Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CB do astry

Featured Replies

Napisano

Witam panowie

chcę kupić sobie jakieś tańsze CB radyjko do samochodu ( rozmowy typu gdzie stoją miśki:))

zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem:

1) Cobra 19 DX IV z antenką HUSTLER IC-100 lub PRESIDENT FLORIDA

2) ALAN 199 A, antenki jak wyżej

3) Alan 100 plus, antenki jak wyżej

panowie pomóżcie

pozdrawiam

Napisano

> 1) Cobra 19 DX IV z antenką HUSTLER IC-100

z wymienionych najlepszy będzie ten zestaw

Napisano

> z wymienionych najlepszy będzie ten zestaw

Witam

Proponuje zapytać kolegów z kącika CB RADIO/GPS

Pozdrawiam

Napisano

czesc

moja rada nie kupuj alana 199 i raczej omijaj ta firme. ja mialem model alan 199 i tragedia to jesturzadzenie zbierajace wszystkie mozliwe zaklocenia i szumy. obecnie mam unidena 520 xl i jest kolosalna roznica.

alalna mialem 3 miesiace i szybko podjalm decyzje aby zmienic.

jezeli nie chcesz przeplacac to wybierz unidena 510 xl jest naprawde dobry i obowiazkowo antenene okolo 1 metra albo im wiecej tym lepiej. masz iwkszy zasiek a jak scinasz zasieg aby nie bylo szumow to automatycznie z 10 km robi ci sie 5, 6 km moze 4

a jak kupisz krotka antene majaca zasieg 5 km i zetniesz szymy sqelechem to zrobisz 2 km moze 2.5

wiec nei ma to sensu

Napisano

Nie zgadzam się z kolegom MARCIN30 w ani jednej kwestii ...

Mam ALANA 100+ i jestem z niego bardzo zadowolony - za takie pienądze w moim wypadku sprawdza się wyśmienicie ...

Antenkę mam PRESIDENT'a o długości 50 cm z oryginalną wbudowaną cewką i też nie mam jej nic do zarzucenia ...

A pisanie, że czym wyższa tym lepsza, to jakaś bzdura i kompetna pomyłka ... Najważniejsza jest dobra masa i zestrojenie ...

Napisano

> jezeli nie chcesz przeplacac to wybierz unidena 510 xl jest naprawde

Uniden'a to już ciężko dostać. Też bym chętnie kupił 520, ale nie ma.

Pozdro

Napisano

> Uniden'a to już ciężko dostać. Też bym chętnie kupił 520, ale nie ma.

> Pozdro

Ja w swojej asterce mam COBRE 19DXIV i MAGNUM NEW LEMM AT-71 Spisuje się świetnie!!!

Polecam gr88

Napisano

ja od dłuzszego czasu zastanawiam się nad kupnem CB

nie potrafie tylko sobie wyobrazić asterki htb z antenką

może moglibyście rzucić jakimiś zdjęciami jak to macie rozwiązana w waszych asterkach, interesuje mnie magnes i mocowanie na uchwycie

byłbym wdzięczny i pewnie bym się przekonał jak bym zobaczył.

miłego weekendu

Napisano

> Uniden'a to już ciężko dostać. Też bym chętnie kupił 520, ale nie ma.

Na rynku nie ma uniden 520 i 510 ponieważ zostały wciągniete na listę wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami (http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/28/71/2871.pdf) a zostały tam wpisane poniewaz niespełniaja jakis tam norm europejskich (niby śmieca na sąsiednich kanałach CB). Jednakże wciagnięcie na taka listę nie oznacza zakazu uzywania takich urządzeń a jedynie ich dystybucji. Temat dość gorący na forach zwiazanych z cb. W każdym bądź razie chodzi o to że deklaracje zgodności jakie sie otrzymuje przy kupnie uniden 520 lub 510 są mało wiarygodne ale uzytkownika to nie interesuje. Powinien matrwić się tym ten kto ją podpisał. Moim zdaniem unideny za dobrze sie sprzedawały i zadziałała konkurencja .

Ja mam uniden 520XL i jestem z niego zadowolony.

