Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Anensis MK1 vs Peugeot 406 vs Skoda Octavia (wszystko diesel

Featured Replies

Napisano

Witam, sprzedałem swoje autko i zamierzam kupić nowsze tak za ok. 25000zł (mozliwy mały poślizg) nierzucające się w oczy. Ciekaw jestem Waszego wyboru spośród wymienionych wyżej wozidełek. Nadmieniam że warunkiem jest diesel w Kombiku. Pozdrawiam.

Napisano

Jak znajdziesz w tych pieniądzach to weź Octavię. Na prawdę bardzo solidne auto waytogo.gif

Napisano

> Jak znajdziesz w tych pieniądzach to weź Octavię. Na prawdę bardzo

> solidne auto

Zdecydowanie Octavia.

1.9 TDI 110KM - jest dynamiczny i bardzo oszczędny, a auto solidne, wyglądem nie grzeszy - ale jak napisałeś, ma się nie rzucać w oczy.

406 bardzo mi się podobają, ale dość awaryjne są.

O Avensis nie wiem za wiele.

Napisano

Hmm trudny wybór. Avensis jest imo paskudne z wyglądu ale pierwszej generacji nie do zajechania. 406 zdecydowanie najbardziej komfortowy, dobrze wykończony a bezawaryjność jest na niezłym poziomie. Z wyglądu tez nie jest złe.

Octavia będzie zapewne tania w utrzymaniu, ale jakość wykończenia już o komforcie nie wspominając niższy. Plusem są bardzo dobre silniki szczególnie wspomniane tdi.

btw. dlaczego odpadła Xantia smile.gif? Będzie dużo tańsza niż każdy z tej trójki. Jeszcze ci kilka tysięcy zostanie a jakoś nie widze sensu przepłacać - warto korzystać z niewiedzy polaków na temat hydro swiety.gif

Napisano

jeździłeś kiedyś Octavią? Bo ja tak przez 1,5 roku. Na jakość wykończenia złego słowa nie powiem, dobra volkswagenowska robota. Fakt może nie tak komfortowa jak 406 ale zawieszenie dużo lepiej zestrojone i dużo bardziej wytrzymałe jeśli rozmawiamy o naszych drogach.

Napisano

Może i wytrzymałe ale o komforcie nie ma nawet co mówić. Jak dla mnie po prostu nie istnieje w tym samochodzie.

Fakt że Octavia się pewniej prowadzi niż dajmy na to moja 605. Ale co z tego? Do czego mi to potrzebne w limuzynie na polskich drogach? Bardziej mi sie przyda to że mi tyłek nie odpadnie jadąc po kostce.

Jakość wykończenia jest średnia - czyli taka w Volkswagenach smile.gif

Napisano

Ja bym stawiał na Octe ale tylko i wyłącznie z silnikiem TDI 110 km.

Odpycha się całkiem całkiem i do tego mała spala.

Napisano

Jeździłem każdym z tych aut (najdłużej Toyotą 2.0 D4-D) więc zabiorę głos.

Może od ostatniej pozycji:

Skoda Octavia 1.9TDI 110KM (2001), nagłośniejsza, najniższy komfort jazdy, najniższe zużycie paliwa, wygląd to kwestia gustu ale w tym aucie raczej go mało (szczególnie we wnętrzu - ot szara, średnia deska rozdzielcza), najmniej miejsca wewnątrz.

Toyota Avensis 2.0 D4-D (2000), auto mojego wujasa,jeździ na codzień w niemczech, bardzo fajna dynamika (lepsze wrażenia niż w Skodzie i Peugeocie), naprawdę bezawaryjna (160 tys.km), niższej jakości plastiki niż w Skodzie, starsza budowa wnętrza (nie ma za dużo elektroniki, wyświetlaczy itp.), duużym + jest silnik,

Peugeot 406 2.0 HDI 110KM (2000) - moim zdaniem najlesze auto z tej trójki, 110 tys.km i bez większej/droższej awarii, świetne zawieszenie, najlepsze materiały wykończeniowe (!), najcichszy, najlepsze siedzenia, dynamika na poziomie Skody, pomijam wygląd (nie za bardzo mi się podoba) - jeździ się nim poprostu najlepiej.

