Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura na TIDzie

Featured Replies

Napisano

Gdzie dokładnie powinny być podłączone kabelki wychodzące z wtyczki od TID aby działał termometr oraz poswietlenie po przekręceniu stacyjki?

277861410-zrzutekranu3.jpg

Gdzie powinien iść kabel wychodzący z pinu 4?

post-60425-14352476022351_thumb.jpg

Napisano

No daleś kawałek strony Charly'ego. I co z tego wynika? wink.gif Pytasz o coś? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No daleś kawałek strony Charly'ego. I co z tego wynika? Pytasz o

> coś?

> Pozdroofka

Sorki już poprawione

Napisano

> Sorki już poprawione

Z pinu 4 do czujnika temperatury zewnetrznej.

Pozdroofka

Napisano

> Gdzie dokładnie powinny być podłączone kabelki wychodzące z wtyczki

> od TID aby działał termometr oraz poswietlenie po przekręceniu

> stacyjki?

> Gdzie powinien iść kabel wychodzący z pinu 4?

Przewody z pinów 2 i 4 na TID nie idą do kostek radia, ale bezpośrednio do czujnika temperatury zewnętrznej umieszczonego w przednim zderzaku.

Natomiast sygnał prędkości na pin 12 TID-a można doprowadzić z pinu nr 1 kostki A przy radiu (chyba o to pytasz, a nie o podświetlenie TID-a, które włącza się samo po włączeniu stacyjki - pin 5 TID.)

PS. Rozumiem, że pytasz, bo zamieniłeś DID na TID i chcesz go w pełni okablować.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Z pinu 4 do czujnika temperatury zewnetrznej.

> Pozdroofka

Mi ze wtyku czujki wychodzą dwa kabelki : brązowy i czarny , to gdzie na być ten niebieski?

Napisano
  • Autor

> Przewody z pinów 2 i 4 na TID nie idą do kostek radia, ale

> bezpośrednio do czujnika temperatury zewnętrznej umieszczonego w

> przednim zderzaku.

> Natomiast sygnał prędkości na pin 12 TID-a można doprowadzić z pinu

> nr 1 kostki A przy radiu (chyba o to pytasz, a nie o

> podświetlenie TID-a, które włącza się samo po włączeniu stacyjki

> - pin 5 TID.)

> PS. Rozumiem, że pytasz, bo zamieniłeś DID na TID i chcesz go w pełni

> okablować.

> Pozdr.

Mam TID ale temperartury niepokazuje

Napisano

> Mi ze wtyku czujki wychodzą dwa kabelki : brązowy i czarny , to gdzie

> na być ten niebieski?

TID pin 2 czujnik temp masa niebieski - do czujki brązowy, ale nie do masy pojazdu

TID pin 4 czujnik temp niebiesko-biały - do czujki czarny

Pozdr.

Napisano

> TID pin 2 czujnik temp masa niebieski - do czujki brązowy, ale nie

> do masy pojazdu

> TID pin 4 czujnik temp niebiesko-biały - do czujki czarny

> Pozdr.

to ja zadam pytanie: czy probowal ktos wyswietlac na TIDzie temp zewnetrzna i wewnetrzna? czujnik zew, ktory wcisneloby sie do srodka auta, to koszt klilkunastu pln tylko jakis uklad przerzutnika co kilkanascie sekund by sie przydal.

Napisano
  • Autor

> TID pin 2 czujnik temp masa niebieski - do czujki brązowy, ale nie

> do masy pojazdu

> TID pin 4 czujnik temp niebiesko-biały - do czujki czarny

> Pozdr.

Oprócz tych kabli co wychodzą z czujki (jak pisałem wyżej) z kostki wyświetlacza wychodzą mi trzy kabelki pin 1czerwony ,3-brązowy, 5-czarny oraz 6 szaro-zielony ,który mam wypięty bo po załączeniu świateł gasł mi tid. Moje pytanie : gdzie spotykają się kable z czujki i z tida (gdzieś muszą zmienić kolor skoro w czujce i w tidzie są różne) i czy można puścić nowe kable z pinów 2 i 4 bezpośrednio do czujki?

