Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MOBIL czy CASRTOL ? silnik Diesla

Featured Replies

Napisano

Za niedługo czeka mnie kolejna wymiana oleju w moim 1.7 D 105 kkm. Zawsze tam gdzie kupuję olej i wymianę mam gratis sprzedający poleca mi MOBIL SUPER S 10W - 40.

Cena za 4 litry ok 70zł

Zajrzałem na allegro i zauważyłem że bardzo dużo ludzi kupuje

Olej-CASTROL GTD(disel) Magnatec 10W-40 5 litr za 84zł

Zawsze musiałem kupować jeszcze litrowy Mobil bo 4 l nie wystarczało.

Który wedłóg Was olej jest lepszy? Bo jak wiadomo w sklepach polecają zawsze to co dla nich wychodzi na +.

edit: Pisząc lepszy nie chodzi mi o cena/jakość tylko o JAKOŚĆ wink.gif

278252115-castrol.jpg

post-73592-14352478151888_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

a tu mobil ( nie wiecie czym oprócz opakowania one się różnią między sobą te oleje MOBIL)?

post-73592-14352478152443_thumb.jpg

Napisano

Ja leje dokladnie ten CASTROL z obrazka.... 5L + 1L i starcza smile.gif

juz trzeci raz na tym jade i wszsytko gra.... tylko ostatnio kupilem z Allegro i do dzis nie wiem czy to napewno byl orginalny niemiecki CASTROL...

Juz nie kupie wiecej na allegro dla spokoju ducha. Kilka zl. drozej wyjdzie w ATU czy podobnych

Napisano

> Za niedługo czeka mnie kolejna wymiana oleju w moim 1.7 D 105 kkm.

> Zawsze tam gdzie kupuję olej i wymianę mam gratis sprzedający

> poleca mi MOBIL SUPER S 10W - 40.

> Cena za 4 litry ok 70zł

> Zajrzałem na allegro i zauważyłem że bardzo dużo ludzi kupuje

> Olej-CASTROL GTD(disel) Magnatec 10W-40 5 litr za 84zł

> Zawsze musiałem kupować jeszcze litrowy Mobil bo 4 l nie wystarczało.

> Który wedłóg Was olej jest lepszy? Bo jak wiadomo w sklepach polecają

> zawsze to co dla nich wychodzi na +.

> edit: Pisząc lepszy nie chodzi mi o cena/jakość tylko o JAKOŚĆ

Ja kupiłem olej GM 10W/40 od GSi Goszczyński 5L za 56pln i asterka bardzo ładnie pracuje ,zero ubytków...

Jakoś tanio masz ten Castrol bo u mnie tyle trzeba dać za 5L mineralnego...

Napisano
  • Autor

to jest cena z allegro ale tak jak pisał kolega wyżej. Nie mam zamiaru tam kupować bo podejrzane źródło. W sklepie będzie napewno drożej. Średnio w roku wymieniam 2 razy olej więc warto wydać więcej kasy na lepszy olej.

Napisano

Cenowo ja mogę polecić Texaco. Ja mam Texaco ursa (lany z beczki ) - płacę 11 zł za litr. Co do jakości to ciężko mi się wypowiedzieć - nie mam pojęcia jak sprawdzić jakość oleju.

Napisano

> a tu mobil ( nie wiecie czym oprócz opakowania one się różnią między

> sobą te oleje MOBIL)?

wydaje mi się ,że okresem wypuszczenia na rynek. Wyglądajakby jeden był nowszy od drugiego. Ale może niech się wypowiedzą ci co sprzedają te oleje.

Napisano

Ja leję Mobil 5W50 synt i zero dolewek co 10-12 tys. Butla 4l kosztuje ok. 150 zeta. i niestety to za mało-trzeba dokupić 1l. Myślę, że gdybym zalał Castrola też nie byłoby na co narzekać. Ważniejsze są parametry czyli płynność w niskich temperaturach i lepkość w wysokich. Ta cena którą podajesz to pewnie za półsyntetyk.

Napisano

> Nie lejcie Castrola......

a co niby jest złego w castrolu??

ja tam jeżdżę na takim oleju, jaki akurat mam pod ręką, a zwykle nie są to żadne oleje z wyższej półki (lotos, orlen oil, turdus i ostatnio jakiś falco, wszystko minerały wymieniane co 15tkm) i silniczek ma się mysle bardzo dobrze.

Także ja osobiście wogóle nie widze sensu takiej dyskusji który olej lepszy. kazdy na czym jeździ, to uwaza za dobre.

