Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda pod dywanikami

Featured Replies

Napisano

Cześć mam 10 latka Opla Astrę i jak zdjałem dywanik i tę gąbkę to się okazało, że te blachy pod spodem strzasznie mokre są. Otwory konserwacyjne sa zaklejone guma (poprawiłem silikonem), jakichś dziur nie widzę, czy ktoś może mi podpowiedzieć skąd ta woda? blagam.gif Zgdnije mi jak czegoś nie zrobię, na razie pomalowałem blachy antyrdzewka bo to coś co tam było (taka jakby smoła) odkleiło się.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

1. Sprawdź poziom płynu chłodniczego

2. Na 99% przeciaka ci nagrzewnica ok.gif

Zapraszam na forum astry a tam przez szukajkę wylookaj temat. Powtarzało się wielokrotnie na forum.

Napisano
  • Autor

Właśnie płynu mi nie ubywa. Uszczelki od nawiewu też są raczej oki, bo po drodze sucho. Co myślisz o szybie? Czy to możliwe żeby lecialo po szybie? Ale aż pod dywaniki i gąbkę? Czy mam jakieś dziwnie ukryte dziury w podłodze i dopiero jak jadę to przy chlapaniu pod ciśnieniem woda się dostaje?

Napisano

A czy miałeś na myśli otwory w podłodze (te zaślepione)

Jak nie to zajrzyj po gąbki pod nogami kierowcy i pasażera i sprawdź czy w otworach są zaślepki.

A jeśłi są zaślepione to już nie wiem skąd się tam bierze ta woda.

Powodzenia

Napisano

> Cześć mam 10 latka Opla Astrę i jak zdjałem dywanik i tę gąbkę to się

> okazało, że te blachy pod spodem strzasznie mokre są. Otwory

> konserwacyjne sa zaklejone guma (poprawiłem silikonem), jakichś

> dziur nie widzę, czy ktoś może mi podpowiedzieć skąd ta woda?

> Zgdnije mi jak czegoś nie zrobię, na razie pomalowałem blachy

> antyrdzewka bo to coś co tam było (taka jakby smoła) odkleiło

> się.

> Pozdrawiam wszystkich.

W pierwszych focusach pojawiała się woda na dywaniku pasażera z powodu wadliwej konstrukcji podszybia (szwankowało odprowadzanie wody).

Może to ten trop?

Napisano

Posprawdzaj wszystkie linki, które przechodzą przez przegrodę czołową spod maski do wnętrza. Jak jest na ktorejs jakas szczelina to na 100 % po lince cieknie ci do srodka.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli jest tam woda to będziesz musiał wybebeszyć wnętrze , zdemontować fotele , dywaniki .

Zatem dokładnie przyjrzyj się podłodze i zrób prosty test , jeden polewa auto , 2-gi patrzy skąd przecieka . wink.gif

Napisano

> Cześć mam 10 latka Opla Astrę i jak zdjałem dywanik i tę gąbkę to się

> okazało, że te blachy pod spodem strzasznie mokre są. Otwory

> konserwacyjne sa zaklejone guma (poprawiłem silikonem), jakichś

> dziur nie widzę, czy ktoś może mi podpowiedzieć skąd ta woda?

> Zgdnije mi jak czegoś nie zrobię, na razie pomalowałem blachy

> antyrdzewka bo to coś co tam było (taka jakby smoła) odkleiło

> się.

> Pozdrawiam wszystkich.

Masz szyberdach? Jesli masz to najprawdopodobniej masz zatkane/urwane/uszkodzone wężyki które odprowadzają wode z szyberdachu...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Posprawdzaj wszystkie linki, które przechodzą przez przegrodę czołową

> spod maski do wnętrza. Jak jest na ktorejs jakas szczelina to na

> 100 % po lince cieknie ci do srodka.

> Pozdrawiam

Dzięki. A pedal sprzęgla?. Zaczął mi ostatnio skrzypieć, jakby zardzewiało coś. Hm, tyle, że mam mokro i pod kierowcą i pod pasażerem. Linki byłyby właściwe gdyby było mokro jedynie od strony kierowcy. Popraw mnie jak sie mylę.

