Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaryjnosc A II i diesli - prosba o opinie...

Featured Replies

Napisano

Witam,

napiszcie mi prosze jakie sa typowe usterki modeli A II z dieslami, szczegolnie interesuja mnie 1.7 ale 2.0 tez mieszcza sie w zakresie moich poszukiwan, choc z tego co wiem to jest troche rodzajow (dtl, dti, dth, td i inne oznaczenia na silnikach - chyba tylko konstruktorzy sie w tym rozpoznaja smile.gif) i trudno mowic tylko o pojemnosci smile.gif. Przy jakich mniej wiecej przebiegach dzieja sie jakies 'standardowe' usterki, padaja turbiny, wtryskiwacze, czujnik polozenia walu, itd.

Milo bedzie mi tez jak odezwa sie zadowoleni bezawaryjni uzytkownicy nowszych konstrukcyjnie diesli - bo jak sie czyta opinie o awaryjnosci TDCI czy HDI to strach w ogole wchodzic w Focusy czy P206 frown.gif. A jakos juz mam dosc gazu i chce jezdzic na paliwie przewidzianym do silnika...

Dzieki z gory za pomoc...

Napisano

na temat 1.7 to wiem ze sa słabsze troszki od 2.0 ale te z nie jakos szczegolnie awaryjne . 2.0 dtl moc jak prawie jak 1.7 ale dosc wytrzymale. Ja mam 2.0 dth mocy jest całkiem cłkiem ale jak to zwykle bywa apetyt rosnie spalanie nie ma co sie oszukiwac 6 n a trasie trza liczyc a miasto i zima 7l. szczegolnie awryjne jest chyba przepływomierz i nie lac taniego byle jakiego paliwa bo ponoc pompowtryskiwacze czułe al eja zrobilem juz 15tys km i jescze ani mnie nei zawiodła ani nic innego a i w zimie 2.0 sa dobre bo maja podgrzewacze paliwa i pala te dieselki w zimie hej

Napisano

Nie ma aut które by się nie psuły! Zrobiłem dopiero 3 tys moja astrą w dodatku ma ona dopiero 62 tys więc mogę tylko przekazać to co sam słyszałem. Generalnie krąży opinia o tym iż często padają pompy wtryskowe i turbiny. Ale jak widzisz mimo wszystko sam posiadam na dzień dzisiejszy zaturbionego diesla mimo ze wcześniej owa opinie słyszałem smile.gif. A to dlatego iż uważam że większość tych awarii jest winą samych użytkowników. Wiele osób nie stosuje podstawowych zasad używania turbodiesli. Gaszą auto niemal od razu po ostrej jeździe zamiast dać turbince zwolnić na "smarowaniu". Druga sprawa to jakość paliwa. I pompa i wtryskiwacze są smarowane paliwem i jeśli to jest do duszy to i szybciej padnie. O rzepaku, opale itp eksperymentach tez należy zapomnieć - tylko ON ze sprawdzonej stacji.

Napisano

Ja uważam że w 90% wsystko zależy od użytkownika i dodam jeszcze bo to chyba kolege zainteresuje 30.GIF,że w 2.0 jest łańcuch rozrządu ,a w 1.7 pasek.

Napisano

Tak przy okazji (bo to moja pierwsza zima z dieslem) to czy dolewacie jakiś środków w zimę do ON, żeby nie było problemów z zapaleniem. Jesli tak to co macie sprawdzone.

Pzdr.

Napisano

Co prawda AII mam od niedawna, ala swoje "3 grosze" też mogę tutaj wrzucić. Auto z silnikiem jak niżej nie jest demonem prędkości/mocy. Max prędkość to 150 - 160 km/h, ale długo się ją osiąga. Spalanie to średnio coś między 5.5 a 6.5 L na 100km, ale to ciężko określić ze względu na charakterystykę pracy wskażnika paliwa (patrz mała dokładność). Jeśli chodzi o awaryjność to czujnik polożenia wału, przepływka to najczęstsze usterki w tych autach, choć niekiedy słychać coś o pompie albo turbinie. Poza tym mała kultura pracy samego silnika. Jak w zimie - to już sprawdze organoleptycznie na własnej skórze.