Napisano

> Na rynku nie ma uniden 520 i 510 ponieważ zostały wciągniete na listę

> wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami

> (http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/28/71/2871.pdf) a zostały

> tam wpisane poniewaz niespełniaja jakis tam norm europejskich

> (niby śmieca na sąsiednich kanałach CB). Jednakże wciagnięcie na

> taka listę nie oznacza zakazu uzywania takich urządzeń a jedynie

> ich dystybucji. Temat dość gorący na forach zwiazanych z cb. W

> każdym bądź razie chodzi o to że deklaracje zgodności jakie sie

> otrzymuje przy kupnie uniden 520 lub 510 są mało wiarygodne ale

> uzytkownika to nie interesuje. Powinien matrwić się tym ten kto

> ją podpisał. Moim zdaniem unideny za dobrze sie sprzedawały i

> zadziałała konkurencja .

> Ja mam uniden 520XL i jestem z niego zadowolony.

Akurat się z Tobą nie zgodzę. Myśląc (i postępując) w ten sposób sami sobie robimy krzywdę. Przecież sami sobie śmiecimy na kanałach.

A potem są opinie typu: komuś tam wchodzę na telewizor (mikrofalówkę, telefon, radio, lodówkę - niepotrzebne skreślić). Lub: jakiś głąb przeszkadza na CB bo gada 5 kanałów wyżej.

Jeśli sami też o "higienę" na CB nie zadbamy to sami się ugotujemy we własnym sosie.

Że nie wspomnę o wulgaryzmach i innych zjawiskach na kanałach.

Napisano

>ostatnio pozyczylem koledze z pracy moje radio i antene (magnes) do boxera peugeota az mi sie nie chcialo wierzyc ze taka poprawa jakosci odbioru. wiec im wyzej antena zamontowana tym lepiej ja mam 1,5 m i jest ok opel nie wyglada z nia smiesznie ale jakosc zdecudowanie lepsza ba bez porownania jaka byla z antena midland dl ok 45 cm, obecnie president

wiec zanim kupisz odsluchaj radio na antenie jaka zamierzasz kupic zebys pozniej nie marudzil. i rob to na samochodzie podobnym do astry (wysokosc i sylwetka)

Napisano

> Nie zgadzam się z kolegom MARCIN30 w ani jednej kwestii ...

> Mam ALANA 100+ i jestem z niego bardzo zadowolony - za takie pienądze

> w moim wypadku sprawdza się wyśmienicie ...

moze masz po prostu jakis "lepszy" egzemplarz. nawwet jak CI sie uda zestroic Twoje radio tak zeby odbieralo dobrze to nic nie zmieni faktu, ze alan 100 ma fatalna modulacje. i niestety inni Cie beda slyszec zle.

teoria o alanie 100 i 199 nie wziela sie znikad.

radio samo w sobie moze i jest dobre ale trzeba je doprawcowac - dac specowi aby dokonal poprawek tego co sknocila fabryka.

jest to mozliwe i po takich przerobkach alan 100/199 moze i przewyzszac u520.

ale moim zdaniem nie warto kupowac i bawic sie w przerobki. jest tyle inych modeli za podobne pieniadze, ze mozna cos wybrac.

Napisano

> Witam panowie

> chcę kupić sobie jakieś tańsze CB radyjko do samochodu ( rozmowy typu

> gdzie stoją miśki:))

> zastanawiam sie nad takim rozwiązaniem:

> 1) Cobra 19 DX IV z antenką HUSTLER IC-100 lub PRESIDENT FLORIDA

> 2) ALAN 199 A, antenki jak wyżej

> 3) Alan 100 plus, antenki jak wyżej

> panowie pomóżcie

> pozdrawiam

Witam. Ja u siebie (kombi) mam Alana 48+ i antenkę Santiago (2 metry mocowana do relingów) działa bardzo dobrze.

Nie zgadzam się z tym, że długoś anteny nie ma znaczenia. Ma i to duże. Im wyższa tym większy zasięg. oczywiście ważny jest zysk anteny (dB), poprawne zestrojenie. pozdrawiam

Napisano

> Akurat się z Tobą nie zgodzę. Myśląc (i postępując) w ten sposób sami

> sobie robimy krzywdę. Przecież sami sobie śmiecimy na kanałach.

