Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagazowanie Grande Punto 1,4 - warto ? I jaki koszt :)

Featured Replies

Napisano

Silniczek jak w profilu. Oczywiscie instalacja firmowa tartarini. Jak wyglada koszt tej instalacji (oczywiscie zeby nie stracic gwarancji)? I czy jest sens? przebieg przewidywany to okolo 30 tys rocznie. Narazie ma zrobione 600km, ale przewiduje nim jezdzic z 7 lat wiec do 200tys dobije smile.gif pozdr

Napisano

> Silniczek jak w profilu. Oczywiscie instalacja firmowa tartarini. Jak

> wyglada koszt tej instalacji (oczywiscie zeby nie stracic

> gwarancji)?

roznie - zadzwoń do swojego ASO

I czy jest sens? przebieg przewidywany to okolo 30

> tys rocznie. Narazie ma zrobione 600km, ale przewiduje nim

> jezdzic z 7 lat wiec do 200tys dobije pozdr

jest sens - gazuj ! ok.gif

Napisano

Moim zdaniem, przy takich przebiegach ma to uzasadnienie ekonomiczne... ale do silnika MPI tylko wtrysk gazu i to najlepiej wtrysk ciekłego gazu. Wtrysk MPI zapewnia chłodzenie i smarowanie gniazd zaworów, wtrysk LGi tylko chłodzenie ale zwsze to coś, bo instalacja z mikserem (gaźnikiem) nie zapewnia ni chłodzenia ani smarowania a do tego ogranicza przepływ powietrza przez układ dolotowy.

Napisano

> Moim zdaniem, przy takich przebiegach ma to uzasadnienie

> ekonomiczne... ale do silnika MPI tylko wtrysk gazu i to

> najlepiej wtrysk ciekłego gazu (wtrysk MPI zapewnia chłodzenie i

> smarowanie gniazd zaworów, wtrysk LGi tylko chłodzenie ale zwsze

> to coś).

czasy "smarowania" gniazd zaworowych przez czteroetylek ołowiu zawarty w benzynie już minęły...

Napisano

Każdy płyn ma właściwości smarne... mniejsze lub większe ale ma.

Napisano

> Każdy płyn ma właściwości smarne... mniejsze lub większe ale ma.

Twoje ''wybryki'' i teorie już znamy i są conajmniej irracjonalne, więc może skończmy na tym ok.gifgrinser006.gif

Napisano

trzymając się teorii - gaz to też płyn hehe.gif

Napisano

Gdzie widzisz irracjonalność mojej teorii, że wielopunktowy wtrysk paliwa poprawia chłodzenie zaworów i zapobiega gromadzeniu się na nich osadów?

Napisano

widzisz gaz raczej wysusza, LPG (propan+butan sklad zalezy od szerokosci geograficznej oraz okresu letni czy zimowy). w dieslach natomiast przy CNG potrzeba jest wtryskiwania 15% ON aby wtryski chlodzic. Jesli o LPG to jesli cos zle ktos posklada dlaczego ostrzegaja przed przegrzaniem glowicy - bo rozumujac jesli smaruje to chlodzi?

Napisano

> gwarancji)? I czy jest sens? przebieg przewidywany to okolo 30

przy takim planowanym przelocie ja bym gazowal, oczywiscie IVgeneracja albo ....pomyslal o cng...

pozdro

Napisano

> Gdzie widzisz irracjonalność mojej teorii, że wielopunktowy wtrysk

> paliwa poprawia chłodzenie zaworów i zapobiega gromadzeniu się

> na nich osadów?

'piję' do Twoich poprzednich innowacyjnych teorii n/t LPG i jego wpływu na silniki, z nich sobie wyciągnąłem już opinię na temat Twoich przyszłych odkryć, niewątpliwie równie innowacyjnych.

Napisano

> przy takim planowanym przelocie ja bym gazowal, oczywiscie

> IVgeneracja albo ....pomyslal o cng...

> pozdro

ja bym CNG odradzal jezeli auto fabrycznie nie zostalo przystosowane do tego dochodzi bardzo slaba siec stacji CNG - raczej tylko w miastach gdzie siedziby maja Spólki Gazownicze. Sredni zasieg auta osobowego no dajmy dostawczego (np fiat doblo takie w mojej firmie jezdza i jeszcze pare multipli) wynosi 200 - 300 km to raczej srednio na jeza.

