Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagotował się... prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj w korku zagotował się płyn chłodniczy w moim kropku frown.gif

Zacznę od początku.

Pod koniec listopada wymieniłem płyn chłodniczy, zalałem ponownie Paraflu. Od tego momentu co jakiś czas obserwowałem mały bo mały ale jednak ubytek płynu chłodniczego. Myślałem, że to normalne itp. itd. jak to świeży i niedoświadczony użytkownik autka. Dokupiłem paraflu i dolewałem co jakiś czas.

Aż tu dzisiaj stojąc w korku kropek się zagotował. Stojąc w korku spod maski wydobył się słup pary i charakterystyczny smrodek... przejechałem kilkaset metrów w dogodne miejsce do zaparkowania i stanąłem.

Otworzyłem maskę i zobaczyłem co i jak. Altek cały, obok chłodnicy przy wlewie rozlany płyn, z chłodnicy odparowało chyba całość a przynajmniej z miejsca, które widać gołym okiem. Nie wiem czy to opad z odparowania przez kurek czy też coś innego. Samochód postał z 10 minut. Zorientowałem się, że jestem około 300 metrów od najbliższego ASO Fiata i tam podjechałem spokojnie bez wysokich obrotów.

Autko zostało na noc, jutro do godziny 12 mam poznać diagnozę...

Szanowne Grono ma jakieś pomysły co się mogło stać, przestrogi, rady?

Wiatrak, bezpiecznik, chłodnica, nakrętka, uszczelka pod głowicą.... kołacze mi się sporo czarnych scenariuszy... frown.gif

Napisano

Jesli wiatrak jest sprawny, to na 99% uszczekla pod glowica mowi 30.GIF . Mialem tak kiedys w CC. Cisnienie z cylindrow uciekalo do ukladu chlodzenia i powodowalo powstawanie miesc wypelnionych powietrzem. Przez to gotowal sie silnik oraz postawalo cisnienie, ktore wysadzalo plyn chlodniczy korkiem wlewu.

Napisano
  • Autor

> Jesli wiatrak jest sprawny, to na 99% uszczekla pod glowica mowi

Jaki może być mniej więcej koszt naprawy tej rzeczy?

Kolega mnie straszył tysiącami zł...

Napisano

> Jaki może być mniej więcej koszt naprawy tej rzeczy?

> Kolega mnie straszył tysiącami zł...

przechodzilem cos podobnego ostatnio (podobnego do "uszczelka pod glowica").

moje wydatki przedstawiaja sie tak:

Uszczelka pod pokrywę zaworów Glaser 11,54

Uszczelka pod głowicę Goetze 43,00

Uszczelka wałka rozrządu Fiat-Corteco 12,80

Uszczelniacze zaworowe (to chyba tez warto wymienic jak juz sie ma glowice zdjeta) Fiat 40,00

Uszczelka kolektora wydechowego Glaser 11,35

Uszczelka termostatu Fiat 7,94

Oring cewki zapłonowej Fiat 3,10

Planowanie głowicy 50,00

Śruby głowicy (co drugie zdejmowanie glowicy powinno sie je wymieniac) Goetze 25,35

warto chyba bedzie przy okazji wymienic rozrzad:

Pasek rozrządu Gates 47,00

Rolka napinacza SKF 62,00

robota to jakies 300

tak wiec jesli to UPG to niestety, ale sie bedziesz musial wykosztowac...

powodzenia.

Napisano

Sprawdz sobie czy wentylator ci sie wlacza, a po kilku uruchomieniach przestaje dzialac.

Ja u siebie mialem taki przypadek ze wlaczal sie np. 8 razy a za 9 sie nie właczyl, przyczyna był przekaznikw skrzynce pod maska, odopwiedzialny za wlaczanie wentyla ze po kilku uruchomieniach on nie podawal syganly do wlaczenia wentylatora. Wystarczylo tylko popsikac(srodkiem do zwiekszania przewodnosci elektrycznej np connekt spray) wszystkie styki w przekazniku i skrzynce i wsio bylo oki.

Napisano
  • Autor

Diagnoza ASO - padła pompa wodna.

Koszt pompy (fiatowskiej) to około 200-230 zł, dochodzi wlanie Paraflu i koszt robocizny. Przewidywany koszt 500-600 zł.