Tyle odemnie. Skodą i Peugeotem jeździłem w sedanie ponad tydzień czasu (Skodą prawie miesiąc). Znam historię tych aut od ich pierwszych właścicieli.

Napisano

> Jak znajdziesz w tych pieniądzach to weź Octavię. Na prawdę bardzo

> solidne auto

i najmniejsze z tego zestawienia.

Napisano

> Witam, sprzedałem swoje autko i zamierzam kupić nowsze tak za

jak chcesz wiedziec wiecej o 406 to sie zapytaj tutaj -> Klub Peugeota

Nawet jednego diesla jeden z klubowiczow chce sprzedac z tym, ze jest to sedan o ile mnie pamiec nie myli wiem, ze HDI i cena w okolicy tego co podales czyli 25 kPLN... świetne autko wygodne i wcale nie awaryjne jak tu ktorys z przedpiszcow nabazgral...

Poza tym tak jak napisane wczesniej wiekszy zdecydowanie od Octavki i duzo wygodniejszy...

pozdr.

M.

Napisano

Odradzał bym peugota 406. I Toyka i skoda porównywalne są. Zależy od danego egzamplarza.

Napisano
  • Autor

> Odradzał bym peugota 406.

No byłbym wdzięczny za uzasadnienie tej wypowiedzi tuk.gif bo przychylnym okiem na niego spoglądam

Napisano

Ciężko jest znaleźć przyzwoite bezwypadkowe auto z tej trójki w sugerowanej cenie 25tys PLN.

Ale pewnie sam dojdziesz do tego wniosku.

Wracając do clue polecam Octavie. Wprawdzie mam 2.0 benzynę ale mogę coś powiedzieć o awaryjności tego modelu i jakości mechaniki, zawieszenia itp.

Moje auto użytkuję od nowego i do dziś po przejechaniu ponad 280tys km nic poważnego w nim nie robiłem. Nawet wydech mam wciąż oryginalny.

Zawieszenie nie jest szczytem wygody ale co do trwałości nie mam zastrzerzeń. Amorki wymieniałem przy 150tys km i przy 260tys km.

Pozostałe elementy zawieszenia nie ruszane prócz drążków stabilizatorów (300PLN z wymianą).

Ceny części też niewiele droższe niż do Pandy. Rynek wiele może ci zaoferować i napewno nie zbankrutujesz.

PS. Znam użytkownika Octy TDI 110KM który użytkuje auto z przebiegiem ponad 450tys km. Turbinę regenerował raz, a tak poza tym to części eksploatacyjne tylko. Wtryskiwacze wciąż Ori.

To są przebiegi które pozwalają na wyrażenie opinni o niezawodności bądź zawodności auta.

150tys km to nawe Cinquecento powinno pociągnąć bez większych problemów.

Napisano

> i najmniejsze z tego zestawienia.

Po prostu to Golf z wyciągniętym kuperkiem, dobry i sprytny manewr marketingowy vw, dzięki któremu większość Polaków stawia go koło Passata a powinien stać przy Bora, Toledo. Co nie zmienia faktu że jest OK

Napisano

> No byłbym wdzięczny za uzasadnienie tej wypowiedzi bo przychylnym

> okiem na niego spoglądam

chociazby ze wzgledu na permanentnie stukajace tylne zawieszenie

Napisano

> To są przebiegi które pozwalają na wyrażenie opinni o niezawodności

> bądź zawodności auta.

> 150tys km to nawe Cinquecento powinno pociągnąć bez większych

> problemów.

Przebieg to nie wszystko - pytanie, jak był jeżdżony, ilu kierowców, jaki serwis, etc. Jak ktoś kursuje po Europie i nie żałuje kasy na serwis, to praktycznie każde auto zrobi duży przebieg bez remontów.