> A potem są opinie typu: komuś tam wchodzę na telewizor (mikrofalówkę,

> telefon, radio, lodówkę - niepotrzebne skreślić). Lub: jakiś

> głąb przeszkadza na CB bo gada 5 kanałów wyżej.

> Jeśli sami też o "higienę" na CB nie zadbamy to sami się ugotujemy we

> własnym sosie.

> Że nie wspomnę o wulgaryzmach i innych zjawiskach na kanałach.

Masz prawo sie ze mna nie zgadzać. Jednakże ja napisałem że śmieci na sąsiednich kanałach a nie że zakłuca pracę odbiorników radiowych czy też telewizyjnych albo jak bedę rozmawiał na kanale 19 to bedą mnie słyszeli na wszystkich kanałach od 1 do 40. Jeszecze raz podkreślam SĄSIEDNICH, czyli jak jestem na 10 to może śmiecić na 9 i 11 ale ja osobiście nie zauważyłem tego zjawiska dlatego mam duzy dystans do tej sprawy. Dodatkową kwestią w tej sprawie jest fakt, iż nie słyszałem żeby inne radia CB, będące obecnie dostępne na rynku, miały wykonane podobne badania w Polsce. Po prostu dystrybutorzy podbijaja sie na deklaracjach zgodności, że dany wyrób jest zgodny z odpowiednimi normami bez żadnych badań bo nikt tego od nich nie wymaga. Wg ustawy o ocenie zgodności cała odpowiedzialność spoczywa na podpisujacym deklarację czyli producencie lub upowaznionym przez producenta przedstawicielu. W Polsce badania sa dość drogie i dystrybutorzy czy tez producenici nie wykonyją ich zbyt czesto maksymalizując swoje zyski. Jeżli wszyscy przestrzegali by zapisów ustawy o zgodności to przykupnie byle czego powinienes poprosić o deklarację zgodności na dane normy a jeszcze lepiej żeby pokazano Ci certyfikat zgodności (wystawiony na podstawie badań) który jest wystawiany przez niezależne jednostki badawcze akredytowane przez Polaskie Centrum Akredytacji. A kupując wiertarkę czy telewizor prosisz o takie dokumenty? Widzisz znaczek CE i to Ci wystarcza a czy dany wyrób jest zgodny z normami tego nie jesteś pewien.

Odnośnie zaś kultury w eterze to masz słuszna rację że jezeli ktos ma bluźnić albo zakłucać innym rozmowy to niech lepiej się nie odzywa. W moim odczuciu zjawisko braku kultury niestety się nasila.

Napisano

> Nie zgadzam się z kolegom MARCIN30 w ani jednej kwestii ...

> Mam ALANA 100+ i jestem z niego bardzo zadowolony - za takie pienądze

> w moim wypadku sprawdza się wyśmienicie ...

> Antenkę mam PRESIDENT'a o długości 50 cm z oryginalną wbudowaną cewką

> i też nie mam jej nic do zarzucenia ...

> A pisanie, że czym wyższa tym lepsza, to jakaś bzdura i kompetna

> pomyłka ... Najważniejsza jest dobra masa i zestrojenie ...

Widzę kolego że jesteś kompletnie niezorjentowany w temacie, a CB używasz tylko i wyłącznie antymiśkowo. Wybrałeś najgorsze radio jakie może być na rynku,a że ci bardzo nie szumi to normalne na 50 cm antenie. Jeżeli założyłbyś przynajmniej normalną antenę, czyli normalne anteny zaczynają sie dopiero od 1 m w górę,to zaraz radio wylondowało by za oknem z powodu szumów.Alan 100,199, to potocznie zwane szumofony.Na twojej antence zasięg w dobrych warunkach to raptem 2 KM w lini prostej. Kompletną pomyłką to jest twój post,jeżeli nie jesteś zaawansowanym CB-istą to nie wypisuj takich bredni tylko poczytaj dobrą lektóre ,a wszystko stanie się jasne:http://cb-radio.pl/phpBB/index.php.