Lekka załamka... frown.gif

Napisano

jak plynu ubywalo i skonczylo sie jak sie skonczylo to na 99% upg no chyba ze masz i wyciek (stad ubytek) i zwalil sie wentylator (stad sie zagotowal plyn i wywalilo go) zlosnik.gif

hmmmmm pompa? no moze byc zlosnik.gif nie bylo wymiany plynu i sie zagotowal zlosnik.gif ale zeby az 500zl zlosnik.gif szukaj taniej

Napisano
  • Autor

> jak plynu ubywalo i skonczylo sie jak sie skonczylo to na 99% upg no

> chyba ze masz i wyciek (stad ubytek) i zwalil sie wentylator

> (stad sie zagotowal plyn i wywalilo go)

> hmmmmm pompa? no moze byc nie bylo wymiany plynu i sie zagotowal

> ale zeby az 500zl szukaj taniej

Najnowsze wieści z ASO. Przy uszczelnianiu wyszło, że wentylator jest do wymiany...

Wygląda na to, że scenariusz się zamyka. Wentylator kręcił beznadziejnie -> pompa wodna nie dała rady -> wszystko jebnęło w gwizdek....

Pięknie... wentylator 320 zł, czyli wyjdzie około 900-1000 zł frown.gif

p.s.

Mam nadzieję, że na tym się skończy beksa.gif

Napisano
  • Autor

Koszt całości 892 zł. Fakturę obejrzę przy odbiorze i napiszę co i jak.

Żyję nadzieją, że te elementy przetrwają co najmniej 2 lata... A mogłem sobie hulajnogę kupić, byłaby tańsza w eksploatacji wink.gif

Napisano

wentylator jest

> do wymiany...

> Wygląda na to, że scenariusz się zamyka. Wentylator kręcił

> beznadziejnie -

> Pięknie... wentylator 320 zł,

Ja tam sie nie znam,ale silniczek wentylatora chłodnicy w SKLEPIE kosztuje ok.130 zł.Nie mówie już o "polonezowskim" z Allegro....

Napisano

> wentylator jest

> Ja tam sie nie znam,ale silniczek wentylatora chłodnicy w SKLEPIE

> kosztuje ok.130 zł.Nie mówie już o "polonezowskim" z Allegro....

W sklepie to i jajka są tańsze zlosnik.gif

Pompa wody poza ASO kosztuje duuuuużżżżoooo mniej ok.gif

Ale czasami jest tak, że ktoś tego nie wie i.......wtopa.

Napisano

horror za 1000zl to punto 1,1 94' z niemiec na chodzie do oplacenia mozna przytargac zlosnik.gif zastanow sie co robisz bo w aso jest najdrozej na swiecie zlosnik.gif wentylator ze zlomu da rade i pompa tez a wszystko to kupisz za grosze a kazdy mechanik ci to wymieni. od biedy mozesz kupic nowa pompke i nowy silnik i tez dac mechanikowi X a wszystko to bedzie 50% taniej niz w aso zlosnik.gif grubo sie zastanow co robisz

Napisano

> horror za 1000zl to punto 1,1 94' z niemiec na chodzie do oplacenia

> mozna przytargac zastanow sie co robisz bo w aso jest

> najdrozej na swiecie wentylator ze zlomu da rade i pompa tez

a może chce mieć wszystko na nowych oryginalnnych częściach ? smirk.gif

Pompy wody ze złomu to chyba tylko desperaci przed sprzedażą auta zakładają... hehe.gif

Napisano

> Pompy wody ze złomu to chyba tylko desperaci przed sprzedażą auta

> zakładają...

To bedzie chyba pierwszy kacikowicz co zalozylby uzywana pompe wody do kropka, bo chyba tu jeszcze takiego talentu nie bylo hmm.gif jak mnie pamiec nie myli. A cena nowej to nie az taki straszny wydatek klik

Napisano

bzdura zlosnik.gif jak ktos ma zaufany auto szrot to mozna piekne rzeczy dostac, moje cc ma niemal wszystkie czesci z seja i wszystko ze szrotu. robilem wymiany wszystkiego przy 150tys na czesci z seja z 40tys na liczniku zlosnik.gif wsio za bezcen - kto szuka i sie rozglada to znajdzie i wcale w tym nie ma desperacji

Napisano

jakbys przeczytal uwaznie to jest napisane to jako opcja zlosnik.gif jeden kupi na zlomie z auta nowego z rozwalonym tylem za 20zl a inny kupi w sklepie za 100zl a trzeci wyda 300 w aso zlosnik.gif

Napisano

> bzdura jak ktos ma zaufany auto szrot to mozna piekne rzeczy dostac,

> moje cc ma niemal wszystkie czesci z seja i wszystko ze szrotu.

> robilem wymiany wszystkiego przy 150tys na czesci z seja z 40tys

> na liczniku wsio za bezcen - kto szuka i sie rozglada to

> znajdzie i wcale w tym nie ma desperacji

olej też można używany wlać...żarówki,klocki hamulcowe używane z zaufanego szrotu też bierzesz ?

