Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR i problemy z nim związane

Featured Replies

Napisano

Ile może kosztować EGR do ASTRY G 1.8

Czy ktoś zna działanie EGR i jakie parametry muszą być podawane z jednostki żeby dobrze działał

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> Ile może kosztować EGR do ASTRY G 1.8

Nie podaleś konkretnie jaki silnik, ale do:

X18XE1

Z18XE

Z18XEL

kosztuje 307 zł. W innym sklepie widzę do X18XE1 za 715,15 zł

Nie sądzę aby trzeba bylo podaać jakieś parametry, ma pasować do silnika a nie do upodobań wink.gif

Pozdroofka

Napisano

To ja się podepnę do pytanie jak jest zaślepiony to mimo uszkodzeń można z takowym pomykać czy grozi to jakimiś konsekwencjami poza błędami?

Napisano

> To ja się podepnę do pytanie jak jest zaślepiony to mimo uszkodzeń

> można z takowym pomykać czy grozi to jakimiś konsekwencjami poza

> błędami?

Jeżeli jest zaślepiony to z punktu widzenia silnika tak jakby go nie było. A że masz sterowany elektrycznie to mimo zaślepienia komputer go widzi i sypie błędem.

Napisano

> To ja się podepnę do pytanie jak jest zaślepiony to mimo uszkodzeń

> można z takowym pomykać czy grozi to jakimiś konsekwencjami poza

> błędami?

wzrasta znacznie temperatura spalania (o 280 do nawet 450 stopni) co na dłuższą metę może prowadzić do wypalenia zaworów i ich gniazd. Poza tym elektornika mimo swoich starań nie jest w stanie dobrać optymalnej mieszanki ponieważ podaje impulsy na zawór a ten jest zaślepiony i nie "wykonuje poleceń" czyli nie zmniejsza ilości tlenu w składzie mieszanki. Więcej tlenu (zbyt dużo) w składzie mieszanki równa się wyższej temperaturze spalania. Tyle teorii. Jak jest w eksploatacji - życie pokaże

Napisano
  • Autor

> wzrasta znacznie temperatura spalania (o 280 do nawet 450 stopni) co

> na dłuższą metę może prowadzić do wypalenia zaworów i ich

> gniazd. Poza tym elektornika mimo swoich starań nie jest w

> stanie dobrać optymalnej mieszanki ponieważ podaje impulsy na

> zawór a ten jest zaślepiony i nie "wykonuje poleceń" czyli nie

> zmniejsza ilości tlenu w składzie mieszanki. Więcej tlenu (zbyt

> dużo) w składzie mieszanki równa się wyższej temperaturze

> spalania. Tyle teorii. Jak jest w eksploatacji - życie pokaże

Chodzi mi własnie jakie impulsy podaje na zawór

silnik X18XE1

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest zaślepiony to z punktu widzenia silnika tak jakby go nie

> było. A że masz sterowany elektrycznie to mimo zaślepienia

> komputer go widzi i sypie błędem.

Nie wyświetla mi się błąd

Napisano

> Chodzi mi własnie jakie impulsy podaje na zawór

> silnik X18XE1

nie wiem czy takie szczegóły będzie ktos z nas znał ale możesz zdradzić jakie to ma znaczenie - co kombinujesz ?

Napisano

> Tyle teorii.

Sorry, ale błednej teorii.

> Poza tym elektornika mimo swoich starań nie jest w stanie dobrać optymalnej mieszanki ponieważ podaje impulsy na zawór a ten jest zaślepiony i nie "wykonuje poleceń" czyli nie zmniejsza ilości tlenu w składzie mieszanki.

Niestety, skład mieszanki nie jest regulowany EGRem. To sonda lambda bada ilość w tlenu w SPALINACH i na tej podstawie ustala ilość PALIWA w mieszance dolotowej. EGR nie ma tu nic do rzeczy. Jego JEDYNYM zadaniem jest przy podwyzszaniu obrotów dopuścić nieco spalin aby obniżyć temperaturę spalania do takiej, w której nie tworzą się jeszcze tlenki azotu. Żeby cię definitywnie przekonać zadam pytanie retoryczne:

Jak twoja teoria ma się do silników choćby C16NZ i C18NZ gdzie EGR sterowany jest podciśnieniem i elektronika nawet nie ma pojęcia, że istnieje coś takiego jak EGR? Jak wtedy jest możliwe, że "mimo swoich starań nie jest w stanie dobrać optymalnej mieszanki"?

Pozdroofka

Napisano

Niestety przy elektrycznych EGR-ach nie jest tak różowo jak przy podciśnieniowych.

