Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Letnie vs. zimowe (opony oczywiście) organoleptyka

Featured Replies

Napisano

Niedawno miałem spotkanie z drzewem (o czym pisałem w innym wątku). Okazało się, że zapas mam zimowy. Efekt taki, że na lewym przednim kole miałem Goodyear Eagle F1 a na prawym przednim kole Pirelli SnowControl.

Jak było jeszcze ciepło - bez problemu kręciłem prawym kołem, a przy hamowaniu ściągało mnie w lewo a w prawym kole ABS włączał się przy byle hamowaniu.

Miałem też okazję przetestować taką kombinację przy ujemnej temperaturze jak sypał śnieg i na przymarzniętych wiaduktach.

Wniosek jest jeden - i przy zamarzniętym wiadukcie (marznąca, mokra droga) jak i przy śniegu (kilka centymetrów świeżo spadłego, nie zamienionego jeszcze w błotko pośniegowe) - przyczepność dopiero tych dwóch konkretnych opon się wyrównała. Buksować zaczynały razem i ABS włączał się w tym samym momencie (mniej więcej - oczywiście odczucie własne, bez żadnych specjalnych machin pomiarowych).

Pytanie jeszcze, jak wyglądałoby to na lodzie - ale generalnie doświadczenia te przekonują mnie, że w zimówkach jest sporo marketingu, a mało prawdy.

Napisano

> Pytanie jeszcze, jak wyglądałoby to na lodzie - ale generalnie

> doświadczenia te przekonują mnie, że w zimówkach jest sporo

> marketingu, a mało prawdy.

Moje doswiadczenia przekonuja mnie dokladnie odwrotnie. W piatek ledwo zajechalem na wioske, z trudem wjechalem do garazu w ktorym zmienilem kola na zimowe, i na nich jezdzilem sobie niemal jak po asfalcie. Letnie opony to nowe Kleber Dynaxer HP2, zimowe Debice Frigo Dir z 99 roku okolo 5 mm bieznika.

Z ktoryms z nas cos jest jednak nie tak, jak myslisz - z kim? zlosnik.gif

Napisano

> Niedawno miałem spotkanie z drzewem (o czym pisałem w innym wątku).

> Okazało się, że zapas mam zimowy. Efekt taki, że na lewym

> przednim kole miałem Goodyear Eagle F1 a na prawym przednim kole

> Pirelli SnowControl.

> Jak było jeszcze ciepło - bez problemu kręciłem prawym kołem, a przy

> hamowaniu ściągało mnie w lewo a w prawym kole ABS włączał się

> przy byle hamowaniu.

> Miałem też okazję przetestować taką kombinację przy ujemnej

> temperaturze jak sypał śnieg i na przymarzniętych wiaduktach.

> Wniosek jest jeden - i przy zamarzniętym wiadukcie (marznąca, mokra

> droga) jak i przy śniegu (kilka centymetrów świeżo spadłego, nie

> zamienionego jeszcze w błotko pośniegowe) - przyczepność dopiero

> tych dwóch konkretnych opon się wyrównała. Buksować zaczynały

> razem i ABS włączał się w tym samym momencie (mniej więcej -

> oczywiście odczucie własne, bez żadnych specjalnych machin

> pomiarowych).

> Pytanie jeszcze, jak wyglądałoby to na lodzie - ale generalnie

> doświadczenia te przekonują mnie, że w zimówkach jest sporo

> marketingu, a mało prawdy.

albo masz zajebiste letnie albo *** zimowe grinser006.gif ja wymieniłem ostatnio typowo letnie continentale na zimowe fuldy i nawet na mokrej nawierzchni te zimowe trzymają się duuuużo lepiej,na śniegu na moich conti nie dałoby rady ruszyć,bo takie właśnie teraz robią te letnie opony.A no i w służbówce śmigam teraz na zimowych,w lanosie na całorocznych i przy tych małych opadach śniegu nie odczułem różnicy

Napisano

moje opony letnie to TOYO Proxes 215/40/17

zimowe to Kormoran Snow Pro 185/65/14

w piatek spadlo troche sniegu....wyjazd z osiedla mam leciutko z gorki...jeszcze na letnich oponach myslalem ze sie nie zatrzymam, za niecala godzine bylem juz w zimowych butach i hamowanie nie sprawialo zadnego problemu

u mnie ma znaczenie rowniez rozmiar opon i ich szerokosc - ale mimo wszystko kazda zimowa opona spisuje sie lepiej od najlepszej letniej

Napisano

> Niedawno miałem spotkanie z drzewem (o czym pisałem w innym wątku).

> Okazało się, że zapas mam zimowy. Efekt taki, że na lewym

> przednim kole miałem Goodyear Eagle F1 a na prawym przednim kole

> Pirelli SnowControl.

> Jak było jeszcze ciepło - bez problemu kręciłem prawym kołem, a przy

> hamowaniu ściągało mnie w lewo a w prawym kole ABS włączał się

> przy byle hamowaniu.