Napisano

> trzymając się teorii - gaz to też płyn

gaz to gaz a ciecz to ciecz... nawet ciekły gaz paruje jednak dużo szybciej niż benzyna.

Skąd taka zaciekłość w obronie instalacji LPG? Większość silników spalinowych została zaprojektowana z myślą o zasilaniu ich benzyną i na niej działają najlepiej, ze już nie wspomnę o "ogłupianiu" ECU przez często niedopracowane i błędnie konfigurowane centralki LPG.

Napisano

> gaz to gaz a ciecz to ciecz... nawet ciekły gaz paruje jednak dużo

> szybciej niż benzyna.

znasz rozwinięcie skrótu LPG?? bo coś mam obawy o podstawową wiedzę u Ciebie

> Skąd taka zaciekłość w obronie instalacji LPG? Większość silników

> spalinowych została zaprojektowana z myślą o zasilaniu ich

> benzyną i na niej działają najlepiej, ze już nie wspomnę o

> "ogłupianiu" ECU przez często niedopracowane i błędnie

> konfigurowane centralki LPG.

ja tu widzę nie tyle obronę co rozwiewanie głupot i bzdurnych teorii wypisywanych przez niektórych "znawców"

Napisano

> widzisz gaz raczej wysusza, LPG (propan+butan sklad zalezy od

> szerokosci geograficznej oraz okresu letni czy zimowy). w

> dieslach natomiast przy CNG potrzeba jest wtryskiwania 15% ON

> aby wtryski chlodzic. Jesli o LPG to jesli cos zle ktos posklada

> dlaczego ostrzegaja przed przegrzaniem glowicy - bo rozumujac

> jesli smaruje to chlodzi?

Rozpylenie cieczy na powierzchnię ciała stałego powoduje jej parowanie a zarazem obniżenie temperatury tej powierzchni... wtrysk MPI jest grupowy, więc jeden (a w mk.1 nawet 3) wtryskiwacz "sika" na zamknięty zawór.

Napisano

> znasz rozwinięcie skrótu LPG?? bo coś mam obawy o podstawową wiedzę u

> Ciebie

Liquid Propane Gas - Ciekły Gaz Propan, ale w instalacji z mikserem - jest on odparowywany przed wprowadzeniem do silnika i w tym momencie nie jest już cieczą lecz gazem.

Napisano

cos sie przyczepil tego chlodzenia. tyle aut jezdzi na lpg i nie ma problemu z glowica i zaworami...trzeba tylko miec inst. prawidlowo wyregulowana. legendy o wypalonych zaworach od gazu sa tak samo prawdziwe jak o wybuchajacych autach na lpg...z tym jest jak z yeti; kazdy wie jak wyglada tylko nikt go nie widzial.

pozdro

Napisano

> Liquid Propane Gas - Ciekły Gaz Propan, ale w instalacji z mikserem -

> jest on odparowywany przed wprowadzeniem do silnika i w tym

> momencie nie jest już cieczą lecz gazem.

Liquified Petroleum Gas

jesteś genialny i równie odkrywczy jak w poprzednich postach, gratuluję błyskotliwości i zacięcia w wymyślaniu coraz to nowszych i głupszych rzeczy pad.gif

Napisano

> cos sie przyczepil tego chlodzenia. tyle aut jezdzi na lpg i nie ma

> problemu z glowica i zaworami...

się uczepił bo mu ktoś powiedział, a że wiedza o LPG się, jak widać powyżej, ogranicza do tego co ktoś powiedział to powtarza jak echo kwakanie zlosnik.gif

> trzeba tylko miec inst.

> prawidlowo wyregulowana. legendy o wypalonych zaworach od gazu

> sa tak samo prawdziwe jak o wybuchajacych autach na lpg...z tym

> jest jak z yeti; kazdy wie jak wyglada tylko nikt go nie

> widzial.

ba, mało tego, zbiorniki LPG są bezpieczniejsze niż zbiorniki benzyny, i poddawane dużo bardziej rygorystycznym normom