Napisano

Ja napisze o silnikach opla 2litrowych bo taki mam.

A więc są dwa rodzaje

-X20DTL o mocy 82kucy oznaczenie DI 16V

-X20DTH o mocy 100 kucy oznaczenie DTI 16V

Oba są turbo dieslami z tym że w DTI jest intercooler.

Po rocznym czasie eksploatacji mogę napisać że do oszczędnych nie należa bynajmiej mój latem po mieśći 7-8 litrów zimą 8-9. Ja jezdze odcinki 10 km.

W trasie około 6 litrów zależy jaką kto ma nogę, mi się udało zejść do 5,5.

Teraz co jest awaryjne.

Całe sterowanie turbiną, przepustnica i EGR'em jest zrobione za pomoca podciśnienia(system wężyków i elektrozaworów)

Jest to dośc awaryjny układ, szczególnie elektrozawory nie lubią wilgoci a są dość kosztowne w ASO 600zeta .Ja wymieniłem przez rok dwa. Na allegro można kupic orginały po 150 zeta zlosnik.gif

Dość czestą awaria szczególnie starszych modeli jest zapowietrzanie się układu paliwowego przez sparciałe wężyki nadmiarowe. Tu naprawa banalnie prosta metr wężyka kosztuje około 4 zeta.

No i na koniec pompa wtryskowa duzo znajdziesz w sieci na jej temat złego ludzie piszą że często pada a naprawa nawet do 6000 zeta. Moje zdanie jest takie że (tak śmiem twierdzić) w 70% awarii gdzie stwierdzono walniętą pompe wcale nie była to pompa a jakie inne pierdoły. Dlaczego tak sądze?????? Bo sam miałem z takim czymś stycznośc, mechanik stwierdził że mam walnieta pompe a okazało sie że walnoł tylko czujnik położenia wału. Mimo podłączenia pod kompa i zczytania błedów serwisant BOSCH'a( nie żaden tam jakiś pan Henio) nie potrafił ich zinterpretować i wysłał mnie do zakładu remontujacego pompy. Żeby nie brak kasy i TIS na domowym kompie pewnie dał bym sie skroić na remont, a tak pół dnia siedzenia w TIS'e wymiana czujnika i Viki śmiga do dzisiaj zlosnik.gif

Wniosek jest taki że mechesy nie znaja sie w ząb na tych silnikach i jedyną diagnozą jaką umieja wydać to walnięta pompa.

Napisano

Witam

Auto posiadam od czerwca ale zdąrzyłem nim zrobić 15kkm. I jak do tej pory zero problemów. 100KM silniczek daje dopiero znać o sobie powyżej 2000Obr (kiedy da znać o sobie turbina). Przy delikatnej jeździe (cykl mieszany - w większości trasa) od 5,2 do 6,5.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

mogę się tylko podpisać pod postami kolegów.

Jak się o maszynkę dba to ona odpłaca właścicielowi tym samym. Moją ujeżdzam prawie dwa lata, zrobiłem 54kkm (teraz ma już 92kkm) i wszystko jest very OK !! Czy trasa czy miasto tylko lać dobre paliwko, dbać o olejek i przeglądy i śmigać.

Co do spalania, to mimo, że nóżkę mam przyciężkawą powyżej 7-7,5 l/100 (mix) jeszcze nie spaliła :-))

pzdr.

Napisano

Moja ma 6 lat i 200 tys.Odpukać bezawaryjnie.Zawsze na czas wymiana elementów eksploatacyjnych / opla u Krisba / i lanie sprawdzonego paliwa.Żadnych wynalazków na zimę.

Spalanie w mieście / do 10 km / lato 7-8 zimą 1l więcej.Trasa to ok.6l .Ciekawostka - komputer w aucie przy 90 -100 pokazuje ok 5.5l/100 a przy 120-130 4.5-5.5l/100.Powyżej 130 to niestety już nawet do 7l/100

Napisano

> Moja ma 6 lat i 200 tys.Odpukać bezawaryjnie.Zawsze na czas wymiana

> elementów eksploatacyjnych / opla u Krisba / i lanie

> sprawdzonego paliwa.Żadnych wynalazków na zimę.