W temacie - polecam avensis - bezawaryjne i wygodne auto! ok.gif

Napisano

> No byłbym wdzięczny za uzasadnienie tej wypowiedzi bo przychylnym

> okiem na niego spoglądam

406 mają problemy z osprzętem i elektryką. Osobiście baaadzo! mi się podobają, ale z uwagi na pochlebne opinie, wybałbym Octawie 1.9 TDI. Pzdr!

Napisano

> 406 mają problemy z osprzętem i elektryką. Osobiście baaadzo! mi się

> podobają, ale z uwagi na pochlebne opinie, wybałbym Octawie 1.9

> TDI. Pzdr!

Dziwne rzeczy wypisujesz... Bo z tego co mi wiadomo Warszawscy taksiarze uzywaja 406 i spora ich czesc osiagnela przebiegi powyzej 300 kkm w przypadku silnikow benzynowych i wcale nie rzadkie przypadki takich co maja po 700 kkm smile.gif

stukajace zawieszenie powiadasz? jak sie serwisuje autko u kowala to trudno zeby dobrze naprawil zawias...

pozdr.

M.

Napisano

> chociazby ze wzgledu na permanentnie stukajace tylne zawieszenie

Cóż za konstruktywna (zapewne poparta użytkowaniem) wypowiedź biglaugh.gif

Napisano

> Dziwne rzeczy wypisujesz... Bo z tego co mi wiadomo Warszawscy

> taksiarze uzywaja 406 i spora ich czesc osiagnela przebiegi

> powyzej 300 kkm w przypadku silnikow benzynowych i wcale nie

> rzadkie przypadki takich co maja po 700 kkm

> stukajace zawieszenie powiadasz? jak sie serwisuje autko u kowala to

> trudno zeby dobrze naprawil zawias...

> pozdr.

> M.

Nie napisałem, że nie da się przejechać 300tys. kkm czy 700kkm. Swoją opinię napisałęm na podstawie egzemplarza, którego znam od nowości i aktualnie tez ma już grubo ponad 300kkm. Chodzi głównie o to, co było robione przez te 300kkm czy 700kkm.

Zresztą jak już napisałem 406 bardzo mi się podoba, tylko mam lekką awersję do francuskich samochodów - nie wiem czy słuszną?!?! oslabiony.gif

Pzdr!

Napisano

> awersję do francuskich samochodów - nie wiem czy słuszną?!?!

> Pzdr!

Myśle, że nie smile.gif jezdze juz 3 francuskim samochodem w miedzy czasie i niemieckie sie trafialy. Ogolnie za prostote plus dla szwabow.

Ale jesli chodzi o wygode komfort to + dla francuzow.

Natomiast jesli auto sie regularnie serwisuje i po prostu o nie dba to nie ma znaczenia niemieckie czy francuskie bedzie jezdzic praktycznie bez awaryjnie. Ale jak sie zacznie oszczedzac i naprawaic samochod u kowala i wymieniac oleje,filtry, paski jak padna to tego nie wytrzyma zaden pojazd...

pozdr.

M.

PS

natomiast drobne usterki i upierdliwosci pojawiaja sie i tu i tu i trzeba z tym zyc... Nie ma idealow... smile.gif

Napisano

> Cóż za konstruktywna (zapewne poparta użytkowaniem) wypowiedź

poparta kilkunastokrotnymi przejazdzkami roznymi pugami 406 i w kazdym tylny zawias walil na potege

Napisano

> poparta kilkunastokrotnymi przejazdzkami roznymi pugami 406 i w

> kazdym tylny zawias walil na potege

Po prostu byl zaniedbany albo serwisowany przez kowala, ktory powinien nadal zajmowac sie furmankami a nie samochodami.

pozdr.

M.

Napisano

> poparta kilkunastokrotnymi przejazdzkami roznymi pugami 406 i w

> kazdym tylny zawias walil na potege

A ja jeździłem kilkoma 406 i żadna nie wykazywała takich problemów.

Więc nie wiem hmm...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.