Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

głosniki wysokotonowe

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i mam pytanie czy ktos wymienial glosniki wysokotonowe , te w trojkatach przy regulacji lusterek jesli tak to na jakie bo mam zamiar to zrobic dzieki z gory za pomoc

Napisano

> Witam wszystkich i mam pytanie czy ktos wymienial glosniki

> wysokotonowe , te w trojkatach przy regulacji lusterek jesli tak

> to na jakie bo mam zamiar to zrobic dzieki z gory za pomoc

Ja zanabyłem od Vectry - pasują "prawie idealnie" - lekko trzeba było podpiłować tą plastikową ramkę w trójkącie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Nie polecałbym montażu tweeterów. Mam dość wyrobione ucho i porównanie zestawu rozdzielnego (mid+tweeter) oraz dobrego głosnika dwudrożnego wypada lepiej na korzyść tego drugiego. Z tweeterów w trójkątach po prostu prawie bezpośrednio w ucho idą wysokie dźwięki, które IMHO bardzo zniekształcają odbierany sound. Faktem jest, że tony wysokie są bardziej "kierunkowe" niż basy, więc z głośnika dwudrożnego trochę tych sopranów ucieka w nogi, ale w ostatecznym obrachunku dźwięk jest bardziej naturalny, niż syczenie po uszach. Naturalnie to kwestia gustu oraz możliwości rejestracji dźwięku przez nasze uszy. Przeciętny człowiek słyszy dźwięk w zakresie 16 Hz - 16 kHz. Dla kogoś, kto tę skalę ma większą świszczący prosto w ucho tweeter nie jest przyjemny.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie polecałbym montażu tweeterów. Mam dość wyrobione ucho i

> porównanie zestawu rozdzielnego (mid+tweeter) oraz dobrego

> głosnika dwudrożnego wypada lepiej na korzyść tego drugiego. Z

> tweeterów w trójkątach po prostu prawie bezpośrednio w ucho idą

> wysokie dźwięki, które IMHO bardzo zniekształcają odbierany

> sound. Faktem jest, że tony wysokie są bardziej "kierunkowe" niż

> basy, więc z głośnika dwudrożnego trochę tych sopranów ucieka w

> nogi, ale w ostatecznym obrachunku dźwięk jest bardziej

> naturalny, niż syczenie po uszach.

Co ty piszesz! nie obraź się ale dziwny jesteś! Po pierwsze jak masz dobry sprzęt (radio i głośniki) to nie ma mowy o jakimś piszczeniu czy co tam piszesz. Od dłuzszego czasu przęglądam fora CA i nie spotkałem się z taką opinią jaką Ty wyrażasz. Do tego osobiście słuchałem paru zestawów min. PB, Hertz, Helix, JBL i nigdy nie słyszałem aby głośnik dwudrozny grał lepiej od zestawu odseparowanego yikes.gif wręcz przeciwnie różnica za każdym razem była kolosalna oczywiście na niekożyść głośnika dwudrożnego.

> Naturalnie to kwestia gustu

Dobrze że to napisałeś...

> oraz możliwości rejestracji dźwięku przez nasze uszy. Przeciętny

> człowiek słyszy dźwięk w zakresie 16 Hz - 16 kHz. Dla kogoś, kto

> tę skalę ma większą świszczący prosto w ucho tweeter nie jest

> przyjemny.

Ty musisz mieć w takim razie bardzo nieprzeciętne uszy grinser006.gif

Pzdr. 20.GIF

Napisano

> tweeterów w trójkątach po prostu prawie bezpośrednio w ucho

ogólnie przyjmuje się tak aby głośniki wysokotonowe były właśnie na wysokości odsłuchu. Nikt w dobrych głosnikach nie zastosuje głośnika dwudrożnego tylko rozdzielane głośniki, więc nie wiem czy zamontowanie w samochodzie zintegrowanego głośnika da jakieś lepsze efekty.

Po drugie ciężko będzie zmieścić w oryginalne miejsca głosniki dwudrożne.

> wysokie dźwięki, które IMHO bardzo zniekształcają odbierany

> sound. Faktem jest, że tony wysokie są bardziej "kierunkowe" niż

dlaczego wysokie dwięki mają zniekształcać dźwięk??

przy dobrych głośniczkach delikatnie cykają sobie wydobywając o wiele więcej

pozdro

Napisano

a ja mam pytanie. Czy te oryginały ktore mam sa lepsze niż jakieś za 20zł z allegro? A słyszałem też że do wygłuszenia drzwi często używa się taśmy z Castoramy , po jednej stronie ma sreberko.