Napisano

Z elektronicznego punktu widzenia - prosta sprawa: kupić identyczny czujnik i przełączać na zmianę z oryginalnym za pomocą przekaźnika co 1-2 sek (żeby na długo nie odrywać wzroku od drogi). Tylko trzeba jeszcze sprawdzić czas reakcji wyświetlacza na szybko zmieniające się rezystancje czujników (normalnie temperatura zewn. zmienia się powoli) oraz opracować sposób odróżnienia obu wskazań od siebie. Pozdr.

Napisano

> gdzie spotykają

> się kable z czujki i z tida (gdzieś muszą zmienić kolor skoro w

> czujce i w tidzie są różne)?

Tego nie wiem, mam inny samochód, odpowiedzi udzielałem na podstawie schematu elektrycznego. Może zmiana koloru następuje na złączu na grodzi przedniej.

Napisano

> to ja zadam pytanie: czy probowal ktos wyswietlac na TIDzie temp

> zewnetrzna i wewnetrzna? czujnik zew, ktory wcisneloby sie do

> srodka auta, to koszt klilkunastu pln tylko jakis uklad

> przerzutnika co kilkanascie sekund by sie przydal.

Kiedys chcialem zrobic cos takiego na zwyklym przelaczniku ale juz mi sie odechcialo zlosnik.gif

Napisano

> Z elektronicznego punktu widzenia - prosta sprawa: kupić identyczny

> czujnik i przełączać na zmianę z oryginalnym za pomocą

> przekaźnika co 1-2 sek (żeby na długo nie odrywać wzroku od

> drogi). Tylko trzeba jeszcze sprawdzić czas reakcji wyświetlacza

> na szybko zmieniające się rezystancje czujników (normalnie

> temperatura zewn. zmienia się powoli) oraz opracować sposób

> odróżnienia obu wskazań od siebie. Pozdr.

Właśnie tu jest pies pogrzebany: Te czujniki mają taką specyficzną właściwość, że spadek temperatury rejestrują (i wyświetlają wink.gif) bardzo szybko, a wzrost z dużym opóźnieniem. Ma to na celu zabezpieczenie kierowcy przed lokalnymi gołoledziami. Dlatego też nie nadają sie do rejestracji temperatury wewnętrznej. Należałoby użyć innego termistora o zbliżonej charakterystyce rezystancji w funkcji temperatury lecz bez tak dużej zwłoki w rejestracji wzrostu temperatury.

Osobiście marzy mi się mierzenie 3 temperatur: zewnętrznej, wewnętrznej i nawiewu smile.gif.

Napisano
  • Autor

Czy można puścić nowe kable z pinów 2 i 4 bezpośrednio do czujki?

Napisano

> Właśnie tu jest pies pogrzebany: Te czujniki mają taką specyficzną

> właściwość, że spadek temperatury rejestrują (i wyświetlają )

> bardzo szybko, a wzrost z dużym opóźnieniem. Ma to na celu

> zabezpieczenie kierowcy przed lokalnymi gołoledziami. Dlatego

> też nie nadają sie do rejestracji temperatury wewnętrznej.

> Należałoby użyć innego termistora o zbliżonej charakterystyce

> rezystancji w funkcji temperatury lecz bez tak dużej zwłoki w

> rejestracji wzrostu temperatury.

> Osobiście marzy mi się mierzenie 3 temperatur: zewnętrznej,

> wewnętrznej i nawiewu .

To nie jest wina czujnika, tylko układu pomiarowego.

Układ tak samo nadaje się do pomiaru temperatury na zewnątrz, jak i wewnątrz. Nie nadaje się natomiast do pomiaru dwóch temperatur poprzez cykliczne przełączanie czujników w stosunkowo krótkim czasie i to jest doświadczalnie sprawdzone.