Ps a szczególnie nie widze powodu do dyskusji, gdy mówimy o ponad 10 letnim aucie

Napisano

> Za niedługo czeka mnie kolejna wymiana oleju w moim 1.7 D 105 kkm.

od wielu lat jeżdżę na Castrolu i nie narzekam - nie widzę powodów do zmiany zdania. smile.gif

Napisano

> od wielu lat jeżdżę na Castrolu i nie narzekam - nie widzę powodów do

> zmiany zdania.

ojciec golfem3 1.9D zrobil 280tkm, caly czas na castrolu 15W40 i silnik zdrowy nic, ani grama oleju nie łykał, ja tam jezdze na lotosie i tez jestem zadowolony.

Napisano

moja ex Astra ma zrobione 146kkm na Magnatec-u i chodzi super ok.gif teraz myślę czy do Omegi go nie zalać, czy lać dalej Mobil 1 5W50

Napisano

> Ja leje dokladnie ten CASTROL z obrazka.... 5L + 1L i starcza

> juz trzeci raz na tym jade i wszsytko gra.... tylko ostatnio kupilem

> z Allegro i do dzis nie wiem czy to napewno byl orginalny

> niemiecki CASTROL...

> Juz nie kupie wiecej na allegro dla spokoju ducha. Kilka zl. drozej

> wyjdzie w ATU czy podobnych

witam !!!

reklama dzwignia handlu zeby.GIF

wazne co by plynne i tluste we wszystkich zakresach temperatur bylo wink.gif

pozdr

Napisano

a mnie czeka teraz ponowna wymiana również i zaleje dalej ten sam GM 10-40 u goszczynskiego 5 litrow 58 zeta i filtry tez tam zamowie i komplet mam za 150 i 50 wymiana i autko chodzi ok

Tylko jestem ciekaw jaki ma wpływ olej półsyntetyk a syntetyk n a spalanie bo w reklamach i słowach niektorych machaników chodz a głosy ze na syntetyku nawet do 10% mniej auto spali wie ktos cos na ten temat bo mi si e to nierealne wydaje a moze ?????

Napisano

> Nie lejcie Castrola......

PO wielu szukaniach , diagnozach, opiniach mechaników (np z ASO Opel czy Honda czy Seat, czy nawet VW) nie zalewam castrola ( co wecześniej czyniłem ), ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać myślę, że każdy i tak zaleje jaki chce. Polecam lekture sąsiedniego forum, np;

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?p=233621&highlight=#233621 czy tez http://www.diagtronik.pl/forum/viewtopic.php?t=89&highlight=castrol

Napisano

wszystko minerały wymieniane co 15tkm) i

> silniczek ma się mysle bardzo dobrze.

nunu jestes pewien ze dobrze robusz wymieniajac olej co 15 tys km? w instrukcji chyba stoi ze trza olej wymianiac po połowie tego przebiegu??? co 7500 km hmm.gif u mnie wlasnie by sie zblizał okres wymiany i ... sie tak zastanawiam...

Napisano
  • Autor

ja z wymianą nigdy się nie spóźniam. Raz nawet gdy zajechałem na wymianę brakowało kilku km do okresy wymiany napisanej na metce. Ale wiadomo że producentowi jest na rękę częstsza wymiana. I myślę że można spokojnie zrobić te kilka tyś więcej tylko nasuwa mi się pytanie : po co? Przecież w końcu kiedyś i tak będziemy musiali wymienić.

A mam pytanie. Czy z wymianą oleju zawsze wymieniacie filtr oleju? Bo ja tak.

Napisano

A mam pytanie. Czy z wymianą oleju zawsze wymieniacie filtr oleju? Bo

> ja tak.

tak, chyba że to mój 2 wehikuł PF 126p! drive.gif

Napisano

> ja z wymianą nigdy się nie spóźniam. Raz nawet gdy zajechałem na

> wymianę brakowało kilku km do okresy wymiany napisanej na metce.

> Ale wiadomo że producentowi jest na rękę częstsza wymiana. I

> myślę że można spokojnie zrobić te kilka tyś więcej tylko nasuwa

> mi się pytanie : po co? Przecież w końcu kiedyś i tak będziemy

> musiali wymienić.

> A mam pytanie. Czy z wymianą oleju zawsze wymieniacie filtr oleju? Bo

> ja tak.

to nie ma sensu wymieniac olej nie wymieniajac filtra oleju co by bylo z tego ze bys silnik zalal najlepszym olejem z niewiwdomo jak wysokiej polki to te cale dziadostwo ze starego oleju znajduje sie w filtrze i nowy olej wyglada po tygodniu jak stary

Napisano

> i nowy olej wyglada po tygodniu jak stary

hmm.. moj zawsze po tygodniu juz wyglada jak stary smile.gif

tj. zawsze czarnieje bardzo szybko...

Oleje do diesla bardzo szybko czarniec powinny. Zbieraja syfnik z silnika...

Napisano
  • Autor

dokładnie tak jest. Olej już po kilkuset km jest czarny jak smoła.