Napisano
  • Autor

> W pierwszych focusach pojawiała się woda na dywaniku pasażera z

> powodu wadliwej konstrukcji podszybia (szwankowało odprowadzanie

> wody).

> Może to ten trop?

Znalzałem świetny opis o parowaniu szyb. Sprawdzilem i wszystko jest oki, czyli: plastyki pod maską są porządnie włozone i uszczelnione, sprawdzam po deszczu i myjni główny kanał dmuchawy i filtr, zatyczki gumowe w podłodze pod gąpką przykleilem silikonem, nie mam szyberdachu, w drzwiach wyjałem dolne zaslepki i uszczelniłem folią, pod spodem nie widzę żadnego otworu. Miejsce jakiego nie dałem rady sprawdzić to pod przednią szybą, taka przestrzeń między błotnikiem a nadkolem, wgląda tak, jakby tamtędy miała ta woda zlatywać, która leci po szybie przy uszczelce. Ale tam powienna być od strony wnętrza jednolita blacha lub plastyk. Napisz jak woda może wlecieć do środka przez podszybie, albo bocznymi drzwiami.

Pozdrawiam

i dziekuję

Napisano

no to witam w klubie frown.gif

mam to samo frown.gif

na poczatku mialem zle zalozony plastik od filtra PP

poprawilem ale nie pomoglo

i skrzypiacy pedal tez jest 270751858-jezyk.gif

ale to chyba od linki bardziej zeby.GIF

a nie przecieku, moje zdanie

Napisano
  • Autor

> no to witam w klubie

> mam to samo

> na poczatku mialem zle zalozony plastik od filtra PP

> poprawilem ale nie pomoglo

> i skrzypiacy pedal tez jest

> ale to chyba od linki bardziej

> a nie przecieku, moje zdanie

Hej, a długo to masz? A jak tam podłoga? Ja się obawiam, że jak kiedyś mój kumpel w syrence, jak będę wjeżdżał do kałuży to będę musiał nogi zadzierać hehe.gif.

Podłogi mi żal.

Napisano

a sprawdziłeś czy ten gumowy lejek przy obudowie filtra ( w częsci silnikowej) p/pyłkowego nie jest zatkany.

------------------

Astra X16SZ 95

Napisano

> Hej, a długo to masz? A jak tam podłoga?

no z tego co wiem to od wakacij......

a jak bylo wczesniej, hmmmmmmm

kto to wie?????

raz przy myciu zauwazylem........

no, zal zal frown.gif

Napisano

> Napisz jak woda może wlecieć do środka przez

> podszybie

Przez podszybie byłoby jej trudno, bo jest przecież gródź silnika a jedyne otwory jakie w niej występują to przelotki kabli oraz linki prędkościomierza. Ale to otwory są schowane pod blachą i woda musiałaby płynąć pod górę, żeby sie tamtedy wlewać do środka.

Za to możliwa jest następująca sytuacja:

Jeżeli mówimy o tym samym opisie parowania szyb, to autor wink.gif napisał w nim:

Quote:

3. Woda może dostawać się do wnętrza poprzez nieszczelną przednią szybę. Szyba przyklejona jest do karoserii klejem i w zależności od staranności montera możemy mieć problem. Woda wpływając przez nieszczelność w kleju będzie spływała w kierunku przegrody silnika i po jej wewnętrznej stronie do kabiny. Jeżeli będzie jej dużo - znajdzie się na dywanikach i łatwo ją wykryjemy. Jeżeli będzie jej mało - do dywaników nie doleci ale zwilży blachę przegrody pod deską, będzie parować w temperaturze kabiny a powstała para podniesie wilgotność powietrza, z którą właśnie walczymy. Aby przekonać się czy szyba nie cieknie nie trzeba zwalać deski. Wystarczy wziąć kartkę papieru i po deszczu (myciu) wkładać ją na całej długości szyby jak najgłębiej między szybę a deskę. Jeżeli papier będzie mokry mamy nieszczelną szybę.

> albo bocznymi drzwiami.

Jest tylko jeden sposób (zakładając, że folia pod tapicerką jest w całości) : przez głosniki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> no z tego co wiem to od wakacij......

> a jak bylo wczesniej, hmmmmmmm

> kto to wie?????

