Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1,4 8 v z gazem - jakie wady - chcę taką kupić

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu takiej astry. Rocznik 1998, przebieg 160k. Gaz. Produkacja polska. Biała, jedyny bajer to poducha i immobil.

Nie znam tych modeli. Cena to 7,5k. Co o tym sądzicie?

Czy te silniki mają ,,bezawaryjny rozrząd'' i na co zwrócić uwagę przy zakupie. Jutro jadę, każda rada na wagę złota.

Napisano

Posiadam takową - minus to za małutlki silnik jakbym miał wybierac jeszcze raz to 1,6 wzwyż . Na benzynei Idzie jak ta lala ale na gazie muł !!!!!!!

Poszukaj jescze smile.gif

Napisano
  • Autor

> Posiadam takową - minus to za małutlki silnik jakbym miał wybierac

> jeszcze raz to 1,6 wzwyż . Na benzynei Idzie jak ta lala ale na

> gazie muł !!!!!!!

> Poszukaj jescze

Szczerze mówiąc to dla żony. Przesiadka z uno 899 na gazie. To był dopiero muł, a mojej lubej nie przeszkadzało to. Chciałem dla niej coś bezpieczniejszego, więc szukam astry. Ta jest w atrakcyjnej cenie. Nie ma jednak jak się dowiaduję wspomagania, nie wiem jak się zachowuje bez niego - moja ma.

Chciałbym wiedzieć jakie te 1,4 8 v mają wady typowe, bo każde silniki takie mają, na co zwrócić uwagę. Poradźcie.

Napisano

> Czy te silniki mają ,,bezawaryjny rozrząd''

Jeśli chodziło ci o to czy nie uszkadza się silnik w przypadku zerwania paska to niestety tłoki uderzają w zawory.

Napisano

troche słaby silnik ale za to bezawaryjny i mało pali

rozrząd lepiej częściej wymieniać np po 50 tys

blacha gnije najczęściej progi ranty drzwi i blotniki (bynajmniej u mnie)

przy kupnie sprawdz oznaczenia na szybach (jeśli są różne najprawdopodobniej bity i to mocno)

falujące obroty - pewnie krokowy do roboty ...

tak samo z lakierem - łuszczy się albo jest tłusty = malowany

mocno wytarta kierownca - duuuży przebieg

więcej grzechów nie pamiętam... wink.gif

pozdrawiam!!!

Napisano

> Szczerze mówiąc to dla żony. Przesiadka z uno 899 na gazie. To był

> dopiero muł, a mojej lubej nie przeszkadzało to. Chciałem dla

> niej coś bezpieczniejszego, więc szukam astry. Ta jest w

> atrakcyjnej cenie. Nie ma jednak jak się dowiaduję wspomagania,

> nie wiem jak się zachowuje bez niego - moja ma.

> Chciałbym wiedzieć jakie te 1,4 8 v mają wady typowe, bo każde

> silniki takie mają, na co zwrócić uwagę. Poradźcie.

Wady:

Cieknie miska oleju, krokowy, silnik jest kolizyjny, pali tyle co 1,6 - i najważniejsze - Uno z silnikiem FIRE dało mojej astrze 1,4 radę frown.gif Czyli MUŁ, muł , muł !!!

Wspomaganie nie potrzebne - moja serce.gif bez problemu daje radę a wazy tyle co piórko smile.gif

osobiście - 2 razem bym 1,4 nie kupił - 1,6 po modyfikacjach - to jest zabawa zakrecony.gif

Zalety :

Niskie OC

Napisano

Jak był gaz wcześniej to loteria: abo założyli dobrze albo nie.

Moja ma 270 tysięcy i chodzi cichuteńko. Regularne wymiany oleju i rozrządu i będzie OK.

Psują się raczej tanie pierdoły.

Napisano

Powoze takim cudem i musze powiedziec ze jak na 1.4 8v 82MPI to nawet ladnie sie zbiera.duzych problemow z tym nie ma tylko wiadomo trzeba wymieniac wszystko co trzeba na czas i bedzie sie dobrze sprawowalo.Musi byc instalka gazowa dobrze zalozona a wszystko bedzie chodzic bez jakichkolwiek niespodzianek 893goodvibes.gif.Tylko z tym spalaniem to roznie bywa grinser006.gif

Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

Moja pani miała uno 899 z gazem , więc o mocy mówić nie można było. Auto jest krajowe, od rodzinki, nie sądze, by było bite. Zastanawia mnie tylko cena 7.500 za 1998. Fakt, że ,,golas'', ale cena nie za wysoka. Domyślacie się czemu?

Napisano

> Przymierzam się do zakupu takiej astry. Rocznik 1998, przebieg 160k.

> Gaz. Produkacja polska. Biała, jedyny bajer to poducha i

> immobil.

> Nie znam tych modeli. Cena to 7,5k. Co o tym sądzicie?

> Czy te silniki mają ,,bezawaryjny rozrząd'' i na co zwrócić uwagę

> przy zakupie. Jutro jadę, każda rada na wagę złota.

