Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ustawienie rozrządu x17dtl

Featured Replies

Napisano

Witam. czy da się to zrobić samemu? jakie są potrzebne do tego przyrządy?

Podejrzewam że mechanik przy wymianie pomylił się o jeden ząbek i przez to auto jest słabsze, więcej pali i ciężko zapala jak jest zimne? czy moje przypuszczenia moga być prawdziwe?

Napisano

Ja wymieniałem rozrząd sam... ustawiałem na znaki (bez żadnych narzędzi) biorąc poprawkę na naprężenie paska napinaczem. Wyszło ok - silnik już roczek chodzi równo, pali jak trzeba i spalanie w normie.

Jeśli po wymianie rozrządu są problemy z odpalaniem, spalaniem, równą pracą itp to bardzo możliwe że ząbki przestawione.

Napisano
  • Autor

> Ja wymieniałem rozrząd sam... ustawiałem na znaki (bez żadnych

> narzędzi) biorąc poprawkę na naprężenie paska napinaczem. Wyszło

> ok - silnik już roczek chodzi równo, pali jak trzeba i spalanie

> w normie.

> Jeśli po wymianie rozrządu są problemy z odpalaniem, spalaniem, równą

> pracą itp to bardzo możliwe że ząbki przestawione.

a duzo przy tym roboty?

powiedzmy, ze nie boję się mechaniki ale doświadczenia nie mam praktycznie żadnego. Jak kolega moze to niech napisze, co trzeba po kolei zrobić tak z grubsza chociaż

ja coś słyszałem ze własnie nie ma znaków w dtl-ach?

Napisano

> a duzo przy tym roboty?

> ja coś słyszałem ze własnie nie ma znaków w dtl-ach?

Oj chyba są... A nawet jeśli nie ma to zawsze PRZED rozebraniem rozrządu można sobie machnąć jakąś farbką/korektorem itp jakieś plamki na kołach i obudowie...

A co do roboty - to wiadomo trochę jest. Mi zajęło z przerwami praktycznie cały dzień od rana do wieczora, ale przede wszystkim wymieniałem wszystko oprócz zębatek a poza tym miałem sporo problemów po drodze - skorodowane śruby i pompa wody (podrdzewiała na obrzeżach więc wyjmowałem ją młotkiem i... łomem grinser006.gif

Na plus zaznaczam to że podczas wymiany wszystko jest w zasadzie logiczne i przewidywalne. No i nie trzeba odkręcać jakichś tam łap silnika co chyba w isuzu jest np wskazane (niektórzy jakoś to obchodzą)...

PS. Na pamiątkę moja ex-pompa zaraz po ex-trakcji zlosnik.gif

pompa.jpg

Napisano
  • Autor

> Oj chyba są... A nawet jeśli nie ma to zawsze PRZED rozebraniem

> rozrządu można sobie machnąć jakąś farbką/korektorem itp jakieś

> plamki na kołach i obudowie...

no właśnie. nic mi nie da że przed rozebraniem zrobie sobie znaki, skoro przeczuwam, że coś jest nie tak spasowane i chce to własnie sprawdzić

Nie mam zamiaru wymieniać rozrządu, chce tylko sprawdzić, czy jest założony poprawnie.

Mam nadzieje, ze będą fabryczne znaki;)

Napisano

> no właśnie. nic mi nie da że przed rozebraniem zrobie sobie znaki,

> skoro przeczuwam, że coś jest nie tak spasowane i chce to

> własnie sprawdzić

> Nie mam zamiaru wymieniać rozrządu, chce tylko sprawdzić, czy jest

> założony poprawnie.

> Mam nadzieje, ze będą fabryczne znaki;)

Na pompie wtryskowej fabryczny musi być na 100% a jeśli rozrząd był już wcześniej robiony to jest duże prawdopodobiństwo że na wałku rozrządu i wale korbowym też. U mnie w każdym razie były więc spokojnie rozebrałem i złożyłem do kupy.

Krótki opis po kolei:

- odłączyć "-" w aku (na wszelki wypadek)

- zdjąć paski alternatora i wspomagania

- usunąć obudowę filtru powietrza

- auto np na podnośnik (do góry prawy przód czyli koło przy rozrządzie)

- odkręcić koło pasowe wału - 4 śruby - zostawić centralną

- zdjąć osłonę rozrządu

- wrzucasz V bieg i kręcisz kołem i patrzysz czy się znaki pokrywają

(jeśli nie zauważysz znaków nigdzie to lepiej zostaw to fachowcom - bo trzeba będzie w takim wypadku najprawdopodobniej przyrządem ustawiać wałek rozrządu oraz skorygować ustawienie pompy wtryskowej)

Jeśli są znaki(ustawione niedokładnie) to dalej:

-ustawić sobie np. dolne koło zębate (wał korbowy) na znakach

- najlepiej założyć blokadę na kolo zamachowe

Przy skrzyni na dole jest taki mały okrągły otwór średnicy ~ 7mm. Wpychasz bolec tak żeby nie wyleciał - ja miałem dobijak do gwoździ - owinąłem drutem żeby się nie wysunął. Jakiś śrubokręt też się powinien sprawdzić. Oby tylko w miarę skutecznie zblokowało obracanie koła zamachowego.

- luzujesz napinacz

- przekładasz pasek tam gdzie trzeba ustawiając pozostałe koła na znakach (biorąc poprawkę na to że po naciągnięciu napinaczem mogą się lekko w którąś stronę przesunąć)

- naciągasz częściowo napinacz

- zdejmujesz blokadę koła zamachowego

- kręcisz kołem samochodu i po paru obrotach dociągasz napinacz i patrzysz czy znaki są ok

- jak tak to wiadomo... podpinasz aku i kręcisz...