Pompa wody zalicza się do tej samej kategorii smirk.gif

Napisano

> jakbys przeczytal uwaznie to jest napisane to jako opcja jeden kupi

> na zlomie z auta nowego z rozwalonym tylem za 20zl a inny kupi w

> sklepie za 100zl a trzeci wyda 300 w aso

Ale takiej opcji nie powinno sie brac pod uwage 20zł nowka jak dobrze poszukasz 70-80zł nie warto doplacic?

Kupisz uzywke i np. po 2 miechach zas jedziesz do mechaniora wymieniac bo jednak byla nie teges i zas kasa za robote. I w koncu wyjdzie wiecej niz jakby kupil nowke. Wiem Polak madry po szkodzie, wiem to ze swojego doswiadczenia, a moze tu zaoszczedze a pozniej wiecej kasy sie wydaje niz jakby sie kupilo od razu waytogo.gif

Napisano

no jak kto woli zlosnik.gif ja wole np oryginal za 20 zl z auta z minimalnym przebiegiem niz rzemioslo za 70zl . bo jednak byle co za 70 zl jest nieco gorsze niz oryginal za 200-300zl a wlasnie taki oryginal mozna miec za grosiki. ale jak kto woli rozne sa sposoby i rozne podejscia do sprawy

Napisano
  • Autor

Tak jak napisałem wcześniej przedstawiam szczegółowe koszty:

1. Pompa wodna (oryginał) 221,59

2. Oring pompy wodnej 5,08

3. 3l Paraflu 95,67

4. Elektrowentylator (Valeo, oryginał) 323,29

5. Usługa serwisowa 247,05:

- wymiana pompy wodnej 197,65

- wymiana wentylatora chłodnicy 49,40

Całość 892,67 zł.

Naprawa została przeprowadzona przez ASO Ital-Mot w Warszawie na ul. Rydygiera.

Na usługę i na części została wystawiona faktura. Jest to o tyle ważne dla mnie, iż zakupiłem auto ze stosem faktur. Pierwszy właściciel wszystko robił w ASO i na każdą "pierdołę" jest papier. Nawet na zmianę żarówki w przednim reflektorze. Dzięki temu wiem co, kiedy i gdzie było robione w aucie.

Sam także w miarę moich możliwości będę chciał korzystać z usług ASO tak by samochód miał zbudowaną historię przez mnie jako drugiego właściciela.

Jest to dla mnie ważne z kilku powodów. Po pierwsze - przy sprzedaży auta w przyszłości wszystko będzie w papierach, kupujący będzie miał historię jak na tacy. Auto zadbane i pewne daje gwarancję wyższej ceny przy sprzedaży oraz jest mocnym argumentem za zakupem.

Po drugie - wolę nie ryzykować i nie korzystać z części, które są niewiadomego pochodzenia.

Po trzecie - nie mam ochoty, czasu i wiedzy by jeździć po szrotach, giełdach itp by szukać części. W grę tak naprawdę wchodzą dla mnie tylko pewni sprzedawcy z allegro np. użytkownik o loginie FIAT-PARTNER.

Minusem ASO jak wiadomo jest cena. Większość z Was z wiedzą jaką posiadacie zrobiła by zapewne te rzeczy za połowę ceny.

Mi zależało na czasie oraz na sprawnym i fachowym zrobieniu naprawy. Co do fachowości to czas pokaże, ufam że Ital-Mot spisał się na medal.

A teraz taka mała dygresja dotycząca serwisowania, książek serwisowych itp.

Prawie każdy kto kupuje samochód sprowadzany lub sam sprowadza samochód wymaga historii, książek serwisowych, danych z ASO itp.

Natomiast po zakupie prawie nikt nie dba w taki sam sposób o autko i nie "buduje" historii. To takie moje luźne spostrzeżenie.

Napisano

WOW waytogo.gif zrobione i git claps.gif miales kase wydales i jedziesz to sie liczy grinser006.gif

Napisano

> Natomiast po zakupie prawie nikt nie dba w taki sam sposób o autko i

> nie "buduje" historii. To takie moje luźne spostrzeżenie.

Niby racja,ale jak sie kupuje samochód 2-3 letni to powinien jakies papierki miec z ASO,tymbardziej jezeli jest 1 wlascicielem pojazdu,a jak sprzedajaesz po dajmy na to 4-latach to juz róznie z tym bywa,nie wszystko sie oplaca naprawiac w ASO,co mozna to sie robi samemu lub po znajomych warsztatach,a tam malo kto prosi o fakture.

Napisano

> Sam także w miarę moich możliwości będę chciał korzystać z usług ASO

> tak by samochód miał zbudowaną historię przez mnie jako drugiego

> właściciela.