Napisano

a co powiecie na taki zestaw na przód asterki do tego ładnie wygłuszyć drzwi.

link

Napisano

> a co powiecie na taki zestaw na przód asterki do tego ładnie

> wygłuszyć drzwi.

> link

Może być.

Napisano

> Witam wszystkich i mam pytanie czy ktos wymienial glosniki

> wysokotonowe , te w trojkatach przy regulacji lusterek jesli tak

> to na jakie bo mam zamiar to zrobic dzieki z gory za pomoc

Ja tez zmieniałem, ale kupiłem typowo do astry firmy tonsil, zapłaciłem cos koło 50 zł. grają bardzo fajnie no i nie ma problemu z zamatowaniem, bo sa identyczne jak oryginały.

Napisano

> Ja tez zmieniałem, ale kupiłem typowo do astry firmy tonsil,

> zapłaciłem cos koło 50 zł. grają bardzo fajnie no i nie ma

> problemu z zamatowaniem, bo sa identyczne jak oryginały.

ale zauważyłeś znaczną poprawę dźwięku czy wymieniałeś np bo stary nie działał?

Napisano
  • Autor

wszystko fajnie koledzy ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial jakie zamontowal glosniczki doczytalem sie, ze jakies tonsiloskie wczoraj ogladalem magnata w podobnej cenie 60 zeta ale trzebabylo przerabiac plasticzkow a tego nie chce mi sie wink.gif pozatym orygin alnych nie chce bo sa zaslabe w drzwiach mam nowe xploidy sonego wiec co proponujecie do tego a znowysz ploidy wysokotonowe kosztuja 100 - cena nie do przeskoczneia przezemnie .............. icon_rolleyes.gif

Napisano

> ale zauważyłeś znaczną poprawę dźwięku czy wymieniałeś np bo stary

> nie działał?

wymieniłem bo były popalone, słyszałem u kumpla w astrze 98r. on ma oryg. i u mnie bardziej mi sie podoba( w sumie zależy troch od radia). Fajnie tez grają w vectrze, ale ich cięzko przełożyc bo są większe i trzeba sie bawić, nie podejdą na te zatrzaski.

Napisano

no to się porobiło. Byłem przed chwilą w garażu, włączyłem jakiś kawalek i słucham przy lusterku kierowcy no i słychać jak ssssyczy. smile.gif Idę na drugą stronę nadstawiam ucha i cisza frown.gif Chyba się przepalił bo o rozłączeniu chyba nie ma mowy. Czyli musze kupić nowe i tak się zastanawiam czy dać odrazu cały zestaw na przód tego Phoncar, odrazu wygłuszyć drzwi. Czy kupić same syczki.

Napisano

> no to się porobiło. Byłem przed chwilą w garażu, włączyłem jakiś

> kawalek i słucham przy lusterku kierowcy no i słychać jak

> ssssyczy. Idę na drugą stronę nadstawiam ucha i cisza Chyba

> się przepalił bo o rozłączeniu chyba nie ma mowy. Czyli musze

> kupić nowe i tak się zastanawiam czy dać odrazu cały zestaw na

> przód tego Phoncar, odrazu wygłuszyć drzwi. Czy kupić same

> syczki.

to zależy czy jesteś "maniakiem" sprzetu i muzyki w samochodzie(chodzi mi o wygłuszenie). astry mają głupią skłonność do tego ze strasznie słychać muzyke na zewnątrz z tych głośników w dzwiach, jeżeli wygłuszysz dzwi to ta muza zostaje w srodku i owiele sie poprawia dzwięk nawet na oryginalnych głośnikach, które są bardzo fajne. Ja lubie czysty basowy dzwięk wiec mam wygłuszone dzwi w tylniej półce głośniki sony 3 drożne 50W no i subufer w bagażniku(niewielki 200W) gra naprawde super, przynajmniej ja jestem zadowolony. Wiochy tez nie robie bo staram sie nie puszczac tak głośno jak "impreza na kółkach".

Napisano

> wiec mam wygłuszone dzwi

Mam pytanie bo mi też przeszkadza to, ze radio gra tak samo na zewnątrz jak wewnatrz grinser006.gif

Jak i czym to zrobić, bo ciągle mam w głowie to, ze w przestrzeni drzwiowej często znajduje się woda, która wpływa po szybie. Nie chciałbym aby to wygłuszenie namiekało wodą i było źródlem ewentualnej pary na szybach.

