczech za to możesz zaliczyć trzy mandaty

ale tam nie ma potrzeby dawać powodów do mandatów.

tam ludzie wiedzą że mają ruch prawostronny.

co dziwne nawet polacy jeżdżący po tamtych drogach wiedzą o tym

Napisano

> Chamstwem jest siadanie na zderzaku

Równie chamska jest zabawa p.t. "Jak bardzo chcesz być na moim haku?" hehe.gif Ale za to jaki fun grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Zgoda, tylko branie na skoleinowanej drodze prawym pasem podwyższa

> ryzyko całej zabawy o rząd wielkości, plus nigdy nie wiadomo czy

> "lewus" nagle nie zechce skręcić w prawo.

A tak w ogóle to wyprzedzanie z prawej jest niedozwolone (chyba że trzy pasy w jedną stronę, ale piszemy o gierkówce, a tam nie ma przebacz, oprócz paru km pod Piotrkowem). Poza tym masz rację z tym zjechaniem w prawo przez "lewusa". Wyprzedzać należy tylko z lewej strony bo tak jest po prostu bezpieczniej.

Pozdrawiam

Napisano

> Tajemnica handlowa

> Grunt, że przez 750 km ani razu nie włączył się ABS ani ESP, to miara

> bezpiecznej jazdy

Albo zepsutego auta...

Napisano

> A tak w ogóle to wyprzedzanie z prawej jest niedozwolone (chyba że

> trzy pasy w jedną stronę, ale piszemy o gierkówce, a tam nie ma

> przebacz, oprócz paru km pod Piotrkowem). Poza tym masz rację z

> tym zjechaniem w prawo przez "lewusa". Wyprzedzać należy tylko z

> lewej strony bo tak jest po prostu bezpieczniej.

Norma jest, ze ludzie nie patrza w lewe lusterko. O istnieniu prawego polowa juz chyba kompletnie zapomniala. Pare razy zdarzylo mi sie naciac na wyprzedzaniu z prawej (zgodnie z przepisami), teraz wole zaczekac na lewym.

Napisano

Kwestia lusterek: kiedys Sobieslaw Zasada powiedzial, ze dobrym nawykiem jest jadac po drodze co te kilka sekund w nie zerknac, zeby wiedziec czy cos za nami jedzie, czy nie, czy nas cos dogania czy nie... w trakcie zmiany pasa gdzies na podmiejskiej czy eskpresowe/autostradzie pomaga... w miescie juz niekoniecznie grinser006.gif

Kwestia lewego pasa: ...czasem prawe nie nadaja sie do uzytku /wystajace studzienki, zapadajacy sie asfalt, dziury/. A czasem racja... sprawa czystej materii kultury jest ustapienie miejsca szybszemu. I jak wszedzie, nie mozna generalizowac... ze ten nie zjezdza, tamten nie, to wszyscy... Ludzie i ludziska.

Napisano

> polowa juz chyba kompletnie zapomniala. Pare razy zdarzylo mi

> sie naciac na wyprzedzaniu z prawej (zgodnie z przepisami),

> teraz wole zaczekac na lewym.

No ja właśnie miałem wczoraj lekcję poglądową jak wracałem od Ciebie do Wawki - na pasach do wyprzedzania wolniejszych pojazdów gdzieś przed Skarżyskiem cała kolumna screwy.gif jechała lewym (jakieś 70 km/h). No to postanowiłem za jednym strzałem wyprzedzić wszystkich zlosnik.gif Zjechałem na prawy i rura palacz.gif A tu nagle jak wyprzedziłem auto przede mną to te auto zaczeło "ponaglać" auto przed nim długimi. I jak byłem na wysokości połowy "ponaglanego" auta to gość zreflektował i zaczął zjeżdżać spychając mnie z drogi spineyes.gif Jakoś udało mi się wyhamować i zmieścić na drodze (choć nie było ciekawie oslabiony.gif). BTW. Nawet nie wiedziałem, że mam taką podświadomą synchronizację długich i klaksonu zlosnik.gif

Ale to mi dało do myślenia, że lepiej poczekać nawet parę kilometrów i wyprzedzić "jak Pan Bóg nakazał" niż wpakować się do rowu frown.gif

BTW. Pod Grójcem był jeden rowerzysta w czarnym worku, parę kilometrów dalej mały karambol 3 osobówki i mała ciężarówka, a potem jeszcze goniły dwie straże z naprzeciwka. Generalnie dało to wszystkim do myślenia, bo odcinek jakichś 20 km do Janek wszyscy przejechali jadąc karnie prawym pasem nie więcej niż 100 km. Chyba ze dwa auta wyprzedzały wszystkich na tym odcinku...