> raz przy myciu zauwazylem........

> no, zal zal

I jeszcze ciężko wysuszyć. Własnie kumpel mi się zaoferował żebym wpadł do garażu z farelką. Rozkręcimy na zimę wysuszymy. Może do wiosny przetrwa. tyle, że brudas będzie straszny. grinser006.gif

Może znasz kogoś kto rozebrał Astrę na części i widział jakieś mozliwości dla wody, ktorych normalnie nie widać?

Napisano
  • Autor

> Przez podszybie byłoby jej trudno, bo jest przecież gródź silnika a

> jedyne otwory jakie w niej występują to przelotki kabli oraz

> linki prędkościomierza. Ale to otwory są schowane pod blachą i

> woda musiałaby płynąć pod górę, żeby sie tamtedy wlewać do

> środka.

> Za to możliwa jest następująca sytuacja:

> Jeżeli mówimy o tym samym opisie parowania szyb, to autor napisał w

> nim:

> Quote:

> 3. Woda może dostawać się do wnętrza poprzez nieszczelną przednią

> szybę. Szyba przyklejona jest do karoserii klejem i w zależności

> od staranności montera możemy mieć problem. Woda wpływając przez

> nieszczelność w kleju będzie spływała w kierunku przegrody

> silnika i po jej wewnętrznej stronie do kabiny. Jeżeli będzie

> jej dużo - znajdzie się na dywanikach i łatwo ją wykryjemy.

> Jeżeli będzie jej mało - do dywaników nie doleci ale zwilży

> blachę przegrody pod deską, będzie parować w temperaturze kabiny

> a powstała para podniesie wilgotność powietrza, z którą właśnie

> walczymy. Aby przekonać się czy szyba nie cieknie nie trzeba

> zwalać deski. Wystarczy wziąć kartkę papieru i po deszczu

> (myciu) wkładać ją na całej długości szyby jak najgłębiej między

> szybę a deskę. Jeżeli papier będzie mokry mamy nieszczelną

> szybę.

> Jest tylko jeden sposób (zakładając, że folia pod tapicerką jest w

> całości) : przez głosniki.

> Pozdroofka

Dzieki Lelek. Tak szczerze, mialem nadzieję, ze się odezwiesz. ten wyklad o parowaniu jest genialny. Drzwi sa szczelne, założylem folię w całosci i porządnie przykleilem.

Jeśli chodzi o przednią szybę, to mam luźne uszczelki i facet od szyb powiedzial, ze tak ma być.

Włożyć papier między szybą, a deskę rozdzielczą na całej szerokości - czyli do wewnątz woda może się dostać jedynie przy łączy szyby. Dobra. A co tym otworem na końcu szyby? Tam miedzy blotnikiem?

Napisano

> ten wyklad o parowaniu jest genialny.

IThankYou.gif

> Jeśli chodzi o przednią szybę, to mam luźne uszczelki i facet od szyb

> powiedzial, ze tak ma być.

To nie chodzi o uszczelki, mogą być sobie luźne. Szyba jest przyklejona czarnym klejem do ramy "na zakladkę". Po prostu szyba leży na ramie na warstwie kleju. I to właśnie o to klejenie chodzi. Jeżeli monter się nie popisał i klej nie wypełnia dokładnie spoiny to przez powstałe nieszczelności woda będzie dostawać się do wnętrza kabiny.

> A co tym otworem na końcu szyby? Tam miedzy blotnikiem?

Kurna, nie bardzo wiem o jakim otworze mówisz. Może na którejś focie z manuala o parowaniu widać ten otwór?

Pozdroofka

Napisano

> Kurna, nie bardzo wiem o jakim otworze mówisz. Może na którejś focie

> z manuala o parowaniu widać ten otwór?

Jak zdejmiesz plastikowe podczybie to na obu "końcach" tej "rynny" są otwory którymi spływa woda.

Chyba właśnie oto chodzi.

Napisano

też miałem mokro pod dywanikani w vectrze A, jak zdjęłem te wszystkie dywanki do gołej blachy - to lałem wodę na szybę i patrzałem jak leci. U mnie okazało się że był zatkany ten gumowy lejek który odprowadza wodę w części sinikowej - przez co woda przelewała się przez ramkę obudowy filtra płkowgo.