> Spalanie w mieście / do 10 km / lato 7-8 zimą 1l więcej.Trasa to

> ok.6l .Ciekawostka - komputer w aucie przy 90 -100 pokazuje ok

> 5.5l/100 a przy 120-130 4.5-5.5l/100.

to by sie zgadzalo z teoria. wtedy turbinka najlepiej pracuje w moim dtl.

a odnosnie pompy. sam kupilem dieselka i boje sie tej pompy dla tego leje czytse paliwo. I tak w sumie w piatek mnie mechanik powiedzial ze mi padla pompa (wypadl wezyk z elektorzaworu) i z tego co sledze watki o dieselkach to dopiero raz przeczytalem przez 4 miesiace ze padla jedna turbina. a to nastraja optymistycznie

Napisano

Witam.

Jeżdżę asterką z silnikiem 2.0 DTL 82KM około 1,5 roku,zrobiłem 42kkm,teraz 217kkm na blacie:) Oprócz wymiany przepływki i regularnych przeglądów nic nie robiłem. Spalnie średnie około 5,8 ,a w mieście do 6,5. Zużycie oleju 0,4/10kkm. Bałem się trochę zimy ,ale zeszłoroczna okazała się niestraszna,autko odpalało od"kopa",bez ulepszaczy. Zobaczymy jak w tym roku:) pozdr

Napisano

Ojciec ma AII 2.0 DI (X20DTL) jak dla mnie autko ma trochę mało mocy (82KM) i jak na Diesla sporo pali (w mieście potrafi przekroczyć 8l/100km) ale sporo zależy od paliwa (róznica nawet do 2l/100km). Na trasie marzenie - tego auta nic nie ruszy, żaden boczny wiatr ani wyprzedzanie TIRa mu nie straszne, jedzie jak po szynach i da się w rozsądnym czasie rozpędzić do 180km/h (i to mimo 250kkm na liczniku przebiegu). Awarii poważniejszych to właściwie nie było - trzeba tylko uważać na mechaników, bo jak ktoś się zabierze z młotkiem za wymianę klocków to czeka nas kosztowna naprawa hamulca ręcznego (tarcze z tyłu!). Pompa (nie ma elektrycznej pompki w zbiorniku ani żadnego systemu odpowietrzania układu) lubi się zapowietrzyć przez przetarte/sparciałe wężyki zwrotne - i nie należy go odpalać na samostarcie (skończyło się na wymianie przepływomierza a i tak nie odpalił) - łatwo ją odpowietrzyć pompując ciśnienie pompką do materaca do zatkanego korkiem od dymionu wlewu paliwa wink.gif Poza tym przytrafiła się też drobna usterka elektryki - czujnika poduszki pasażera (coś nie łączyło, nie wiadomo gdzie, pomogła wymiana całej wiązki).

Uwaga przy odgrzybianiu klimatyzacji - od strony kierowcy pod wlotem powietrza jest skrynka przekaźników/bezpieczników, jak się da za dużo piany to wcieka potem do przekaźników i robi zwarcia.

Napisano

>spalanie nie ma co sie oszukiwac 6 n a trasie trza

> liczyc a miasto i zima 7l.

Eee smirk.gif Mnie w trasie pali ok. 5,2l. Latem na trasie Łódź - Mikołajki - Łódź spalił 4,9 l. Jechalem w miare spokojnie, ale nie kapeluszniczo. Klima włączona non stop. W ciągu roku jeżdzę pól na pól miasto/trasa (miasto to troche wieksze pół wink.gif ) i komp wyswietla mi ok. 5,4 - 5,6 l/100km. Przy dynamicznej jeździe po Wawie odnotowałem 6,7 l. - chyba mój rekord w tym aucie. Oczywiście wszytskie wyniki wg. wskazań MID-a.

