Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej lejecie do silnika?

Featured Replies

Napisano

Witam, właśnie zamierzam wymienić olej w swoim bolidzie i chciałem się Was zapytać jaki olej możecie z czystym sumieniem polecić. Zastanawiam się nad Orlen Platinum Synthetic 5W40. Co o nim sądzicie? Ktoś stosował? Obecnie mam zalany 5W40 syntetyczny, przebieg 75.000km. drive.gif

Napisano

ja leje silnikowy smirk.gif

Napisano
  • Autor

tak, chyba ten będzie najbardziejszy grinser006.gif

Napisano

> Witam, właśnie zamierzam wymienić olej w swoim bolidzie i chciałem

> się Was zapytać jaki olej możecie z czystym sumieniem polecić.

> Zastanawiam się nad Orlen Platinum Synthetic 5W40. Co o nim

> sądzicie? Ktoś stosował? Obecnie mam zalany 5W40 syntetyczny,

> przebieg 75.000km.

są rózne upodobania odnośnie oleju , oczywiście w zakresie zalecanym do danego silnika i jego przebiegu ,

u mnie smaruje syntetyk Mobil 5W/50 smile.gif

dlaczego w ogóle chcesz zmienić olej na inny , cena lepsza ?

Napisano
  • Autor

Mam zalany olej Esso Ultron 5W40 syntetyk, nalany u mechanika z beczki za 35zł/litr. Ciężko znależć w jakimkolwiek sklepie ten olej. Szukam czegoś co mógłbym kupić w razie potrzeby na każdej lepszej stacji benzynowej czy w sklepie i w niższej cenie.

Napisano

> przebieg 75.000km.

porządna zmiana oleju jest kosztowna bo trzeba przepłukać silnik nowym olejem i zalać ponownie dwa filtry plus olej okolo 6 - 8lit.

najlepiej nie zmieniać ja zmieniłem castrol 10w40

270751858-jezyk.gif przebieg 107000 palacz.gif tyż 99r

Napisano

Ja leje Shell Helix 10W40 czyli półsyntetyk i jestem zadowolony poprzedni właściciel tez taki lał a mam już przejechane 193 tysiące. W poprzednim aucie Cienki 0,9 litra też taki lałem i wszystko było ok.

Napisano

ja leję Elf Competition 10W40 i mój silniczek 1.4 12V jest z niego baaaaaaaaaardzo zadowolony

Napisano

> Mam zalany olej Esso Ultron 5W40 syntetyk, nalany u mechanika z

> beczki za 35zł/litr. Ciężko znależć w jakimkolwiek sklepie ten

> olej. Szukam czegoś co mógłbym kupić w razie potrzeby na każdej

> lepszej stacji benzynowej czy w sklepie i w niższej cenie.

tani nie jest , choć Mobila 5W/50 też poniżej 150PLN za 4l nie dostaniesz bez upustu ,

za to na pewno jest bardziej dostępny wink.gif

Napisano

> porządna zmiana oleju jest kosztowna bo trzeba przepłukać silnik

> nowym olejem i zalać ponownie dwa filtry plus olej okolo 6 -

> 8lit.

> najlepiej nie zmieniać ja zmieniłem castrol 10w40

> przebieg 107000 tyż 99r

ja jakoś się nie spodkałem z praktykami płukania silnika olej sie spuszcza i zalewa nowym w przekładniach a owszem tak sie robi jest do płukania specjalny olej ja stane po stronie polskich rafineri lotosa czy orlenu ich oleje są naprawde dobre miałem pare aut i robie rocznie spore przebiegi i zawsze zalewam silnik to lotosem to platinum przenigdy nic złego z silnikami sie nie działo i dziś z czystym sumieniem leje do swojej marysi platinum 10W40 i naprawde jestem spokojny o silnik a tak na marginesie jaką macie pewność że mobil to mobil czy castrol czy przypadkiem to tylko opakowanie a w środku jest produkt z polskich rafineri wiadomo u nas jest wszystko możliwe albo co gorsza napełniane gdzieś w chinach albo za wschodnią granicą a wiadomym jest że na stacjach shela czy bp i tak sprzedaje sie paliwa z orlenu czy lotosa przecież nie mają swoich rafineri w Polsce to czemu z olejami nie miało by być tak samo?

Napisano

brodacz dobrze piszesz "jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać"

hehe biglaugh.gif

Napisano

Witam.

Ja wlewam do swojej bravulki, od samego początku, półsyntetyczny Lotos (srebrne opakowanie). Jest ok.

waytogo.gif

30.GIF

Napisano

A ja do mojej Bravy nalałem ostatnio syntetyk Valvoline. Bardzo dobrze się sprawuje.

Napisano

> porządna zmiana oleju jest kosztowna bo trzeba przepłukać silnik

> nowym olejem i zalać ponownie dwa filtry plus olej okolo 6 -

> 8lit.

Kolega ostatnio zmieniał olej, rozumię kole lat wczesne lata 80' th zlosnik.gif Bo jeśli nie to ... hmm.gifnie qmam o soo kaman zlosnik.gif

Napisano

Ja ak narazie jezdrze na mobilu 10w40 ale przy nastepnej wymianie zaleje go Orlenem ale tylko Platinum. Kedys czytalem na jakims forum na ktorym wypowiadal siebyly peracownik tej rafineri i napisal cos takiego ze zwykły orlen jest robiony na ropie REosyjskiej a platinum byl od samego poczatku produkowany wyłacznie na rynek zachodni i jest robiony z ropy norweskiej tak jak mobil itp

Napisano

> A ja do mojej Bravy nalałem ostatnio syntetyk Valvoline. Bardzo

> dobrze się sprawuje.

Czy możesz mi wyjaśnić co dla ciebie oznacza że: "Bardzo dobrze się sprawuje"??

Napisano

> Czy możesz mi wyjaśnić co dla ciebie oznacza że: "Bardzo dobrze się

> sprawuje"??

Silnik ciszej pracuje. Nie mam narazie żadnych problemów związanych z tym, że zmieniłem olej. Wcześniej miałem Mobill 1 5w-30. Teraz mam Valvoline Max Life 5w-40 - dla silników powyżej 100 tysięcy.

Napisano

Ja mialem Mobil 1 5W- syntetyk i chcialem zaoszczedzic i wlalem ostanio selenia 20K - polsyntetyk. Czy teraz mozna wrocic do jakiegos syntetyku czy juz nie? confused.gif

Napisano

Ile razy można wałkować w kółko to samo ? zlosnik.gif Ech.. Ja leje lotosa , zresztą co to za różnica. Lej markowy i będzie dobrze.

Napisano

Texaco 10w 40 przebieg mojego auta to 130kkm

Napisano

> przebieg 75.000km.

chłopaki dajcie se spokój z tymi olejami... blah.gif

Napisano

Lotos 0w40 Dynamik - full syntetyk.... ale juz nie produkuja i wykupuje ostatki smile.gif

Napisano

Jak asz syntetyczny i tylko tyle nalatane to nadal zalej syntetyka. Ja mam prawie 150tys. więc zlałem Castrola GTX High Milage 15/40 spacjalnie do silników z przebiegiem powyzej 100tys pozdr

Napisano

Taki trochę egzotyczny: Sunoco Futura 10W40 (podobno amerykańska odmiana Elfa) cena: 65 zł za 5L (oczywiście w hurcie)

palacz.gifpalacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.