---------------

Astra X16SZ 95

Napisano
  • Autor

Panowie. Gumowy lejek jest drożny. Otwory w rancie też. Wydaje mi się najbardziej prawdopodobna jest ta uszczelka pod szybą. Chcialbym jednak wyeliminowac jeszcze jedno ciekawe miejsce, o którym wie tylko ktoś kto zdjał błotnik. Dolne kąty proste (lewy i prawy) szyby otoczone czarną uszczelką i nagle kończą się. Jest szczelina i zaczyna się błotnik. Jestem pewny, że tam dostaje się woda, ale kompletnie nie wiem co się z nią dzieje. Czy poleci sobie na dół i cześć, czy w jakiś sposób może przedostać się do środka? Jeżeli ktoś z Was rozebrał blotnik to wie, czy tamtędy woda ma fizyczną możliwość przedostania się, czy nie. Jeżeli to wyeliminuje to pozostaje podszybie. Jestem w pracy i nie mam aparatu, z dostepnych mi zdjęć z netu spróbuję przedstawić o jaką szczelinę (otwór to nie, nieco przesadziłem) mi chodziło (patrz załącznik). Lelek, czy ja mogę jakoś odsunąć uszczelkę z szyby i na wszelki wypadek na ten klej dołożyć silikonu? Bo nie widzę kompletnie ktoredy leci, a mam wilgotno.

post-66408-14352475050716_thumb.jpg

Napisano

Witam.

Wydaje mi się, że woda tym "bokiem" (na 3 zdjęciu) na uszczelce spływa otworami ze zdjęcia 1, ale może nie mam racji hmm.gif ?

A w błotniku nie ma żadnego kanału, poprostu leci sobie na dół.

Też miałem mokro. Wywaliłem wszystko co można było bez zbytniej dewastacji środka auta, wysuszyłem i zgodnie z powieścią kryminalną Alfreda "lelka" Chiczkoka wink.gif, uszczelniłem - na razie sucho...Acha, mechanik wykluczył walniętą nagrzewnicę, bo mokro robiłoby się od tunelu do podłogi pod nogami, a nie tylko na podłodze.

Pozdrawiam

cANDg

Napisano

> Panowie. Gumowy lejek jest drożny. Otwory w rancie też. Wydaje mi się

> najbardziej prawdopodobna jest ta uszczelka pod szybą. Chcialbym

> jednak wyeliminowac jeszcze jedno ciekawe miejsce, o którym wie

> tylko ktoś kto zdjał błotnik. Dolne kąty proste (lewy i prawy)

> szyby otoczone czarną uszczelką i nagle kończą się. Jest

> szczelina i zaczyna się błotnik. Jestem pewny, że tam dostaje

> się woda, ale kompletnie nie wiem co się z nią dzieje. Czy

> poleci sobie na dół i cześć, czy w jakiś sposób może przedostać

> się do środka? Jeżeli ktoś z Was rozebrał blotnik to wie, czy

> tamtędy woda ma fizyczną możliwość przedostania się, czy nie.

> Jeżeli to wyeliminuje to pozostaje podszybie. Jestem w pracy i

> nie mam aparatu, z dostepnych mi zdjęć z netu spróbuję

> przedstawić o jaką szczelinę (otwór to nie, nieco przesadziłem)

> mi chodziło (patrz załącznik). Lelek, czy ja mogę jakoś odsunąć

> uszczelkę z szyby i na wszelki wypadek na ten klej dołożyć

> silikonu? Bo nie widzę kompletnie ktoredy leci, a mam wilgotno.

Masz rację! Woda wlewana w otwór na zdjęciu nr 1 przedostanie może przedostać się do środka! Właśnie 4 tygodnie temu sprzwdziłem podłowę a tam pełno wody po stronie kierowcy! Wszystko zalane! Musiałem wyjmować i susyć! Okazało się że gdy wlewałem wodę w otwór zdjęcia nr 1 woda przedostawała się do środka! Powód rozszczelnienie u góry gdzieś w tej wynience zdjecie nr 1 Zakleiłem silikonem łączenie i zostawiłem otwór. Teraz nie ma mowy żeby woda przeciekła! Spływa spokojnie na gół nie dostając sie już do kabibu! Czyli gdzieś może i u ciebie jest takie rozszczelenienie!

