Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym sie rozni tylne zawieszenie PI od PII?

Featured Replies

Napisano

Wyczytalem, ze sie rozni i ze PI ma bardzo podobne tylne zawieszenie do SC, natomiast PII ma juz jakies nowsze...

Jakie sa tego plusy i minusy przy cisanym pokonywaniu zakretow???

Moze to troche glupie pytanie, ale interesuje mnie teoretyczne zachowanie aut podczas szybkiej jazdy w zakretach i jak sie ma do tego przyczepnosc?

Napisano

jesli chodzi o przod, to konstrukcja jest ta sama...

jesli zas mowa o tyle, to PI ma zawieszenie niezalezne, czyli wahacze wleczone. PII zas ma wahacze wleczone poloczone belka, czyli tzw. zawiesznie zalezne.

co do komfortu jazdy, czy tez przyczepnosci/ trzymania w zakretach to chyba roznic nie ma.

W wiekszosci zalezy to od doboru twardosci sprezyn oraz amorkow.

Generalnie, jako byly uzytkownik PI i obecny PII stwierdzam, iz zawiecha w PII jest o wiele lepsza. Ale nie idealna skromny.gif

Napisano
  • Autor

> co do komfortu jazdy, czy tez przyczepnosci/ trzymania w zakretach to

> chyba roznic nie ma.

> W wiekszosci zalezy to od doboru twardosci sprezyn oraz amorkow.

> Generalnie, jako byly uzytkownik PI i obecny PII stwierdzam, iz

> zawiecha w PII jest o wiele lepsza. Ale nie idealna

Rabi, jak mam to rozumiec, ze co do trzymania w zakretach nie ma roznicy, ale ..... zawiecha PII jest o wiele lepsza???

Rozumumie, ze jest lepsza na poprzecznych wybojach (bo lepiej tlumi drgania), a na zakretach mniej wiecej tak samo sie zachowuje???

Tak to rozumuje... niewiem.gif

Napisano

> Wyczytalem, ze sie rozni i ze PI ma bardzo podobne tylne zawieszenie

> do SC, natomiast PII ma juz jakies nowsze...

> Jakie sa tego plusy i minusy przy cisanym pokonywaniu zakretow???

> Moze to troche glupie pytanie, ale interesuje mnie teoretyczne

> zachowanie aut podczas szybkiej jazdy w zakretach i jak sie ma

> do tego przyczepnosc?

slyszalem costakiego w ASO ze ze wzgledu na awaryjne zawieszenie z tylu w P1, w PII zostalo ono przekonstruowane iczesc rzeczy jest wzieta z Uno (tak powiedzaial mechanior) zlosnik.gif

Napisano
lepsza jest pod tym wzgledem ze o wiele lepiej tlumi i trzyma. Ale to zasluga wg. mnie innego doboru sprezyn i amorkow a nie tego ze z tylu jest belka wink.gif
Napisano

> Wyczytalem, ze sie rozni i ze PI ma bardzo podobne tylne zawieszenie

> do SC, natomiast PII ma juz jakies nowsze...

no nie wiem, czy powiedziec o tym zawieszeniu z Punto II, ze jest nowsze to dobrze... wrecz przeciwnie, z teoretycznego punktu widzenia zawieszenie w Punto II, to g... przy tym z Punto... faktycznie zawiesznie w Punto jest analogiczne z tym w CC/SC, gdyz.... wystepuje belka poprzeczna, do ktorej przymocowane sa wahacze. W Punto II opisowo mowiac zlosnik.gif mamy tylko belka... wahacze (o ile to mozna tym nazwac zlosnik.gif) sa jednoscia z rura, czyli mamy doczynienia z zawieszniem polzaleznym, bo co prawda kola moga wykonywac rozne ugiecia, ale w mocno ograniczonym zakresie... tzn. jak jedno sie ugina, to drugie tez... aby to nieco zlagodzic wprowadzono przestrzennie prowadzona belka, czyli ze moze ona wykonywac ruchy wzgledem punktow zamocowania... nazywa sie to "inteligentnymi" i poprawia nieco kierowalnosc na zakrecie (cala to ustrojstwo sie naddaje), wiec zreasumujmy zlosnik.gif

- Punto, ma belke i na niej sobie wisza wahacze, ktore dzialaja niezaleznie, tzn jedno kolo moze byc gleboko docisniete, a drugie wcale nie zlosnik.gif

- Punto II ma belke, do ktorej przymocowana jest piasta, a do niej kolo, czyli jest polzalezne (jak jedno w gorze to i drugie, choc moga sie lekko roznic ugiecia zlosnik.gif)

> Jakie sa tego plusy i minusy przy cisanym pokonywaniu zakretow???