Napisano
  • Autor

> jak najbardziej

Zastanawiam się czy można dostać tak małe konektorki aby pasowały do kostki z TID'a?

Napisano

> Właśnie tu jest pies pogrzebany: Te czujniki mają taką specyficzną

> właściwość, że spadek temperatury rejestrują (i wyświetlają )

> bardzo szybko, a wzrost z dużym opóźnieniem. Ma to na celu

> zabezpieczenie kierowcy przed lokalnymi gołoledziami. Dlatego

> też nie nadają sie do rejestracji temperatury wewnętrznej.

> Należałoby użyć innego termistora o zbliżonej charakterystyce

> rezystancji w funkcji temperatury lecz bez tak dużej zwłoki w

> rejestracji wzrostu temperatury.

Wiedziałem o tych różnych prędkościach, ale czy wynikają one z bezwładności samych czujników, czy przetwornika A/C w wyświetlaczu?

Jeśli to zasługa czujników, to nie ma problemu, przecież zarówno czujnik na zewnątrz pojazdu jak i wewnątrz będą miały ustalone rezystancje, np. jeden w temp. 23,5*C ma 5200 omów, a drugi w temp. -4,5*C ma 20.000 omów (wartości rzeczywiste, bawiłem się kiedyś podłączając rezystor nastawny do pinów czujnika w MID). Teraz przełączając te termistory trzeba ustawić taki nie za mały czas przełączania, aby wyświetlacz zdążył obliczyć nową wartość, i wyświetlił ją, zanim przełączymy mu inny termistor. Można to łatwo sprawdzić podłączając zamiast czujnika dwa rezystory o ww. wartościach i przełącznik. Najlepiej bawić się na stole lub w samochodzie, ale za pomocą innej osoby lub dużego lusterka (przełączać i jednocześnie obserwować wskazania MID-a).

Natomiast jeśli to zasługa wyświetlacza (szybko pokazuje spadek temperatury, żeby ostrzec kierowcę o gołoledzi, z opóźnieniem pokazuje wzrost temparatury, żeby wartość nie za szybko się zmieniała - trudność odczytu "rzutem oka") to ten pomysł jest nie do zrealizowania w taki prosty sposób. Jest rozwiązanie wykonane na komputerze jednoukładowym wykonane do TID-a lub MID-a i DID-ado Astry F, G, Kerivy, Corsy... z dodatkowymi bajerami, produkcji naszego kolegi z autokącika robiw . Tu wyświetlanie jest zrealizowane na innej zasadzie. Ale to kosztuje... Szczegóły tutaj :

Widziałem kiedyś na Aledrogo taki "przerobiony" TID, kosztował ok. 100 zł (razem z TID-em).

Pozdr.

Napisano

> Wiedziałem o tych różnych prędkościach, ale czy wynikają one z

> bezwładności samych czujników, czy przetwornika A/C w

> wyświetlaczu?

A Ty czytasz wszystkie posty w danym wątku, czy tylko wyrywkowo?

Napisano

> A Ty czytasz wszystkie posty w danym wątku, czy tylko wyrywkowo?

Czytam i rozumiem, że sprawdziłeś doświadczalnie wszystkie typy MIDów, TIDów i DIDów, do wszystkich typów Opli...

Co to znaczy, że nie da się przełączać, napisz jak zachowuje się wyświetlacz, przy przełaczeniu rezystancji odpowiadających temperaturom np. +16*C i -10*C, jaka jest ta bezwładność, w jakim czasie od przełączenia pokaże "właściwą" temperaturę: 1s, 5s, 10s, 15s?

A tak, tytułem żartu, na twierdzenie, że czegoś się "nie da zrobić", mój były szef zwykł mawiać: "wszystko się da, tylko nie parasol w d.. pie otworzyć". Co ma chyba oznaczać, że jeden potrafi, a drugi nie...

