Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam

Zima za pasem. A w mojeje asterce po pierwszych przymrozkach z ogrzewaniem nie za ciekawie smile.gif Poprzednio mialem F-ke i bylo duzo lepiej, pomijajac zimny, swiezy nawiew z srodkowych kratek smile.gif

Proponuje zeby umiescic w tym poscie zdjecia z temperaturami silnika z temperatura "robocza". U mnie w najlepszym przypadku wskaznik wskazuje ok. 86°C. Jak zuwazylem z doswiadczen poprzedniej asterki prawdopodobnie termostat nalezaloby wymienic na nowy. Ale moge sie mylic. Temat popularny i ciekawy zarazem smile.gif Prosze o swoje foto opinie.

Pozdrawiam 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Witam

> Zima za pasem. A w mojeje asterce po pierwszych przymrozkach z

> ogrzewaniem nie za ciekawie Poprzednio mialem F-ke i bylo duzo

> lepiej, pomijajac zimny, swiezy nawiew z srodkowych kratek

> Proponuje zeby umiescic w tym poscie zdjecia z temperaturami silnika

> z temperatura "robocza". U mnie w najlepszym przypadku wskaznik

> wskazuje ok. 86°C. Jak zuwazylem z doswiadczen poprzedniej

> asterki prawdopodobnie termostat nalezaloby wymienic na nowy.

> Ale moge sie mylic. Temat popularny i ciekawy zarazem Prosze o

> swoje foto opinie.

> Pozdrawiam

Mam taka sama temperature,ale z ogrzewaniem jest wszystko dobrze.To zalezy na co masz ustawiony nawiew,wtedy z innych dmucha chlodniejsze powietrze.TTTM.

Napisano

> Witam

jak w czasie jazdy nie spada nizej, to jest OK

Napisano
  • Autor

Temperatura utrzymuje sie w pozniejszym czasie caly czas na tych 86°C, nie liczac korkow gdzie wzrasta powyzej 90°C. Patrzalem termostat w goracej wodzie otwarcie gdzies w granicach 88-89°C. W takim ukladzie jesli wszystko jest ok, to czy nie zmarzne w zimie ? tuptup.gif Brrrrrr zlosnik.gif

Napisano

> Temperatura utrzymuje sie w pozniejszym czasie caly czas na tych

> 86°C, nie liczac korkow gdzie wzrasta powyzej 90°C. Patrzalem

Mam dokładnie taki same wskazania.Termostat sprawny.

> W takim ukladzie jesli wszystko jest ok, to czy nie zmarzne w

> zimie ? Brrrrrr

Jesli nagrzewnica sprawna to nie zmarzniesz.

ok.gifok.gif

Napisano

nie wiem ile w tym prawdy

otóż pewien dobry kolega który od dośc dawnq pracuje w aso twierdzi,że w astrag G wskaźnik temperatury wskazuje o 2-3 stopni za mało

czyli mając 86 na wskaźniku, tak naprawdę mamy prawie 90 :-)

Ja na temperatury poniżej -10 mam przygotowaną osłone atrapy chłodnicy firmy Heko, na trasie jadąc w granicach 150 km/h przydaje się ten wynalazek

Napisano

Spoko, wszystko w porządku, TTTM! U mnie obecnie wskażnik pokazuje podczas jazdy temperaturę ok. 86-87*C, jak stoję w korku, to 90*C.

Niedawno też tak myślałem, wymieniłem termostat na nowy i nic się nie zmieniło!!! Straciłem tylko pieniądze. Okazało się, że w kabinie jest WSKAŹNIK, a nie MIERNIK temperatury silnika, a to duża różnica. Poza tym, robiłem testy czujnika temperatury silnika, mój czujnik mieści się w normie, ale co to za norma:

opór: 2.000 - 3.000 omów / 20 °C

opór: 200 - 300 omów / 90 °C

Najważniejsze, jeśli z nawiewów po 3-5 km leci gorące powietrze, co oznacza, że nagrzewnica nie zapchana.

Pozdr.

