Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie MK2-awaria, tok postepowania w przypadku awarii

Featured Replies

Napisano

W związku z faktem ze coraz więcej userów ma problemy ze wspomaganiem w MK2 i otrzymuje sporo widomości z prośbą o pomoc , chciałem napisać taki krótki post w którym będzie zawarta informacja jak sie zachować co zrobić kiedy walnie wspomaganie w punto a w serwisie wołają 2,5 tysiąca za naprawę

Oczywiście objawami jest brak wspomagania lub jego zanik z różnych warunkach, zaświecenie sie lampki awarii wspomagania lub/i EOBD(mil)

jeśli chodzi o model MK2 zwykły (1999-2003) to statystycznie w 95 % awarii układu wspomagania przyczyną jest uszkodzony elektryczny silniczek , pozostałe 5 % awarii to uszkodzony czujnik momentu skrętu wałka kierownicy lub uszkodzenie jednostki sterującej (sterownik wspomagania lub zwyczajowo centralka lub komputer , zwijcie to jak chcecie).

Jeśli chodzi o model MK2 FL to najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie czujnika momentu wałka lub kiedyś już omawiany zanik sygnału prędkości z czujnika prędkości, który jest wymagany do strategii działania wspomagania , opis naprawy tego problemu jest tu

więcej przyczyn awarii w FL-u nie zaobserwowałem , wspomaganie w modelu FL jest zmodyfikowane , wytrzymalsze w stosunku do zwykłego mk2 i dzięki temu mniej awaryjne . Żadna z części elektryczna lub elektroniczna nie jest zamienna pomiędzy modelem MK2 a MK2 FL !!!!!!

Co zrobic kiedy walnie wspomaganie

Nawet fachowiec nie jest jasnowidzem wiec jeśli komukolwiek zdarzy sie taki problem , najpierw należy podjechać do warsztatu (niekoniecznie ASO) i zrobic diagnostykę wspomagania, odczytać błędy oraz poprosić o wydruk z examinera na pewno na tym etapie bedzie już wiadomo co poleciało, w przypadku mk2 tak jak pisałem wczesniej 95% awarii jest to właśnie silniczek elektryczny który daje sie naprawiać (można sie zgłosić z tym do mnie , zrobiłem juz ich kilkanaście wiec polecam swoje usługi)

jeśli chodzi o ceny to napisze orientacyjne ceny z jakimi mozna sie spotkać rozwiązując taki problem

jeśli padnie silnik :

nowy w ASO ok 800 zł , używany na allegro ok 350-400 zl , naprawa np. u mnie , cena jest ustalana indywidualnie i zwykle nie przekracza 200 zł

jeśli padnie czujnik momentu :

sprawa jak dość droga bo nie można kupić samego czujnika , nie występuje jako część zamienna , ze względu ze jest on zintegrowany w układzie mechaniki wspomagania i teoretycznie wg. producenta nie można go wymieniać jako detal tylko z wałkiem kierowniczym dlatego cena zestawu w ASO kosztuje ok 1600 zł , ewentualnie wymiana całego układu lub używki ze szrotu lub allegro

jeśli padnie centralka to koszt ok 650 zł nowa w ASO , używki mozna dostać od 200 zł w górę

Jeśli ktoś będzie zdesperowany i chciałby kupić kompletna kolumnę wspomagania to koszt nowej w ASO ok 2500 zł , używane na szrotach lub allegro można kupić za ok 600-800 zł

Każde wspomaganie mona naprawić z resztą jak wszystko inne , kwestia tylko za jaka kwotę

jeśli ktoś ma problem , to tak jak pisałem , najpierw podłączenie pod examiner - wstępna diagnoza , potem może napisać na pw lub założyć posta lub bezpośrednio zwrócić się do mnie na emaila i opisać problem, złączyć wydruk z diagnostyki lub podesłać kody błędów i wtedy będe mógł pomóc jeśli oczywiście bede w stanie

dziękuje za uwagę , skoro przeczytałeś ten post az do tego momentu to znaczy za masz problem ze wspomaganiem i w tym poście juz sie czegoś dowiedziałeś , głowa do góry bedzie dobrze.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Moze niech mod przeniesie ten post gdzie gdzie kazdy bedzie go mógł latwo odnalzezc , moze do typowych usterek jesli ona kwalifikuje sie do typowuch , ale pzregladając forum w ciagu 1 miesiaca wyczytałem co najmniej 2 takie problemy