Zalezy jaka instalacja i jak załozona. Osobiscie jeżdziłem taka tylko na benzynie, pieć osób i cały bagażnik i dawała rade (150km/h dalej nie próbowałem zlosnik.gif), poprostu z tym silnikiem trzeba się nauczyc jeżdzić.

Silnik praktycznie bezawaryjny wymiana paska rozrządu co 60kkm. Z osprzętu padł mi tylko moduł zapłonowy. Jak kupisz samochód zadbany to się pocieszysz. Ja jeżdziłem sześć lat i przez te lata nie miałem tylu problemów co z Viki przez rok.

Jak dla kobiety w sam raz wózek ok.gif

Napisano

> Wady:

> Cieknie miska oleju, krokowy, silnik jest kolizyjny, pali tyle co 1,6

> - i najważniejsze - Uno z silnikiem FIRE dało mojej astrze 1,4

> radę Czyli MUŁ, muł , muł !!!

miska cieknie!!! z tego co wiem taka sama jest uszczelka i miska jak w 1.6(chodzi mi o konstrukcje)

zmiana biegów w odpowiednim momęcie jest bardzo ważna żeby móc sie ścigać z jakimkolwiek samochodem.

Np. dziś prawie bezproblemowo 3 razy pod rząd wyprzedziłem moją corsą astre 1.6 16v co ja mam 20KM mniej. (rzadko jeżdze corsą)

Napisano

Duuuuuży, moja jest rok 1993 i ma podobny przebieg (udokumentowany)

> immobil.

IMMO ... same z tym kłopoty, lepiej nie zgub kluczyka ;p

Poducha.... to już bajer o ile zadziała, lepiej niech laska nie szarżuje smile.gif

Jak na taki przebieg i ten rocznik + gaz ... to tak średnio.

> przy zakupie.

Silnik jest kolizyjny, ale masz tylko 8 zaworów a nie 16 270751858-jezyk.gif

Zwróc uwage na stan blach, jesli widzisz gdzies naprawy to daj se siana, zaraz tam gdzie bylo ruszane wyjdzie znowu.

Przelec się autem na benie i na gazie, pełne obroty i stop i patrz czy nie faluje potem na luzie.

Co jeszcze... Przede wszystkim patrz na szyby (jak kolega zauważył) i pasowanie elementów. Masz wątpliwości to rezygnuj. Aha, jak silnik umyty, to zazwyczaj znaczy ze cieknie olej i tryska po nim smile.gif

>Jutro jadę, każda rada na wagę złota.

Powodzenia i mądrej decyzji smile.gif

Edit: drobna poprawka wink.gif

Edit 2: Zapomniał BYM. Do tej astry z gazem powinni dawać KAPELUSZ GRATIS 270751858-jezyk.gif

Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi smile.gif

Napisano

> Posiadam takową - minus to za małutlki silnik jakbym miał wybierac

> jeszcze raz to 1,6 wzwyż . Na benzynei Idzie jak ta lala ale na

> gazie muł !!!!!!!

> Poszukaj jescze

Moja siostra ma lupo 1.0l moc 50KM, dla mnie to auto to muł totalny sick.gif, ale dla niej to rakieta, ona jezdzi max 70km/h, kobiety troche inaczej rozumują i przez to jezdzą oszczędniej i bezpieczniej wink.gif, mysle ze 1.4l dla kobiety w zupelnosci wystarczy.

Napisano

> Duuuuuży, moja jest rok 1993 i ma podobny przebieg (udokumentowany)

taaa duży, jakieś troche ponad 16kkm rocznie wink.gif

moja rok młodsza ma 185kkm

ciekawe co powiesz o autkach które mają po 3 latach ponad 100kkm 270751858-jezyk.gif

przebieg 160kkm to wcale nie jest dużo dla tego autka, wszystko zależy czy poprzedni właściciel tylko jeździł, czy robił wymiany/naprawy na bieżąco?

> Jak na taki przebieg i ten rocznik + gaz ... to tak średnio.

boje_sie.gif średnio, imo cena jest niska, rocznikowo stoi to troche wyżej, ale że full bida to ... możliwe

za taką cene widziałem podobną asterkę, ale blacha była w opłakanym stanie, reszta trochę droższa.

> Silnik jest kolizyjny, ale masz tylko 8 zaworów a nie 16

wymiana paska co 60kkm i nie ma problemu wink.gif

> Zwróc uwage na stan blach, jesli widz

isz gdzies naprawy to daj se

> siana, zaraz tam gdzie bylo ruszane wyjdzie znowu.

balche oczywiście trzeba przeglądnąć

> Przelec się autem na benie i na gazie, pełne obroty i stop i patrz

> czy nie faluje potem na luzie.

ok.gif

sprawdź czy instalka pracuje prawidłowo, czy czek się nie pali (i czy w ogóle działa)

> Edit 2: Zapomniał BYM. Do tej astry z gazem powinni dawać KAPELUSZ

> GRATIS

> Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi

nie jest tak tragicznie, ale autko rzeczywiście jest mułowate

zarówno na noPB jak i na LPG, jak się jeździ "pusto" to jeszcze jest w miare ok, ale doładowane w górach = koszmar wink.gif (mowa o 60KM)

co do samego silniczka, na przykładzie mojego (185km)

problemy - przycinające/falujące wolne obroty - silnik krokowy

uszczelka pod misą olejową, padający termostat (należy wymieniać z rozrządem) ... tyle

Napisano

> immobil.