> Jest to dla mnie ważne z kilku powodów. Po pierwsze - przy sprzedaży

> auta w przyszłości wszystko będzie w papierach, kupujący będzie

> miał historię jak na tacy.

Zależy jak będziesz go sprzedawał, jak przez ogłoszenie i dasz za dużą cenę to nikt Ci nie przyjedzie go obejrzeć. Swoją drogą za historię napraw zyskasz na cenie może 1000zł... więcej oszczędzisz serwisując poza ASO. No i w końcu możesz dokonywać napraw nie w ASO ale też brać faktury, przecież nie tylko ASO wystawia faktury, każdy poważny serwis robi to samo, nikt nie sugeruje abyś go serwisował u przysłowiowego "pana Kazia".

> Auto zadbane i pewne daje gwarancję

> wyższej ceny przy sprzedaży oraz jest mocnym argumentem za

> zakupem.

> Po drugie - wolę nie ryzykować i nie korzystać z części, które są

> niewiadomego pochodzenia.

Możesz kupować certyfikowane zamienniki...

> Prawie każdy kto kupuje samochód sprowadzany lub sam sprowadza

> samochód wymaga historii, książek serwisowych, danych z ASO itp.

> Natomiast po zakupie prawie nikt nie dba w taki sam sposób o autko i

> nie "buduje" historii. To takie moje luźne spostrzeżenie.

Tak... ale większość z nas (tych co sprowadzili auto z Raichu) zapewnie będzie jeździła tymi autami aż do ich zezłomowania a na złomie książka serwisowa na wiele się nie zda wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie. Przed awarią po odpaleniu i wkręcaniu silnika na obroty w okolicach 1,5-2 tyś dało się słyszeć pisk. Ustawał po około 5 minutach jazdy.

Przeszukałem archiwum i znalazłem wątek, w którym jest mowa o piszczeniu związanym z pompą pisk/ pompa wodna

I teraz się zastanawiam czy tak samo było u mnie? hmm.gif

Wczoraj po naprawie nie słyszałem piszczenia, w najbliższych dniach będę czujnie nasłuchiwał wink.gif

Napisano

Ja też jestem za robieniem auta w pewnym miejscu, wprawdzie nie każde ASO takie jest ale nie mam np na chwile obecną dobrego warsztatu gdzie coś moga mi zrobić

> Tak jak napisałem wcześniej przedstawiam szczegółowe koszty:

> 1. Pompa wodna (oryginał) 221,59

Ja bym kupił HEPU za 80 czy 130 zeta bo to ponoć polecany dobry zamiennik

> 2. Oring pompy wodnej 5,08

> 3. 3l Paraflu 95,67

W markecie mozna dostać w promocyjnym opakowaniu 4l +1 gratis za ok 50 zeta. Albo wybrać inną dobrą marke, np Dynagel z Autolandu

> 4. Elektrowentylator (Valeo, oryginał) 323,29

Kupiłem w sklepie z cześciami do fiatów org Valeo za 270 zeta

> 5. Usługa serwisowa 247,05:

> - wymiana pompy wodnej 197,65

ok, niech zrobi serwis, trzeba zdejmować paski itd

> - wymiana wentylatora chłodnicy 49,40

jak na wypięcie jednej wtyczki i odkrecenie 4 śrubek to dla mnie za drogo

> Całość 892,67 zł.

ze 200 zeta spokojnie mgłbyś zaoszczedzić. Do serwisowania w ASO trzeba podejsć z rozsądkiem tak na prawde przepłaciłeś z 200 zeta, kilka takich napraw i nie jestem pewien czy przy odsprzedaży auto wyciągniesz ta kase od kupującego.

Napisano
  • Autor

> trzeba podejsć z rozsądkiem tak na prawde przepłaciłeś z 200

> zeta, kilka takich napraw i nie jestem pewien czy przy

> odsprzedaży auto wyciągniesz ta kase od kupującego.

Zgadzam się, tylko że w tym przypadku czas był również ważny.

Napisano

> Zgadzam się, tylko że w tym przypadku czas był również ważny.

bylo kupic czesci,znajomy by ci to zrobil za 100zl u siebie w garazu - rano przyprowadzasz p opoludniu zabierasz

wentylator bym kupil uzywke albo od poldka - niezniszczalny ( ory fiata na allegro nowka 240 grinser006.gif

pompa mozna zdecydowanie zamiennik 400 - 500 max co by cie wyszlo za wszystko z robocizna

Napisano
  • Autor

> bylo kupic czesci,znajomy by ci to zrobil za 100zl u siebie w garazu

> - rano przyprowadzasz p opoludniu zabierasz

Następnym razem będę wiedział, żeby się zapytać tutaj o fachową pomoc w Warszawie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.