Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lekkie koło zamachowe

Featured Replies

Napisano

warto się w to bawić? przymierzam się do swapa na 1,1 i zastanawiam się nad tym jeżeli tak to ile można zdjąć, auto do normalnej codziennej jazdy, tylko troszkę dynamiczniejszej smile.gif

Napisano

> warto się w to bawić? przymierzam się do swapa na 1,1 i zastanawiam

> się nad tym jeżeli tak to ile można zdjąć, auto do normalnej

> codziennej jazdy, tylko troszkę dynamiczniejszej

do jazdy na codzien i jesli silnik seria to nie warto,

takie moje zdanie

Napisano

> do jazdy na codzien i jesli silnik seria to nie warto,

> takie moje zdanie

to masz złe zdanie.

jak sie stoczy w serii zamach o 2 kilo to czuc lepsza reakcje na gaz.na meiscie etz sie to przydaje

Napisano

> to masz złe zdanie.

> jak sie stoczy w serii zamach o 2 kilo to czuc lepsza reakcje na

> gaz.na meiscie etz sie to przydaje

a jakie sa minusy/skutki uboczne po tym zabiegu hmm.gif

Napisano

> a jakie sa minusy/skutki uboczne po tym zabiegu

słabnie ci pod górę tzn musisz szybciej redukowąć, nie jakoś strasznie, ale jednak, mam zdjęte z 6,5 na ok 4 jeździ sie normalnie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif ale pod górę po prostu redukcja i jedzie ...

Napisano

> słabnie ci pod górę tzn musisz szybciej redukowąć, nie jakoś

> strasznie, ale jednak, mam zdjęte z 6,5 na ok 4 jeździ sie

> normalnie ale pod górę po prostu redukcja i jedzie ...

a ile taka zabawa kosztuje?!

Napisano

> to masz złe zdanie.

> jak sie stoczy w serii zamach o 2 kilo to czuc lepsza reakcje na

> gaz.na meiscie etz sie to przydaje

A w serii 700 opłaca sie w to bawić??

Napisano

> warto się w to bawić? przymierzam się do swapa na 1,1 i zastanawiam

> się nad tym jeżeli tak to ile można zdjąć, auto do normalnej

> codziennej jazdy, tylko troszkę dynamiczniejszej

minus 2kg da rade biglaugh.gif

Napisano

> a ile taka zabawa kosztuje?!

mi robił kolega mp-rally zresztą wejdź na www.mp-rally.pl i tam masz kontakt

chwilowo stronka nie działa, ale użyj szukajki to znajdziesz go.

Napisano

> A w serii 700 opłaca sie w to bawić??

nie

Napisano

> do jazdy na codzien i jesli silnik seria to nie warto,

> takie moje zdanie

Bzdura, zawsze warto nawet jesli mialaby to być jedyna modyfikacja ok.gif

Napisano

ja dałem 25 zł za koło 1,1 ale tlyko jakieś 1,5 albo 2 kilo gość przy mnie na tokarke załozył ztoczył i zapytał się mnie ile to warte to tyle niech zapłace myśle że zgodziłby się nawet za 20 zrobić

Napisano

> ja dałem 25 zł za koło 1,1 ale tlyko jakieś 1,5 albo 2 kilo gość przy

> mnie na tokarke załozył ztoczył i zapytał się mnie ile to warte

> to tyle niech zapłace myśle że zgodziłby się nawet za 20 zrobić

a ile za wywazanie dales?

Napisano

a gdzie to było bo tez koło potrzebuje wink.gif

jak nie to przerzuce wieniec wink.gif

Napisano

> a ile za wywazanie dales?

no wlasnie stoczyc to nie problem,ale wywarzyc

Napisano

Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Skutki zlego wykomnania tego zabiegu moga byc grozne dla życia.

Napisano

> Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Skutki zlego wykomnania tego

> zabiegu moga byc grozne dla życia.

przyjmujac ze toczenie mam za free ile kosztowalo by wywazenie, i ile zebrac z grubosci zeby bylo ok?

