Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa tylnej wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie czy ktos rozbierał moduł tylnej wycieraczki jesli tak to niech mi powie czy da sie to pozniej złozyć POZDRAWIAM

Napisano

> Mam pytanie czy ktos rozbierał moduł tylnej wycieraczki jesli tak to

> niech mi powie czy da sie to pozniej złozyć POZDRAWIAM

a co to jest modul tylnej wycieraczki i w jakim aucie?

Napisano

Witam! widze ze kolega jest nowy i pewnie ci chodzi jak zrobic tylna wycieraczke i czy sie da otworzyc ten mechanizm co jest znitowany przy silniku ? jezeli chodzi o to to sie da go rozwiercic i złozyc , poszukaj w wyszukiwarce wpisujac w temacie tylna wycieraczka smile.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano

A pewnie że się da smile.gif Masz czas to rozbieraj jak nie masz kup używkę z kadeta za grosze tam jest taki sam smile.gif

Napisano

Zacznę od tego:

1. uzupełnij profil bo niewiadomo czym drive.gif i skąd jesteś

2. Pomijam kwestie przywitania bo nie chce mi się lokac na post powitalnego.

3. Demontaż jest prosty

- demontujesz wycierałke

- zdejmujesz obudowę / tapicerkę na tylnych drzwiach

- lokalizujesz silniczek i go odkręcasz

- wiertarka w dłoń i rozwiercasz nity, potem wyjmujesz ośkę (użyj WD40 )

-rozwierć nity do końca i albo załatw sobie wcześniej śrubeczki z nakrętkami albo wkręty - to jest alu więc się dadzą wkręcić

-czyścisz papierem sciurnym , smarujesz i składasz z powrotem i skręcasz.

JAK czegoś nie wiesz to użyj opcji SZUKAJ !!

CZas pracy nieśpiesząc sie godzina + 2 piwo.gif

Napisano

> -rozwierć nity do końca i albo załatw sobie wcześniej śrubeczki z

> nakrętkami albo wkręty -

Albo nitownicę ok.gif

Ja zanitowałem mechanizm z przodu.

Napisano

> Zacznę od tego:

> 1. uzupełnij profil bo niewiadomo czym i skąd jesteś

> 2. Pomijam kwestie przywitania bo nie chce mi się lokac na post

> powitalnego.

> 3. Demontaż jest prosty

> - demontujesz wycierałke

> - zdejmujesz obudowę / tapicerkę na tylnych drzwiach

> - lokalizujesz silniczek i go odkręcasz

> - wiertarka w dłoń i rozwiercasz nity, potem wyjmujesz ośkę (użyj

> WD40 )

> -rozwierć nity do końca i albo załatw sobie wcześniej śrubeczki z

> nakrętkami albo wkręty - to jest alu więc się dadzą wkręcić

> -czyścisz papierem sciurnym , smarujesz i składasz z powrotem i

> skręcasz.

> JAK czegoś nie wiesz to użyj opcji SZUKAJ !!

> CZas pracy nieśpiesząc sie godzina + 2

Chyba ze sie silnik spalil i trzeba przezwoic wirnik wtedy zejdzie dluzej grinser006.gif

Napisano

> 2. Pomijam kwestie przywitania bo nie chce mi się lokac na post

> powitalnego.

jak ma jednego posta, to tam nie pisał zlosnik.gif

> potem wyjmujesz ośkę (użyj WD40 )

wyjmujesz??

czasem trzeba się nieźle nastukać młotkiem

oczywiście uważając żeby nie uszkodzić gwintu!!

> CZas pracy nieśpiesząc sie godzina

uuu, to optymistycznie założenie

ponad godzinę to mi zajęło rozruszanie ośki

stosowałem oczywiście różnego rodzaju "penetratory" zlosnik.gif

praktyka wskazuje, że wiele osób podobnie długo z tą

cholerną ośka walczyło...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Podepne sie do tematu.

W mojej astrze F TDI odkad ja kupilem, nie dziala tylna wycieraczka:

Wycieraczka stala mniej wiecej na srodku tylnej szyby i ani drgnela, bezpiecznik ok. Gdy pchne manetke do przodu(wlacze tylna wycieraczke) zamiast wycieraczki wlacza sie tylny spryskiwacz icon_eek.gif i ciagle pompuje screwy.gif-wycieraczka ani drgnie. Wnioskuje z tego ze to chyba nie typowe zatarcie oski(w mojej astrze 1.4 po prostu dwa razy gdy stanela, odkrecilem ramie, spsikalem obficie wd-40 i rozruszalem reka-i dziala juz rok, wlaczana przynajmniej raz dziennie-w anglii po nocy, nawet bez deszczu, auto jest cale jakby zlane rainy.gif)

Poniewaz stojaca na srodku wycieraczka mnie irytowala, po prostu ustawilem ja na wieloklinie w pozycji spoczynku i tak zostalo. ale ostatnio nachodzi mnie zeby sie za to zabrac i tak mysle czy czasem problem nie jest w manetce.

