Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbyc sie majonezu?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ojciec ostatnio wymienial olej i filt oleju w Cordobie i po tygodniu zajrzalem mu pod korek wlewu oleju i sie przerazilem, byla tam prawie szklanka majonezu. tyle co moglem to wytarlem, dzis patrze i znow sie nazbieralo go mnowstwo. jak mozna sie go pozbyc. trzeba jeszcze raz wymienic olej?? jakos wyplukac?? bo z tego co czytalem to olej traci wtedy swoje wlasciwosci.

z gory dzieki za pomoc

Napisano

Jeśli nie ubywa płynu chłodniczego to wszystko w normie. Majonez to typowy objaw jazdy na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem. Przegoń autko po trasie i majonez zniknie.

Napisano

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem, że to jest normalne zjawisko przy niższych temperaturach i ustępuje samo gdy robi się cieplej.

Ja u siebie w sobotę czysciłem węże gumowe dochodzące do przepustnicy od pokrywy zaworów i jeszcze jeden od silnika (dokładnie nie wiem gdzie się zaczyna) do pokrywy zaworów. I powiem, że trochę majonezu sie uzbierało.

Na razie nie robię z tego problemu.

Może mądre głowy na autokąciku wyjaśnią dlaczego tak się dzieje (może przez niedogrzanie silnika niewiem.gif)

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Ojciec ostatnio wymienial olej i filt oleju w Cordobie i po tygodniu

> zajrzalem mu pod korek wlewu oleju i sie przerazilem, byla tam

> prawie szklanka majonezu. tyle co moglem to wytarlem, dzis

> patrze i znow sie nazbieralo go mnowstwo. jak mozna sie go

> pozbyc. trzeba jeszcze raz wymienic olej?? jakos wyplukac?? bo z

> tego co czytalem to olej traci wtedy swoje wlasciwosci.

> z gory dzieki za pomoc

wymienić termostat

jeździć na dłuższych odcinkach, aby silnik się dogrzewał

no chyba że płynu hcłodzącego ubywa, to wymienić uszzcelkę pod głowicą

Napisano

> Jeśli nie ubywa płynu chłodniczego to wszystko w normie. Majonez to

> typowy objaw jazdy na krótkich odcinkach z niedogrzanym

> silnikiem.

No właśnie ja robię dziennie 2 x 15 km. Generalnie jest to jazda poza miastem i jeszcze nigdy w tym okresie nie zdarzyło mi się, żeby wskazówka temperatury przekroczyła 90 stopni (zawsze jest jakieś 3mm przed); nie mówię o staniu w korkach bo wtedy samochód się nagrzewa.

Czy może to być objaw np. padniętego termostatu?

Napisano
  • Autor

plyny chlodniczego nie ubywa. przez poprzednie lata nic takiego sie nie dzialo. nie trzeba bylo dolewac ani kropelki oleju ani plyny chlodniczego.

Ten majonez wyglada tak i jest taki gesty jak zwykly majonez Helmans, jakby ktos tam wrzucil 5 wielkich lyzek majonezu frown.gif tym bardziej ze raz juz to wyczycilem w miare i znowu sie zebral frown.gif:(:(

Napisano

> No właśnie ja robię dziennie 2 x 15 km. Generalnie jest to jazda poza

> miastem i jeszcze nigdy w tym okresie nie zdarzyło mi się, żeby

> wskazówka temperatury przekroczyła 90 stopni (zawsze jest jakieś

> 3mm przed); nie mówię o staniu w korkach bo wtedy samochód się

> nagrzewa.

> Czy może to być objaw np. padniętego termostatu?

Zdecydowanie padnięty termostat. Dla pewności zrób test macajewa zeby.GIF / odpal zimny silnik, otwórz maske i sprawdź jak szybko przewody dochodzące do chłodnicy robia się ciepłe/

Napisano

> plyny chlodniczego nie ubywa. przez poprzednie lata nic takiego sie

> nie dzialo. nie trzeba bylo dolewac ani kropelki oleju ani plyny

> chlodniczego.

> Ten majonez wyglada tak i jest taki gesty jak zwykly majonez Helmans,

> jakby ktos tam wrzucil 5 wielkich lyzek majonezu tym bardziej

> ze raz juz to wyczycilem w miare i znowu sie zebral frown.gif:(

prawdopodobnie termostat do wymiany

Napisano

Uwierz mi działo sie na 100% jeśli auto jeździło tylko po mieście wink.gif A korka przecież nie sprawdzasz co 5 minut ok.gif

Napisano

Przerabialem ten temat nie raz w swoim seacie sciagnij sobie obudowe filtra powietrza i zobacz co masz w odmnie.