> Moze to troche glupie pytanie, ale interesuje mnie teoretyczne

> zachowanie aut podczas szybkiej jazdy w zakretach i jak sie ma

> do tego przyczepnosc?

Caly pic z zawieszeniem polega na tym, ze ono oprocz funkcji przyjmujacej obciazenia wynikajace z ruchu pojazdu, ma je tlumic, ale zarazem zapewniac maksymalna przyczepnosc kol, a co za tym idzie najlepiej zeby kolo bylo zawsze prostopadle do ziemi zlosnik.gif dlatego takie modne sa uklady wielowahaczowe.... jak szybko wchodzisz w zakret, to sila odsrodkowa podowuje, ze jedno kolo sie dociaza, a drugie odciaza... jesli oba stoja na ziemi, tzn. ze masz bude przechylona... dlatego w zawieszeniu niezaleznym stosuje sie stabilizatory, zawieszenie polzalezne, ma te funkcje wbudowana w swoja konstrukcje... wiec masz jeden plus... poza tym takie zawieszenie jest oparte na 2 elementach gumowych a nie "kilkunastu" co poprawia bezawaryjnosc, poza tym rozwiazanie to jest lzejsze, wiec masa nieresorowana jest mniejsza (korzysci jw. plus mniejsza "bezwladnosc"), a teraz czym sie Fiat chwali

- kinematyka tego zawieszenia wykazuje wiele analogii z ukladem niezaleznym zlosnik.gif

- pelen montaz tego zawieszenia mozna wykonac poza samochodem, czyli sie chlopaki w ASO nie namorduja wpysk.gif

- i oczywiscie cena im mniej badziewi tym taniej zlosnik.gif

W praktyce jak szybko jedziesz po luku i trafisz na poprzeczna nierownosc (wzgledem drogi zlosnik.gif), to ja czuje zlosnik.gif ze mi sie caly tyl przesuwa zlosnik.gif... na rownej drodze, pewnie te analogie kinematyczne sa na tyle duze, ze jest dobrze, a nawet bardzo dobrze zlosnik.gif

Dziekuje za uwage bow.gifzlosnik.gif

Napisano

> no nie wiem, czy powiedziec o tym zawieszeniu z Punto II, ze jest

> nowsze to dobrze... wrecz przeciwnie, z teoretycznego punktu

> widzenia zawieszenie w Punto II, to g... przy tym z Punto...

> faktycznie zawiesznie w Punto jest analogiczne z tym w CC/SC,

> gdyz.... wystepuje belka poprzeczna, do ktorej przymocowane sa

> wahacze. W Punto II opisowo mowiac mamy tylko belka... wahacze

> (o ile to mozna tym nazwac ) sa jednoscia z rura, czyli mamy

> doczynienia z zawieszniem polzaleznym, bo co prawda kola moga

> wykonywac rozne ugiecia, ale w mocno ograniczonym zakresie...

> tzn. jak jedno sie ugina, to drugie tez... aby to nieco

> zlagodzic wprowadzono przestrzennie prowadzona belka, czyli ze

> moze ona wykonywac ruchy wzgledem punktow zamocowania... nazywa

> sie to "inteligentnymi" i poprawia nieco kierowalnosc na

> zakrecie (cala to ustrojstwo sie naddaje), wiec zreasumujmy

> - Punto, ma belke i na niej sobie wisza wahacze, ktore dzialaja

> niezaleznie, tzn jedno kolo moze byc gleboko docisniete, a

> drugie wcale nie

> - Punto II ma belke, do ktorej przymocowana jest piasta, a do niej

> kolo, czyli jest polzalezne (jak jedno w gorze to i drugie, choc

> moga sie lekko roznic ugiecia )

czy to prawda, ze cala konstrukcja belki zostala przeniesiona do PII z UNO hmm.gif? Poza tym chyba jest mnie awaryjne niz w PI hmm.gif

