Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej - czy Lotos bedzie ok?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie dotyczące wymiany oleju

Dzisiaj kupiłem bez zastanowienie a raczej z przyzwyczajenia gdyż w poprzednim aucie sprawdzał się całkiem dobrze

LOTOS-a 10w/40

No i teraz kombinuje czy do Maryśki 1.6 16V też się nada tak, aby jej serduszka nie rozwalić Tak naprawdę niewiem, jakiego oleju używał poprzedni właściciel a może zalać, 15w /40 lecz obawiam się ze to była by męczarnia dla silnika

Wiem ze na pewno ten temat był wiele razy wałkowany na forum wiec próbowałem cos znaleźć na śmietniku, lecz z mizernym skutkiem bardzo proszę o jakieś porady z góry wielkie dzięki

niewiem.gif

Napisano

10W40 ale nie Lotos kiedyś krążyły foty silnika po lotosie i silnika po mobilu po jakimśtam takim samym przebiegu to niebo a ziemia....

Napisano

najpierw jeśli to mozliwe to zapytaj poprzedniego właściciela na czym jeździł ,

co do Lotosa to niektórzy go chwala a inni psy na nim wieszają ,

wiekszość jednak chyba woli Mobila , jeśli auto jeździło na półsyntetyku to Mobil 10W40 byłby dobrym wyborem ok.gif

Napisano

> Dzisiaj kupiłem bez zastanowienie a raczej z przyzwyczajenia gdyż w

> poprzednim aucie sprawdzał się całkiem dobrze

> LOTOS-a 10w/40

a może zalać, 15w /40

10W/40

Napisano

> a może zalać, 15w /40

> 10W/40

LOTOS zdecydowanie.

Oleje bardzo wysokiej jakości wbrew temu co domorośli znawcy opisują.

Jeśli kogoś przekonuje 1 zdjęcie silnika jeżdżącego na LOTOSIE i drugie na MOBILU i z tego wyciąga wnioski że tylko nie LOTOS, to wyślę mu zdjęcie gościa przechodzącego na zielonym świetle na pasach przez ulicę rozwalonego przez STARa. I niech wyciągnie sobie wniosek, że nie wolno przechodzić na zielonym na pasach bo można być rozwalonym. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

Z Mobilem totrzeba uważać bo moze sie okazać ze w ful syntetyku nalany jest minerał przez nieuczciwego sprzedawce;) W lotosie masz przynajmniej pewnosc ze nikt nic nie kombinował.

Jeżdziłem 10lat omegą na yntetyku lotosa.. wcześniej był to inny produkt RG tak czy tak z tej samej lini produkcyjnej.. Namachałem 300tyś i nie miałem kłopotów z silnikiem..

Napisano

Ja u siebie w Bravo po kupnie zalałem Lotos 10W40 (przy przebiegu ok.170) teraz znow zmieniam, żadnych problemow nie mam olej dosc czysty i wcale go nie brał silnik (1.8), wczesniej w innym aucie jezdzilem na Lotosie 15W40 (jakies 45tys km zrobilem i sprzedalem) a w jeszcze wczesniejszym aucie na Lotosie 5W40 (100tys km zrobilem) nigdy żadych problemow nie mialem, moj ojciec w swoim aucie tez lał Lotos 5W40 (jakies 150tys km zrobione) a w drugim Lotos 15W40 (tez ze 150tys km) i nigdy nie było problemow...... oczywiście nie twierdze że nie ma lepszy olejów....

Napisano

> było problemow...... oczywiście nie twierdze że nie ma lepszy

> olejów....

Też tak uważam.

Tyle tylko że nikt na naszym poziomie wiedzy i dostępności badań laboratoryjnych nie jest w stanie rzetelnej informacji udzielić.

I z całą pewnością nikt nie stwierdzi - żadne laboratorium - że ten a ten olej np. LOTOSu jest duuuużo gorszy od takiego to a takiego MOBILA (oczywiście odpowiednika).