Sterownik może przeprowadzać diagnozę EGRa za pomocą sondy lambda. Otwiera go i sprawdza jak się zmienia skład spalin. Jeśli nic się nie zmieni to wywala błąd.

Jest to jednak zależne od ECU i jego programu.

Może być też tak zrobione, że EGR jest otwierany w zależności od obrotów i obciążenia, tak jak w przypadku sterowania podciśnieniowego, a reszta swoją drogą.

Reasumując obaj macie rację, zależy to od rozwiązania konstrukcyjnego i programu sterującego.

Napisano

> Sterownik może przeprowadzać diagnozę EGRa za pomocą sondy lambda.

> Otwiera go i sprawdza jak się zmienia skład spalin. Jeśli nic

> się nie zmieni to wywala błąd.

Zgoda, ale to sluży do diagnozy zaworu a nie ustalania składu mieszanki jak twierdzi kolega xymox. Dlatego nie zgadzam się z tym:

> obaj macie rację

smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zgoda, ale to sluży do diagnozy zaworu a nie ustalania składu

> mieszanki jak twierdzi kolega xymox. Dlatego nie zgadzam się z tym....

może źle sie wyraziłem ....

co do zaworów sterowanych podciśnieniowo - nie wnikałem ponieważ posiadam sterowany elektrycznie. I w związku z tym szperałem po internecie gdzie na stronie Delphi jak i pokrewnych znalazłem dość dokładny opis zasady działania EGRa sterowanego elektrycznie i było tam czarno na białym napisane, że sonda po stwierdzeniu nadmiaru tlenu w składzie mieszanki podaje sygnał, którego efektem jest uchylenie zaworu kierując niewielką ilość spalin do komory spalania celem obniżenia ilości tlenu oraz temperatury spalania. Ma to miejsce zarówno przy dużym obciążeniu jak i przy małym. Praktycznie to samo było napisane na obszernej stonce poświeconej silnikom Hondy. Jak nie zapomne to jutro podrzucę linki bo powinienem mieć jeszcze na kompie w robocie. Oczywiście EGR nie ma bezposredniego wpływu na skład mieszanki ale jeśli po otrzymaniu sygnału (przy zaślepionym) nic sie nie zmienia w składzie spalin to w gruncie rzeczy do końca nie wiemy co ta elektronika kombinuje zanim wywali błąd.

Napisano

> wzrasta znacznie temperatura spalania (o 280 do nawet 450 stopni) co

> na dłuższą metę może prowadzić do wypalenia zaworów i ich

> gniazd.

Nie wiem czy dobrze myślę ale gdyby wzrastała temperatura spalania (280-450) to chyba temperatura płynu tez by wzrosła. A w moim przypadku (X14XE) temperatura płynu (przynajmniej na wskaźniku) jest kilka milimetrów przed 90 stopni. I wydaje mi się, że przed zaślepieniem osiągała jednak 90 stopni.

Pozdrawiam

Napisano

jak jest w rzeczywistości to cholera wie - te suche fakty przytoczone sa z "mądrych" stronek i "mądrych" książek. Ale na pewno wzrost ilości tlenu pociaga za sobą wzrost temperatury - może to głupi przykład ale jak dmuchniesz zdrowo w żar na grillu wink.gif to na oko widać, że robi sie czerwono i temperatura wzrasta ok.gif

Napisano

Zgadzam się z tobą, z jednym zastrzeżeniem.

Ponieważ producent nie udostępnia algorytmów wykorzystywanych przez ECU tak na prawdę nie wiemy czy tak się dzieje. Wg normy OBD2 tak być powinno i niby te silniki są z nią zgodne, ale teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką.

Myślę też, że mimo iż zaślepiony zawór nie reaguje na zwiększenie ilości powietrza to ECU nie dopuści do zubożenia mieszanki i wyrówna niedobór paliwa kosztem zwiększenia zanieczyszczeń. Czy zapisze to sobie w adaptacjach, czy zrobi test EGRa i wywali błąd to już zależy od programistów.

Ktoś z Techem, chwilą czasu i chęciami z pewnością doszedłby do tego. Tak możemy sobie tylko pogdybać smile.gif

Napisano

dlatego już na samym początku napisałem, że cytuje czystą teorię a jak i co "kombinuje"elektronika - do końca nie wiemy ....

Napisano

> dlatego już na samym początku napisałem, że cytuje czystą teorię a

> jak i co "kombinuje"elektronika - do końca nie wiemy ....

Teoria, teoria a ja sie musze pochwalic ze zanabylem nowy EGR firmy Delphi za 259PLN i jestem bardzo zadowolony. Nie odczuwam zadnego spadku mocy pomiedzy brakiem a nowym EGR, podobnie z szarpaniem. Wszystko miodzio. zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.