Pozdr.

Napisano

Tytułem żartu, to powiedz szefowi że parasol w d....ie da się otworzyć, tylko nie da się go wyciągnąć.

Napisano

> Tytułem żartu, to powiedz szefowi że parasol w d....ie da się

> otworzyć, tylko nie da się go wyciągnąć.

Dobre : brawo.gif

A gdzie czasy bezwładności wyświetlacza niewiem.gif?

Napisano

> Czytam i rozumiem, że sprawdziłeś doświadczalnie wszystkie typy

> MIDów, TIDów i DIDów, do wszystkich typów Opli...

W temacie wątku chodziło o TID, DID nie mierzy temperatury smile.gif

> Co to znaczy, że nie da się przełączać, napisz jak zachowuje się

> wyświetlacz, przy przełaczeniu rezystancji odpowiadających

> temperaturom np. +16*C i -10*C, jaka jest ta bezwładność, w

> jakim czasie od przełączenia pokaże "właściwą" temperaturę:

robiłem to już czas jakiś temu, ale baardzo długo (w każdym bądź razie minuty, nie sekundy)

Napisano

> Co to znaczy, że nie da się przełączać, napisz jak zachowuje się

> wyświetlacz, przy przełaczeniu rezystancji odpowiadających

> temperaturom np. +16*C i -10*C, jaka jest ta bezwładność, w

> jakim czasie od przełączenia pokaże "właściwą" temperaturę: 1s,

> 5s, 10s, 15s?

Mam taki przełącznik temperatury zew/wew i na ostateczne wskazanie temperatury z niższej na wyśza na TID-ie trzeba pczekać około 5 minut.

Napisano

Bardzo długo... i pewnie czas zależy jeszcze od różnicy temperatur, np. z +10*C na +15*C idzie 5 minut, ale z -20*C na +15*C idzie pewnie z 20 minut...

Ale mam na to lekarstwo, tylko pomysł, nie sprawdzony w praktyce:

Trzeba między jednym czujnikiem, a drugim "wykonać zwłokę czasową", podczas której nie ma żadnego czujnika, wyświetlacz wyświetli wtedy "--*C", ale tylko na chwilę, bo tak dobierzemy czas zwłoki, żeby natychmiast podłączył kolejny czujnik.

Reasumując: układ przełączania działałby tak: czujnik nr 1 - 5 sek., przerwa - np. 2 sek., czujnik nr 2 - 5 sek, znów przerwa, itd.

Zrobię test, to napiszę, czy się udało...

Pozdr.

Napisano

No i udało się oszukać MID-a.

Wystarczy między przełączeniem czujników nic nie podłączać, odczekać ok. 3-4 sekund (aż wyświetlacz pokaże "--,-*C") . Po podłączeniu czujnika MID "czeka" ok. 3 s i wyświetla od razu właściwą temperaturę . W ten sposób można podłączać tyle czujników ile tylko dusza zapragnie. Gorzej z przełączaniem...

Teraz sposóby przełączania:

- ręcznie 2 czujniki - bardzo proste, w sklepach elektronicznych są w sprzedaży przełączniki 3 pozycyjne, 3 nóżkowe z "neutralną" pozycją. Wystarczy między czujnikami przełączać na tę neutralną pozycję na 3 sek. , aż wyświetlacz "zgubi" poprzednie wskazanie.

- automatycznie 2 czujniki - układ sam przełącza oba czujniki w zadanych okresach czasu . Dwa przekaźniki i układ dwóch multiwibratorów astabilnych na zmianę przełączających czujniki z przerwą między nimi 3,5 sek. lub jeden multiwibrator i kilka bramek włączających przy impulsach parzystych czyjnik zew. a przy nieparzystych czujnik wew. - to lepsze, bo dwa multiwibratory niezależne mogłyby się w długim czasie "rozjeżdżać"....

-----____________-----______________----- cykl pracy czujki zew.