Napisano

> gdy wlewałem wodę w

> otwór zdjęcia nr 1 woda przedostawała się do środka!

No chyba żarty sobie robisz...

> Powód

> rozszczelnienie u góry gdzieś w tej wynience zdjecie nr 1

No to nie mów, że wlewała się przez ten otwór. Uszczelnienie blach ci puściło a nie lało się przez ten otwór. Przecież otwór zaczyna się w miejscu gdzie kończy się kabina.

> Spływa spokojnie na gół nie dostając

> sie już do kabibu!

A tego to już kompletnie nie rozumiem.... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam

Proponuje sprawdzic czy przypadkiem spod tapicerki drzwi nie wycieka woda, bo czasem folia jest zle przyklejona lub uszkodzona i wtedy woda wlewa sie do auta...mialem, podobna systuacje

pozdrawiam

Napisano

Wystarczy, że uszczelka podszybia nie będzie dobrze przylegała do szyby i będzie w środku mokro, jako że woda spływająca po szybie leci prosto w nagrzewnicę (bezpośrednio lub przez filtr ppyłkowy). Jak ktoś nie wierzy to niech sobie sprawdzi tongue.gif. Krawędź szyby wypada w połowie wysokości wlotu nagrzewnicy. Też miałem mokro swojego czasu pod wykładziną i uszczelniłem uszczelkę silikonem, a obecnie zamiast tej uszczelki mam rurkę igielitową (bo nie miałem nic lepszego) fi 5 mm wciśniętą pomiędzy plastik a szybę i też jest git.

Napisano

> Jak ktoś nie wierzy to niech sobie sprawdzi .

Ja nie wierzę wink.gif U mnie górny plastik przylega do szyby tylko w dwóch miejscach, punktowo zlosnik.gif tam gdzie trzymają go nakretki wycieraczek. A mimo to nic mi się nie leje.

Najważniejsza jest uszczelka POD tym plastikiem (po jego spodniej stronie) bo to ona ma zatrzymać wodę spływającą z szyby.

Oczywiście możesz mieć inne zdanie i jeździć z jakimiś wynalazkami poutykanymi między plastik a szybę, żyjemy w (teoretycznie) wolnym kraju... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ja nie wierzę U mnie górny plastik przylega do szyby tylko w dwóch

> miejscach, punktowo tam gdzie trzymają go nakretki wycieraczek.

To Ci jeszcze wkrętów brakuje chyba icon_rolleyes.gif

> A mimo to nic mi się nie leje.

> Najważniejsza jest uszczelka POD tym plastikiem (po jego spodniej

> stronie) bo to ona ma zatrzymać wodę spływającą z szyby.

A ja myślałem, że ja właśnie o tej uszczelce hmm.gif

> Oczywiście możesz mieć inne zdanie i jeździć z jakimiś wynalazkami

> poutykanymi między plastik a szybę, żyjemy w (teoretycznie)

> wolnym kraju...

Jak się nie ma tej uszczelbo, bo odeszła...

zlosnik.gif

Napisano

U mojego brata w sienie ciekło progiem. Rozkręciliśmy do gołej blachy i okazało sie, że niewilką dziurką w progu leci. Bitex załatwił temat

Napisano

> U mojego brata w sienie ciekło progiem. Rozkręciliśmy do gołej blachy

> i okazało sie, że niewilką dziurką w progu leci. Bitex załatwił

> temat

W pierwszych Sienach to była chyba norma jakaś, bo znam gościa który miał mokro ciągle w bagażniku. Podczas szukania przecieku zdesperowany siedział zamknięty w bagażniku a drugi lał wodę i nic. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że woda dostawała się progiem w czasie jazdy. yikes.gif

Napisano

> To Ci jeszcze wkrętów brakuje chyba

Wkrętów nie brakuje, z tym, ze nie bardzo dociskają plastik do szyby smile.gif

> A ja myślałem, że ja właśnie o tej uszczelce

No nie... Napisałeś:

Quote:

Krawędź szyby wypada w połowie wysokości wlotu nagrzewnicy.