Dzieki za pomoc.

Napisano

> tak mysle czy

> czasem problem nie jest w manetce.

No raczej... Skoro mówisz, że w pozycji "włącz wycieraczkę" załącza się spryskiwacz. Wyjmij manetkę, looknij na schemat które piny w kostce zewrzeć aby wystartować wycieraczkę. Jak ruszy to masz przyczynę. Tylko trochę mnie zastanawia dlaczego stoi w połowie szyby.... Nawet jeśli padłby przełacznik to przecież i tak powinna wrócić do położenia spoczynkowego, wyłącznik pod kierownicą nie ma na to wpływu...

Pozdroofka

Napisano

No wlasnie tez mi sie to dziwne wydaje. Nic zabiore sie za to i wtedy zobacze co i jak. Problem tylko w tym ze czasu malo i nie wiem kiedy sie zabiore do tego. W kazdym razie dzieki za odpowiedz. dam znac jak zrobie.

Napisano

Nie przesadzaj z tym czasem. Ja zabralem sie po przyjezdzie z pracy. Odkrecenie tapicerki ( ok 8 srub) i wymontowanie mechanizm jakies 5 min. potem w domu przy boozing.gif rozpychasz srubokretem nity i wybijasz mlotkiem oske ( tylko zaluz nakretke na gwint bo jak nie to dopiero mozesz miec problem, ja nie zalozylem i musialem kombinowac). Tak jak wczesniej napisane bylo, papier scierny w rece i szlifujesz, potem pakujesz smar do srodka skladasz rozbijasz nity gubszym mlotkiem i gotowe. rano przed wyjazdem zakladasz wszystko i cieszysz sie z "nowej wycieraczki"

Napisano

Sprawe zapieczonej oski rozwiazuje w sposob dla leniwych- hehe.gifpo co rozbierac skoro tak tez mozna naprawic i dziala zlosnik.gif tylko ze w tym przypadku to raczej nie to, dlatego zapytalem. W kazdym razie sprawdze. A czasu serio brak-wychodze do pracy o 7.00 wracam o 17.30 i jest juz ciemno:( i mokro oczywiscie jak to tutaj tradycyjnie...no i nie bardzo mi sie juz chce grzebac przy autach-to juz nie to samo co kiedys, mialem poczciwego poldka w polsce, garaz wszystkie narzedzia i kupe czasu bo konczylem prace o ludzkich porach, a nie tak jak teraz...ale czego sie nie robi dla lepszego standardu zyciowego;)

Napisano

w takim razie pytanie ktore mi sie nasuwa lepiej uzywac czesciej tej wycieraczki czy uzywac od swieta ?? aby nie bylo z nia problemow ??

no i czy moze sa jakies sposoby profilaktyki wycieraczki 270751858-jezyk.gif:P

Napisano

> w takim razie pytanie ktore mi sie nasuwa lepiej uzywac czesciej tej

> wycieraczki czy uzywac od swieta ?? aby nie bylo z nia problemow

> ??

Pamiętaj: narząd nieuzywany zanika. No i dobrze jest tam napchac jakiegos gestego smaru.

Napisano

No i wymontowalem mechanizm. Co sie okazalo-po pierwsze uszkodzona manetka-dlatego po wlaczeniu wycieraczki dzialal od razu spryskiwacz-wlozylem z drugiej asrty i spryskiwacz sie wlaczal kiedy mial. Rozlozylem manetke i zobaczylem ze w mechanizmie manetki ulamany jest malusienki plastik-pozornie nic, a jednak to musi byc przyczyna.

Niestety wycieraczka dalej nie dzialala-rozebralem tapicerke klapy-wtyczka byla wypieta. Gdy podlaczylem dalej nie dzialala ale zauwazylem iskrzenie czarnego kabla wchodzacego do silniczka. Wymontowalem silnik i rozebralem jego tył-tm gdzie szczotki-no i zobaczylem o co chodzi-plastik poprzytapiany az tak ze jedna szczotka przesunela sie z calym mocowaniem i nie styka do silnika. dodatkowo kabelek miedziany od tej szczotki nawiniety jest na taki trzpien- i jest tam przerwany. wiec spustoszenia nie zle. Niestety nie mam pod reką lutownicy-jak sobie sprawie to moze uda mi sie cos poradzic;) Oska na 100%zatarta-co pewnie bylo powodem nadpalenia silniczka Oczywiscie mozna kupic drugi motor(15 GBP+VAT na szrocie)ale to nie o to chodzi;)

Napisano

Jak już się zmęczysz tymi operacjami, to mam na zbyciu silnik do tylnej wycieraczki do astry F ....

Jeśli jesteś zainteresowany, to PRIV.

Napisano

> A pewnie że się da Masz czas to rozbieraj jak nie masz kup używkę z

> kadeta za grosze tam jest taki sam

Zgadza się. Właśnie dzisiaj dostałem przesyłkę z silnikiem z Kadetta kombi i jest bardo podobny do tego z Astry (na 100% będzie pasował)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.