Napisano

> przyjmujac ze toczenie mam za free ile kosztowalo by wywazenie, i ile

> zebrac z grubosci zeby bylo ok?

jak toczyłem swoje, to potem wysłałem mp-rally do wyważenia i jeszce mi go zebrał, wiec zebranie to nie problem

Napisano

> A w serii 700 opłaca sie w to bawić??

Ja miałem stoczone w 700 i była znaczna poprawa we wkręcaniu się... ale pod górki było ciężej... 3 bieg i żyła 893goodvibes.gif

Napisano

>> A w serii 700 opłaca sie w to bawić??

> nie

Bezsens... wszędzie się przydaje, na miasto się przydaje... ale że 700 to już nie. A dlaczemu?

Napisano

> Bezsens... wszędzie się przydaje, na miasto się przydaje... ale że

> 700 to już nie. A dlaczemu?

Bo ten silnik jest jak w bisie.ni pamietam juz czemu ale w bisie nei polecali toczyc zamachu

Cos chodziło o wywazenie silnika

Napisano

> Bo ten silnik jest jak w bisie.ni pamietam juz czemu ale w bisie nei

> polecali toczyc zamachu

> Cos chodziło o wywazenie silnika

Ja miałem wyważony wał razem z kołem. Fakt że 700 jest ogólnie słabo wyważona, ale jeśli się wyważy koło razem z wałem to nie widzę przeciwskazań.

ps. ponoć seryjny wał z kołem są wyważone z tolerancją +/- 10g... gdyby taki silnik się kręcił do 8000 to chyba niezbyt długo by pochodził 893goodvibes.gif

Napisano

> Bzdura, zawsze warto nawet jesli mialaby to być jedyna modyfikacja

Dokładnie. Co do toczenia gość mówił że max 30% można stoczyć, bo potem może być nie tyle za lekkie, co może zmniejszyć się jego wytrzymałość.

Napisano

> Wiesz dlaczego pytam, prawda??

Poprawiasz osiągi bolidu?

ot. wyregulowałeś gaźnik? ile dałeś za robocizne?

Napisano

> to mylne masz zdanie i to bardzo

wiesz, moze nie kazdemu pasuje mieszac wajcha biegow jadac pod gorke cfaniaczek.gif

Napisano

> Poprawiasz osiągi bolidu?

> ot. wyregulowałeś gaźnik? ile dałeś za robocizne?

Gaznik zamontowałem regenerowany. Bo stary był już w dramatycznym stanie. zapłaciłem 160 za gaznik i tyle.

Napisano

> mądrze stoczysz nie mieszasz wajcha

to ile proponujesz zdjac przy silniku 1.2 8v seri aby bylo dobrze?

Napisano

niewiem ile w 1,2 bo jak dla mnie za mała pojemnośc na swapa, w 1,1 moje koło waży 4kg i nie musze redukować pod górki

Napisano

"Oto opinia jednego z bardziej obeznanych ludzi w temacie modyfikacji:

"Jednym z zabiegów stosowanych przez większość tunerów jest odchudzenie koła zamachowego. Jest to moim zdaniem jeden z najgorszych i okrutnych dla silnika zabiegów podwyższających moc. Na początku wyjaśnię po co jest koło zamachowe:

Koło zamachowe jest to odpowiedniej masy tarcza, mająca na celu wygładzenie wahań momentu obrotowego. Istnieje odwrotnie proporcjonalna zależność pomiędzy liczbą cylindrów, a masą koła zamachowego. Koło to nie może być zbyt ciężkie, gdyż przynosi to pewne straty na mocy, nie może być także za lekkie, gdyż... W tym miejscu przerywam definicję - mam nadzieję, że dalsza część wywodu sama nasunie Tobie drogi czytelniku uzasadnienie.

Zobaczmy jakie siły działają na układ korbowo-tłokowy w cyklu pracy silnika. Na początku tłok pchany jest przez energię pochodzącą ze spalenia mieszanki, później musi wypchnąć z cylindra spaliny. Po tym następuje zassanie nowej mieszanki oraz jej sprężenie.