Jakbyś posłuchał innego zestawu np.Uniden 520+ML145 to wtedy mógłbyś mówić o pełnym zadowoleniu. 20.GIF

Napisano

Witam.

Ja mam u siebie Uniden 520XL + Hustler i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony, najwiekszy zasięg jaki do tej pory udało mi sie potwierdzić to okolo 10 km (Czernin - Mikołajki Pomorskie) - gościa z Mikołajek słyszałem czysto i wyraźnie (bez szumów), on mnie zreszta też. Antenke 1m spokojnie można schowac do bagażniczka, a radyjko mam w miejscu popielniczki...

Uważam że zakup CB do autka to jedna z najlepszych inwestycji.

Napisano

> http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/28/71/2871.pdf

I co z tego wynika??????

Ja posiadam świadectwo zgodności wydane przez jakieś tam laboratorium. To jak wtedy było badane to wszystko było OK a nagle zrobiło się coś nie tak???????? Ta sprawa śmierdzi z daleka powinno się powołac komisję sledczą. zlosnik.gif

Ja nadal będę używać tego radia bo dlaczego by nie?????Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w jego działaniu.

Napisano

> I co z tego wynika??????

A no wynika z tego że te radia śmiecą w eterze.

CB składa się z nadajnika i odbiornika. Twoje stanowisko jest mniej więcej takie:

1. ODBIORNIK - jak jadę za smrodliwcem to jest źle bo mi śmierdzi. angryfire.gif

2. NADAJNIK - jak ja smrodzę tym za mną to jest dobrze bo ja tego nie czuję. yay.gif

Napisano

> Witam.

> Ja mam u siebie Uniden 520XL + Hustler i jestem z tego zestawu bardzo

> zadowolony, najwiekszy zasięg jaki do tej pory udało mi sie

> potwierdzić to okolo 10 km (Czernin - Mikołajki Pomorskie) -

> gościa z Mikołajek słyszałem czysto i wyraźnie (bez szumów), on

> mnie zreszta też. Antenke 1m spokojnie można schowac do

> bagażniczka, a radyjko mam w miejscu popielniczki...

> Uważam że zakup CB do autka to jedna z najlepszych inwestycji.

Amen. Nic ujac. A na dodatek powiem ze na stornie asterki jest manual jak wsadzalem radyjko w miejsce popielniczki.

Napisano

ja zakupilem midlanda 1001z i lemm at900

radyjko jest w schowku z przodu (zaloze jeszcze jakis glosniczek zewnetrzny) a antenka na uchwycie klapy bagaznika

musze tylko kupic dluzszy kabel antenowy (kombi biglaugh.gif) i wystroic

Napisano

> A no wynika z tego że te radia śmiecą w eterze.

To ciekawe że dotąd nie śmieciły a teraz nagle zaczeły??????

W eterze to bardziej śmiecą barany co się CB posługiwać nie umieją i dla jaj sobie dzwonki z komórki puszczają

Po drugie nic takiego nie zauważyłem jak jakieś "śmiecenie"

> CB składa się z nadajnika i odbiornika.

Co Ty nie powiesz???????? zlosnik.gif

> Twoje stanowisko jest mniej

> więcej takie:

> 1. ODBIORNIK - jak jadę za smrodliwcem to jest źle bo mi śmierdzi.

> 2. NADAJNIK - jak ja smrodzę tym za mną to jest dobrze bo ja tego nie

> czuję.

Moje stanowiski jest takie że ktoś dostał "w łape" od kogoś co mu sie presidenty słabo sprzedawały i tylko tyle.

Jeżeli chcesz wiedzieć w robocie przetestowaliśmy moje radyjko na aparaturze kontrolnej Rohde-Schwarc (aparatura kontrolno pomiarowa do radiotelefonów) i zapewniam że uniden nie odbiega parametrami od innych radyjek CB.

Zadnego śmiecenia nie wykryliśmy.

Napisano

> ktoś dostał "w łape" od kogoś co mu sie

> presidenty słabo sprzedawały i tylko tyle.