_______-----______________-----_____ cykl pracy czujki wew.

-----____-----_____-----______-----_____-----___ cykl Zew -Przerwa- Wew -Przerwa- Z -P....

_Z__ P__ W___P___Z___P___W___P___Z___P P=3,5 sek, Z=P>5sek.

- półautomatycznie 2 czujniki - dwa przekaźniki i jeden multiwibrator monostabilny oraz przycisk. Po naciśnięciu i puszczeniu przycisku układ wyświetla na krótko temp. w kabinie i sam wraca do temperatury zewnętrznej . Następuje taka sekwencja: wyłączenie czujnika zewnętrznego na 3,5 sek., załączenie czujnika wewnętrznego na czas 3,5sek. + czas wyświetlania np. 3.5 sek, wyłączenie czujnika wewnętrznego na 3,5 sek., podłączenie czujnika zewnętrznego... i układ czeka na wciśnięcie przycisku.

No i udało się z tym "parasolem"...

Pozdr.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Nie działa mi wskazanie temperatury (klasyczne" --.-")

Kupiłem nowy czujnik, drugi i nic.

Dzisiaj wziąłem sie do roboty i poprowadziłem nowe kable do czujnika

Dalej --.-

Jakieś pomysły?

Na WOA czytałem, że trzeba przeprogramować TID-a. Nie wiem co to znaczy, może ktoś mnie oświeci

Napisano

No i super.

Zastosuje najprostszy wariant.Tylko jaki czujnik zastosować - NTC czy PTC i o jakiej charakterystyce ?

Napisano

> No i udało się oszukać MID-a.

> Wystarczy między przełączeniem czujników nic nie podłączać, odczekać

> ok. 3-4 sekund (aż wyświetlacz pokaże "--,-*C") . Po podłączeniu

> czujnika MID "czeka" ok. 3 s i wyświetla od razu właściwą

> temperaturę . W ten sposób można podłączać tyle czujników ile

> tylko dusza zapragnie. Gorzej z przełączaniem...

No to jest zajebiście dobra wiadomość claps.gifbow.gif Normalnie sobie taki układzik postaram sklecić do przełączania ale jeszcze druga rzecz jak tym sterować hmm.gif Mi chodzi po głowie że można by wykorzystać przycisk resetu na manetce MIDa do przełączania temp. no ale skąd wsiąść sygnał że akurat wyświetlana jest temperatura na MIDzie? Bo ideałem by było jakby w chwili wyświetlania temp. zewnętrznej wciskając przycisk resetu zmieniać na temp. wewnętrzną. Ale tego to niestety ale raczej nie uda mi się zrobić frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> No i super.

> Zastosuje najprostszy wariant.Tylko jaki czujnik zastosować - NTC

> czy PTC i o jakiej charakterystyce ?

TYLKO oryginalny, taki sam jak z przodu. Pozdr.

Napisano

Podobno w elektronice nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że taki układ da się zrobić, który po naciśnięciu jednego przycisku na MID-zie:

- odłaczy na 3 sek. wejście czujników od MID-a

- podłaczy na 3 sek. czujnik WEWnętrzny, ewentualnie wydając w tym czasie sygnał akustyczny beeeeeep

- ponownie odłaczy na 3 sek. wejście czujników od MID-a

- podłaczy na 3 sek. czujnik ZEWnętrzny

Pozdr.

Napisano

> Podobno w elektronice nie ma rzeczy niemożliwych.

Też tak słyszałem i nie wątpię w to że da się radę tyle że ja tego nie zrobię bo za mało w tej dziedzinie wiem. Co prawda mam pewne możliwości jeśli chodzi o fachową pomoc no i MIDa do dyspozycji to może jak będzie troszkę wolnego czasu to się coś pokombinuje.

W każdym razie jestem szczęśliwym posiadaczem klimatyzacji więc będę dążył do tego żeby odczyt temp. w aucie mieć.