Z całą pewnością różniece są, każda firma ma swoje patenty i każda swoje laboratoria badawcze na które to łoży bardzo duże pieniądze.

I produkty z danej kategorii na pewno są ze sobą porównywalne.

Sądzę że opinia taka ciągnie się z czasów PRL kiedy to wszystko było gorszej jakości.

Niektórzy do tej pory potrafią jeszcze mówić że np. japończyki (TOYOTy) są samochodami jednorazówkami, jak się zepsują to już koniec.

Napisano

Ja zalałem Castrol'em GTX Magnatec 10w40 i samochód o dziwo działa.... devil.gif

Napisano

> mi sie na lotosie kosiarka zatarla

> tym bardzij go do auta nie wleje

może zapomniałeś że masz kosiarke dwusuwa pewnie..... szczęście że auto masz czterosuw bo byś zatarł też..... zlosnik2.gif

Napisano

> może zapomniałeś że masz kosiarke dwusuwa pewnie..... szczęście że

> auto masz czterosuw bo byś zatarł też.....

kosiarak to sabo 43 compact jest to kosiarka 4 suwowa.. byla

Napisano

> kosiarak to sabo 43 compact jest to kosiarka 4 suwowa.. byla

trzeba było nie lać oleju do kosza na trawke tylko to silnika.... 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> trzeba było nie lać oleju do kosza na trawke tylko to silnika....

aaaha, nastepnym razem wleje do silnika rotfl.gif

Napisano

> Też tak uważam.

> Tyle tylko że nikt na naszym poziomie wiedzy i dostępności badań

> laboratoryjnych nie jest w stanie rzetelnej informacji udzielić.

Zgadzam się. Zresztą - każdy olej musi spełniać określone normy (inaczej nie można by go sprzedawać).

Ciekawe jakby tak tym "specom" co tak narzekają na Lotosa wlać ten olej na rok do ich silnika...... Nawet by się nie zorientowali, że jeżdżą na produkcie z Gdańska.....bo by nie było żadnej różnicy np. w porównaniu z Mobilem.

Napisano

> Ja zalałem Castrol'em GTX Magnatec 10w40 i samochód o dziwo

> działa....

ja też go wlałem niedawno ok.gif

kupiłem na allegro niemiecki 5l

Napisano

> ja też go wlałem niedawno

> kupiłem na allegro niemiecki 5l

no to teraz mamy magnetyczne fury...nie?? zlosnik.gif

Napisano

Ja leje lotosa polsyntetyka i nic sie nie dzieje! Moim zdaniem Ok i polecam z czystym sumieniem!

Napisano

> Ja zalałem Castrol'em GTX Magnatec 10w40 i samochód o dziwo

> działa....

miałem kiedyś magnateca w Uno i nigdy więcej - po zmianie na Lotosa silnik odżył - później Lotosa zamieniłem na Mobila i tutaj znaczącej różnicy nie było.

Napisano

w mojej maryśce 1,6 z przebiegiem 130kkm lotos dawał radę, ale pow. 10tysi na nim zaczynał klepać rozrzad. Qmpel w golfie miał to już po 4 tys. Lepsze olej wytrzymywały spokojnie 15kkm. Nigdy więcej Lotosa. Ale ty zrobisz jak chcesz.

PS

tez kiedyś miałem taki pomysł że lotos i że co za różnica..

młody byłem i głupi mikolaj.gif

Napisano

> mi sie na lotosie kosiarka zatarla

> tym bardzij go do auta nie wleje

Do kosiarek są specjalne oleje. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Ja do swojej kosy wlewam taki i jest waytogo.gif.

Do maryśki leję półsyntetyk lotosa i też jest waytogo.gif

Napisano

> w mojej maryśce 1,6 z przebiegiem 130kkm lotos dawał radę, ale pow.

> 10tysi na nim zaczynał klepać rozrzad.

Klepał bo Twoja Maryśka pali olej i po prostu jego było za mało hehe!!

Napisano

Lej Lotos SEMISYNTETIC , miałem go w Oplu , teraz smaruje mi Maryne i jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.