Rozrząd jest kolizyjny, a zatem po kupnie lepiej go wynienić plus pompa wody i termostat(ważne bo jak silnik niedogrzany to sporo pali), chyba warto też olej w skrzyni zmienić. Trzeba sprawdzić jak z wyciekami i braniem oleju(tylko jak na szybko?), chociaż w tych silnikach trudno o jakieś niezapocenie olejem, ale to nie problem chyba że się leje. U siebie czyściłem jeszcze urządzenie wtryskowe(plus nowe podkładki), krokowy, odmy, wymiana filtów od gazu i PB i nie mam w zasadzie falowania obrotów, spadku osiągów na gazie jakoś za bardzo nie widać. Wielka zaleta to ceny wszystkiego, czyli tanie utrzymanie i jak się porobi co trza to się nic nie psuje.

Napisano

. Trzeba sprawdzić

> jak z wyciekami i braniem oleju(tylko jak na szybko?),

zastanawia mnie jak chcesz przy kupnie samochodu sprawdzić czy spala ojej. faktycznie jeżeli spala 5l na 100km to wtedy biało za nim.

moja asterka ma real przebieg 240kkm - spalanie oleju - a co to jest? zmieniam olej co 10 tys i nie widze zadnego spalania.

EDIT: nie piszcie o okopconym wydechu olbo świecach bo to wszystko można zamaskować przy sprzedaży.

Napisano
  • Autor

Jak to w życiu bywa, nie ma nic pewnego. Wziąłem corsę 97 pojemność 1,2. Zwieziona z Niemiec. Koszt z zarejestrowaniem 8k.

Napisano

> Jak to w życiu bywa, nie ma nic pewnego. Wziąłem corsę 97 pojemność

> 1,2. Zwieziona z Niemiec. Koszt z zarejestrowaniem 8k.

opisz troche tą corse. jakie ma wyposarzenie? kolor, 3 czy 5 d?

Napisano
  • Autor

> opisz troche tą corse. jakie ma wyposarzenie? kolor, 3 czy 5 d?

Model ,,city'' pojemność 1195. 3 drzwiowa, na letnich gumach. 2 poduchy i radio. W środku welur. Czysta, zadbana, lekko robiona - prawy przedni błotnik. Sprowadzacz wziął 6800. to tego dojdą opłaty około 1200 z rejestracją. Zaczynam wszystko załatwiać od poniedziałku. Wymienię pasek rozrządu (nie wiem kiedy był robiony, a auto ma kulnięte 120 tysięcy), oleje i filtry.

Całość jak sądzę koło 8,5 tysiąca.

Napisano

> immobil.

Samochód moze i nie wypasoiny ale wzwiazku z czym i zespsóc niema sie co. Jesli jest w dobrym stanie technicznym to biez zona bedzie zadowolona. Kobiet nieobchodzi co ten samochód mam a czego niema co moze a czego nie tylko byle ja zawióżł na zakupy:). A poniewarz to nieskomplikowane usrojsto to i dbac o niego niebedzeie trzeba szczególnie. Pozdr.

Napisano

> Samochód moze i nie wypasoiny ale wzwiazku z czym i zespsóc niema sie

> co. Jesli jest w dobrym stanie technicznym to biez zona bedzie

> zadowolona. Kobiet nieobchodzi co ten samochód mam a czego niema

> co moze a czego nie tylko byle ja zawióżł na zakupy:). A

> poniewarz to nieskomplikowane usrojsto to i dbac o niego

> niebedzeie trzeba szczególnie. Pozdr.

ja kupiłem dokładnie miesiąc temu (7,5 tyś koszt zakupu) asterke i jeżdze ja i moja kobieta, minus to taki ze jej cieżko troche kierownica kręcic bo wczesniej na wspomaganiu lanosem jezdzila swojej mamy, moja asterka ma gazik i 130 przejechane w tym 30 tys na gazie. z pierwszej reki kupiłem facet dbał nie wytarata tapicerka nawet pedały i kieownica co świadczy o przebiegu takim jak ma. minusy to cieknąca uszczelak pod misa olejowa i pod pokrywa zaworów, brzeczy drązek zmiany biegów (w zakresie 80-120 km/hczyli do wymiany najprawdopodobniej tłumik drązak zmiany biegów (ok 15 zeta) pozatym pojawiaja sie niewielkie ogniska rdzy ale naprawde ciężko je dostrzec pozatym chodzi oki, bardzo prosty silnik wiec jesli lubisz majstrowac to naprawisz sam wszystko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.