Napisano

> Temperatura utrzymuje sie w pozniejszym czasie caly czas na tych

> 86°C, nie liczac korkow gdzie wzrasta powyzej 90°C. Patrzalem

> termostat w goracej wodzie otwarcie gdzies w granicach 88-89°C.

> W takim ukladzie jesli wszystko jest ok, to czy nie zmarzne w

> zimie ? Brrrrrr

jak nie będzie spadać ponizej 85 w czasie jazdy, to ciepło będzie ok.gif

Napisano

> Spoko, wszystko w porządku, TTTM! U mnie obecnie wskażnik pokazuje

> podczas jazdy temperaturę ok. 86-87*C, jak stoję w korku, to

> 90*C.

Pocieszyliście mnie,u mnie też jest w czasie jazdy jest 85-86 C. Uff jeden wydatek mniej, a już myśłałem ze czeka mnie wymiana termostatu - a propos ile kosztuje termostat do "G" i czy łatwo go wymontować przy silniku 1.4 16V ?

Pozdrawiam

Grzech(u)

Napisano

> ile kosztuje termostat do "G"

Numer katalogowy 1338331, cena 125 zł. Zakładam, że masz silnik X14XE.

Wymiana jest prosta, bo jest "na wierzchu". Trochę płynu ucieknie.

277825251-termostat.x14xe.jpg

post-36940-14352475843079_thumb.jpg

Napisano

Ja mam identyczną temperaturę, więc pewnie TTTM wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Zostalem uspokojony cool.gif

Napisano

Witam!

> Ale moge sie mylic. Temat popularny i ciekawy zarazem Prosze o

> swoje foto opinie.

A mozna wiedziec jak szybko lapie Ci ta temperature? U mnie wskaznik rusza z miejsca (70 stopni) gdzies po 5 km a po 10 jest tez wlasnie w granicach 85-86. Jak staje w korku to dochodzi do 90 i wlacza sie wentylator.

Rura przy termostacie jest ciepla od poczatku. Wydaje sie wiec jakby termostat w pierwszej fazie za szybko puszczal. Wymieniac czy dac sobie spokoj?

Napisano

Niedawno natknąłem się na taki temat na forum elektroda.pl:

Poniżej link do tego posta, ale jakby się nie chciał otworzyć bez logowania, pod nim istotne fragmenty.

link

Yerry:

" Opel Astra II 2003r silnik Z 16 XE. Zaczęło się od tego, że stwierdziłem zbyt wczesne otwieranie się termostatu na duży obieg, tzn. wskazówka na wskaźniku temperatury silnika dopiero podnosi się, a już rura dostarczająca płyn do chłodnicy jest ciepła. Wymieniłem termostat w serwisie, ale objaw ten sam. Termostat winien otworzyć się przy temp. 92stC, a z wskaźnika temperatury wychodziło, że już przy ok. 70stC jest otwarty. Kolejna wizyta w serwisie, ale stwierdzono że termostat wydaje się być ok. Wymiana czujnika temp płynu - bez zmian. A - wg. wskaźnika, wentylator włącza się przy ok 90-92stC a powinien przy 100stC. Inna sprawa, jeżdzę tym autem pół roku i nie udało mi się zobaczyć na wskaźniku temp. o wartości 100stC, zawsze max 90-92st. Więc coś nie tak, a wygląda jakby wskaźnik kłamał o ok. 10stC w dół. I teraz pytanie - starać się na próbę podmienić zegary i sprawdzić czy na innym wskaźniku pokazuje poprawnie? Czy może Moduł Chłodzenia Silnika (chyba taka jest jego nazwa), w tym modelu tu jest chyba Multec (wg schematu elektryki, nie pamięyam dokładnie nazwy producenta), daje popalić i wystawia złe sygnały? Podpinania do TECH-a wolałbym uniknąć - w ASO zawołali 200PLN! "

...