Napisano

W moim P I jeden z zaworów wypalił mi sie po 60 kkm przebiegu na lpg smile.gif

Napisano

> W moim P I jeden z zaworów wypalił mi sie po 60 kkm przebiegu na lpg

jeden z osmiu

a tak powaznie to oczywiscie zdaza sie ale jest to jak juz pisalem zwykle konsekwencja zlego ustawienia instalacji lub zlego wyregulowania zaworow...ta druga przyczyna potrafi zrobic spustoszenie w skrajnych przypadkach rowniez na benie , nie trzeba auta "katowac"lpg.

pozdro

Napisano

> jeden z osmiu

> a tak powaznie to oczywiscie zdaza sie ale jest to jak juz pisalem

> zwykle konsekwencja zlego ustawienia instalacji lub zlego

> wyregulowania zaworow...ta druga przyczyna potrafi zrobic

> spustoszenie w skrajnych przypadkach rowniez na benie , nie

> trzeba auta "katowac"lpg.

> pozdro

Ustawiony był ponoć dobrze ... zawsze na przeglady nim jeździłem i zawsze jak cos nie tak było to od razu jechałem z nim do gazownika. Poprostu przy LPG czasem sie zdarza taki wypadek. Znajomi majacy gaz w samochodzi mieli wieksze problemy z racji tego ze nie jeździli do serwisu jak cos nie tak było z instalacją.

Akurat kłopoty z z silnikiem przy LPG są wpisane w ryzyko założenia instalacji. Poprostu czasem sie zdarzają.

Napisano

dokladnie tak, ryzyko pewne jest ale to nie dyskwalifikuje takiego sposobu zasilania auta.

pozdro

Napisano

> dokladnie tak, ryzyko pewne jest ale to nie dyskwalifikuje takiego

> sposobu zasilania auta.

> pozdro

oczywiscie ze nie :-)

Napisano

gazuj ok.gif

Napisano

jeste sens tylko IV generacji a koszta od 3500 do 5500 zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli masz plastikowy kolektor to proponuje STAGa 300 + żółte Valteki + dobry reduktor + dobry gaziarz. Ale jak nawet nie będzie dobry to przy takim sprzęcie regulacje możesz sobie wykonać sam - banał, tylko interfejs trzeba mieć smile.gif

Napisano

> W moim P I jeden z zaworów wypalił mi sie po 60 kkm przebiegu na lpg

zapewne na własne życzenia - miało palić "tyle,ile benzyny,Panie" smirk.gif - silnik był głodny to zaczął gryźć zawory...

Napisano

> gaz to gaz a ciecz to ciecz...

przed chwila pisałeś o "płynie" smirk.gif - widać masz braki nawet w teorii Panie teoretyku

Uściślając - i gaz,i ciecz to płyny

nawet ciekły gaz paruje jednak dużo

> szybciej niż benzyna.

> Skąd taka zaciekłość w obronie instalacji LPG?

z doświadczenia smirk.gif

Większość silników

> spalinowych została zaprojektowana z myślą o zasilaniu ich

> benzyną i na niej działają najlepiej, ze już nie wspomnę o

> "ogłupianiu" ECU przez często niedopracowane i błędnie

> konfigurowane centralki LPG.

kolejny raz widzę,ze nie wiesz,o czym piszesz...byle cokolwiek pisać.

Więc po raz drugi ostrzegam - dla uprawiających trolling zero tolerancji.

Napisano

> Jeżeli masz plastikowy kolektor to proponuje STAGa 300 + żółte

> Valteki + dobry reduktor + dobry gaziarz.

czerwone wystarczą...

Napisano

> zapewne na własne życzenia - miało palić "tyle,ile benzyny,Panie" -

> silnik był głodny to zaczął gryźć zawory...

Nie był godny i nigdy nie ustawiany był na moje zyczenie "aby minimalnie palił". Zawsze zgodnie z parametrami serwisowymi.

Na benzynie P I palił mi 6,5 litra a gazu brał mi 8 litrów. Nigdy nie podkrecałem tak silnik aby eksploatacje kosztowała mnie minimalnie. Więc skąd takie oskarżenia zolta.gif ?? Zawór jeden siadł po 60kkm bo się niestety wypalił...ale tak jak pisałem miał do tego prawo smile.gif

Napisano

jak bedziesz zakłądał instalacje to napisz jaką założyłeś ile wydałes za nią oraz jak Ci sie sprawuje (to bedzie trudne bo do oceny instalacji LPG i samochodu jeżdzącego na niej trzeba czasu). W zasadzie wychodzi mi bowiem ze w roku robię 35 tys km wiec chyba tez byłbym zainteresowany założeniem takowej smile.gif

Napisano

> czerwone wystarczą...

wystarczą czerwone ? a wiesz może jakie są czasy wtrysku benzyny na biegu jałowym w tym silniku ?

