Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napinacze pasów bezpieczeństwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

w swojej Asterce mam do wymiany oba napinacze pasów bezpieczeństwa i dzisiaj w oplowkim ASO w Markach, zaśpiewali mi prawie 1000zl za jeden + okolo 200 zl za naprawę.

Czy jest jakaś inna alternatywa? Mam na mysli jakieś tańsze zamienniki w stosunku do tych "orginalnych". Czy też jestem skazana na wyłożenie tych ponad 2000zl?

Napisano

> Witam,

> w swojej Asterce mam do wymiany oba napinacze pasów bezpieczeństwa i

> dzisiaj w oplowkim ASO w Markach, zaśpiewali mi prawie 1000zl za

> jeden + okolo 200 zl za naprawę.

> Czy jest jakaś inna alternatywa? Mam na mysli jakieś tańsze

> zamienniki w stosunku do tych "orginalnych". Czy też jestem

> skazana na wyłożenie tych ponad 2000zl?

nie jesteś wink.gif

sprawdź allegro lub szroty

okazyjnie za 150zł/szt. można trafić...

edit: ups, zauważyłem, że to do G...

top może być trudniej i na pewno droższe będą

bo tam chyba tylko pirotechniczne...

Napisano

> odpusc aso, poszukaj na szrotach cena zaleznie od regionu polski. ale zanim kupisz popatrz wczesniej czy nie ma roznic w mocowaniu, ja w swojej musialem wymienic kierowcy ( popsul sie zatrzask pasa) i sa dwie wersje mocowania. mialem pecha musialem wymieniac na wlasciwy wink.gif

Napisano

a jak można stwierdzić gołym okiem czy ten napinacz jest sprawny?? wogóle można to jakoś stwierdzić??

Napisano

> a jak można stwierdzić gołym okiem czy ten napinacz jest sprawny??

> wogóle można to jakoś stwierdzić??

Żółte języki przy zatrzaskach pasów widać w przypadku "odstrzelenia".

Pzdr.

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie.

Mialam nadzieje, ze mozna w sklepach kupic jakies zamienniki, no ale trudno, poodwiedzam szroty i poszukam.

A tak wogole, to czy to prawda, ze bez napinaczy nie dzialaja poduszki powietrzne? Tak mi powiedzial ten mechanik z ASO.

Napisano

> bzdura

Moze troche prawdy w tym jest. Bo z wystrzeleniem napinaczy strzelaja i poduszki. Wiec skoro nie ma obu napinaczy to moze swiadczyc ze poduszek tez juz brak

Napisano

> Moze troche prawdy w tym jest. Bo z wystrzeleniem napinaczy strzelaja

> i poduszki. Wiec skoro nie ma obu napinaczy to moze swiadczyc ze

> poduszek tez juz brak

To, czy wystrzeli poduszka, zależy od kąta i siły walnięcia. A to, czy wystrzeli napinacz, to chyba od siły i prędkości napięcia pasów. Więc nie zawsze mogą zadziałać w duecie. Poprawcie jeśli się mylę smile.gif

Napisano

Moje pasy jak je odpinam i puszczam to bardzo wolno się zwijają czy można to naprawić?(astra G 98r), czy już są całe do wymiany, dodam że ojciec mój ma Vectrę B z roku 98 i też pasy się zwijają pomału wręcz trzeba je wkładać w rolki.Czy ktoś z was też tak ma ?

Napisano

> bzdura

Warto zapoznać się najpierw z działaniem układu a później wyrażać opinie.

W w/w przypadku technik ASO ma rację jeżeli kontrolka poduszek w AII się świeci to cały układ jest nieczynny. Nieważne czy to uszkodzenie napinaczy, czy poduszek czy czujników czy przewodów, cały układ AIRBAG jest wyłączany co sygnalizuje zapalona kontrolka.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzieki wielkie.

> Mialam nadzieje, ze mozna w sklepach kupic jakies zamienniki, no ale

> trudno, poodwiedzam szroty i poszukam.

> A tak wogole, to czy to prawda, ze bez napinaczy nie dzialaja

> poduszki powietrzne? Tak mi powiedzial ten mechanik z ASO.

O ile dobrze się orientuję to zadna firma nie robi zamienników układów pirotechnicznych (ze względów bezpieczeństwa)

na szrotach, giełdach, w sklepach typu "crash car" mozna dostać używne napinacze, ale zobaczenei czy nie wystaje pomarańczowy język nie wystarczy. czasami zdarzają się napinacze z zamkiem pasa w których nie można zapiąć pasa bezpieczeństwa (to jest łatwo stwierdzić), ale i zdarzają się takie które są wew uszkodzone elektrycznie. uszkodzenie to nie jest do wykrycia w momencie zakupu, można zdiagnozować tylko po wpięciudo pojazdu (sprawdzanie omomierzem samego napinacza może spowodować jego odpalenie !!!).

Jezeli kontrolka Airbag się pali światłem ciągłym to układ jest wyłączony/niesprawny.

Wymiana napinaczy pasów bezpieczeństwa to wymontowanie i zamontowanie foteli przód + wykasowanie kodów usterek z pamięci sterownika urządzeniem TECH2. Cena 200 zł rozsądna.

Pozdrawiam

Napisano

Poszukaj tu: Napinacze Astra

Nie będzie tanio - min. 500 zł na dwie sztuki. Niektóre żródła są pewne: legalna firma, faktura VAT....

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

No nie zupelnie, bo sprawdzil mi i mowil, ze poduszki sa, tylko napinacze sa wystrzelone, Oczywiscie zolty jezor uciety, tak, ze go nie bylo widac, kontrolka poduszek podpieta do innego ukladu, zeby nie swiecila na ograglo, a poniewaz to moj pierwszy samochod, to kupujac go nie bardzo wiedzialam jak to wszystko powinno wygladac prawidlowo...

> Moze troche prawdy w tym jest. Bo z wystrzeleniem napinaczy strzelaja

> i poduszki. Wiec skoro nie ma obu napinaczy to moze swiadczyc ze

> poduszek tez juz brak

Napisano

> To, czy wystrzeli poduszka, zależy od kąta i siły walnięcia. A to,

> czy wystrzeli napinacz, to chyba od siły i prędkości napięcia

> pasów. Więc nie zawsze mogą zadziałać w duecie. Poprawcie jeśli

> się mylę

Chyba sie mylisz. Wystrzal poduszki jest zwiazany z napinaczem. Inaczej poducha moglaby ci zlamac kregoslup

Napisano

> Warto zapoznać się najpierw z działaniem układu a później wyrażać

> opinie.

> W w/w przypadku technik ASO ma rację jeżeli kontrolka poduszek w AII

> się świeci to cały układ jest nieczynny. Nieważne czy to

> uszkodzenie napinaczy, czy poduszek czy czujników czy przewodów,

> cały układ AIRBAG jest wyłączany co sygnalizuje zapalona

> kontrolka.

> Pozdrawiam

Dokladnie tak jest jak kolega pisze... W przypadku uszkodzenia lub odpiecia ktorego kolwiek (lub dwoch) napinacza poduszki nie odpala i zaswieci sie kontrolka AIR BAG. Po przywroceniu do stanu normalnego (napinacze) i skasowaniu bledu w centralce uklad bedzie dzialal. Nie ma sytuacji, ze uklad dziala nieprawidlowo - dziala lub nie dziala.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hej, to może podjedź do Pana Wojdyny (albo zadzwoń 0501050189) - po pierwsze będzie pewność, że to napinacze do wymiany a po drugie możesz oszczędzić na częściach bo auto-ekspert ma wynegocjowane niezłe rabaty na części

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.