> Caly pic z zawieszeniem polega na tym, ze ono oprocz funkcji

> przyjmujacej obciazenia wynikajace z ruchu pojazdu, ma je

> tlumic, ale zarazem zapewniac maksymalna przyczepnosc kol, a co

> za tym idzie najlepiej zeby kolo bylo zawsze prostopadle do

> ziemi dlatego takie modne sa uklady wielowahaczowe.... jak

> szybko wchodzisz w zakret, to sila odsrodkowa podowuje, ze jedno

> kolo sie dociaza, a drugie odciaza... jesli oba stoja na ziemi,

> tzn. ze masz bude przechylona... dlatego w zawieszeniu

> niezaleznym stosuje sie stabilizatory, zawieszenie polzalezne,

> ma te funkcje wbudowana w swoja konstrukcje... wiec masz jeden

> plus... poza tym takie zawieszenie jest oparte na 2 elementach

> gumowych a nie "kilkunastu" co poprawia bezawaryjnosc, poza tym

> rozwiazanie to jest lzejsze, wiec masa nieresorowana jest

> mniejsza (korzysci jw. plus mniejsza "bezwladnosc"), a teraz

> czym sie Fiat chwali

> - kinematyka tego zawieszenia wykazuje wiele analogii z ukladem

> niezaleznym

> - pelen montaz tego zawieszenia mozna wykonac poza samochodem, czyli

> sie chlopaki w ASO nie namorduja

> - i oczywiscie cena im mniej badziewi tym taniej

> W praktyce jak szybko jedziesz po luku i trafisz na poprzeczna

> nierownosc (wzgledem drogi ), to ja czuje ze mi sie caly tyl

> przesuwa ... na rownej drodze, pewnie te analogie kinematyczne

> sa na tyle duze, ze jest dobrze, a nawet bardzo dobrze

> Dziekuje za uwage

Napisano

> czy to prawda, ze cala konstrukcja belki zostala przeniesiona do PII

> z UNO ?

nie wiem jakie jest w UNO zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem jakie jest w UNO

juz wiem, idea taka sama zlosnik.gif

Napisano

> juz wiem, idea taka sama

szybko sie dowiadujesz zlosnik.gif

Napisano

> czy to prawda, ze cala konstrukcja belki zostala przeniesiona do PII

> z UNO ? Poza tym chyba jest mnie awaryjne niz w PI

> > Dziekuje za uwage

kiedys wyczytałem że zawieszenie z uno zostało prawie nie zmienione przeniesione do sieny, natomiast w punto (przynajmniej II)jest całkowicie zbudowane od nowa

Napisano

jesli oba stoja na ziemi, tzn. ze masz bude przechylona... dlatego w zawieszeniu niezaleznym stosuje sie stabilizatory, zawieszenie polzalezne, ma te funkcje wbudowana w swoja konstrukcje...

Wreszcie ktoś to napisał a tym ktosiem jest Bartek zlosnik.gif rzeczywiśćie tak jest i nie trzeba stabilizatora bo on jest z urzędu zlosnik.gif czy chcemy czy nie a podatność belko na skręcanie jest ściśle dobrana i ten element jest wykonany ze stali dobrej klasy.

wiec masz jeden plus... poza tym takie zawieszenie jest oparte na 2 elementach gumowych a nie "kilkunastu" co poprawia bezawaryjnosc, poza tym rozwiazanie to jest lzejsze, wiec masa nieresorowana jest mniejsza (korzysci jw. plus mniejsza "bezwladnosc"), a teraz czym sie Fiat chwali

- kinematyka tego zawieszenia wykazuje wiele analogii z ukladem niezaleznym

Ten sam typ zawieszenia jest stosowany w AUDI A4 a przynajmniej był do nie dawna, więc może nie jest taki zły hmm.gif

Skoro już tak mądzrze i dużo prawisz z czym się zresztą zgadzam w całości to może uświadomił byś mi moją odwieczną zagadkę zawieszeniową , dla czego stosuje się inne konstrukcje zawieszenia z przodu i z tyłu pojazdu, czy nie mogły by być takie same ?

Napisano

z tyl masz McPersony np w Fordach czy japoncach.

IMO glownie chodzi o koszty, zawieszenie tylne oparte na belce jest o niebo tansze nic przednie. A mniejszy skok amorka lepiej znosi znaczne zmiany obciazen (puste auto vs full bagaznik)

Napisano
  • Autor

No ja tez dziekuje za uwage i wyczerpujaca odpowiedz - po tej odpowiedzi juz mniej wiecej wiem o co "sie rozchodzi" ok.gif

Chcialem tej informacji, bo przeczytalem, ze Alfa stosuje jakies "wielowahaczowe" niezalezne rozwiazania, a w PII wymyslili jeszcze jakis inny wariant, stad moja obawa, czy zastosowane rozwiazanie w PI to nie przezytek, ale po lekturze twojego opisu widze, ze to jeszcze nie koniec swiata ok.gif

A kiedys pisales, ze nie jestes wtajemniczony w TE SPRAWY i zeby nie sugerowac sie twoja opinia... no ja widze, ze jednak masz pojecie o tym i o owym, wiec nie badz taki skromny wink.gif

Napisano
  • Autor

... dlaczego Clio na trzech kolkach zapieprza??? i sie nie wywraca???