Pozdrawiam

Napisano

> Podobno nie ma rzeczy niemożliwych.

Tak a'propo : "Nie da sie tylko hełmu na drugą stronę wywrócić"

Napisano

> Nie działa mi wskazanie temperatury (klasyczne" --.-")

> Kupiłem nowy czujnik, drugi i nic.

> Dzisiaj wziąłem sie do roboty i poprowadziłem nowe kable do czujnika

> Dalej --.-

> Jakieś pomysły?

> Na WOA czytałem, że trzeba przeprogramować TID-a. Nie wiem co to

> znaczy, może ktoś mnie oświeci

Jeszcze jedno.

Od TID-a odchodzą mi od pinów 2 i 4 przewody w kolorach niebieski i biało-niebieski a przy wtyczce do czujnika mam brązowy i czarny.

Czy to oznacza, że mam podpięty czujnik pod jakąś inną wtyczkę a tę właściwą mam gdzieś zaplątaną w czeluściach spojlera?

Napisano

> Jeszcze jedno.

> Od TID-a odchodzą mi od pinów 2 i 4 przewody w kolorach niebieski i

> biało-niebieski a przy wtyczce do czujnika mam brązowy i czarny.

> Czy to oznacza, że mam podpięty czujnik pod jakąś inną wtyczkę a tę

> właściwą mam gdzieś zaplątaną w czeluściach spojlera?

To Astra F, nie wiem jak tam idą przwody, ale kolory mogą się zmieniać na złaczach, np. przy przejściu przez grodź przednią... Porównaj ze schematem, albo lepiej... spytaj Lelka. Pozdr.

Napisano

> To Astra F, nie wiem jak tam idą przwody, ale kolory mogą się

> zmieniać na złaczach, np. przy przejściu przez grodź przednią...

> Porównaj ze schematem, albo lepiej... spytaj Lelka. Pozdr.

Niestetyż, między TIDem a czujnikiem nie ma złącza - przewody niebieski i niebiesko-biały pomykają bezposrednio od jednego do drugiego.

Oczywiście istnieje mozliwość, że komuś coś się urwało i sztukował kolorami jakie miał pod reką.

Ale skoro blucha twierdzi, że poprowadził nowe kable od TIDa do czujnika i dalej ma kreski, to kolory nie mają już znaczenia... Coś się spierdzieliło w TIDzie.

Pozdroofka

Napisano

> Dzisiaj wziąłem sie do roboty i poprowadziłem nowe kable do czujnika

> Dalej --.-

> Jakieś pomysły?

Podłacz zamiast czujnika zwykły rezystor, ok. 4,7 kOm, ale tuż przy wyświetlaczu, utnij kabek (w końcu nie masz nic do stracenia, i tak nic nie wyświetla), może przewód po drodze jest przerwany, komuś trzasł, sztukował "na skrętkę" (stąd zamiana kolorów przewodów) i zgniło. Powinien cokolwiek wyświetlić. jak kupiłem MID-a to tak go sprawdzałem przed podłaczeniem. Pozdr.

Napisano

> Podobno w elektronice nie ma rzeczy niemożliwych. Myślę, że taki

> układ da się zrobić, który po naciśnięciu jednego przycisku na

> MID-zie:

> - odłaczy na 3 sek. wejście czujników od MID-a

> - podłaczy na 3 sek. czujnik WEWnętrzny, ewentualnie wydając w tym

> czasie sygnał akustyczny beeeeeep

> - ponownie odłaczy na 3 sek. wejście czujników od MID-a

> - podłaczy na 3 sek. czujnik ZEWnętrzny

> Pozdr.

Mam nadzieję, że temat nie umrze i taki układ da się zmontować.

Byłbym bardzo zainteresowany.

Pozdrawiam,

Napisano

Witam. Też jestem zainteresowany temperaturą w środku samochodu. A może zamiast róznych zmian zamontować coś takiego z pomiarem temperatury

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.