Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DO ASTERKI 1.4 C14NZ KATALIZATOR CZY STRUMIENICA

Featured Replies

Napisano

CO LEPIEJ WSTAWIC STRUMIENICE CZY KATALIZATOR BO MI SIE ROZLECIAŁ confused.gif

Napisano

strumienica widomo - lepsze osiagi, ale na przegladzie moga sie doczepic jak sprawdza ci spaliny wybor nalezy do ciebie wink.gif

pozdro

Napisano

> CO LEPIEJ WSTAWIC STRUMIENICE CZY KATALIZATOR BO MI SIE ROZLECIAŁ

Jejku!!!!...po co się tak wydzierasz????? 270751858-jezyk.gif to po pierwsze.

Co do twojego pytania to wstaw katalizator nie koniecznie orginał, może być uniwersalny. Będziesz w zgodzie z przepisami, środowiskiem i sumieniem. Mnie namówił tłumikarz na wycięcie kata i wstawienie atrapy. Jeździłem miesiąc i wstawiłem kata. Między bajki można włożyć mit o przyroście mocy jedynie co zauważyłem to większy hałas w kabinie po przekroczeniu 100km/h

Napisano

Wycinanie katalizatora

To głupota! Nieprofesjonalny tuning wydechu ma wpływ na pracę sondy lambda.

Gdy spaliny zbyt szybko opuszczają układ wydechowy, sonda nie osiąga temperatury roboczej, która wynosi ok. 800°C. Efekt może być więc odwrotny do zamierzonego! A jeśli w aucie za katalizatorem jest druga sonda, po wyjęciu go silnik przestawia się na tryb awaryjny! Rozpowszechnionym zabiegiem tuningowym jest

też stosowanie strumienic w miejscu katalizatora. Wzrasta wtedy tylko hałas,

bo katalizator to świetny tłumik. Jeśli po zamontowaniu strumienicy moc wzrośnie np. w przedziale 2-3 tys. obr./min, to spadnie w innym zakresie obrotów. Strumienice wymyślono do samolotów, gdzie silniki pracują w innym zakresie prędkości obrotowych. W aucie seryjnym się nie sprawdzają, bo silnik pracuje z różnymi prędkościami. Po wycięciu katalizatora pojawiają się też kłopoty z trwałością silnika, w którym może przegrzewać się głowica. Stąd już tylko krok do wypalenia uszczelki pod głowicą. Im nowszy samochód, tym gorzej reaguje ono na usunięcie katalizatora.

to fragment artykułu z Auto Swiat może pomoże Ci w dokonaniu decyzji

Napisano

> strumienica widomo - lepsze osiagi

rotfl.gif

Moge strzelać?Proszę,prrrrroszęęę...

Napisano

jak Ci się rozleciał to wstaw uniwersalny. Te strumiennice to jedno wielkie gó**o. Sporo osób Ci to powie. Ale zrobisz co będziesz chciał.

Struminnica nie rozwali Ci silnika ale możesz mieć problemy z przeglądem, auto może być głośniejsze w środku.

Napisano

> Moge strzelać?Proszę,prrrrroszęęę...

Wal, tylko uważaj coby ktoś niewinny nie dostał rykoszetem... grinser006.gif

Napisano

> jak Ci się rozleciał to wstaw uniwersalny. Te strumiennice to jedno

> wielkie gó**o. Sporo osób Ci to powie. Ale zrobisz co będziesz

> chciał.

> Struminnica nie rozwali Ci silnika ale możesz mieć problemy z

> przeglądem, auto może być głośniejsze w środku.

============

Potwierdzam,że wielkie g..no.

Napisano

> Wal, tylko uważaj coby ktoś niewinny nie dostał rykoszetem...

Spoko,tlumik załozyłem ale czy cos pomoże...

Panowie,strumienica to piękna sprawa,piekna pod warunkiem że jest dobierana fachowo czyli chamownia i te sprawy.W garazu u Henia się nie da,powaga.Prędzej silnik udusicie.

I dlatego lepiej zainwestować w uniwersalnego kata.Zero strat materialnych ze strony silnika.

Napisano

> Dobrze gada, dać mu flaszkę

pewnie, że dobrze. Ja wstawiłem bosala i wszystko wyszło mi za free, bo stary kat przecież jest trochę warty.

Co do strumienic, to trochę czytałem i zawsze fachowcy piszą, że przeróbki wydechu nie mają większego sensu, bez przeróbek dolotu. Wszystko trzeba dokładnie policzyć.

Napisano

ja dalem sie namowic na pseudo strumience, jest znacznie glosniej w autku, przy naplywie lewej gotowki wstawiam jakiegos uniwersalnego kata...

Napisano

kilka lat wstecz mój znajomy wycioł kata i wspawał zwykłą rure metalową. Samochód chodzi mu jak pralka przy wirowaniu.

Napisano

Ja mam wstawioną strumienicę, ale musiałem wspawać w nią kawałek rurki bo przy obrotach 2000 - 2500 obr/min przy przyspieszaniu katalizator dzwonił jakby miał w sobie garść śrub.

Zamierzam zmienić na uniwersalnego.

Napisano

Witam.

Byłem przy wybijaniu kata w Sienie z gazem. Silnik miał chodzić lepiej a było g..... Aż do sprzedarzy nie doszli z tym autem do porządku (szarpał, strzelał, mulił).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.