Pozdroofka

Napisano

zajrzyj na kącik Car-Audio i użyj szukajki - wszystkiego się dowiesz

POZDRO

Napisano

weź wpisz w szukajkę "Phonocar" "Phonocary" etc. to się dowiesz - no ileż można to samo klepać?

Napisano

> zajrzyj na kącik Car-Audio i użyj szukajki - wszystkiego się dowiesz

Kurna... Najciemniej pod latarnią... sciana.gifgrinser006.gif

Dzięki.

Pozdroofka

Napisano

nie ma problemu - teraz dodam sobie do podpisu - "Jeden z niewielu co pomógł lelkowi" zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> no

> ileż można to samo klepać?

Na kąciku astry nie klapałeś... grinser006.gif

Na Car-Audio nigdy nie byłem. blush.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie ma problemu - teraz dodam sobie do podpisu - "Jeden z niewielu co

> pomógł lelkowi"

hahaha.gifwaytogo.gif

Pozdroofka

Napisano

> Na kąciku astry nie klapałeś...

klepałem - wpisz w wyszukiwarkę phonocar - pierwsza strona zlosnik.gif

> Na Car-Audio nigdy nie byłem.

> Pozdroofka

to już byłeś zlosnik.gif

POZDRO

Napisano

> to już byłeś

A kurna miałem się nie szwędać po obcych forach.... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> wszystko fajnie koledzy ale jeszcze nikt mi nie odpowiedzial jakie

> zamontowal glosniczki doczytalem sie, ze jakies tonsiloskie

> wczoraj ogladalem magnata w podobnej cenie 60 zeta ale

> trzebabylo przerabiac plasticzkow a tego nie chce mi sie

> pozatym orygin alnych nie chce bo sa zaslabe w drzwiach mam nowe

> xploidy sonego wiec co proponujecie do tego a znowysz ploidy

> wysokotonowe kosztuja 100 - cena nie do przeskoczneia przezemnie

> ..............

Ja wymieniłem oryginalne tweetery GM na JBL'e - teraz dobiero słychać wysokie tony smile.gif

Napisano

a jak zdemontować tą osłonę głośniczka wysokotonowego w F? Trzeba coś odkręcać? Nie mam elektr. lusterek.

Napisano

> a jak zdemontować tą osłonę głośniczka wysokotonowego w F? Trzeba coś

> odkręcać? Nie mam elektr. lusterek.

Siedzi na zatrzaskach. Tylko uwaga, bo te kołeczki/zatrzaski lubią sobie wypaść i zanurkować pod tapicerkę smile.gif

278271395-lus.JPG

post-36940-14352478259076_thumb.jpg

Napisano

> hej ja przodu nie ruszalem gdyz podoba mi sie brzmienie, bas i delikatne wysokie tony. Z tylu zas wlozylem lanzary (60 w sinus) 2 drozne i o wiele lepiej. Z przody proponuje wytlumic tylko drzwi specjalnymi matami- dostepne w kazdym sklepie car audio(pozadnym).

Fakt na przednich glosnikach nie poszalejesz i nastolatki pod disco nie zwroca uwagi n a ciebie hehe.gif

ale naglosnisz ladnie autko.

zreszta to wszystko zlaezy od twojego gustu i preferencji a o tym sie nie dyskutuje.

Napisano

a teraz z innej beczki: mam autko sprowadzone z Francji, posiada pełen zestaw głośników z przodu ( 4 szt.) i 2 z tyłu. Brak tylnych wysokotonowych. Dolne tylne głośniki same grają tak jakby ktoś gołą dupą po betonie skakał. Albo ktoś miły przed sprzedażą je wyjał,albo ich nie było. Ale jeżeli ich nie było to powiniem być z tyłu głośnik działający w pełnym zakresie tonów, a takiego tam ewidentnie nie ma. Postanowiłem uzupełnić ubytek i do tych oplowskich chciałbym dokupić wysokotonowe, tylko jakie tam były, czego i gdzie najlepiej szukać.

Napisano

nie kupuj tych mat wygłuszających! Są drogie i ciężko się je przykleja. Posiedziałem kilka godz. na CA i wszyscy jednogłośnie polecają taśme dekarską, którą kupisz w sklepie z mat. budowlanymi. Efekt może i nie taki jak na matach ale skoro nie wrzucasz tam głośników za 500zł to po co wydawać kase? Ja planuję wygłuszyć drzwi ale dopiero na wiosne, Głosniki zostawiam oryginalne bo jeśli mam dać 130zł za coś co będzie troszkę lepsze od oryginału to...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.