Pozdrawiam

Napisano

> Milion razy były tu wątki i generalnie jednak przeważała opinia, że

> nie jest właściwym jechać z maksymalną dozwoloną prędkością w

> danym miejscu lewym pasem (czy to 50 km/h w mieście, czy 130

> km/h na autostradzie).

no właśnie .... smirk.gif ale zapier...ć ile fabryka dała jest OK clown.gif

> Zgoda, tylko branie na skoleinowanej drodze

więc masz odpowiedź dlaczego ludzie trzymają się lewego pasa zlosnik.gif

HanYs

Napisano

> No ja właśnie miałem wczoraj lekcję poglądową jak wracałem od Ciebie

> do Wawki [...] Jakoś udało mi się wyhamować i zmieścić na drodze (choć

> nie było ciekawie ). BTW. Nawet nie wiedziałem, że mam taką

> podświadomą synchronizację długich i klaksonu

Dobrze, ze jestes caly waytogo.gif

Tego na torze czy kursie nie wycwiczysz, a jakie przydatne wink.gif

Tak jak pisalem, nigdy nie wiadomo czego mozna sie spodziewac na prawym pasie. Nagle sie sierota obudzi i zepchnie do rowu...

> Ale to mi dało do myślenia, że lepiej poczekać nawet parę kilometrów

> i wyprzedzić "jak Pan Bóg nakazał" niż wpakować się do rowu

> BTW. Pod Grójcem był jeden rowerzysta w czarnym worku [...]

Bo to daje do myslenia, ze cos moze pojsc nie tak i czasem nawet przycmiewa wiare we wlasne nadludzkie umiejetnosci.

> Pozdrawiam

Pozdro.

Napisano

> A tak w ogóle to wyprzedzanie z prawej jest niedozwolone (chyba że

> trzy pasy w jedną stronę, ale piszemy o gierkówce, a tam nie ma

> przebacz, oprócz paru km pod Piotrkowem).

W przypadku jezdni jednokierunkowej nie ma kryterium min. liczby pasów ruchu, odnośnie wyprzedzania z prawej (art.24 ust. 10 pkt. 1). Jesli w przypadku tej konkretnej jezdni (bo gierkówka to droga dwujezdniowa, jedną jezdnia jedziemy na pólnoc, druga na południe) stał sobie znak oznaczający jeden kierunek ruchu, to nie ma żadnych podstaw, aby liczyc pasy i tym samym wyrokowac, czy z prawej wyprzedzac wolno. Liczba pasów ma znaczenie na jezdni dwukierunkowej.

Poza tym masz rację z

> tym zjechaniem w prawo przez "lewusa".

Ano tak, zgadzam się, że jest ryzyko. Gdy my zjeżdżamy i wyprzedzamy z prawej, to on może z opóźnieniem postanawić zjechać i jesteśmy na kursach kolizyjnych.

Napisano

> Poza tym masz rację z

> Ano tak, zgadzam się, że jest ryzyko. Gdy my zjeżdżamy i wyprzedzamy

> z prawej, to on może z opóźnieniem postanawić zjechać i

> jesteśmy na kursach kolizyjnych.

Sokole_oko obserwuje oczy kierowcy w lusterku więc jest na tyle bystry ,że wyprzedzenie z prawej nie powinno mu sprawić kłopotu 893goodvibes.gif

ja po prostu zbliżałem się do tyłu samochodu ale na prawym pasie i na moment zwalniałem ... gościu na lewym patrzył na wprost lub w lewe lusterko wtedy ja but.gif w podłogę i wyprzedzałem bez problemu... przejechałem trochę kkm w Polsce i jadąc na lewym pasie np. 180 km/h zostałem nieraz obmigany/strąbiony BO NIE ZJECHAŁEM szybciutko na prawy sick.gif dlatego uważam "płacz" Sokolego_oka za śmieszny zlosnik.gif

łamanie przepisów właściwe i niewłaściwe LOL pad.gif

HanYs

Napisano

> w gazetkach

Żywe są fajniejsze zlosnik.gif

> ale tam nie ma potrzeby dawać powodów do mandatów.

> tam ludzie wiedzą że mają ruch prawostronny.

Widzisz, w pewnym momencie wymienione przez Soko metody zaczęły być nadużywane i dlatego kilka lat temu dopiero się za to ostro wzięto. Przedtem widywałem w Niemczech mrugających i migających, bo zawsze się znalazł ktoś, komu się bardziej śpieszyło od innych.

Póki to był tylko sygnał, było to tolerowane. Ale potem zaczęły się agresywne "najeżdżania na tyłek" (vide głośna swojego czasu sprawa bodaj "wściekłego Rolfa") i tolerancje się skończyła, bo to przestała być sygnalizacja i prośba o drogę, a sygnał, że zostanie ona za chwilę wymuszona.

> co dziwne nawet Polacy jeżdżący po tamtych drogach wiedzą o tym

No, i jak ładnie z nich ucieka całe cwaniactwo, tak widoczne w Polsce.

Napisano

ludzie nie patrzą w lusterka, to prawda, ale WYDAJE mi się, że nie jest aż tak źle! Sam jeżdżę bardzo dużo po Polsce, także autostradami (znaczy tym co nam się wydaje autostradą), i ludzie - przynajmniej mi - zjeżdżają, czasem wcześniej, czasem później, czasem ja muszę poczekać bo akurat tiry się mijają wink.gif , ale nie jest to tak nagminne jak opisujesz. Aha, z zasady jeżdżę bez włączonych świateł w dzień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.