Napisano

> się uczepił bo mu ktoś powiedział, a że wiedza o LPG się, jak widać

> powyżej, ogranicza do tego co ktoś powiedział to powtarza jak

> echo kwakanie

Kolega miał LPG w Lanosie, po roku od założenia LPG wypalił gniazda zaworów, po kolejnym roku miał głowicę do planowania, bo mu uszczelkę przepaliło...

Drugi kolega ma SC 1.1 z LPG i co 2-3 tygodnie jest u mechanika, bo ciągle ma z nim problemy, to mu gaśnie to check mu się świeci. Trzecia ze znanych mi osób, które miały instalację LPG zmieniła samochód i już nie ma LPG.

Zazwyczaj instalację LPG zakłada się dla oszczędności, więc normalne jest że szuka się jak najtańszej instalacji i jak najtańszego warsztatu a potem się... płaci za naprawy. Dodam jeszcze, że instalacja LPG ma homologację, którą trzeba odnawiać chyba co 5 lat i tanie to nie jest :/

> ba, mało tego, zbiorniki LPG są bezpieczniejsze niż zbiorniki

> benzyny, i poddawane dużo bardziej rygorystycznym normom

To prawda, tu się nie będę sprzeczał...

P.S.

Odnosze wrażenie, że mnie obrażasz, nie podoba mi się to. Możesz się nie zgadzać, możesz mnie poprawiać jeśli się mylę ale proszę rób to kulturalnie.

Napisano

> Liquified Petroleum Gas

> jesteś genialny i równie odkrywczy jak w poprzednich postach,

> gratuluję błyskotliwości i zacięcia w wymyślaniu coraz to

> nowszych i głupszych rzeczy

Obydwa rozwinięcia są poprawne...

Napisano

> Kolega miał LPG w Lanosie, po roku od założenia LPG wypalił gniazda

> zaworów, po kolejnym roku miał głowicę do planowania, bo mu

> uszczelkę przepaliło...

> Drugi kolega ma SC 1.1 z LPG i co 2-3 tygodnie jest u mechanika, bo

> ciągle ma z nim problemy, to mu gaśnie to check mu się świeci.

> Trzecia ze znanych mi osób, które miały instalację LPG zmieniła

> samochód i już nie ma LPG.

> Zazwyczaj instalację LPG zakłada się dla oszczędności, więc normalne

> jest że szuka się jak najtańszej instalacji i jak najtańszego

> warsztatu a potem się... płaci za naprawy.

sam sobie odpowiedziałeś skąd problemy w w/w samochodach... jeśli ktoś tak gdo tego podchodzi to proszę bardzo, ale nie dziwota, że te auta się sypią, zwyczajnie MUSZĄ. Jak pojedziesz do kiepskiego warsztatu, założysz badziew, wyregulujesz jak najoszczędniej się da to co się dziwisz, że szlak trafi wszystko ?

> Dodam jeszcze, że

> instalacja LPG ma homologację, którą trzeba odnawiać chyba co 5

> lat i tanie to nie jest :/

o patrz coś nowego.. o ile wiem to homologację ma zbiornik i to jego 'papiery' trzeba przedłużać

Napisano

> Obydwa rozwinięcia są poprawne...

ciekawe, żadna znana mi encyklopedia internetowa, jak i google zresztą, nie zna tego 'Twojego' rozwinięcia hmm.gif

Napisano

> ciekawe, żadna znana mi encyklopedia internetowa, jak i google

> zresztą, nie zna tego 'Twojego' rozwinięcia

http://www.gm.com/company/gmability/sust...propulsion.html

Quote:

Chevrolet and GMC continue to make available in the U.S. previously existing models that are capable of Bi-Fuel compressed natural gas (CNG)/gasoline operation and dedicated liquid propane gas (LPG) operation.

http://www.cpccities.org/altfuels.htm

Quote:

These alternative fuels include: compressed natural gas (CNG), liquified natural gas (LNG), liquid propane gas (LPG), methanol (M85), ethanol (E85), electricity, hydrogen, hythane, coal-derived liquid fuels, and fuels derived from biological materials (BioDiesel).