>ponoc pompowtryskiwacze czułe

Pompowtryskiwacze to ma VAG palacz.gif

Napisano

A próbował ktoś jeździć na opale wink.gif czy lepiej nie ryzykowac?

Bo różnica cen jest dość spora grinser006.gif

Napisano

> A próbował ktoś jeździć na opale czy lepiej nie ryzykowac?

> Bo różnica cen jest dość spora

Jeżeli w DTLu zależy Ci na długim żywocie pompy wtryskowej to opał sobie odpuść i lej tylko paliwo z pewnego żródła. nono.gif

Napisano

> A próbował ktoś jeździć na opale czy lepiej nie ryzykowac?

> Bo różnica cen jest dość spora

Regeneracja pompy wtryskowej to ok 3000 zł i nie wszędzie ją robia.

Ile trzeba jeżdzić / jeżeli uda się tyle pojeździć / aby zaoszczędzić na opale na naprawę pompy mlot.gif?

Napisano

> - łatwo ją odpowietrzyć pompując ciśnienie pompką

> do materaca do zatkanego korkiem od dymionu wlewu paliwa

Czy Kolega mógłby dokładniej opisać metodę odpowietrzania układu paliwowego tego diesla w warunkach polowych, tzn. domowych ?

Napisano

Potrzebny jest korek do dymionu z otworem, pasujący do wlewu paliwa (może być wkładany do środka lub nakładany na gwint), korek ma otwór na rurkę odpowietrzjącą, w ten otwór wkładamy końcówkę pompki do materaca/pontonu i pompujemy, nie potrzeba wielkiego ciśnienia (ja używałem takiego korka nakładanego , więc większe ciśnienie by go wypchnęło), po kilkunastu "pompknięciach" wink.gif próbujemy odpalić samochód, silnik powinien zaskoczyć po 4-5 obrotach wału, jeśli nie zaskoczy to trzeba jeszcze trochę dopompować. Nie można używać kompresora żeby nie wytworzyć za wyskoiego ciśnienia w zbiorniku, mogło by go to rozszczelnić.

Napisano

> Czy Kolega mógłby dokładniej opisać metodę odpowietrzania układu

> paliwowego tego diesla w warunkach polowych, tzn. domowych ?

odkrec dekiel filtera paliwka. zalej az sie przeleje. zakrec i odpal

Napisano

> Potrzebny jest korek do dymionu z otworem, pasujący do wlewu paliwa

Przepraszam Kolego, ale chyba jestem nie kumaty - co to jest "dymion" confused.gif

Napisano

> Przepraszam Kolego, ale chyba jestem nie kumaty - co to jest

> "dymion"

Gąsior. Albo inaczej duże szklane naczynie przeznaczone do pędzenia bimbru, wina albo innych równie rozweselających trunków pub2.gif

Napisano

> Przepraszam Kolego, ale chyba jestem nie kumaty - co to jest

> "dymion"

hehe.gif to taka "przerośnięta butelka" (20-50l) do fermentacji wina.

13.png

ale ja akurat mam taki nakładany na szyjkę dymionu od zewnątrz a nie wkładany do środka.

Napisano

> to taka "przerośnięta butelka" (20-50l) do fermentacji wina.

> ale ja akurat mam taki nakładany na szyjkę dymionu od zewnątrz a nie

> wkładany do środka.

No i wyszły na jaw luki w wykształceniu blush.gif

Napisano

Taki korek można kupić w drogerii.

Napisano

> Taki korek można kupić w drogerii.

ludzie róznie mówią, osobiście śmigam AII 1,7 DTI z 2001 r. , przejechalem nią 70 tkm bez najmniejszych problemów silnikowych, spalanie od 4,1 do 5,7 , wymiana piasty koła(krawężnik)-portfel chudszy o 320 PLN, ostatnio padł regulator napięcia tylko orginał hitachi wraz z diodami 165 PLN, oleum nie łyka ani grama(poprzednio omega b X20SE 0,5 tkm), silnik bardzo cichy ale średnio dynamiczny ,raczej toczydełko .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.