Napisano

> Moze niech mod przeniesie ten post gdzie gdzie kazdy bedzie go mógł

> latwo odnalzezc , moze do typowych usterek jesli ona kwalifikuje

> sie do typowuch , ale pzregladając forum w ciagu 1 miesiaca

> wyczytałem co najmniej 2 takie problemy

takie pytania mam:

1. czy to jest spowodowane kreceniem z uzyciem funkcji City "do oporu".

2. czy partia autek z jakiegos czasu?

3. czy ma sie to nijak do stylu krecenia oraz wieku auta?

Napisano

> do FAQu

jakiś czas tu będzie wisieć, potem poleci do FAQ

tam i tak nikt nie zagląda icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

To jest róznie , i nie ma takiego znaczenia jak sie jedzi i czy na CITI czy bez przecie poto to jest zeby to uzywac , słyszłem opinie ze jazda na citi przyspiesza awraie wspomagania ale ja bym sie nie zgodził

bo czy jest citi czy nie to wpowmqganie i tak dział tylko 30 % mniej a po przekroczeniu pewnej przedkosci citi samo sie wyłacza , ogólnie bym powiedział ze nie ma regółki kiedy i komu padnie

Napisano

a czy wspomaganie w MK2 jest podobne w budowie do tego zastosowanego w Pandzie 1.1?

bo w naszych firmowych pandach ("L" wiec wiadomo ze sie dużo "kręci") własnie pada wspomaganie, i ASO stwierdziło ze to ten czujnik polożenia wałka a nie silnik, ize naprawa z czesciami i robocizna 2kzl !!!

Napisano

> a czy wspomaganie w MK2 jest podobne w budowie do tego zastosowanego

> w Pandzie 1.1?

jest identyczne...

Napisano
  • Autor

> a czy wspomaganie w MK2 jest podobne w budowie do tego zastosowanego

> w Pandzie 1.1?

> bo w naszych firmowych pandach ("L" wiec wiadomo ze sie dużo "kręci")

> własnie pada wspomaganie, i ASO stwierdziło ze to ten czujnik

> polożenia wałka a nie silnik, ize naprawa z czesciami i

> robocizna 2kzl !!!

Tak czesto padaja te czujniki w pandach a co za tym idzie konieczna jest wymaina całej górnej czesci wspomagania lub całej kolumny a to kosztuje , wspomaganie jest podobne do MK2 ale zadna część z punto do Pandy nie podejdzie

• 1 miesiąc później...
Napisano

> takie pytania mam:

> 1. czy to jest spowodowane kreceniem z uzyciem funkcji City "do

> oporu".

> 2. czy partia autek z jakiegos czasu?

> 3. czy ma sie to nijak do stylu krecenia oraz wieku auta?

No to ja mam jedną zależność: jeśli nie mam włączonej opcji CITY to wspamaganie działa cały czas. Jeśli ją włączę to po 15 minutach się "zawiesza" - tutaj nie przetestowałem w których momentach się wyłącza bo jest to troszkę niebezpieczne - można nie wyrobic zakrętu

• 3 tygodnie później...
Napisano

A czy mogę prosić o podpowiedź dotyczącą wspomagania w SC 1.1. Wszystko działa OK, tylko jak minimalnie poruszę kołem kierownicy (np. drobna korekta toru jazdy)- szczególnie w lewo- to słychać jakby z okolicy silnika wspomagania uporczywe piszczenie. Przy zdecydowanych skrętach nie ma tego objawu. Czy można to posmarować z zewnątrz WD40 i pomoże, czy trzeba gdzieś tam uzupełnić smar lub może coś pomału pada?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.