Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory -> film z interii

Featured Replies

Napisano

Czy jest mozliwe zeby auto zachowywało się tak jak na tym filmiku tylko z powodu niesprawnych amortyzatorów

interia

to ze amortyzatory są ważne to jedno .. ale mam jakos wrazenie ze ten artykuł jest sponsorowany biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czy jest mozliwe zeby auto zachowywało się tak jak na tym filmiku

> tylko z powodu niesprawnych amortyzatorów

> interia

> to ze amortyzatory są ważne to jedno .. ale mam jakos wrazenie ze ten

> artykuł jest sponsorowany

to auto wcale nie miało amortyzatorów.... zlosnik.gif

Napisano

> to auto wcale nie miało amortyzatorów....

To samo chciałem napisać sick.gif Musiały być zdemontowane hmm.gif podobnie podskakiwał mój s.p poldek po wymontowaniu amortyzatorów.

Napisano

> to auto wcale nie miało amortyzatorów....

Ale chyba tylko z tyłu hmm.gif

Napisano

> interia

szkoda że nie machnął fikołka rotfl.gif

Napisano

kolumna McPhersona z tyłu nie daje takich efektów, nawet z wywalonym amorem na maxa,

"coś" tam chłopaki muszą mieć zamontowane w tej Maździnie zlosnik.gif

jeździłem 626 z wywalonymi tylnymi amorami i takich efektów nie da się zrobić smirk.gif

Napisano

> interia

Kiedyś jechałem za skoda forman która na drodze pofalowanej (ale nie dziurawej) zachowywała sie bardzo podobnie, ale mniej ekstremalnie. po prostu miejscami tylne koła odrywały si ę od podłoza na jakieś 5-10 cm, a całym tułem niezle rzucało góra dół przez jakieś 1,5 km(tyle za nim jechałem , predkość ok 60-70 km /h, przed światłami hamowała normalnie( nie gwałtownie jak ten na filmie) , ale potem pojechała w lewo

w/g mnie miała po prostu pourywane amortyzatory

Napisano

> interia

Film, jak film - pewnie ma trochę z "dokumentu", a trochę z "fabuły".... Wg mnie - musieli coś namieszać, seryjna toyota z niesprawnymi amorkami aż tak by nie skakała. Ale nic to. Mnie bardziej zdziwił ten fragment:

Z amortyzatorami jest gorzej, ponieważ stopnia ich zużycia nie da się określić samemu. Domowe sposoby typu"bujanie auta" czy wizualna kontrola ograniczająca się do stwierdzenia, że dany amortyzator jest "suchy" to za mało. Przynajmniej raz do roku powinno się zbadać stan amortyzatorów na stanowisku diagnostycznym.

Bzdura do totalnego kwadratu!!!

Jak ktoś wierzy w diagnostykę amortyzatorów, służę wykresem moich (auto przeszło przegląd z wynikiem najgorszego amorka 66%) oraz zdjęciem "wylanych" amorków - robionym przed przeglądem.

Pozdr. P.

Napisano

> Bzdura do totalnego kwadratu!!!

> Jak ktoś wierzy w diagnostykę amortyzatorów, służę wykresem moich

> (auto przeszło przegląd z wynikiem najgorszego amorka 66%) oraz

> zdjęciem "wylanych" amorków - robionym przed przeglądem.

> Pozdr. P.

Z tą "bzdurą do kwadratu" to bym się nieco na Twoim miejscu powstrzymał. Nie wiem oczywiście jak było dokładnie w Twoim przypadku, ale to że amorek wylał nie oznacza że nie miał wewnątrz ilości oleju wystarczającej do prawidłowej pracy, i wtedy może uzyskać podczas badań dobre wyniki. (oczywiscie pomijając rzetelność wyników testów, które na podstawie odpowiedzi całego zawieszenia próbują oceniać stan samych amortyzatorów)