- jak nie to... poprawiasz

Napisano

> no właśnie. nic mi nie da że przed rozebraniem zrobie sobie znaki,

> skoro przeczuwam, że coś jest nie tak spasowane i chce to

> własnie sprawdzić

Twój mechanior przy odrobinie zdrowego rozsądku sam powinien takie znaki zrobić przed zdjęciem paska... więc może coś będzie... Tylko nie idź na żywioł i najpierw pokręć kołem bo może być i tak że będziesz miał nawet po kilka plamek (bo i tacy się magicy trafiają co zamiast pilnować znaków poprzednich malują swoje i potem jest trudniej dojść...).

Na pocieszenie dodam że jakiś czas potem robiłem rozrząd w polówce benz. i to już była bajka (wiadomo - najgorszy jest ten pierwszy raz).

Napisano

Może to ci pomoże:

277929269-rozrz1.jpg

277929269-rozrz2.jpg

277929269-rozrz3.jpg

Tu trochę większy/czytelniejszy obrazek:

277929269-rozrz4.jpg

post-36940-143524764802_thumb.jpg

Napisano

> Tu trochę większy/czytelniejszy obrazek:

O właśnie - teraz sobie przypominam że na zębatce wału korbowego też jest wcięcie. Głowy nie dam ale na kole wałka rozrządu może też jest jakaś kropka hmm.gif

Napisano

> Można wiedzieć z czego to są zrzuty?

No to są zrzuty z ekranu grinser006.gif

To Info Tech smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie panowie za pomoc. w weekend będe próbował cos zadziałać.

Napisano

> Dzięki wielkie panowie za pomoc. w weekend będe próbował cos

> zadziałać.

Z mojej pratyki wychodzi jeszcze to, że wszystko co znajdziejsz na kołach nie do końca może odpowiadać książkowym nastawom, zależy jaki mechanik się za niego brał, ale zakładam, że u Ciebie będzie ok.

Nie zapomnij zrobić kilku obrotów na sucho po złożeniu rozrządu.

Napisano

Ja wymienialem rok temu rozrząd ... nie przygladałem sie jak to robił znajomy mechanior... w lato zdjelem obudowe rozrządu i ...za chiny oznaczenia nie pokrywaja sie ..nie wiem czy to pasek sie wyciagnął czy tez mechanior cos spieprzył ... a co do fabrycznych oznaczen probowałem cos znaleźć ale nie udało mi się to jedynie mam znaki markerem naznaczone przez mechaniora

czolem

Oberon

Napisano

> Ja wymieniałem rozrząd sam... ustawiałem na znaki (bez żadnych

> narzędzi) biorąc poprawkę na naprężenie paska napinaczem. Wyszło

> ok - silnik już roczek chodzi równo, pali jak trzeba i spalanie

> w normie.

> Jeśli po wymianie rozrządu są problemy z odpalaniem, spalaniem, równą

> pracą itp to bardzo możliwe że ząbki przestawione.

u mnie tez byly problemy zaraz po wymienie rozrzadu i okazalo sie ze nie pomylili sie o zeby ale na pompie sie pomylili i trzeba bylo przestawic samochod na pompie i chodzi luxio smile.gif

Napisano

U mnie były chyba ze dwa rodzaje znaków (zółte kropy, białe i fabryczne - bardzo słabo widoczne) ale żadne nie pasowały do stałych znaków. Nie wnikałem za bardzo w te znaki i ustawiałem rozrząd "na czuja". Poszło gładko, z jedną tylko poprawką ustawienia paska.

> Ja wymienialem rok temu rozrząd ... nie przygladałem sie jak to robił

> znajomy mechanior... w lato zdjelem obudowe rozrządu i ...za

> chiny oznaczenia nie pokrywaja sie ..nie wiem czy to pasek sie

> wyciagnął czy tez mechanior cos spieprzył ... a co do

> fabrycznych oznaczen probowałem cos znaleźć ale nie udało mi się

> to jedynie mam znaki markerem naznaczone przez mechaniora

> czolem

> Oberon

Napisano

A co w takim razie z mitem o śrubach mikrometrycznych wkręcanych w odpowiednie miejsca i o dokręcanych wskazówkach do bloku silnika?

Napisano

> A co w takim razie z mitem o śrubach mikrometrycznych wkręcanych w

> odpowiednie miejsca i o dokręcanych wskazówkach do bloku

> silnika?

Ząb można stracić na bitwie na sztachety albo u stomatologa na częściowej narkozie... Metody różne ale efekt podobny grinser006.gif

PS. A tak na poważnie to takie "pomiary" to się chyba zaleca w momencie np. wymiany zębatki na wałku rozrządu bo wtedy wiadomo że na znaki się nie da. Choć przy odrobinie fantazji można sobie stworzyć jakąś blokadę zakładaną na wałek (po zdjęciu pokrywy oczywiście) i powinno dać się w miarę bez obaw własnoręcznie zmienić koło zębate...

Napisano

Jakbym coś skopał, że silnik niedobrze by pracował, to pojechałbym na precyzyjne ustawianie rozrządu i pewnie bardziej pompy wtryskowej w którą zegar również się wkręca, żeby odpowiednio ustawić początek wtrysku.

Ale, że silnik pracuje bardziej niż dobrze, to póki co nie zaczepiam go.

Dodam, że nigdy wcześniej za rozrząd się nie brałem, więc wszystko dla ludzi, kto umie trzymać klucz, to sobie poradzi. Choć przyznam, że dobre założenie paska i wstępne napięcie pompą wody jest trochę kłopotliwe bez dobrego klucza (do obracania pompy)

> A co w takim razie z mitem o śrubach mikrometrycznych wkręcanych w

> odpowiednie miejsca i o dokręcanych wskazówkach do bloku

> silnika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.