Nic dziwnego, ja mam po obydwu stronach takie same opony i zawsze w prawym kole ABS szybciej się włącza. Po pierwsze przy krawędzi jezdni jest więcej nierówności, ABS tego nie lubi grinser006.gif

Po drugie wszystkie zanieczyszczenia z drogi spływają w stronę pobocza, zawsze wiecej syfu jest właśnie tam. Po trzecie przy dużym deszczu od strony pobocza przeważnie płynie rzeczka i są kałuże.

Ot, zagadka rozwiązana biglaugh.gif

Teraz zamień opony stronami i powtórz doświadczenie, ciekaw jestem wyników hmm.gif

Napisano
  • Autor

> albo masz zajebiste letnie albo *** zimowe

To pierwsze to na pewno - co do tej Pirelki nie będę się wypowiadał. Leży już w bagażniku znowu jako zapas.

Jak pisałem - porównuję te konkretne dwa modele opon. Ta zimówka jest droższa od letniej. Nie zmienia to faktu, że przy lekko ujemnej temperaturze jak i przy śniegu F1 spisywały się równie dobrze (a przy dodatniej - zarówno na mokrej jak i na suchej nawierzchni znacznie lepiej się trzymały)_._

Nie zmienia to faktu, że teraz mam założone cztery zimówki Fuldy. Ale dało mi to do myślenia przy następnym zakupie zimówek.

Napisano

> Buksować zaczynały

> razem i ABS włączał się w tym samym momencie

to ty blokade mechanizmu roznicowego masz w swoim lanosie?

Napisano

Opona oponie nie równa.

Ja mam organoleptyczne porównanie z którejś zimy, gdy zmieniałem oponki pod blokiem (bo na felgach miałem).

Padał śnieg, temp w okolicy 0 stopni.

I letnie Kormorany (które w zimę są na prawdę [bip]...we) zrobiły się strasznie twarde i śliskie, tak, że prawie nie dało się ich utrzymać w ręku. Zimówki zachowywały się dobrze.

Ale np Firestone półuniwersalne już były porównywalne do zimówek...

Napisano
  • Autor

> to ty blokade mechanizmu roznicowego masz w swoim lanosie?

Nie. Ale o ile wcześniej ściągało mnie w prawo przy ostrym ruszaniu (a w lewo przy hamowaniu), o tyle na śniegu i lodzie* jechał prosto (zarówno przy ruszaniu jak i hamowaniu) - stąd te wnioski.

*Update

Tu mam na myśli marznący, mokry asfalt na wiadukcie - nie miałem okazji jeździć po "prawdziwym" lodzie.

Napisano

> Moje doswiadczenia przekonuja mnie dokladnie odwrotnie. W piatek

> ledwo zajechalem na wioske, z trudem wjechalem do garazu w

> ktorym zmienilem kola na zimowe, i na nich jezdzilem sobie

> niemal jak po asfalcie. Letnie opony to nowe Kleber Dynaxer HP2,

> zimowe Debice Frigo Dir z 99 roku okolo 5 mm bieznika.

> Z ktoryms z nas cos jest jednak nie tak, jak myslisz - z kim?

Tu sie z kolega zgodze 3 dni temu w Gliwicach byla spora sniezyca wiec pojechalem na placyk sobie poszalec pech chcial ze w drodze zlapalem kapcia na przodzie. Zmienilem na zapas a na zapasie byl letni DYNAXER HP2. Wiec mialem jedna debice dir. i jeden dynaxer na przodzie. Praktycznie non stop sie slizgalo kolo z opona letnia trakcja byla tragiczna zero ciagu porazka na maxa sciana.gifsciana.gif

Napisano

Na oko to sobie można soli nasypać zlosnik.gif

Ja napisze swoje doświadczenia.

1) Spadł pierszy snieg (pare lat temu) wiec postanowiłem wjechać do garażu i zmienic koła bo mialem zimowki i letnie na osobnych felgach. Jako ze podjazd do garazu jest troche wzniesiony nie moglem wjechać. Opony to yokohama jakas tam. Dopiero pchanie z tyłu pomogło. Po zmianie na zimówki zadnych problemow.

2) Zawsze wczesniej zmieniam zimowki ale w tym roku sie spóźnilem i w ostatni weekend wyjezdzam na drogi na których było biało. Kazde hamowanie, nawet lekkie to wlaczanie ABS, na zimowkach tego nie było. Opony Dunlop SP SPORT.

Zrobiłem mase km na letnich i zimowkach w róznych warunkach i nikt mnie nie przekona ze nie ma sensu kupowac zimówek.

Dobre zimówki skrobią śnieg a letnie wyślizgują go.

Napisano

No i zapomniałeś dopisać, żeby ludziki sprawdzili organoleptycznie hamowanie na letnich na suchym asfalcie przy -10 C to taka sama masakra jak na śniegu. Bo oponki są kurr... twarde

zlosnik.gif pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.