Napisano

Swojego zagazowałem gdy miał przebieg około 8700km, aktualnie mam 21500km, jak narazie ok, żadnych problemów, z tym że średnio na 2miesiące zużywam zbiornik PB98 , natomiast LPG 4-5 zbiorników na miesiąc, z tego co mówią to bynajmniej nie jeżdżę ekonomicznie, średnio na zbiorniku LPG przejeżdżam od 390 do 440km, z racji że jest to sekwencja dlatego odpalanie zawsze na Pb i gdy się nagrzeje dopiero przerzuca na LPG, spalanie LPG między 8,5 - 9l/100km, tak wychodzi z obliczeń komputer natomiast pokazuje około 7,8l/100km, przebieg około 100km dziennie w tym około 30km jest to miasto. Wlew gazu zamontowali tak sprytnie że go nawet nie widać ( pod zderzakiem z prawej strony za chlapaczem- jak pstrykne fotke to podeślę). ZamontowałemTARTARINI w ASO, niezbyt chwalonym bo był to AUTO-HIT, ale mieli wtedy najlepsze ceny, no i zastępcze auto dali czyli Pande i to w wersji activ z wspomaganiem,a że kropka im odstawiłem w czwartek to zastępczym się bujałem do wtorku, bo zgłosiłem im jedną ustekę gwarancyjną którą musieli usunąć(wyciek oleju na uszczelnieniu wału korbowego od skrzyni). Ogólnie jestem zadowolony i wszystko działa jaknarazie. Przy takim przebiegu czyli około 30kkm rocznie proponuje gazować, chyba że nagle stwierdzisz że po 2 latach go chcesz sprzedać

Napisano

> Obydwa rozwinięcia są poprawne...

nieprawda - mieszkamy w Europie,nie w Ameryce,gdzie stosuje się sam propan smirk.gif

Napisano

nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale strony, które podajesz , traktują o rynku amerykańskim, i z racji tego nazwa ta do LPG sprzedawanego na stacjach w polsce się nijak ma.

Napisano

> ciekawe, żadna znana mi encyklopedia internetowa, jak i google

> zresztą, nie zna tego 'Twojego' rozwinięcia

nie "Liquid" - płyn,bo to rzeczownik zlosnik.gif,tylko "Liquified" - przymiotnik...

NPGA

Napisano

> nie "Liquid" - płyn,bo to rzeczownik ,tylko "Liquified" -

> przymiotnik...

> NPGA

a widzisz, poszedłem blado w głupią nazwę bez zastanowienia nad gramatyką nawet ok.gifhehe.gif

Napisano

> a widzisz, poszedłem blado w głupią nazwę bez zastanowienia nad

> gramatyką nawet

"Liquid" było by prawidłowe,jeśli stan ciekły byłby dla propanu stanem normalnym...a nie jest,więc gaz nie jest "ciekły",tylko "skroplony"... wink.gif

Napisano

> o patrz coś nowego.. o ile wiem to homologację ma zbiornik i to jego

> 'papiery' trzeba przedłużać

i to co 10 lat ok.gif

Napisano

> "Liquid" było by prawidłowe,jeśli stan ciekły byłby dla propanu

> stanem normalnym...a nie jest,więc gaz nie jest "ciekły",tylko

> "skroplony"...

spoko, tłumaczyć mi różnic nie musisz zlosnik.gif zwyczajnie nie zwróciłem uwagi na to tongue.gif

Napisano

> nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale strony, które podajesz , traktują o

> rynku amerykańskim, i z racji tego nazwa ta do LPG sprzedawanego

> na stacjach w polsce się nijak ma.

Dobra masz rację, niech Ci będzie... skład sprzedawanego u nas gazu LPG zależy od pory roku, zawsze jest to propan-butan (w proporcjach ok 3 do 2) tylko w lecie jest większa domieszka butanu. Słówko Petroleum ("olej skalny" - ropa naftowa) odnosi się do substancji, z której ten gaz się pozyskuje.

Gratuluję Ci zaciętości w chwytaniu mnie za słowa...

Napisano

> Gratuluję Ci zaciętości w chwytaniu mnie za słowa...

tu nie chodzi o zaciętość tylko o rozmijanie się z prawdą, a w walce z tym ,fakt, jestem zacięty zakrecony.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.