Napisano

> wszystko minerały wymieniane co 15tkm) i

> nunu jestes pewien ze dobrze robusz wymieniajac olej co 15 tys km? w

> instrukcji chyba stoi ze trza olej wymianiac po połowie tego

> przebiegu??? co 7500 km u mnie wlasnie by sie zblizał okres

> wymiany i ... sie tak zastanawiam...

jestem pewien że robię dobrze. 15 tkm to napewno nie jest za rzadko

tak trochę off topić. turdus jest przewidziany do wymiany po 40tkm co ty na to??

ps. nie wierzę, żeby w książce było napisane o wymianie po 7500km. Toż to jest przegięcie

Napisano

Zaraz po zakupie auta zalałem go właśnie Castrolem GTD z niemieckiej serii (allegro oczywiście). Bardzo dobry olej - nie dam złego słowa powiedzieć.

Wczesną jesienią nadszedł czas wymiany oleju i postanowiłem sprawdzić tani olej GM. Tu również jestem mile zaskoczony bo 100%owo spełnia swoje zadanie, ubytków jak nie było tak nie ma (podobnie z wyciekami - zero - no może lekkie zapocenie miski ale nie wpływa na stan oleju).

Drugą asterkę też tym zalałem, a i polo też dostało swoją działkę... cała gromadka śmiga bez problemów ok.gifpalacz.gif

Napisano

a ja już czwarty raz włałem Lotosa Diesla mineralnego

parametry ma bardzo dobre CG

i nienarzekam na niego wymieniam co 10000 i z kazda wymianą mam coraz czyściejszy silnik w środku smaruje tez dobrze przy 220kkm nie bierze mi wcale oleju zawsze zostanie mi to pół litra z wymiany,

silnik nie przecieka domyślam sie ze łatwiej bym miał odpalic zimą gdyby to był 5w40 a nie 15w40 ale nie narzekam 2x grzanie

być może są lepsze oleje ale ja za swój płacę 49-55 zł za 5l

i nie zamierzam zmieniać na inny

Napisano

> jestem pewien że robię dobrze. 15 tkm to napewno nie jest za rzadko

> tak trochę off topić. turdus jest przewidziany do wymiany po 40tkm

> co ty na to??

> ps. nie wierzę, żeby w książce było napisane o wymianie po 7500km.

> Toż to jest przegięcie

tak właśnie pisze Etzold a ksiazkie sciagnąłem z netu,

może to dotyczy wczesniejszych modeli astry? niewiem.gif sam bylem zdziwiony jak to czytalem, a mechanior w warsztacie przy wymianie oleju napisał nastepna wymiana za 10 000 km...

Napisano
  • Autor

ja tam wole wcześniej niż później. Duże pieniądze to nie są i slilnik dłużej pożyje zlosnik.gif

Napisano

> ja tam wole wcześniej niż później. Duże pieniądze to nie są i

> slilnik dłużej pożyje

Pierwsze PRIMO!!!

zalezy kto jak jezdzi...

jezeli odpalasz silnik i robisz na raz 100-200km.

to mozesz sobie co 20 tys zmienic.

a jezeli jezdzisz codzien do pracy 10km

to co 10tys bedzie jak znalazl.

Napisano

> zalezy kto jak jezdzi...

> jezeli odpalasz silnik i robisz na raz 100-200km.

> to mozesz sobie co 20 tys zmienic.

> a jezeli jezdzisz codzien do pracy 10km

> to co 10tys bedzie jak znalazl.

aaaa własnie! ja jezdze na krotkich trasach po miescie, auto odpalane kilka razy w ciagu dnia (najczesciej jak silnik juz sie przechlodzi frown.gif

Napisano

kto leje minerał do zaturbionego silnika??????? oszaleliście???

Napisano

> kto leje minerał do zaturbionego silnika??????? oszaleliście???

ja leje mineralne lotosy, orleny itp. od 50 tysiecy. i autko śmiga jak burza

Napisano

> kto leje minerał do zaturbionego silnika??????? oszaleliście???

mi mech zalał shell helix super 15W40 kl SL do silnika uturbionego i przy nim zostane... ma juz troche na liczniku a w rzeczywistości pewno o jakies 100 000 km wiecej, nie mam wyboru

Napisano

> ja leje mineralne lotosy, orleny itp. od 50 tysiecy. i autko śmiga

> jak burza

Ja jak samochod kupilem to jezdzil juz 2 lata na mineralnym wiec nie ryzykowalem z zalewaniem polsyntetyka (zreszta mechanik tez mi odradzil). Metka byla w nim z Castrola to wlalem wlasnie tego Castrola do diesli (ktory sie tu nawet przewinal w tym temacie).

Na polsyntetyk przechodzil nie bede, ale jak znacie jakis dobry mineralny olej to przy nastepnej wymianie moze sie skusze smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.