W 4-suwowym silniku rzędowym cykle w poszczególnych cylindrach (1-3-4-2) przesunięte są względem siebie o 180 stopni, co powoduje pewne zrównoważenie działających na wał korbowy sił. Nie zapewnia to mimo wszystko optymalnej pracy silnika.

Ze względu na zmienność działania sił w kolejnych suwach (np. przy sprężaniu mieszanki ciśnienie wzrasta wraz z ruchem tłoka), silnik musi posiadać koło zamachowe, które "zmagazynuje" energię w chwili gdy jest jej najwięcej, a odda w przypadku jej deficytu, powodując wyrównanie momentów w cyklu pracy silnika.

Zjawisko wahania momentu zanika wraz ze wzrostem obrotów, jednak codzienna jazda samochodem z odchudzonym kołem zamachowym wiąże się z odczuciem spadku kultury pracy jednostki napędowej. W dolnym zakresie obrotomierza silnik zaczyna być "nieprzyjemny" dla użytkownika. Kręcenie maszyny na wysokich obrotach (jednak musi to następować na niskich biegach - na piątce nie odczujemy zmian {ani pozytywnych, ani negatywnych}, ze względu na wzrastające opory przekładni oraz malejące znaczenie oporów silnika) przynosi oczekiwane skutki, które są jednak niewspółmierne do poniesionych strat.

Dodatkowym problemem może być nadmierne zużywanie się podzespołów silnika oraz skrzyni biegów, spowodowane dużymi wibracjami. O ile nie ma to znaczenia w przypadku sportów samochodowych, kiedy silnik wymienia się po paru tysiącach kilometrów, to jednak dla zwykłego posiadacza "normalnego" samochodu staje się problemem.

Moim zdaniem masa koła zamachowego została precyzyjnie obliczona przez fabrykę. Wynika to z ekonomicznej kalkulacji: koło nie może być zbyt duże ze względu na koszty jednak musi zapewnić odpowiednie parametry pracy silnika."

To cytat z rajdy.hoga.

Żeby nie było, ja mam zebrane na ok 4 kilo, ale to tak dla waszej informacji

Napisano

podejrzewam że jest oka stonoczone ja miałem w autoszlifie w zabrzu tam głownie wały wyważają waytogo.gif poza tymy inter też tam miał o i jeździ z tym długi czas jak chcesz dokładne info to na priv

Napisano

a który to specjalista tak napisał, może pan Chojnacki ?

po odelżeniu trzeba koło wyważyć razem z wałem, tak mam zrobione i nie odczuwam żadnych wibracji a silnik jakoś bardziej się nie zużywa

Napisano

> a który to specjalista tak napisał, może pan Chojnacki ?

> po odelżeniu trzeba koło wyważyć razem z wałem, tak mam zrobione i

> nie odczuwam żadnych wibracji a silnik jakoś bardziej się nie

> zużywa

powiedz mi czy jak sciagne np. z kola te 2kg i wywarze tyllko kolo to bedzie dupa?

Napisano

> należy wyważac razem z wałem

acha, ate 2kg to ile bedzie mm z grubosci kola

Napisano

> a który to specjalista tak napisał, może pan Chojnacki ?

> po odelżeniu trzeba koło wyważyć razem z wałem, tak mam zrobione i

> nie odczuwam żadnych wibracji a silnik jakoś bardziej się nie

> zużywa

A co będzie jak zrobimy to bez wyważenia dynamicznego z wałem korbowym? Albo co może się stać? Bo na 100% to raczej nikt nie powie...

I powiedzcie mi proszę Ci co mają odchudzone koło zamachowe ilu z Was wyważało razem z wałem koło?

Napisano

> Ja samo koło

A u kogo robiłeś?

I jakie dało efekty?