Yerry

" Pojechałem podłączyć autko pod TECH-2. No i mogę powiedzieć tyle - wskaźnik, a raczej elektronika kłamie! Celowo! Ale po kolei. Rozgrzewanie silnika - temperatura rośnie mniej więcej podobnie na wskaźniku na desce i na wyświetlaczu TECH-a. Różnica - no może kilka st. C. Jeśli na wskaźniku jest ok. 86 st. to na TECH-u ok. 89-90st. Temperatura dochodzi do 90st - zaczynają dziać się chece. Wskaźnik się zatrzymuje na 89, TECH jedzie w górę... 91, 92, 93, 95, 98, 99. Włącza się wentylator. Wskaźnik pokazuje 89! Temperatura na TECH-u spada do 96st, na wskaźniku - drobne wahnięcia, może będzie 88st. Temperatura na TECH-u znów rośnie, na wskaźniku wskazówka stoi w miejscu! Różnica odczytów wskaźnik a TECH - ok. 10st.!! A więc wniosek - wskaźnik źle pokazuje, a więc albo on do naprawy albo Multec. Ale kolejny test - program testowy w TECH-u do kontroli poprawności wskazań wskaźnika na desce. Na TECH-u 80st - na wskaźniku 80st. Na TECH-u 90st - na wskaźniku 90st. Na TECH-u 100st - na wskaźniku 100st. Czyli sam wskaźnik sterowany z Multec'a działa poprawnie!!! Moja teoria jest taka: ponieważ płyn w układzie chłodzenia jest pod ciśnieniem, więc może spokojnie osiągać 110-115 st.C i jest to w normie. Ale że wskaźnik na desce jest wyskalowany do ok. 110 st, więc Multec wprowadza "kant" we wskazywaniu temperatury na wskaźniku o 10st. C. Ten kant zaczyna działać przy ok. 87 st i pewnie działa, aż temeperatura płynu przekroczy 110 st. C., a potem wskazówka wskaźnika jedzie w górę do 100 i powyżej. Sądzę, że jest to po to aby ludzie nie wpadali w panikę, że im się auto gotuje, bo jest ponad 100 i tragedia i zawracanie głowy w serwisach. Kumpel ma identyczny model silnika i wyposażenia, nawet rocznik. Pytałem go o doświadczenia z wskaźnikiem... Po chwili stwierdził, że faktycznie u niego też temperatura wskazywana na wskaźniku nie wychodzi ponad 90-92 stopnie! Czyli sytuacja identyczna, a więc jest to celowy zabieg Opla w elektronice Multeca'a. Jakie są wasze refleksje? Ktoś może potwierdzić lub obalić powyższe spostrzeżenia...? Model auta: Opel Astra II - Njoy Diamant, 2003r, silnik Z 16 XE (1.6 16V) "

jedna z odpowiedzi:

" Jestem diagnostą w serwisie Opla i rzeczywiście tak jest z temperaturą. To zamierzone działanie ponieważ ludzie myślą że 100 stopni to granica lecz nie biorą pod uwagę ciśnienia i odpowiednich płynów. Dlatego w pewnym zakresie zmieniono wskazania zegara, gdy jednak przekroczy się bezpieczny pułap temperatury to nagle skoczy lawinowo do góry alarmując użytkownika o możliwości usterki w układzie chłodzenia "

Myślę, że te wypowiedzi wyczerpują temat w Astrze II raz na zawsze.

Pozdr.

Napisano

Witam!

> Myślę, że te wypowiedzi wyczerpują temat w Astrze II raz na zawsze.

Dzieki za szybka i fachowa porade :-) Poobserwuje jeszcze jak bedzie sie zachowywal jak spadnie temperatura, bo swoim nowym nabytkiem jezdze dopiero od tygodnia.

Bije sie rowniez w czache mlot.gif za blad ortograficzny (lub raczej literowke) w moim poprzednim poscie;-)

Napisano

> Bije sie rowniez w czache za blad ortograficzny (lub raczej

> literowke) w moim poprzednim poscie;-)

To wyedytuj wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> To wyedytuj

Racja, dawno nic nie pisalem na tym forum. Zazwyczaj tylko czytam:-) Dzieki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.