Jaka jest roznica miedzy zawieszeniem Clio I, a Punto I ?

niewiem.gif

Napisano

jesli chodzi o Clio I to tylne zawieszenie to zupełny wynalazek... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif a'la reno 19

tam nie ma sprezyny tylko taka guma, ktora pelni funkcje sprezyny...

Napisano

> No ja tez dziekuje za uwage i wyczerpujaca odpowiedz - po tej

> odpowiedzi juz mniej wiecej wiem o co "sie rozchodzi"

> Chcialem tej informacji, bo przeczytalem, ze Alfa stosuje jakies

> "wielowahaczowe" niezalezne rozwiazania, a w PII wymyslili

> jeszcze jakis inny wariant, stad moja obawa, czy zastosowane

> rozwiazanie w PI to nie przezytek, ale po lekturze twojego opisu

> widze, ze to jeszcze nie koniec swiata

PII w stosunku do PI to właściwie krok wstecz - im coś jest prostsze tym mniej się psuje. grinser006.gif

A co do zawieszeń wielowahaczowych, to wszystko jest fajnie do czasu, aż pojawią się luzy - a przy wielowahaczu akurat tych tulei, na których mogą powstac potencjalne luzy, jest dużo. I w tym kontekście "problemy" z belką w PI są wręcz śmieszne dla kogoś, kto ma auto z nowoczesnym zawieszeniem i musi w nie systematycznie pakować po parę tysięcy rocznie żeby utrzymać je w pełnej sprawności - choćby VW Passat B5 czy AR 156 może być tu przykładem smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> kiedys wyczytałem że zawieszenie z uno zostało prawie nie zmienione

> przeniesione do sieny, natomiast w punto (przynajmniej II)jest

> całkowicie zbudowane od nowa

To slyszales cwierc prawdy i to bez podstawy prawnej hehe.gif.

Po pierwsze primo - prawda jest taka ze Palio/Siena/Strada to Uno z nowymi blachami - cala plyta podlogowa jest przejeta wprost z Unochoda 270751858-jezyk.gif. W przypadku Sieny i Palio Weekend jest wydluzono troche rozstaw osi jednak w Palio hatch (niedostepnej w Polszcze) jest to zywcem przeniesiona konstrukcja ze starszego modelu zlosnik.gif.

Po drugie primo - zawieszenie w Punto Mk2 zostalo przeniesione z niewielkimi zmianami z europejskiego Uno Mk2, takiego jakie znamy z naszych ulic. Jest to - tak jak elegancko opisal kolega bartekm - zawieszenie polzalezne z niejako wbudowanym stabilizatorem, ktorego zasada dzialania polega na oporze w ruchu torsyjnym (skrecaniu) belki. Czy jest to najszczesliwsze rozwiazanie - trudno powiedziec. W Uno spisuje sie rewelacyjne - trzymanie w ciasnych lukach nawet na slabych oponach jest naprawde wzorowe, jednak duzym kosztem bo komfort resorowania jest bardzo niski. Co tu duzo mowic - w fabrycznym Uno jedzie sie tak jakby od nowosci mial Eibachy i Bilsteiny... icon_rolleyes.gif Nadmieniam, iz celowo klade nacisk na europejska wersje Uno jako na zrodlo zawieszenia w Punto Mk2, gdyz w Ameryce Pld. wystepowalo takze Uno CS z niezaleznym zawieszeniem tylnym, bardzo podobnym do tego w Punto Mk1 (mozna je zaobserwowac w polskim Uno Clip - ch** wie po co je tam zamontowali).

