Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zdradliwy szyberdach

Featured Replies

Napisano

Przede wszystkim chciałbym się z Wami przywitać smile.gif

Forum czytuję już od jakiegoś czasu i muszę przyznać że bardzo przypadło mi do gustu ok.gif Nie tylko dlatego, że znalazłem tu wiele pożytecznych informacji, ale także z powodu miłej atmosfery jaka tu panuje claps.gif

Od kilku tygodni jestem użytkownikiem przepięknego niebieskiego Punto S 55 rocznik 94. Samochód ten przybył do naszego kraju z Niemiec. Poprzedni właściciel przejechał nim niecałe 150 000 km. Po kilku zabiegach mechanicznych autko jest w stanie niemal idealnym. Pozytywnie zaskoczyła mnie niska cena części zarówno nowych jak i używanych. Także sam samochód jest lepszy niż myślałem. Bardzo podoba mi się jakość pracy zawieszenia i dobre trzymanie się drogi. Jeśli chodzi o przyspieszenie to też nie spodziewałem się że najsłabszy silnik jaki był montowany w tym modelu może być aż tak żwawy cool.gif

A teraz napiszę parę słów o niemiłych niespodziankach:

1) Fiatem Punto jeździłem na kursie prawa jazdy i bez problemu się w nim mieściłem, a od tamtej pory (rok 1999) raczej nie urosłem. Poza tym przymierzałem się do kilku "Puntów" podczas poszukiwań samochodu, ale do tego akurat nie! Po raz pierwszy usiadłem za jego kierownicą gdy już byłem jego właścicielem irked.gif Okazało się że ponieważ jest w nim fabryczny szyberdach, podsufitka jest conajmniej 4 cm niżej niż normalnie i moje 185 cm wzrostu to o jakieś 2 cm za dużo! Na szczęście syberdach jest dość szeroki i tymczasowo problem rorwiązuje bardziej leżące ustawienie fotela oraz przesunięcie głowy kilka cm w prawo, tak aby weszła pod szybę, ale z tego rozwiązania nie jest zbyt zadowolony mój kręgosłup frown.gif dobrze że w najbliższym czasie samochód jest mi praktyczni niepotrzebny i nie szykuje sę żadna długa trasa zlosnik.gif

Czytając forum zauważyłem że kilku jescze wyższych ode mnie Kolegów miało ten sam problem, a może nawet jeszcze większy bo nic nie wspominali o posiadaniu szyberdachu. Z tych wątków wynika że rozwiązaniem jest fotel z regulacją wysokości. Jak dobrze pójdzie to za kilka dni będę miał taki fotel (a właściwie całe wnętrze z takim fotelem) w swoim pojeździe cool.gif Mam nadzieje że po wymianie fotela wszystko będzie OK, bo ja na prawdę polubiłem ten pojazd...

Póki co możecie mi życzyć powodzenia smile.gifsmile.gif

Opisałem tą sytuację po to żeby przestrzec innych, żeby kupując samochód nie popełnili tego błędu co ja nono.gif

2) Niespodzianka nr 2 jest nieco innego rodzaju.

Przez pierwszy tydzień samochód stał nieużywany na dworze. Kiedy już go zarejestrowałem i chciałem się przejechać postanowiłem, że najpierw zajrzę pod maskę, a tak w zbiorniczku wyrównawczym na płyn chłodzący widaćkryształki lodu (na termometrze 0 stopni)!!! Okazało się, że płyn chłodzący prawdopodobnie nie był wymieniany yikes.gif bo na dolnym wężu od chłodnicy była jeszcze fabryczna jednorazowa obejma! Była wymieniana pompa wodna (widać nadmiar silikou) i chyba podczas tej wymiany to co wyleciało z układu zostało zastąpione wodą.

Całe szczęście że nie było mrozu...

Sytuacja ta bardzo mnie zdziwiła tym bardziej że w książce serwisowej jest kilka pieczątek z ASO, na filtrze powietrza jest nalepka z warsztatu który wymieniał pasek, a tu taka niespodzianka! Po raz kolejny potwierdza się znan prawda, że kupując używany samochód trzeba wszystko w nim posprawdzać, powymieniać i dopiero jeździć cool.gif

pozdrawiam,

Andrzej

20.GIF

Napisano

Witam serdecznie! pub2.gif20.GIF Widzę bardzo odpowiedzialny użytkownik, także kropek w Twoich rękach napewno będzie się dobrze czuł i wiernie służył.

Napisano
  • Autor

> kropek w Twoich rękach napewno będzie się dobrze czuł i wiernie

> służył.

Postaram się nie przynieść Wam wstydu. W końco przynależność do takiej społeczności zobowiązuje wink.gif

Napisano
  • Autor

> A skąd jesteś??

Właśnie uzupełniłem tę informację w profilu smile.gif:

woj. Lubelskie, pow. Kraśnicki

Napisano

No cześć 20.GIF

Napisano

> Właśnie uzupełniłem tę informację w profilu :

> woj. Lubelskie, pow. Kraśnicki

A dokładniej?