TTM i takie jest zdanie fachowcow ktorzy tym handluja od lat i na codzien waytogo.gif

Panowie, bo to Polska wlasnie crazy.gif

Napisano

> To ciekawe że dotąd nie śmieciły a teraz nagle zaczeły??????

Jak najbardziej możliwe - może inny wytwórca??

> W eterze to bardziej śmiecą barany co się CB posługiwać nie umieją i

> dla jaj sobie dzwonki z komórki puszczają

Zgadzam się z Tobą

> Po drugie nic takiego nie zauważyłem jak jakieś "śmiecenie"

Ty nie, ale inni jak najbardziej - Twoje śmiecenie z Twojego radiotelefonu

> Moje stanowiski jest takie że ktoś dostał "w łape" od kogoś co mu sie

> presidenty słabo sprzedawały i tylko tyle.

Głosisz spiskową teorię dziejów - ostatnio bardzo modna

> Jeżeli chcesz wiedzieć w robocie przetestowaliśmy moje radyjko na

> aparaturze kontrolnej Rohde-Schwarc

Rohde & Schwarz

(aparatura kontrolno

> pomiarowa do radiotelefonów) i zapewniam że uniden nie odbiega

> parametrami od innych radyjek CB.

> Zadnego śmiecenia nie wykryliśmy.

A ja Cię zapewniam że szukaliście niedokładnie (albo trafiłeś na dobry egzemplarz). I jeszcze jedno: w liście wyrobów napisano - kraj pochodzenia - CHINY

PS. Tematem radiotelefonów, radiostacji i pochodnych bawię się od 35 lat a zawodowo od 30 lat i naprawdę wiem co mówię (piszę).

Napisano

> A ja Cię zapewniam że szukaliście niedokładnie (albo trafiłeś na

> dobry egzemplarz). I jeszcze jedno: w liście wyrobów napisano -

> kraj pochodzenia - CHINY

> PS. Tematem radiotelefonów, radiostacji i pochodnych bawię się od 35

> lat a zawodowo od 30 lat i naprawdę wiem co mówię (piszę).

Widze ze nasza dyskusja nie ma sensu skoro piszesz że się zajmujesz tym od 30 lat i wiesz co piszesz a w drugim miejscu piszesz że pomiary radia wykonliśmy niedokładnie.

Nie rozumiem jak można zrobić to nie dokładnie. Przecież szukaliśmy tych "mocy na innych kanałach"

Po drugie sprawdzałem na bazie z różnymi radiami nadawałem na różnych kanałach i nikomu nie zakłócałem, więc nie pisz że ja tego nie słyszę bo sprawdzaliśmy to z różnymi kierowcami i różnie radyjka.

Napisano

> Widze ze nasza dyskusja nie ma sensu skoro piszesz że się zajmujesz

> tym od 30 lat i wiesz co piszesz a w drugim miejscu piszesz że

> pomiary radia wykonliśmy niedokładnie.

Przeczytaj dokładnie co napisałem a potem się bulwersuj:

A ja Cię zapewniam że szukaliście niedokładnie (albo trafiłeś na dobry egzemplarz). I jeszcze jedno: w liście wyrobów napisano - kraj pochodzenia - CHINY

I kończmy tutaj bo to nie kącik CB i zaraz nas ktoś chaja.gif

Napisano

> I kończmy tutaj bo to nie kącik CB i zaraz nas ktoś

zapewniam, ze nikt Was tutaj nie mlot.gif

za duzo suszarek i fatgrafow sie narobilo aby komus przeszkadzal taki temat

ja w tym roku poplacilem na tyle duzo, ze kupilbym za to nie najtanszy komplet

od kilku dni mam w prywatnym i z checia czytam takie tematy bo mam 520 i 538

Napisano

> zapewniam, ze nikt Was tutaj nie

Zachęcony wypowiedzią dodam tylko że, (moim zdaniem) najlepszym rdt CB jest President Jackson. Ma tylko jedną wadę - jest trochę duży do Asterki. Ale ma super odbiornik. Ja używam Lincolna lub Granta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.