Napisano

> Z tą "bzdurą do kwadratu" to bym się nieco na Twoim miejscu

> powstrzymał. Nie wiem oczywiście jak było dokładnie w Twoim

> przypadku, ale to że amorek wylał nie oznacza że nie miał

> wewnątrz ilości oleju wystarczającej do prawidłowej pracy, i

> wtedy może uzyskać podczas badań dobre wyniki. (oczywiscie

> pomijając rzetelność wyników testów, które na podstawie

> odpowiedzi całego zawieszenia próbują oceniać stan samych

> amortyzatorów)

a ja się całkowicie zgodzę z bzdurą

teściowa miała cienkasa - spory nalot, od nowości u niej więc wszystko jasne

jak zawsze przeszła ścieżkę z wynikiem 60-70%

jakiś tydzień po tym namówiłem ją do zmiany amorków - pojechałem osobiście do magika i przypilnowałem wymiany - stare nie miały żadnych właściwości tłumiących - latało wszystko swobodnie nie tylko dóra-dół ale po wysunięciu na maxa luz na boki był z 5 cm

oczywiscie po wymianie podjechałem do tej samej stacji na sprawdzenie - wyszły dobrze 65-70% rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

podobnie miałem ze swiom lanosem i uniakiem sciana.gif

Napisano

na moje oko auto nie mialo wcale amortyzatorow. !! nie ze byly wylane tylko zdemontowane. . wtedy auto sprezynuje na samych sprezynach.

bawilismy sie tak na warszatacie kiedys w lanosie bez amorkow. zdemontowalismy amory i jak tak raz bujnoles fure to z 30 sekun sie bujala zlosnik.gif

Napisano

Ale manipulacja spineyes.gif Ten filmik ma już ładnych pare lat i jest autentyczny, tyle że amortyzatory w tym aucie wcale nie były zużyte tylko po prostu wymontowane...

Napisano

> a ja się całkowicie zgodzę z bzdurą

Napisałem co sądzę o testach amortyzatorów przeprowadzanych na całym zawieszeniu. Wystarczy że zmienisz ciśnienie w ogumieniu i już się może okazać że dobre amorki nie przejdą testu lub odwrotnie.

Inną kwestią są wycieki oleju. W zdecydowanej większosci są one na tyle niewielkie ilościowo i rozłożone w czasie, że zanim dojdzie do takiego ubytku który uniemożliwia prawidłową pracę amortyzatora przez długi okres amortyzator jest "mokry" i całkowicie niemal sprawny. A każdym bądź razie jego uszkodzenie jest niemożliwe do wychwycenia na trzęsawkach czy też organoleptycznie (pomijając widoczny wyciek) smile.gif

P.S. Jeśli masz jakiekolwiek pytania odnośnie uszkodzeń amortyzatorów to wal na priv (tak się składa że zajmuję się tym zawodowo).

Napisano

Zbyt mocno go bujało jak uszkodzone amorki.

Napisano

> Z tą "bzdurą do kwadratu" to bym się nieco na Twoim miejscu

> powstrzymał. Nie wiem oczywiście jak było dokładnie w Twoim

> przypadku, ale to że amorek wylał nie oznacza że nie miał

> wewnątrz ilości oleju wystarczającej do prawidłowej pracy, i

> wtedy może uzyskać podczas badań dobre wyniki.

O "wylaniu" napisałem dla potwierdzenia faktu, że amortyzatory są niesprawne. Pozostałe są suche, ale tez do wymiany.

> (oczywiscie pomijając rzetelność wyników testów, które na podstawie

> odpowiedzi całego zawieszenia próbują oceniać stan samych

> amortyzatorów)

No własnie ta "rzetelność" jest do niczego. W dwóch poprzednich autach wymieniałem amortyzatory jak auto źle się prowadziło, a nie miało takie czy inne wyniki na "ścieżce" (nota bene - wszystkie były w normie, przeglądy bez problemu).

Dlatego uważam za wierutną bzdurę stwierdzenie z artykułu

Quote:

Z amortyzatorami jest gorzej, ponieważ stopnia ich zużycia nie da się określić samemu. Domowe sposoby typu"bujanie auta" czy wizualna kontrola ograniczająca się do stwierdzenia, że dany amortyzator jest "suchy" to za mało. Przynajmniej raz do roku powinno się zbadać stan amortyzatorów na stanowisku diagnostycznym.

Pozdr. P.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.