A po trzecie primo ultimo - jesli cos mialo zostac od nowa zaprojektowane to wlasnie zawieszenie w Punto Mk1 - wszak byl to z poczatku powod do dumy zlosnik.gif. Faktycznie, komfort podrozowania w Punto (zwlaszcza na tylnich siedzeniach) w porownaniu z Uno jest naprawde duzo wyzszy. Tyle ze nikt nie przewidzial ile ta duma bedzie wymagala serwisowania... oslabiony.gif

Napisano

Powiem krótko w PI zawias jest teoretycznie super niezależne wahacze ok.gif ... ale eksploatacyjnie to niewypał ... poduszki belki źle rozmieszczone , lóżysko we wahaczach mieli się zbyt szybko ...

Natomaist w PII zawias jest półzależny , czyli belka skrętna , ale za to eksploatacyjne miodzio tylko dwie tulejki do wybicia ok.gif

Mam porównanie w czasie normalnej eksplotacji zawieszenia bardzo podobne , przy ekstremalnym przycinaniu na piasku tył w PII uciekł mi na zewnątrz zakrętu jeszcze 50 cm i ściąłbym słupek drogowy ... trzeba uważać grinser006.gif ma taki moment trudny do wyczucia ,że tył przeskakuje znagła , a w PI nigdy takiego czegoś nie zauważyłem hmm.gif

Napisano

ja mam takie wrazenie, jak szybko wpadne na poprzeczna nierownosc i akurat bede skrecac zlosnik.gif wtedy sie czuje jak zad zarzuca... btw strasznie wiekowy watek biglaugh.gif

Napisano

>btw

> strasznie wiekowy watek

Spavatch go odkopał z czeluści ... zlosnik.gif

Napisano

> z tyl masz McPersony np w Fordach czy japoncach.

> IMO glownie chodzi o koszty, zawieszenie tylne oparte na belce jest o

> niebo tansze nic przednie. A mniejszy skok amorka lepiej znosi

> znaczne zmiany obciazen (puste auto vs full bagaznik)

Dzięki, trochę późno ale widocznie wcześniej jakoś mi umkneło palacz.gif

Napisano

> Spavatch go odkopał z czeluści ...

A to tak niekcacy... bow.gif

Napisano

> PII w stosunku do PI to właściwie krok wstecz - im coś jest prostsze

> tym mniej się psuje.

> A co do zawieszeń wielowahaczowych, to wszystko jest fajnie do czasu,

> aż pojawią się luzy - a przy wielowahaczu akurat tych tulei, na

> których mogą powstac potencjalne luzy, jest dużo. I w tym

> kontekście "problemy" z belką w PI są wręcz śmieszne dla kogoś,

> kto ma auto z nowoczesnym zawieszeniem i musi w nie

> systematycznie pakować po parę tysięcy rocznie żeby utrzymać je

> w pełnej sprawności - choćby VW Passat B5 czy AR 156 może być tu

> przykładem

Bardzo interesująca wypowiedź ok.gif teraz wiem że nie mam co narzekać na komfort przy pokonywaniu poprzecznych nierówności bo mam zawieszenie które dba o komfort kieszeni hehe.gif

A P II naprawdę bardzo ciasno można wchodzić w zakręty i to jest druga zaleta tego zawieszenia.

Napisano

> Powiem krótko w PI zawias jest teoretycznie super niezależne wahacze

> ... ale eksploatacyjnie to niewypał ... poduszki belki źle

> rozmieszczone , lóżysko we wahaczach mieli się zbyt szybko ...

> Natomaist w PII zawias jest półzależny , czyli belka skrętna , ale za

> to eksploatacyjne miodzio tylko dwie tulejki do wybicia

> Mam porównanie w czasie normalnej eksplotacji zawieszenia bardzo

> podobne , przy ekstremalnym przycinaniu na piasku tył w PII

> uciekł mi na zewnątrz zakrętu jeszcze 50 cm i ściąłbym słupek

> drogowy ... trzeba uważać ma taki moment trudny do wyczucia

> ,że tył przeskakuje znagła , a w PI nigdy takiego czegoś nie

> zauważyłem

Może akurat ten zakręt i ten piasek tak podziałały na kropka ?

dopiero jak kilka razy powtórzy się takie zachowanie to będzie można wyciągnąć w miarę obiektywne wnioski.

Jeżeli chodzi o suchą nawierzchnię i bez piasku to P II w zakrętach trzyma się rewelacyjnie i można bardzo ciasno zakręty brać, jak wiozłem KJO to mówił że nie dał by rady tak ciasno wejść swoim P I jak ja to zrobiłem i zawsze tak mi wchodzi, co do pisaku i mokrego nie wypowiadam się bo w takich warunkach jadę spokojnie i nie szukam granic możliwości bo za drogo to kosztuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.