Owszem, ale zapomniałeś o drobnym szczególe: poniżej krawędzi szyby jest jeszcza płytka rynienka, ktorej krawędź dolną stanowi wywinięty rant blachy. Tą rynienka ma spłynąć woda, która dostała się z szyby pod górny plastik. Aby woda nie przelawała się przez krawędź rynienki (która jest bardzo płytka) w plastik od spodu jest wciśnięta piankowa uszczelka, która ma dolegać do owego rantu z blachy. Ze starości gąbka twardnieje i nie trzyma puszcając wodę na filtr.

Nie będę się rozpisywał drugi raz, wszystko na ten temat zawarłem tu:

http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/parowanie/parowanie.html

Uszczelka i rynienka rysunek nr 5 i fota nr 6

Pozdroofka

> Jak się nie ma tej uszczelbo, bo odeszła...

Napisano

A czytałem czytałem, tylko teraz to się zastanawiam czy u mnie ta druga uszczelka jest (była?), w każdym bądź razie ja uszczelniłem wyżej tj. na styku podszybia i szyby. A za sam tutorial to respect 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam

> Proponuje sprawdzic czy przypadkiem spod tapicerki drzwi nie wycieka ....

Właśnie.

Dogadałem się z gościem na myjni i szukaliśmy.

Okręciłem progi, wyjąłem te pierwsze gąbki (tych drugich (z przodu) nie dałem rady, obłożyłem gazetami i mam tak:

1) koło głośnika ciurkiem ładnie leci sobie nadół na uszczelkę, następnie po blaszce pod dywanik, a co będzie sobie żałować angryfire.gif,

2) gazety, które powpychalem pod szybę, suche;

3) gazety, które były pod druga gąbką, na kole zrobiły się wilgotne kiedy lałem wodę dokładnie na lusteko i tą szczelnę, którą starałem się pokazać na zdjęciu;

4) wymacałem, że tak z 15 cm gdy blacha wspina się do góry, występuje rant, łączenie blach. Wilgtny, czy to może być to?

Na razie susze go przed zimą. Drzwi rozebrałem i staram się je uszczelnić, na ten rant w podłodze nawalę silikonu (uniwersalnego). I zobaczymy.

Napisano

> zrobiły się wilgotne

> kiedy lałem wodę dokładnie na lusteko i tą szczelnę, którą

> starałem się pokazać na zdjęciu;

Chyba obaj mielismy rację. Ty do szczeliny ja do głośników:

Quote:

(zakładając, że folia pod tapicerką jest w całości) : przez głosniki.

Przypomina mi się mój Peugeot, w którym też lało się przez tapicerkę drzwi i nijak nie mogłem tego uszczelnić. Tak czy inaczej wyrazy współczucia...

Pozdroofka

Napisano

witam, ja w kwesti skrzypiacego pedału sprzęgła, miałem to samo, wyciągałem i smarowałem linke , smarowałem cały mechanizm przy pedale i NIC !! Pojechałęm do mechnika podniósł auto na podnośniku odkręcił mały dekielek przy sprzęgle i tam jest łapa która dociska sprzęgło, popryskał smarem i EUREKA !! Pedał chodzi cicho i leciutko. Zajęło mu to może 15 min a ja walczyłem z tym chyba ze 2 miechy. Pozdrawiam. 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzięki lelek i tombiksg. O drzwich wogóle nie myslałem. A ztą szczelina powalczę jeszcz może na wiosnę, trzebaby blotnik zdjać i polać i przypatrzeć się dokładnie. Mam nadzieję, że silikon na łączeniu tych blach uratuje mi podwozie na zimę.

Napisano

Witam.Rozwiązałeś problem wody ?Jeśli nie to może coś dorzucę od siebie.Jak w marcu nabyłem swoją Asterkę też miałem ten sam problem.Szukałem długo i chyba znalazłem.( u mnie pomogło)Z komory silnika do kabiny po obu stronach (lewa i prawa) wchodzą wiązki elektryczne.W nich znalazłem niewielkie otwory ( prawdopodobnie ktoś wcześniej coś przeciągał do kabiny).Zapaprałem to wszystko silikonem i jest ok.Spróbuj u siebie .Może pomoże. 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.