Ja na jakis czas jak sie takie cos dzieje trasa ok 100km obrotek na maxa smile.gif i zaraz ginie mieszkam w takim miescie ze nie ma korkow na termostat bym nie obstawial od 8 lat mam seat od nowosci, i termostaty padaly w 2 strone nie otwieraly sie i lecial na malym ukladzie. 2 razy zdazylo mi sie uszkodzenie przykrywki termostatu ale dla pewnosci sprawdz os termostatu nowy ok 45zl smile.gif

Ja to przerabiam w seacie 98 1,6

Napisano

> Ten majonez wyglada tak i jest taki gesty jak zwykly majonez Helmans,

> jakby ktos tam wrzucil 5 wielkich lyzek majonezu tym bardziej

> ze raz juz to wyczycilem w miare i znowu sie zebral frown.gif:(

Po co tłumaczysz ludziom jak majonez wygląda - zresztą skąd niby wzięła się nazwa tej mazi w silniku grinser006.gif

U mnie w TD raczej nie spotykam majonezu (nawet zimą) ale w vw polo jak najbardziej i to w niemałych ilościach - co jakiś czas dałoby się nim ze 2 kanapki posmarować hehe.gif

Tyle że autko niemal zawsze gania po krótkich odcinkach i 95% miasto. Płynów ustrojowych znacznie nie ubywa więc olewam i... już ze 2 lata jeździ bez pierdnięcia tongue.gif

Napisano

> Po co tłumaczysz ludziom jak majonez wygląda - zresztą skąd niby

> wzięła się nazwa tej mazi w silniku

by wygląda jak............ majonez zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Robię dziennie 2 x 7 km i w asterce majonezu nie uświadczyłem nawet w największą zimę, natomiast w silniku VW 1.1 pojawiał się często. Nie wiem dlaczego w jednym się robi, w innym nie, trasa ta sama.

Napisano

> Witam.

> Ojciec ostatnio wymienial olej i filt oleju w Cordobie i po tygodniu

> zajrzalem mu pod korek wlewu oleju i sie przerazilem, byla tam

> prawie szklanka majonezu. tyle co moglem to wytarlem, dzis

> patrze i znow sie nazbieralo go mnowstwo. jak mozna sie go

> pozbyc. trzeba jeszcze raz wymienic olej?? jakos wyplukac?? bo z

> tego co czytalem to olej traci wtedy swoje wlasciwosci.

> z gory dzieki za pomoc

Ja miałem taki problem w seacie, zamarzł mi ten majonez w odmie i wężyku prowadzącym do filtra pow. i wywaliło mi olej na zewnątrz w poprzednią zimę( 2 razy!). Zmieniłem warsztat i olej na inna firmę, ponieważ miałem podejrzenie oto że lali mi oszukany olej (mógł być zleżały czy coś podobnego). Niestety nie miałem jak im tego udowodnić pokłóciłem się trochę i posłałem im parę K.... i już nie daje im zarobić. Lałem mobila zmieniłem na BP i majonez przestał mi się osadzać.

Wydaje się to mozę trochę dziwne ale w moim przypadku to pomogło. (ale i tak co zimę sprawdzam odmę tak na wszelki wypadek.)

A trasy mam krótkie 20 km dziennie w jedną stronę.

Wychodzi na to że w seatach i vw to normalka.

Napisano

> U mnie w TD raczej nie spotykam majonezu (nawet zimą) ale w vw polo

> jak najbardziej i to w niemałych ilościach - co jakiś czas

> dałoby się nim ze 2 kanapki posmarować

Dziwne ale zauważyłem to samo w astrze X14NZ zimą zawsze zbierał się moajonez jak pogoniłem w trasie to znikał, teraz w Viki X20DTL majonezu nie ma wcale chociaz poprzedniej zimy były spore mrozy i jeździłem takie same odcinki hmm.gif

Napisano

> Dziwne ale zauważyłem to samo w astrze X14NZ zimą zawsze zbierał się

> moajonez jak pogoniłem w trasie to znikał, teraz w Viki X20DTL

> majonezu nie ma wcale chociaz poprzedniej zimy były spore mrozy

> i jeździłem takie same odcinki

Poprostu silnik w vectrze musi się dogrzać szybciej, bo majonez to typowy objaw niedogrzanego silnika na krótkich odcinkach.

Napisano

> Poprostu silnik w vectrze musi się dogrzać szybciej, bo majonez to

> typowy objaw niedogrzanego silnika na krótkich odcinkach.

Co do szybkości rozgrzewania to muszę stwierdzić że benzyniak nagrzewał się owiele szybciej niz diesel. Astra wystarczyło przejechać około 4-5 km aby było ponad 90*C Viki taką temperature łapie po 6-7 km. w obecnych warunkach pogodowo-temperaturowych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.