Bo to blisko Lublina wink.gif Więc zapraszam na spoty, stosowne info we właściwym czasie na IKP, a oprócz tego powiadomienie na priv ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dokładniej?

Dokładniej Zalesie.

Celowo nie napisałem, bo miejscowości o tej nazwie jest w województwie conajmniej kilka nie licząc tych o których nie wiem wink.gif

> zapraszam na spoty

Jeśli tylko czas pozwoli to z przyjemnością ok.gif

Napisano

Witam kolege! mam ten sam problem co ty;p jak mozesz to napisz ile dajesz za fotele!? i czy duzo nizej siedza??

Napisano

> czy duzo nizej siedza??

Przy wzroscie 1.80 wygladam jak knypek - ledwo mnie widac zza kierownicy grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> jak mozesz to napisz ile

> dajesz za fotele!?

Dokładnej ceny nie znam. Jak tylko będę wiedział to się odezwę.

Napisano

witaj

co do płynu to przy zmianie popki wylatuje wszystko ... może zalali tym samych

te fabryczne obejmy "jednorazowe" w polsce zakładają ponownie ... ale jak przyjechał z niemiec to pewnie tam nie znają metodologi i dają jak sie powinno dawać noooofki sztuki

Napisano

hey!

nie wiem na ile Ci rozwiaze problem wysokosci reg. fotela.. domniemam ze w ogole.. :/

jesli to nie to przerob szyny i opusc fotel do dolu - ja tak zrobilem - siedzi sie fajowo wink.gif

Napisano

Witamy nowego Kropkomaniaka! 20.GIF

Napisano

> jesli to nie to przerob szyny i opusc fotel do dolu - ja tak zrobilem

> - siedzi sie fajowo

a w jaki sposób szyny przerobić i da rade w mk1?(nie beda tam przeszkadzaly jakies elementy podłogi??)

Napisano

> a w jaki sposób szyny przerobić i da rade w mk1?(nie beda tam

> przeszkadzaly jakies elementy podłogi??)

w kazdym aucie da gdzie fotel jest montowany do podlogi a nie do progu - jak do progu to jest gorzej wink.gif podjedz do madrego blacharza to Ci to zrobi

Napisano
  • Autor

> jesli to nie to przerob szyny i opusc fotel do dolu - ja tak zrobilem

> - siedzi sie fajowo

Początkowo planowałem właśnie takie rozwiązanie, jednak poczytałem forum i doszedłem do wniosku że lepiej będzie wymienić fotele. Po pierwsze mam najprostsze, nieregulowane zagłówki, jak dla mnie są one trochę za nisko. Poza tym oprócz mnie tym samochodem będzie jeździć moja żona, która jest odemnie niższa i dla niej taka pozycja fotela byłaby niewygodna. Jak będzie regulacja to obydwoje będziemy siedzieć wygodnie smile.gif

Fajnie że o tym napisałeś, bo nigdy wcześniej nie trafiłem na wypowiedź kogoś, kto by uskutecznił takie rozwiązanie, a teraz wiem że istnieje sprawdzona alternatywa dla wymiany foteli. 20.GIF Jednak póki co liczę na to że fotele pomogą smile.gif

Tak wogóle to jest jeszcze jedno wyjście. Dość ekstremalne, ale jest. Można obciąć ten dach i przyspawać zwykły rotfl.gifzakrecony.gif

Napisano

> Początkowo planowałem właśnie takie rozwiązanie, jednak poczytałem

> forum i doszedłem do wniosku że lepiej będzie wymienić fotele.

> Po pierwsze mam najprostsze, nieregulowane zagłówki, jak dla

> mnie są one trochę za nisko. Poza tym oprócz mnie tym samochodem

> będzie jeździć moja żona, która jest odemnie niższa i dla niej

> taka pozycja fotela byłaby niewygodna. Jak będzie regulacja to

> obydwoje będziemy siedzieć wygodnie

> Fajnie że o tym napisałeś, bo nigdy wcześniej nie trafiłem na

> wypowiedź kogoś, kto by uskutecznił takie rozwiązanie, a teraz

> wiem że istnieje sprawdzona alternatywa dla wymiany foteli.

> Jednak póki co liczę na to że fotele pomogą

> Tak wogóle to jest jeszcze jedno wyjście. Dość ekstremalne, ale jest.

> Można obciąć ten dach i przyspawać zwykły

hehe..

ja obnizalem fotel fabryczny..a teraz obnizalem recaro ktore wlozylem.. testowane pod pupcie mojej izy rowniez wink.gif

stwierdzila ze czuje sie troche jak w gokarcie ale jest ok wink.gif

a co do obcinki dachu - jak cos to poprosze fotorelacje wink.gif20.GIF

Napisano

20.GIF Witam 20.GIF

Powodzenia yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.