Bo konsultowałem w KMS'ie i dowiedziałem się że o ile ma się BARDZO dobrą tokareczkę i do tego DUŻO wiedzy to spokojnie idzie odchudzić zamach i nie wyważać razem z wałem (co by nie mówić troszkę więcej roboty jest z wyjęciem walu niż z wyjęciem samej skrzyni i koła... wszystko rozbija się o koszty) - wg.opinii Pana Krawczaka wyważanie koła z wałem to jest raczej zabieg stosowany do aut które jeżdzą w sporcie - a ja takich aspiracji nie mam.... No chyba że FR nazwiemy sportem... alien.gif

Napisano

Sraty, graty, trutututu, majtki z drutu.

Mam pytanie jedno. Dlaczego po samym wyważeniu układu korbowo-tłokowego auto się lepiej wkręca? Bo seryjne auto ma wał z tłokami wyważony z tolerancją 5g... czyli tyle ile wyważanie koła u wulkanizatora!

Wyważony wał, z tłokami i kołem... niech się na takim patencie przejedzie autor słów cytowanych przez Maxieka!

Napisano

> A u kogo robiłeś?

> I jakie dało efekty?

> Bo konsultowałem w KMS'ie i dowiedziałem się że o ile ma się BARDZO

> dobrą tokareczkę i do tego DUŻO wiedzy to spokojnie idzie

> odchudzić zamach i nie wyważać razem z wałem (co by nie mówić

> troszkę więcej roboty jest z wyjęciem walu niż z wyjęciem samej

> skrzyni i koła... wszystko rozbija się o koszty) - wg.opinii

> Pana Krawczaka wyważanie koła z wałem to jest raczej zabieg

> stosowany do aut które jeżdzą w sporcie - a ja takich aspiracji

> nie mam.... No chyba że FR nazwiemy sportem...

Wał z kołem waży się gdy auto na non stopie kręci się na max obrotów. W spokojnej jeździe wystarczy samo koło. To tak jak z bulą na oponie albo krzywą felgą. Jak się jedzie powoli to nie czuć, ale gdy szybko to czuć bicie. Tak samo z kołem zamachowym. Jeśli nieustannie kręci się ono 7000obrotów na minute to przy braku wyważenia z wałem mogą się szybciej cześci zużywac... i oby były to tylko uszczelniacze 893goodvibes.gif

Napisano

> Wał z kołem waży się gdy auto na non stopie kręci się na max obrotów.

> W spokojnej jeździe wystarczy samo koło. To tak jak z bulą na

> oponie albo krzywą felgą. Jak się jedzie powoli to nie czuć, ale

> gdy szybko to czuć bicie. Tak samo z kołem zamachowym. Jeśli

> nieustannie kręci się ono 7000obrotów na minute to przy braku

> wyważenia z wałem mogą się szybciej cześci zużywac... i oby były

> to tylko uszczelniacze

Nie napisałem, ja mam pod 4 kg i wyważony był sam zamach.

Napisano

> Nie napisałem, ja mam pod 4 kg i wyważony był sam zamach.

Nie Ciebie rugam. Wyraźnie napisałem, że autora tekstu... przecież Ty jesteś tylko cytującym 893goodvibes.gif

Pozdro

Napisano

> Nie Ciebie rugam. Wyraźnie napisałem, że autora tekstu... przecież Ty

> jesteś tylko cytującym

> Pozdro

Ja się broń boże confused.gif nie tłumacze, tylko wpisuję informację której nie podałem wcześniej

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie czy kolo zamachowe z silnika 1.2 jest cięższe od 1.1 (pewnie jest) i o ile??

Napisano

> Mam pytanie czy kolo zamachowe z silnika 1.2 jest cięższe od 1.1

> (pewnie jest) i o ile??

pewnie jest takie samo ....

Napisano

> a jakie sa minusy/skutki uboczne po tym zabiegu

szybciej schodzi z obrotów

pzdr

Napisano

Lekkim kolem mozna troche odmulic 7setke jak kazdy silnik jak juz wejdzie na obroty jest fajnie zmiana biegów na takim kole odbywa sie bezzrywnie co daje efekt stalego przyspieszania minus taki ze trudniej sie rusza z malych obrotów łatwiej jest zgasic silnik po mojej 7setce mi zostalo jeszcze lekkie kolo chyba na pamiątke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.